Европейската компютърна мрежа GÉant, най-бързата компютърна мрежа в света става глобалнаДата01.12.2017
Размер30.8 Kb.


IP/08/354

Брюксел, 29 февруари 2008 г.Европейската компютърна мрежа GÉANT, най-бързата компютърна мрежа в света става глобална

Европейската компютърна мрежа GÉANT, най-голямата мултигигабитова мрежа в света за научни изледования и образование, се свързва с подобни мрежи по света, с цел създаване на единна глобална изследователска мрежа. В Европа GÉANT вече свързва изследователи от Рейкявик до Владивосток, като обслужва около 30 милиона потребители в повече от 3500 университета и изследователски центрове и свързва 34 национални изследователски мрежи. Ще бъдат изградени високоскоростни връзки с новосъздадените регионални изследователски мрежови инфраструктури на Балканите, в черноморския и средиземноморския регион, както и в Азия, южна Африка и латинска Америка. В Европа GÉANT направи възможно авангардното изследователско сътрудничество в области като изследване на промените в климата, радиоастрономията и биотехнологията.

Със солидния капацитет на GÉANT за обработка на информация, Европа може да обедини сега най-добрите умове в света, за да посрещнат предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени. Финансовите инвестиции на Европа от приблизително 23 милиона EUR годишно във високоскоростни опорни мрежи за изследване са в полза на европейската конкурентноспособност, като същевременно насърчават сътрудничеството между изследователите в глобален мащаб“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по информационното общество и медиите. „При допълнителни инвестиции от 90 милиона EUR до 2012 г. в GÉANT от 3-то поколение, ЕС се ангажира да остане на челно място в еволюцията на интернет, както и да благоприятства научното сътрудничество “.

Началото на GÉANT беше поставено през 2000 г. като съвместно финансирана инициатива за подобряване на европейската изследователска и образователна мрежова инфраструктура с общо финансиране от 200 милиона EUR. Впоследствие GÉANT беше подобрен за да се превърне в световен лидер и да повиши атрактивността на Европа като място за провеждане на научни изследвания (IP/04/1058 и IP/05/722).

GÉANT осигурява огромни технологични предимства за „голямата наука“, като EXPReS – проектът за радиоастрономия на ЕС. Той свързва най-големите радиотелескопи в света, разположени в Китай, Европа, Южна Африка и Чили към суперкомпютъра в Нидерландия, който възпроизвежда изображенията в реално време, нещо, което е възможно единствено благодарение на солидния поток от данни от мрежата на GÉANT.

GÉANT осигурява също така глобално комуникационно обезпечаване на големия адронен ускорител (Large Hadron Collider – LHC) в CERN, най-големият научен експеримент, провеждан някога. Той ще започне работа по късно през тази година, като разчита на високоскоростни връзки по целия свят за безпрепятственото предаване на безпрецедентното количество от данни (15 милиона гигабайта/година) до 5000 учени, работещи в 500 института по целия свят.

В международен план, Комисията съобщи наскоро за финансиране от 12 милиона EUR на TEIN3 (Трансазиатска информационна мрежа, виж IP/08/269), широкомащабна азиатско-тихоокеанска мрежа, както и за високоскоростни връзки от GÉANT към UbuntuNet Alliance в Африка и към украинската изледователска и академична мрежа (URAN). Проектът Black Sea Interconnection (BSI), е друга, финансирана от ЕС инициатива, която свързва черноморските и южнокавказките страни към GÉANT и ще бъде пусната в действие на 1 март, съгласувано с турската национална изследователска и образователна мрежа.

На 3 март комисарят Вивиан Рединг ще участва в „Global Leader“ в Блед (Словения), където ще разгледа постиженията на GÉANT и нейната роля в центъра на глобалната изследователска мрежа.

Контекст:

GÉANT е модерна паневропейска опорна мрежа, свързваща национални изследователски и образователни мрежи (NREN) в цяла Европа, с обща дължина повече от 50000 километра. GÉANT предлага географско покритие без еквивалент, широколентова и новаторска хибридна мрежова технология. GÉANT предоставя на европейските учени и изследователи индивидуална мрежова връзка с висока скорост към други изследователски центрове.

Текущият принос на Европейската Комисия за GÉANT се финансира от 6-та рамкова програма (2002-2006) и възлиза на 93 милиона EUR в рамките на 58 месеца. Остатъкът се съфинансира от участващите страни. Съдружници в проекта са националните изследователски и образователни мрежи (NREN), трансевропейската асоциация за изследователски и образователни мрежи (TERENA), както и DANTE, която управлява мрежата на GÉANT от името на европейските национални изследователски и образователни мрежи.GÉANT Press Pack се намира на следния интернет адрес:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3915

Вж. също MEMO/08/133
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница