Февруари 2013 05. 02. 2013 г. (вторник)Дата31.12.2017
Размер94.34 Kb.
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ


ФЕВРУАРИ 2013
05.02.2013 г. (вторник)

19.00 ч.
Откриване на съвместна изложба на Атанас Колев и Красимир Колев – живопис и скулптура.
Атанас Колев е роден на 7 август 1959 г. в гр.Пловдив.

През 80-те и 90-те години Атанас Колев участва в многобройни изложби в България. Той се установява в Австрия, където намира своето ново вдъхновение и се развива като художник.

 Атанас Колев има многобройни участия в международни изложби и панаири в Австрия, Германия, Италия, Швеция, Чехия, Румъния, Унгария и България. Същото така той е съорганизатор на Международния симпозиум Ateljer an der Donau в Австрия.

 Член е на Съюза на професионалните художници в Австрия.

 

Красимир Колев е роден е през 1969 г. в гр.Пловдив.

Красимир Колев започва художественото си образование в България. През 1991 г. той се премества да живее във Виена, Австрия където следва в Академията за изящни изкуства. Първоначално учи при Йоанис Аврамидис, а след това при Микеланджело Пистолето. През 1998 г. получава степен Магистър по изящни изкуства. Днес живее в Швеция заедно със своето семейство.

 В творческата му автобиография са множество изложби в Швеция, Австрия, Германия, Норвегия, Италия и САЩ. През 2004 г. е награден с Почетна награда на 5-ти DIGITAL HALL OF FAME AWARD. Красимир Колев също така работи за различни обществени институции. През 2008 г. е ангажиран да направи четири скулптори в естествена големина за Кристал Бизнес Център в гр.Упсала, Швеция.
Времетраене на изложбата - 06.02.2013 – 27.02.2013 г.
Място – галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”
10.02.2013 г. (неделя)

19.00 ч.
Камерен концерт - Барокова музика - с участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер (цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело).

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
14.02.2013 г. (четвъртък)

19.00 ч.
Театър „Искри и сезони” представя спектакъла „Имам нужда от теб” от Нийл Саймън. Режисьор- Илия Добрев, сценография- Невена Кавалджиева. С участието на: Искра Радева, Мария Статулова, Георги Кадурин, Виолета Марковска, Стефан Стефанов.
…”Толкова е хубаво да чуеш тези думи, толкова е хубаво да усетиш едно рамо до твоето, на което да опреш глава и в трудни, и в щастливи мигове, едно рамо, на което да пророниш сълза, а то да ти даде сили да я изтриеш, да погледнеш напред и да продължиш. Едно рамо, от което да погледнеш света с най-щастливата си усмивка и той да ти отвърне със същото..
Място – Театрална зала на БКИ “Дом Витгенщайн”.
19.02.2013 г. (вторник)

19.00 ч.
Откриване на графична изложба „Богомили” на художничката Виолета Гривишка –Танев. С темата на богомилството, възникването му през Х век в България и разпространението му в Европа, авторката се занимава още от 1968 година. В края на 2011 г. подарява на Художествена галерия „Илия Бешков” в родния си град Плевен колекция от 140 графични творби.
Богомилството възниква в България през X век по време на царуването на цар Петър I. Особено силно разпространение получава през XI-ти и XII-ти век, когато българските земи са под властта на Византия. След падането на българската държава под османска власт, богомилството постепенно изчезва от историческата сцена.

Богомилството е стройна идеология, която има собствена литература. От България през ХІ-ХІІ в. то се разпространява в земите на Сърбия, Хърватско, Далмация и особено в Босна, в Киевското княжество, а от там по-късно и към Москва. През ХІ в. то прониква в Западна Европа, първоначално в Италия и Франция, а по-късно в Германия, Фландрия, Англия, Испания и др. На неговата основа през ХІІ в. в Западна Европа се появяват ученията на катари, албигойци, албихейци и патарени.

Богомилството преосмисля основните положения на християнската догматика като дава свои тълкувания за света, за човека, за спасението.
Като социално движение то формира една много силна критична гледна точка към държавата и църквата. То е идеология преди всичко на народните „низини”, на масите, лишени от перспективи за своето съществуване.
По думите на художничката: „Идеите на богомилите не представляват само част от миналото на човешките общества. Те и днес занимават народите не само на Европа, но и на цялата земя. И днес те съграждат здрава земя под краката на човеците и набелязват нови хоризонти и небе над главите им. Това са земята и небето на нашата духовност.”

Екипът на ХГ „Илия Бешков” определя като изключителен жеста на г-жа Виолета Гривишка–Танева, чиято изложба представя едно лично и задълбочено художествено и историографско изследване на богомилството по българските земи и разпространението му, придружено от географски карти, изработени от авторката.


Дарените в края на 2011 г. 85 гравюри, литографии, пастели и 55 екслибриси, формират една нова колекция в общия художествен фонд на галерията: „Богомили” – основната творческа тема на художничката от 1968 г.
Виолета Гривишка –Танев е родена в гр. Плевен през 1937 г. Завършва Художествена академия в София, специалност “Графика” при проф. Евтим Томов през 1962 г.

Общо има над 29 самостоятелни изложби: графика, рисунки, живопис, сух пастел, акварел, керамична пластика, състояли се у нас и в чужбина, например в Мадрид (1986) – три изложби, Кастельон (1987), Испания, Хихон (1987), Испания, уредени от Българското посолство в Испания, Кранстон (1985), САЩ – две изложби, и Шавердстойн (1988), Вирджиния, САЩ.


Времетраене на изложбата - 20.02.2013 – 08.03.2013 г.
Място – Галерия „Приземен етаж”
22.02.2013 г. (петък)

19.00 ч.
Актрисата Лина Гладийска-Георгиева ще представи моноспектакъла от Анна Петрова „Няма страшно”. Играе се на български език. Спектакълът е продукция на българската културно-просветна организация „Кирил и Методи” с подкрепата на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и на Австрийско-българското дружество.
„Няма страшно” е една комедия за съвременния живот. С отговорности, изневери, любов и амбиции. Пет жени на различна възраст, с различен морал и манталитет са обединени от един шармантен мъж „….Напълни шепите му с надежда, очите му с любов, сърцето му с вяра. Няма страшно….”
Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
27.02.2013 г. (сряда)

19.00 ч.
Вокален концерт „Вива Верди, Вива Вагнер” на Ива Йонова – сопран и Андреа Линсбауер - пиано. В програмата: произведения от Верди, Вагнер, Тости, Ди Капуа, Пучини.
Ива Йонова е родена във Велико Търново.

Средното си образование завършва с пълно отличие в музикалното училище „Веселин Стоянов”-гр.Русе, в класа по оперно пеене на Катрин Емилова и Георги Делиганев.

От 1991 до 1996 година учи оперно пеене и музикална педагогика в ДМА”Панчо Владигеров”-гр.София. Дипломира се с пълно отличие . Следват специализациите в Университета за музикално и театрално изкуство гр.Виена (Австрия) и гр.Нюрнберг (Германия).

Ива Йонова участва в редица международни майсторски класове при известни оперни певци и педагози като проф.Маргарита Лилова, проф.Едит Вийнс, проф.Силвия Гещи, проф.Клаудия Едер, проф.Зигфрид Йерусалем и Томас Хемпсън. От 2008-а година е приета с конкурс сред повече от 500 кандидати в Международното Студио за Белканто във Виньола, където и до днес работи със световноизвестната оперна звезда Мирела Френи.

Ива Йонова гастролира в : Италия, Германия, Австрия, Белгия,Франция, Люксембург, Финландия, Швеция, Швейцария, Словения, Сърбия, Македония, Япония, Канада,Унгария, Испания, Португалия.

Певицата записва за баварското радио песни от Шуберт и Брамс.

Особена чест за нея е получаването на наградата за „Най-добър млад артист на годината-2006” през юбилейната 175-та година от създаването на Щатсопера Майнинген.

През 2009 е удостоена със званието „Почетен член на Щатсопера Майнинген”.

Същата година записва компакт диск с оркестъра на Българското радио под диригентството на покойния Методи Матакиев

Май 2010 е поканена лично от известния оперен певец Зигфрид Йерусалем за ролята на Електра от „Идоменео” на Моцарт в Германия и за Лиза в „Страната на усмивките”на Лехар. Последното и участие в ролята на Розалинда я представя на европейско турне заедно със солисти от Виенската Щатсопера и Народна опера. Предстои и дебют в ролята на Виолета Валери на сцената на Варненска опера както и следващи покани с ролята на графиня Адела в поставената за първи път в България опера от Росини - „Граф Ори“.


Христофор Йонов е роден във Велико Търново.

През 1999 година се дипломира в класа на Валери Попова като бакалавър по класическо пеене в Национална музикална академия "Панчо Владигеров",гр. София. Между 2001 и 2005 година специализира в оперното студио на Виенската консерватория,като през 2004 г. се дипломира в класа по Класическа оперета и през 2005 г. специалност Опера с пълно отличие. През 2009 защитава магистратура по класическо пеене в Национална музикална академия "Панчо Владигеров", гр.София. Специализира пеене при световноизвестните певци Зигфрид ЙерусалемМаргарита ЛиловаКалуди КалудовКлаудия ЕдерРежин КреспенСилвия ГестиФранциско АрайзаРаул Гименес и Едита Груберова, както интерпретация с Фабио Луизи и актьорско майсторство с Ото Шенк.

През 2001 г. е финалист на международния конкурс „Енрико Карузо“ в Милано и получава специалната награда на конкурса „Ерика Кьот“ в Нойщат-Германия. През 2002 г. получава първа награда на международния конкурс-майсторски клас „Хилда де Гроте“ в Гент,Белгия.

Още като студент през 1999 г. Христофор Йонов е назначен като щатен солист в Русенска опера и веднага дебютира в ролята на Марио Каварадоси от „Тоска“.През 2000 г. е международният му дебют с ораторията посветена на Милениума „Ad missam in agris“ от Август Ипавец. Теноровата партия е изключително сложна и теситурно висока, написана специално за солиста на Виенска Щатсопера Янец Лотрич с който Христофор Йонов се дублира. Произведението се изпълнява в Италия,Германия,Словения и Виена. Следват ангажименти като щатен солист в Бургаска опера и Държавна опера Хилдесхайм,Нюрнберг,Принцрегентен театър- Мюнхен, Карлови вари и Усти над лабем-Чехия,многократни гастроли в Гент,Антверпен и МехеленБелгия,Япония и Китай. През 2004 г. е избран от над 250 кандидата и дебютира на престижния международен фестивал Клангбоген във Виена с операта на Джон Каскен „Богохулникът“по новелата на Толстой „Отец Сергей“.Тази година фестивалът е посветен на съвременната музика и в другата продукция -"Гойя"на Меноти участва Пласидо Доминго.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница