Eвропейската награда за изобретател отива при бащата на espДата12.06.2017
Размер26.25 Kb.
Eвропейската награда за изобретател отива при бащата на ESP
Пенсионираният инженер от Бош Антон ван Зантен е отличен за цялостен принос
На 9 юни 2016 г. в Лисабон Антон ван Зантен бе удостоен с Европейската награда за изобретател за 2016 г. за създаването на електронната програма за стабилност в автомобила ESP. Той получава приза на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) в категорията „Цялостен принос“. Блестящата кариера на Ван Зантен в Бош продължава повече от 25 години. Като шеф на група от 35 инженери, холандецът разработва системата против странично поднасяне. През 1995 г. тя влиза за първи път в серийното оборудване на Mercedes-Benz S600. “Антон ван Зантен и колегите от екипа му са ангели-хранители за много водачи“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, признавайки постиженията не само на изобретателя, но и на неговия екип. “Създаването на ESP е уникално въплъщение на нашето кредо „Техника за живота“, каза шефът на Бош. Досега само в Европа ESP е спасила над 8 500 човешки живота и е предотвратила над 250 000 пътнотранспортни произшествия. Това превръща защитата от поднасяне в най-важната автомобилна система за безопасност след предпазния колан и преди въздушната възглавница.
ESP вече е стандартно оборудване за автомобилите във все повече страни по света
С интелигентни сензори ESP сравнява 25 пъти в секунда дали автомобилът наистина се движи в посоката, в която го насочва водачът. Ако измерените стойности не съвпадат, системата против странично поднасяне се намесва, като първоначално намалява въртящия момент на двигателя. Ако това не е достатъчно, тя спира отделните колела, за да генерира необходимата противодействаща сила и да задържи стабилното движение на автомобила в нужната посока. Ако всички автомобили са оборудвани с ESP, 80% от всички произшествия при поднасяне могат да бъдат избегнати. От 01.11.2014 г. електронната програма за стабилност е задължителна за всички новорегистрирани леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона в Европейския съюз. ESP е задължителна и в Австралия, Канада, Израел, Нова Зеландия, Русия, Южна Корея, Япония, Турция и САЩ. Вече 64% от всички нови автомобили в света са екипирани с електронната стабилизираща програма. Досега Бош е произвел над 150 милиона ESP системи.
Кариера с много изобретения и награди

С изобретяването на електронната програма за стабилност Антон ван Зантен и неговия изследователски екип в Бош полагат основите на едно много по-безопасно шофиране. Освен това те създават база за разработка на системите за асистенция на водача и на автоматизираното шофиране. Растящата автоматизация създава условия за драстично намаляване на катастрофите – с една трета само в Германия. ESP е най-забележителният успех на Антон ван Зантен, но не е единственият. 75-годишният инженер е въплъщение на откривателския дух. Той има 180 регистрирани патентни семейства. Наред с ESP, откритията му включват електронната защита от преобръщане и системата за стабилизиране на ремаркето. През 2003 г. Антон ван Зантен се пенсионира, но и до ден днешен продължава да чете лекции за автомобилните системи в различни университети и да консултира автомобилни компании. Получил е многобройни отличия за приноса си в областта на пътната безопасност. Сред тях се откроява именно Европейската награда за изобретател за цялостно творчество.


Единайсето издание на Европейската награда за изобретател в пет категории

Европейската награда за изобретател се връчва от 2006 г. С нея Европейското патентно ведомство удостоява изследователите, учените, техниците и изобретателите, чиито открития са патентовани от ЕПВ и представляват изключителен принос за научния, техническия и обществения прогрес. Необичайното е, че всеки може да номинира изобретател за наградата. Независимото международно жури избра 15-те финалисти за 2016 г. сред близо 400 номинирани от общо 13 страни. Журито определи и победителите в петте категории – „Индустрия“, „Малки и средни предприятия“, “Изследвания,” “Неевропейски държави” и „Цялостен принос“. Победителите в Европейската награда за изобретател получават трофей с формата на корабно платно – символ на откривателството и човешкия гений. Всяка година трофеят се изработва от различен материал.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница