Европейският съюз на срещата на върха на г-8 в Кемп Дейвид (сащ) от 18 до 19 май 2012 г.: „Да действаме заедно“Дата28.02.2018
Размер37.05 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за медиите


Европейският съюз на срещата на върха на Г-8 в Кемп Дейвид (САЩ) от 18 до 19 май 2012 г.: „Да действаме заедно“

Брюксел, 16 май 2012 г. — Тазгодишната среща на върха на Г-8 под мотото „Да действаме заедно“ се председателства от президента на САЩ Барак Обама в Кемп Дейвид и се провежда непосредствено преди срещата на върха на НАТО в Чикаго от 20 до 21 май — един месец преди срещата на върха на Г-20 в Мексико. Европейският съюз е пълноправен член на Г-8 и се представлява от председателя на Европейската комисия Барозу и от председателя на Европейския съвет Ван Ромпьой.

Целта на Европейския съюз в Кемп Дейвид е да окаже активен принос за намирането на общи решения на най-неотложните световни предизвикателства, включени в дневния ред — от световната икономика до продоволствената сигурност, от енергията и климата до регионалните и политическите събития и въпросите, свързани със сигурността.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу заяви: „С нетърпение очаквам тази следваща среща на Г-8 в Кемп Дейвид. ЕС ще се обърне към Г-8 с ясно послание: Европа е твърдо решена да осъществи докрай своята цялостна стратегия за излизане от кризата и възобновяване на икономическия растеж. Двустранният подход, насочен към осигуряване на стабилни публични финанси и мерки за насърчаване на растежа, е ключовият елемент на нашия отговор. Това е единственият начин за възстановяване на доверието. Ще обсъдим също климата и енергията, продоволствената сигурност и актуалните международни въпроси, като Афганистан и „арабската пролет“. ЕС предприема решителни действия за насърчаване на устойчивото развитие, за повишаване на устойчивостта на земеделието и намаляване на бедността, за насърчаване на демократичните ценности и правовата държава и за укрепване на международната стабилност. ЕС е готов да се справи с глобалните предизвикателства отговорно и солидарно, в рамките на Г-8 и извън нея.“

Както заяви председателят Ван Ромпьой, „тази среща на върха на Г-8 се провежда в момент на огромни икономически и политически предизвикателства в целия свят. Интензивната подготвителна работа, свършена от президентството на САЩ, ще ни позволи да се съсредоточим съвсем конкретно върху най-неотложните световни въпроси. Дискусиите ни в Кемп Дейвид ще бъдат съсредоточени върху икономиката, енергията, продоволствената сигурност, чуждестранните въпроси и въпросите, свързани със сигурността. ЕС е изцяло ангажиран в работата на Г-8 и е готов да даде своя принос по всички въпроси, включени в дневния ред, и по-специално да подкрепи силния растеж и създаването на работни места в икономиките на нашите държави“.

Започвайки със световната икономика, председателят на Европейската комисия Барозу и председателят на Европейския съвет Ван Ромпьой ще обяснят също актуалното състояние на реакцията на ЕС на икономическата криза.

Що се отнася до търговията, председателят Барозу и председателят Ван Ромпьой ще подчертаят значението ѝ на ключов източник на растеж. Те ще призоват за укрепване на многостранната система, за продължаване на борбата срещу протекционистичните мерки и за защита на инвестициите.

ЕС е инициатор на глобалните действия по климата и ще продължи да бъде такъв. Председателите ще подчертаят необходимостта от решителни и спешни действия в контекста на ООН за намаляване на емисиите на CO2 и други парникови газове, за да продължат усилията за изпълняване на договорените на международно равнище цели и за да бъде постигнат напредък по изпълнението на платформата от Дърбан.

По въпроса за продоволствената сигурност ЕС се надява, че тази среща на върха ще се опре на постигнатия до момента напредък, по-специално инициативата за продоволствена сигурност L'Aquila от 2010 г., по отношение на която ЕС пое най-големия ангажимент — близо 4 млрд. USD от общо 22 млрд. USD. Само за 2 години ЕС изпълни и превиши този ангажимент. Освен това Инструментът за продоволствена помощ на ЕС, обявен от ЕС на срещата на върха на Г-8 в Япония през 2008 г., е помогнал за осигуряването на храна за 50 милиона души в 50 страни по целия свят посредством над 200 проекта. Без да забравяме всички онези, които все още се нуждаят от нашата спешна помощ, международната общност трябва да премине към изграждане на устойчиви земеделски системи като част от дългосрочния ни отговор на световния глад, включително чрез по-солидни, но отговорни частни инвестиции в селското стопанство.

Председателят Ван Ромпьой и председателят Барозу ще окажат активен принос по приоритетните за Г-8 теми — регионалните и политическите събития и въпросите, свързани със сигурността, и особено икономическия преход в Афганистан след 2014 г. и партньорството от Довил, чието начало бе дадено на срещата на върха на Г-8 през 2011 г.За повече информация:

Уебсайт на председателя Барозу за Г-8:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/index_en.htm

Уебсайт на председателя Ван Ромпьой за Г-8:http://www.european-council.europa.eu/the-president/summits-with-third-countries?lang=en&summit=201205180

U.S. Уебсайт на Държавния департамент за Г-8:http://www.state.gov/e/eb/ecosum/2012g8/index.htm

Туитър: http://www.twitter.com/euHvr иhttp://www.twitter.com/EC_live

Видео материал: http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/ иhttp://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

За контакт:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)Jens Mester (+32 2 296 39 73)IP/12/480


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница