Филма „Майка Ганга пътуване по свещената река Ганг” (с озвучаване на български език), посветена на празничния Фестивал „Ганга Сагар”Дата15.10.2018
Размер31.5 Kb.
Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,


Заповядайте на предстоящата прожекция на филма „Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг” (с озвучаване на български език), посветена на празничния Фестивал „Ганга Сагар” (Ganga Sagar), която ще се проведе на 14.01.2015г. (сряда) от 18:30ч. в Чешкия център в София (ул. „Г.С.Раковски” № 100).
Ежегодният Фестивал „Ганга Сагар” (Ganga Sagar) се провежда на мястото, където водите на свещената река Ганг се срещат със солените води на Индийския океан в Бенгалския залив - в деня на празника „Макара Санкранти” (Makara Sankranthi), един от най-благоприятните дни в годината според традиционния Ведически календар.

Счита се, че в деня, в който проекцията на Слънцето се придвижва в съзвездието „Козирог” и започва светлата половина от денонощието на райските планети, всички духовни дейности имат неизмерим благотворен ефект върху извършителите им, техните близки и Вселената като цяло.  

Празникът заема важно място в древната история и съвременното битие на днешната Индо-европейска-атлантическа цивилизация. Той представлява своеобразна проява на вечния стремеж към по-добро бъдеще чрез утвърдени и общовалидни универсални непреходни културни ценности, водещи до победа на божествения ред над хаоса, на живота над смъртта и на любовта над безсмислената омраза и противопоставяне.
Документалният филм „Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг” (издаден на DVD с превод и субтитри на няколко езика, вкл. и български) създава своеобразен мост между културите на Изтока и Запада.

Той е дело на международен екип („VedaVision”, в сътрудничество с „ISKCON Cinema”) и представлява аудио-визуален разказ за прочутата река, неотделимо свързана с културата и религията на Индия, която е почитана от един милиард души като майка, която поддържа живота и Богиня, която пречиства греховете.

Пресъздавайки в рамките на около час избрани моменти от действително поклонническо пътуване по маршрут с дължина над 2700км. през редица свещени места като Маяпур, Гая, Бодгая, Варанаси, Алахабад, Джайпур, Харидвар, Ришикеш, Девапраяг, Утаркаши, Ганготри и Гомукх, със средствата на модерното изкуство филмът умело ни пренася в автентичната духовна атмосфера на необятната страна.

Филмът е посрещан радушно от широката публика навсякъде по света, а естетическите му качества са потвърдени от получената награда за най-добър документален DVD филм на индийското списание „Cinema systems”.

Използваните художествени ефекти придават сила на изображенията, разкривайки артистично очарователната прелест на свещената река, а сполучливото музикално съчетание на традиционни раги и акустични елементи с модерно звучене допълва увлекателното повествование, предлагайки ни неповторимо преживяване от най-висше естество.

Потопете се надълбоко, позволете на сърцето си да бъде отнесено от пречистащите води на „Майка Ганга” !


Честването на празника ще завърши с предлагане на билков чай и традиционни вегетариански солени и сладки приготовления от зеленчуци, зърнени, бобови и млечни продукти, ядки, подправки, семена, пресни и сушени плодове на присъстващите.

Вход свободен – проявата е безплатна, с благотворителна цел.


Ще бъдат осигурени екземпляри от филма за желаещите да си го закупят на преференциални цени.

Проявата се организира със съвместните усилия на Чешкия център в София и Дружество „ВЕДА”, гражданско сдружение, регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в „обществена полза”, чиято основна цел е да участва активно в обществения живот и да подкрепя усилията на отделни лица и групи, техни сдружения и институции в стремежа им към хармоничен в духовно и материално отношение живот, чрез дейности в сферата на образованието, науката, философията, изкуството и културата.


Повече информация може да намерите на: http://sofia.czechcentres.cz/ и http://www.vedaorg.info/.


Каталог: sys -> FileStorage -> download
download -> Проектът „4 стаи“ последен етап в България
download -> Книга 2015", ще представи в България новоизлязлата на български книга „Ракия" превод: Маргарита Кюркчиева, изд. „Ерго"
download -> София: поетики 2014 среща с полската поезия
download -> Късо съединение 2013 Дом на киното – Евро Синема
download -> Индржих щрайт: къде е моят дом ?
download -> Покана за участие
download -> Музеят на социалистическото изкуство и чешкият център в софия представят реконструкцията като трагедия и фарс pode Bal


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница