Европейската комисия ще проведе среща на равнище изпълнителни органи с руското правителствоДата19.10.2018
Размер36 Kb.


IP/11/210

Брюксел, 22 февруари 2011 г.Европейската комисия ще проведе среща на равнище изпълнителни органи с руското правителство

На 24 февруари 2011 г. председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще приеме делегация на руското правителство, водена от министър-председателя Владимир Путин. На срещата на равнище изпълнителни органи ще бъдат разгледани всички въпроси, свързани с отношенията между ЕС и Русия, от подкрепата за процеса на модернизиране в Русия до въпросите, свързани с търговията и енергетиката, както и по-задълбоченото сътрудничество в сферата на технологиите и международните въпроси.

Преди срещата председателят на Комисията Барозу заяви: Очаквам с министър-председателя и неговото правителство да проведем ползотворни дискусии. Задълбочеността на нашите разговори ще подчертае още веднъж силната взаимосвързаност между Русия и Европейския съюз и ще демонстрира споделения ни интерес за разрешаването чрез открит диалог на въпроси от обща загриженост. По-специално очаквам по-нататъшно развитие на нашето Партньорство за модернизиране. Ние трябва да се възползваме също така от положителния тласък в отношенията ни, за да извървим последните етапи преди присъединяването на Русия към СТО и да постигнем значителен напредък по новото споразумение между ЕС и Русия, включително по отношение на търговията, инвестициите и енергетиката.“

През февруари 2009 г. се състоя последното от взаимните посещения между руското правителство и Комисията, които се провеждат от 1997 г. насам. На предстоящата среща на изпълнителните органи ще присъстват най-много участници досега: колегиумът на членовете на Комисията и дузина министри на Руската федерация. Ще бъдат подписани няколко документа, свързани с енергетиката, включително и актуализиран механизъм за ранно предупреждение. Председателят на Комисията Барозу и министър-председателят Путин ще направят изявления пред медиите към 13 ч.

Контекст — основните теми:

Срещата на равнище изпълнителни органи се основава на положителното развитие на отношенията между ЕС и Русия и се очаква да постигне напредък по следните основни въпроси: предложеното през ноември 2009 г. от председателя на Комисията Барозу партньорство за модернизация беше подето на срещата в Ростов през 2010 г., а през декември миналата година беше одобрен действащ работен план. Партньорството предоставя оперативна подкрепа за процеса на модернизиране в Русия, включително за укрепване на правовата държава. На срещата между Комисията и Русия ще бъдат предоставени по-нататъшни насоки за Партньорството и ще бъде осигурено бързото му прилагане във всичките му направления.

Заключенията от миналата есен от двустранните преговори относно присъединяването на Русия към СТО дадоха значителен тласък на многостранния процес. Той може да приключи през 2011 г. На срещата на равнище изпълнителни органи тази динамика трябва да се запази и да се обсъдят начини за преодоляване на последните пречки. В същия дух се очаква срещата да даде също така нов тласък на текущите преговори за ново споразумение между ЕС и Русия.

Комисията и руското правителство ще направят също така преглед на текущата съвместна работа за изготвяне на общи стъпки за възможно постигане на безвизов режим. Накрая, на разговорите ще бъдат обсъдени различни международни въпроси от обща загриженост, както и по-тясно сътрудничество в рамките на общото съседство.За допълнителна информация:

MEMO/11/104

Отношения между ЕС и Русия: http://www.eeas.europa.eu/russia/index_en.htm
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница