Фокус. „Всички в час“, Събеседник: Татяна Калканова, дир на Център за развитие на човешките ресурси ВодещДата13.10.2017
Размер41.53 Kb.ФОКУС. „Всички в час“, Събеседник: Татяна Калканова, дир. на Център за развитие на човешките ресурси

Водещ: Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм“ през 2017 г. навършва 30 г. Годишнината на Програмата за образователен обмен ще бъде отбелязана в целия ЕС. По какъв начин събитието ще бъде съпроводено у нас? В „Заедно в час“ ще попитаме Татяна Калканова, изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси. Госпожо Калканова, „Еразъм“ се води за една от най-успешните програми на Европейския съюз (ЕС). У нас програмата е стартирала през 2014 г. По какъв начин се разви през годините?

Татяна Калканова: Нека да внеса малко уточнение. Действително „Еразъм“ е една от най-успешните програми на ЕС, чиято 30 годишнина отбелязваме през 2017 г. Затова за целия ЕС 2017 г. е годината на „Еразъм“. Програмата започва под заглавието „Еразъм“ преди 30 г. като е насочена към висшето образование, насърчаваща обмена на студенти и преподаватели между висши училища в рамките на целия ЕС. В този си вид за първи път стартира в България през 1999 г. в наистина много скромни размери. Говорейки за ЕС, до днес за тези 30 г. от съществуването на програмата, статистиката за постиженията е особено впечатляваща, защото около 5 милиона студенти и преподаватели са били бенефициенти на програмата –са участвали в образователен обмен. Което е много впечатляващо, защото това е една държава, която вече могат да изградят възпитаниците на програма „Еразъм“. За новия програмен период след 2014 и в ЕС, и в България Програмата съществува под името „Еразъм+“, защото тя се простира и в средното образование, в професионалното такова, в образованието за възрастни, младежта и спорта. Т.е. всички отделни програми, които до 2014 г. Европейската комисия (ЕК) осъществявала в различни сфери, свързани с образование, младежки политики и спорт, сега са обединени под името „Еразъм+“.

Водещ: От 2014 г. до 2020 г.

Татяна Калканова: Да, този програмен период за „Еразъм+“ е от 2014 г. до 2020 г. Очакванията за него са нови около 2 милиона души в ЕС да бъдат бенефициенти, да бъдат ползватели на възможностите, които дава програма „Еразъм+“. Отново ще подчертая, че Програмата вече предлага възможности не само висшето образование, а във всички сфери – и средно, и професионално, образование за възрастни, младежки политики, спорт също така.

Водещ: А към момента българите колко са?

Татяна Калканова: Ако говорим за висшето образование, около 20 хиляди са студентите, които са участвали в някакъв вид образователен обмен между висши училища в Европа, от 1999 г. когато програмата тръгва в България до днес, повече от 13 хиляди преподаватели във висши училища също са били участници в програмата.

Водещ: Колко учебни заведения у нас работят с тази програма?

Татяна Калканова: В момента почти всички висши учебни заведения. По-точно 47 висши учебни заведения са покрили необходимите изисквания, които са поставени в така наречената Харта „Еразъм“. Те са доказали качествата си и нивото на обучението и образованието, което предлагат и могат да бъдат участници в образователен обмен, както и партньори в различни образователни проекти. На практика всяко висше училище в България участва в „Еразъм“.

Водещ: Какъв е бюджетът на програмата за тази година?

Татяна Калканова: За 2017 г. общият бюджет на програма „Еразъм“ за България е около 30 милиона евро. С него се подкрепят проектни предложения, свързани не само с мобилност - образователен или младежки обмен, но също така и проекти, в които се създават партньорства между различни европейски държави, различни по тип институции за обмяна на добри практики или за иновации, за създаване на иновации. Това също е един много интересен аспект в програма „Еразъм“.

Водещ: В какъв размер са стипендиите?

Татяна Калканова: Стипендиите варират в зависимост от целта на проекта. Например за участие в мобилност, освен че се покриват всички разходи – транспорт, настаняване на участниците, за българските студенти 500 евро месечно е допълнителната стипендия, която осигурява програмата. Но отново подчертавам, сумите варират в зависимост от различните групи участници в обмена.

Водещ: Какво прави тази програма толкова функционална и предпочитана от младите хора?

Татяна Калканова: Според мен на първо място е бързият и видим резултат. Проектните предложения по Програма „Еразъм+“ се подават онлайн, максимално опростени са формулярите и документите, които се изискват, за да се кандидатства. Проектите се изпълняват от 6 месеца до 3 г. максимум, т.е. много скоро след одобряването на проектното предложение са видими резултатите от реализирането на тези проекти и според мен, това е едно от основните достойнства на програма „Еразъм“. За много къс период може да се види резултат от инвестираното време и усилия за създаването на проект по програма „Еразъм+“.

Водещ: 30 г. – да се върнем отново в началото на разговора, с какви инициативи ще отбележите годишнината от програма „Еразъм“ у нас?

Татяна Калканова: Планирали сме няколко основни инициативи. Нека да отбележа, че смисълът на събитието, което проведохме днес, беше да получим подкрепата на Съвета на ректорите, за да може кампания за 30-та годишнина на Еразъм да се разгърне буквално във всяко едно висше учебно заведение, където не само да представим резултатите от реализирането на програмата до този момент, но и разбира се да привлечем нови участници в нея. Едно от събитията, които планираме, е да стартираме специално създадена за целта онлайн платформа, на която да събираме различни видеоматериали и истории на участници в програма „Еразъм“ така че през октомври месец да направим една селекция и на достатъчно значимо събитие, на което ще поканим и Дипломатическия корпус, да представим резултатите от тези материали, от най-добрите истории, които са ни представили участниците в „Еразъм“. Една от идеите е да включим не само истории на българи, които чрез „Еразъм“ са пътували, преподавали, работили или обучавали извън България, но и на чуждестранни студенти, преподаватели, които са били в България. Идеята е по този начин чрез техните истории да откроим достойнствата на българското висше образование и да подчертаем облика на България като образователна дестинация, която предлага интересни и уникални възможности.

Милослава АНГЕЛОВАБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница