Fu окръжен съд и районен съд бургас пресцентърДата15.04.2017
Размер21.68 Kb.

Fu ОКРЪЖЕН СЪД и РАЙОНЕН СЪД

БУРГАС


Пресцентър

Кремена Капралова

Тел. 056 879 453 www.os-burgas.org

GSM 0879 978 483 press_os_burgas@abv.bg
П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Районен съд Бургас осъди четирима гръцки граждани за незаконен улов на миди
Районен съд – Бургас призна четирима гръцки граждани за виновни в незаконен улов на водни организми, значително надхвърлящ разрешения любителски улов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Рамадан Рамадан, Ерджан Ниазиоглу и Тайфун Аладжа от област Ксанти и Хасан Бабасали от община Керамоти са признати за виновен в това, че на 11.02.2014 г. в рибостопански води в Черно море, гр. Бургас като извършители в съучастие са уловили водни организми – миди от вида „пясъчна мида“ в количество, надхвърлящо значително нормите за любителски риболов, а именно 37 кг, при разрешен любителски улов до 3 кг по Закона за рибарството и аквакултурите, като случаят е немаловажен.

Рамадан и Ниазиоглу са осъдени на 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок. На всеки е наложено и наказание глоба в размер на 1000 лв.

На Бабасали и Аладжа са освободени от наказателна отговорност като им е наложено административно наказание глоба в размер на 4 000 лв. за всеки. Основания за това дава чистото им съдебно минало и фактът, че те не са освобождавани от наказателна отговорност по Глава 8, Раздел 4 от Наказателния кодекс. Докато другите двама подсъдими са били освободени от наказателна отговорност с налагане на административно наказание от Районен съд – Несебър за същото деяние.

Четиримата гръцки граждани са лишени от право на любителски риболов и улов на други водни организми на територията на Република България за срок от 2 години.

Районен съд – Бургас отне в полза на държавата 4 броя ръчни драгиращи метални устройства и 4 чифта гумени ботуши с удължители, които следва да бъдат унищожени.

Според обвинителния акт подсъдимите са влезли в страната на 11.02.2014 г. с лек автомобил „Хюндай“ и пристигнали в Бургас с намерение да ловят бяла „пясъчна мида“. За целта те предварително се били снабдили с губени ботуши и с ръчни метални драги. Вечерта уловили 37 кг миди и ги разпределили в четири чувала от гаца.

На 13.02.2014 г. те пристигнали в гр. Кърджали, където пренощували в колата си, и сутринта на 14.02.2014 г. потеглили за Гърция. Около 8 ч. били на трасе „изход“ на ГКПП „Маказа“. На автомобила им била извършена допълнителна проверка, при която граничните полицаи открили в багажното отделение ботушите и ръчните метални драги, а след това и чувалчетата с миди, скрити под стелката на резервната гума. Чуждите граждани обяснили, че са ги уловили няколко дни по-рано в гр. Бургас. Граничните полицаи уведомили за това ИАРА, отдел„Рибарство и контрол“ – гр. Кърджали, и след като се установило, че те нямат разрешително за риболов, започнало досъдебно производство срещу тях.Присъдата на Районен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.

02.12.2014 г.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница