Г бнр деница Караджова: Около 90 милиона евро са замразените от ек средства по оп "Регионално развитие"страница1/3
Дата02.06.2018
Размер447.59 Kb.
  1   2   3
Новини за общините

04. 06. 2014 г.
БНР

Деница Караджова: Около 90 милиона евро са замразените от ЕК средства по ОП "Регионално развитие"

публикувано на 04.06.14 в 08:51


Всяко едно нарушение, което се констатира, е неприятно от държавата- членка, защото това води до временно спиране на плащанията по две мерки - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма", каза в предаването "Преди всички" Деница Караджова, председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете по повод времемнното спиране на част от плащанията по ОП "Регионално развитие".
Информацията, която аз имам, е, че става дума за две искания за междинни плащания на стойност около 90 милиона евро. Това е делът на европейското финансиране. Това касае няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания градски транспорт на Бургас. Има проект на община Асеновград, имаме проблемен проект с Университета за архитектура, строителство и геодезия, Националната служба за противопожарна безопасност и защита на населението. По-същественото е, че отново се идентифицират проблеми с обществените поръчки. Проблемът с обществените поръчки се оказва "препъникамъка" за всички бенефициенти и управляващи органи. Най-много са засегнати ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие". Искам да разсея един мит, става дума за проекти през целия период 2009-2013, договорирани и управлявани от три правителства. Има променена практика на ЕК. Ако до преди 2013-а година те предварително са информирали с писмо, че е възможно спиране на средства, сега ЕК, още преди да изпрати одитния доклад, изпраща писмо за временно прекратяване на средствата. Това писмо означава, че управляващите органи трябва да одитират отново проектите, каза още Караджова.
Емил Савов, заместник- изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, заяви, че не е изненадан от решението на ЕК.
Надявам се, че по-бързо тези неща ще се изчистят. Общестевните поръчки са необходимо зло. Може би една от любимите теми на законодателите са промени в Закона за общестевните поръчки. Лошото е, че с последните поправки в ЗОП положението не се подобрява, а напротив.
БНР
И в Русе откриха нередности по европейски проекти

публикувано на 04.06.14 в 08:39


ЕК спира плащания към България по оперативната програма „Регионално развитие” заради нарушения на срокове, критерии и оценяване. Прекъснатото финансиране е в частта, свързана с градското развитие и развитието на туризма. Най-сериозни нарушения са открити в община Бургас. Нередности са констатирани още при процедурата за модернизацията на пожарната в Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора. Проверени са общо 58 процедури за периода от 2009 до май 2013 година и 8, които са подписани след юни 2013 година. До момента финансовите корекции, наложени на България по оперативните програми по Структурните и Кохезионния фондове за предишния програмен период, са за 166 млн. лева.
БНР

Софийската градска художествена галерия представя най-новите си постъпления

публикувано на 04.06.14 в 09:29
Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя най-новите постъпления във фондовете "Живопис", "Графика", "Скулптура" и "Съвременно изкуство и фотография", приети през последните две години като дарения или откупени с финансовата подкрепа на Столичната община, съобщават от галерията.
От СГХГ отбелязват, че грижата за обогатяването на фондовете е и отговорност към историята. Политиката на галерията е да попълва някои празнини по отношение на класиците на българската живопис, графика и скулптура. Сред най-известните имена в сегашната селекция са Асен Белковски, Преслав Кършовски, Цветана Кършовска, Васка Баларева, Тодор Панайотов, Снежана Попгенчева, Владимир Иванов, Надежда Кутева, Свилен Блажев, Ангел Станев, Нина Ковачева, Валентин Стефанов. Приоритет представлява преоткриването на забравени автори или на непознати български художници, които живеят и творят в чужбина - Николай Бояджиев, Евгения Воденичарова, Александър Георгиев, Димитър Батоев, Красимира Дренска, Марияна Василева и др. Особено внимание се отделя и на младите поколения художници.
През 2013 г. Софийската градска художествена галерия започна дългосрочен проект за подкрепа на съвременната българска фотография. В партньорство с фотографите Никола Михов и Ивайло Стоянов в музейната колекция са постъпили повече от 40 произведения на Димитри Стефанов, Елена Героска, Евгения Максимова, Бабак Салари, Георги Кожухаров, Васил Илиев, Ясена Попова, Милен Радев, Ивайло Стоянов, Никола Михов. Обхванати са всички свободни форми на фотографията, като акцентът е поставен върху творби, реализирани след 2000 г.
БНР

Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" дава старт на фестивалното лято в Балчик днес

публикувано на 04.06.14 в 09:34


Събитието от 4 до 8 юни събира 19 хорови състава от 8 държави. Над 500 участници от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания ще се обединят в идеята на форума за изграждане на мост между различни култури и творци. И тази година на финала повече от 500 певци ще изпълнят Химна на град Балчик, който е и музикална емблема на събитието. За четвъртото издание на фестивала в Балчик ще пристигне Амброш Чопи - изтъкнат композитор, който ще ръководи ателие за съвременна словенска музика, а дългогодишният педагог и диригент на хора на училището в Котел Катя Барулова ще работи с всички гости от фолклорните състави. През 2014 г. фестивалът се посвещава на 100 години от създаването на балчишкия смесен хор – домакин „Черноморски звуци“ и 80 години от рождението на именития български композитор проф. Иван Спасов. Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик“, Община Балчик и читалище "Паисий Хилендарски". Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен. Новост от тази година е, че фестивалните концерти ще могат да се гледат Оn-line в реално време на страницата на фестивала chernomorskizvutsi.com. официалното откриване е на 4 юни от 18,00 часа на централния площад.
БНР

151 пункта за изкупуване на череши са разкрити на територията на община Кюстендил

публикувано на 04.06.14 в 09:41


Пунктовете се намират в 29 населени места в града и в 28 села, те са на седем фирми и работят от 9 до 22 часа. Задължително при приемането на черешите се изисква документ за собственост, а от пункта се издава бележка за полученото количество плодове. Днес цената на един килограм череши - ранни сортове, в изкупвателните пунктове е 60-70 стотинки. На кюстендилския кооперативен пазар се продават за един лев и 50 стотинки - два лева за килограм.
БНР

"Заедно срещу войната на пътя"

публикувано на 04.06.14 в 11:16


За четвърта поредна година Мездра бе домакин на Mezdra rock fest. В продължение на две вечери на ловния стрeлбищен комплекс в местността "Емирски мост" се вихри здрав купон, ля се наливна бира и се слуша "твърда" музика. Тази година фестивалът премина под мотото "Заедно срещу войната на пътя“, като за пръв път зрелищното събитие бе съпроводено от мотосъбор, информират от общинската пресслужба.

В рок феста се включиха 9 банди от България и две от чужбина. Първата вечер на сцената забиваха punk&ska band Нещо Цветно от Пловдив, румънската horror-punk&rock’n’roll band Raizing Hell от Букурещ, метал групите K.O.R.A. и Vulgar Bulgar от София, а хедлайнери бяха момчетата от хардкор/трайбъл/кросоувър/трашкор група Lab for Madness от Враца. Втората вечер се изявиха врачанската траш метъл група Mass Confusion, столичните банди Група 59, Гранулом и Axecutor, бившият вокал на рок група Ахат Звездомир Керемидчиев - Звезди и неговата най-нова формация Аналгин, както и сръбската speed/thrash metal band Speed Merchants от Ягодина, Поморавието.


За пореден път Мездра доказа, че духът на рока в Искърското дефиле все още е жив. В събитието и участва детективът по професия Марин Маринов. С него се срещна Пламен Коцев.
"Мотото на фестивала е актуално винаги. Най-много жертви се дават във "война в мирно време". Не са малко пострадалите мотористи при пътнотранспортни произшествия. Не само при нас, а и при автомобилистите- за употреба на алкохол не трябва да има толерантност, както и за отнемане на предимство. На пътя има място за всички ни."

Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на Община Мездра, а главен организатор бе Райна Ангелова - Хубавата Джижи. В рамките на благотворителната кампания "На крачка от щастието" по време на фестивала бяха събрани средства за лечението на Ирена Дойнова от Мездра и Снежана Петкова от София. Дарителската инициатива за Ирена вече приключи, затова и събраните около 600 лв. бяха преведени по сметката на Снежана.


Като съпътстваща инициатива на паркинга пред ж. п. гарата се проведе Stunt Riding - демонстрации на каскадьорско каране на мотоциклет, които събраха рокери от различни краища на България. Любителите на високите скорости можаха да се насладят на майсторското управление на двама от водещите стънт състезатели у нас: Стефан Стефанов - Стефа и Стефан Петров от Мото клуб "Стънт България".
БНР

ЕК временно прекъсва плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развитието на туризма

публикувано на 04.06.14 в 10:04


Прекъсването се дължи поради огромните нарушения предимно в община Бургас. Причината за тази мярка са резултатите от одитни доклади, извършени в периода 2009 – 2013 година. В тях се визират конкретни нарушения на обществени поръчки, проведени от местната власт в Бургас. Предстои повторна проверка на обществените поръчки, свързани с градското развитие и развитието на туризма.
БНР

Изграждат център за настаняване от семеен тип в община Самуил

публикувано на 04.06.14 в 11:59


„Започва изграждането на център за настаняване от семеен тим в община Самуил“, каза за Радио Шумен заместник-кметът Ахмед Мустафа. Той е по проект „Красива България” и е на стойност около 250 хил. лв. „Там ще бъдат настанени предимно възрастни хора“, каза Мустафа.

„Сградата е на старо училище и ще бъде ремонтирана и преустроена. Ще има възможност да бъдат настанени 14 човека, по двама в стая“, обясни още заместник-кметът.


БНР

Продължава протестът на служителите от Спешната помощ в София

публикувано на 04.06.14 в 10:13 | обновено на 04.06.14 в 10:38


За пореден ден медиците от Центъра за спешната помощ в София се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. От миналия четвъртък медиците протестират срещу искането за уволнение на досегашния директор д-р Георги Гелев. Те настояват за по-високи заплати и повече дежурни екипи.
Вчера служителите чакаха с жива верига новоназначения си временен ръководител д-р Александър Златанов, но той така и не отиде, защото не получи документ за назначаването си. Протестът днес е пред Министерството на здравеопазването, защото се очаква д-р Златанов да влезе в сградата и да подпише заповедта за назначаването си.
Главната сестра в Центъра за спешна помощ Милена Димитрова каза, че вчера от МЗ са поискали екипи от Търговище да подпомогнат работата на колегите си в столицата. Лекарите там обаче се притесняват, че градът ще остане без спешни екипи. Димитрова показа декларации на свои колеги от цялата страна, които подкрепят лекарите в София.
Протестиращите са поискали от столичния кмет Йорданка Фандъкова всеки ден до края на месеца от 9 часа до 10 часа да провеждат протест пред Министерството на здравеопазването.

Фокус__Заместник-кметът_на_Свищов_Пламен_Александров:_Българските_бойни_маршове_трябва_да_станат_част_от_ежедневието'>Фокус

Заместник-кметът на Свищов Пламен Александров: Българските бойни маршове трябва да станат част от ежедневието

4 Юни 2014 | 10:44 | Агенция "Фокус"

София. Жителите на Свищов са с усещането за пряка връзка с марша „Шуми Марица“, защото първоначалният текст е на Никола Живков, който е бил учител в града. Това коментира за Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Свищов Пламен Александров по повод инициативата на Агенция и Радио „Фокус“ за издаване на сборник и диск с бойни маршове. По думите му, тази инициатива трябва да се разрасне и маршът да стане част от ежедневието. „Вашата инициатива би било хубаво, ако се разрасне, защото не виждам кой друг освен Радио „Фокус“, би могъл да го направи. Тя да прерасне в една инициатива за възраждане на всички духови оркестри във всички български училища. Разбира се, в една такава инициатива може да се включи и просветното министерство и Консерваторията, защото в момента е проблем дори и едни ноти на марш да се намерят отнякъде. Военното министерство също би могло да се включи или дори Президентството с най-хубавия гвардейски оркестър. Мястото на марша, като необходимост при възпитанието на децата, в момента е празно и кухо. Някой трябва да поеме инициативата, за да може маршът отново да стане онова, за което е създаден – да повдига духа, да създава настроение и да бъде нещо съвсем нормално от ежедневието на страната“, коментира Пламен Александров. Той допълни, че изпълнението на маршове в училищата са начин децата много по-лесно да научат и запомнят славни събития от историята на България.
Фокус

Кметът на Бургас Димитър Николов: Общините на територията на България са в режим на проверка и на взаимодействие с управляващия органи и ЕК от 2008 година

4 Юни 2014 | 12:45 | Агенция "Фокус"


Бургас. Общините на територията на България са в режим на проверка и на взаимодействие с управляващия органи и ЕК от 2008 г. Това е нещо стандартно, рутинно и няма никаква драма. Аз съм шокиран и изненадан от масовите интерпретации за някакви нарушения, злоупотреби, драстични проблеми, свързани с оперативната програма или с конкретната мярка по оперативната програма. Това каза на пресконференция кметът на община Бургас Димитър Николов в коментар на доклад на ЕК за ОП „Регионално развитие“, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас. По неговите думи, в България са направени представителни извадки на няколко институции – две общини, две учредения и МВР, на което е проверена една обществена поръчка и също е констатирана слабост. На община Бургас от 26 поръчки са констатирани слабости на 3 или 4, обясни Николов. Той посочи, че по мярката по интернирания градски транспорт община Бургас е спечелила пилотен проект. Именно заради това от общината са поискали подкрепа на ЕК , която изпрати финансовия си механизъм „Джаспърс“. „Ние сме следвали всички техни указания до този момент за изпълнението на този проект“, категоричен бе кметът. Изпратени са запитвания до Агенцията за обществени поръчки и са се съобразили с всички техни забележки, както и с управляващия орган на оперативната програма. „Според мен има фундаментален проблем . Има някаква слабост между хармонизирането на българското законодателство по отношение на европейските проекти и на европейското законодателство. В случая тези констатации на ЕК, според мен, са изключително оборими и много лесно на Министерство на регионалното развитие може да докаже своята правота, защото първо Европа дава свобода на всяка държава тя да си приема свое местно, домашно законодателство, което да гарантира процесите на подготовка , изпълнение и контрол на европейските проекти , а след това казва „Това противоречи с нашето европейски законодателство“. Ние четейки буквалния текст от английски език, община Бургас с мед да я помажеш ако има такива слабости или „нарушения“ по отношение на интегриран градски транспорт“, заяви Николов. Той каза още, че процедурите дават възможност се дава срок, в които общините да докажат своята правота в коментари и поведение, което са имали. Кметът каза още, че по ОП „Околна среда“ общините са се оказали прави и са отпаднали забележките. „После ЕК дава наставления на управляващия орган, както четох съобщението на Министерство на регионалното развитие, че трябва да си подобри механизмите за предварителен и последващ контрол, защото са недотам ясни и чисти като процедури. Предполагам, че министерството има достатъчно специалисти и много лесно може да го подготви и да го направи и да си коригира тази слабост. Според мен не трябва да се всява никаква паника, защото става въпрос за един фундаментален въпрос –иска ли българското правителство да продължава да усвоява европейски средства, а то очебийно е трябва да се случва, а е очебийно, че това трябва да се случва , защото това е единствения свеж и сериозен донорен механизъм в България и ако е така трябва да се съобрази с всички тези слабости и забележки , да ги хармонизира за да може да продължат процесите по усвояване на европейските средства“, категоричен бе Николов. „За когото сме се сетили, че е възможно да ни консултира, до него сме се допитали, това се е случило“, допълни той. „Аз не виждам никаква драма, според мен може би много сме близко до скоро приключилите избори и сега се търсят някакви политически дивиденти“, коментира той. „В случая ние сме на страната на управляващия орган, включително сме готови да помогнем и да подкрепим държавата много бързо да влезе в кондиция в комуникацията си с ЕК относно европейските проекти“, допълни кметът Николов.
Фокус__Община_Бургас_предупреждава_гражданите_да_бъдат_особено_предпазливи_заради_очакваните_обилни_валежи'>Фокус

Община Бургас предупреждава гражданите да бъдат особено предпазливи заради очакваните обилни валежи

4 Юни 2014 | 10:42 | Агенция "Фокус"


Бургас. Община Бургас предупреждава гражданите да бъдат особено предпазливи и при възможност да не излизат навън, защото метеорологичната прогноза на синоптиците показва, че на 5 и 6 юни отново се очаква лошо време придружено с обилни и интензивни валежи, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Призовават се хората да бъдат внимателни и да приберат необезопасените предмети от балконите си, да затворят прозорците на терасите и вратите на избените помещения. Община Бургас призовава търговците също да се погрижат и предприемат необходимите мерки за обезопасяване на своите обекти, а шофьорите да карат внимателно и при наводнени улици да използват обходни маршрути. Строителните фирми, които имат изкопни работи, трябва да ги обезопасят и да оставят на място дежурни екипи. Сигнали за всичко свързано с метеорологичната обстановка могат да бъдат подавани по всяко време на дежурните телефони в Община Бургас – 056/841 560 или 056/907 218.
Фокус

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Няма да допуснем посегателство върху културните и исторически паметници в града

4 Юни 2014 | 10:37 | Агенция "Фокус"


София. Мюсюлманското вероизповедание отново се опитва да докаже, че наследява вероизповедните общини и вакъфските имоти, заради което община Кюстендил излиза на протест. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той заяви, че на 13-ти юни Апелативният съд ще гледа ключово дело за правоприемство на мюсюлманското изповедание, като общински съветници и граждани ще протестират срещу посегателството на културното и историческо наследство на страната ни.

“Искаме да дадем ясен знак на хората, които се заиграват с историята на България, че няма начин да допуснем подмяна на историята и посегателство върху културните и исторически паметници“, заяви Петър Паунов и добави, че от столетия тези паметници действат като музеи на толерантността и не могат да бъдат превръщани в сборище на фанатици. Кметът на Кюстендил каза, че мюсюлманското вероизповедание завзема паметниците на културата и прави опит за ислямизация. Той бе категоричен, че това не може да бъде процес, който минава през задкулисни игри и ръководството на Общината няма да го позволи. „Кюстендил е градът, който е спасил българските евреи и е доказал толерантността си нееднократно“, подчерта кметът Паунов и добави, че жителите са готови на мирно съжителство с всеки, който зачита правата на останалите. Според кмета, Апелативният съд няма никакви основания да обяви, че мюсюлманското вероизповедание има право на собственост върху спорните земи. Паунов изрази убеденост, че съдът няма да позволи да се случи подобно нещо.


Фокус__Кметът_на_Кюстендил_забрани_брането_на_липов_цвят_в_парковете_и_зелените_площи'>Фокус

В Районна здравноосигурителна каса-Видин е получено писмо от белоградчишката болница с предупреждение за спиране на дейността

4 Юни 2014 | 12:39 | Агенция "Фокус"


Видин. В Районна здравноосигурителна каса-Видин е получено писмо от МБАЛ Белоградчик с предупреждение за спиране на дейността, съобщи пред журналисти д-р Владимир Вълчев, директор на Районна здравноосигурителна каса-Видин, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин. „Получихме писмо от управителя на болницата в Белоградчик д-р Соня Иванова, което е адресирано и до общините, които обхваща медицинската помощ и други институции. В писмото с няколко реда се апелира, че болницата в Белоградчик е в тежко финансово състояние, има тенденция на недофинансиране и се иска съответната реакция от собственика на болницата – Община Белоградчик”, каза д-р Вълчев. В писмото се споменава още, че при създалата се ситуация, Медицинският съвет на болницата е взел решение за внасяна на предложение към Общински съвет – Белоградчик за временно спиране на дейността на Отделение по физикална и рехабилитационна медицина, считано от 1 юни. При запазване на тенденцията за недофинансиране на дружеството, ще се стигне до прекратяване на дейността на лечебното заведение, считано от 1 юли. „Това, което ми прави впечатление, че в писмото няма никакъв помен за някакви цифри и анализ, което според мен не е редно. Аз бях неприятно изненадан, защото на лечебното заведение са изплатени средствата дори преди крайния срок и са суми, надхвърлящи многократно както предишни години, така и прогнозния бюджет”, каза още д-р Вълчев. По думите му това са рекордни суми за тази болница. „Намесването на Районна здравноосигурителна каса – Видин в тези проблеми не смятам да го оставя без последствия. До същите институции, до които бе изпратено писмото от болницата изпратихме отговор с анализ, цифри и факти. Да се споменава в това писмо единствената институция, която няма вина за тяхното състояние и е изпълнила максимално своите задължения беше крайно некоректно”, категоричен е д-р Владимир Вълчев, директор на Районна здравноосигурителна каса-Видин.
Фокус

Кметът на Кюстендил забрани брането на липов цвят в парковете и зелените площи

4 Юни 2014 | 10:14 | Агенция "Фокус"


Кюстендил. Кметът на община Кюстендил издаде заповед, с която се забранява брането цвят липа в паркове, зелени площи, тротоари и вътрешноквартални градинки на територията на общината, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Издадената заповед е въз основа на Закона за лечебните растения и Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината. На нарушителите на забраната ще бъдат съставяни актове и издавани наказателни постановления, по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Контролът по спазване на заповедта ще бъде извършван от служители на Общинско предприятие „Управление на общинските имоти”, в което влиза звеното за общинска охрана.
Фокус

Във Велико Търново се проведе част от кампанията за представяне на социалните услуги под надслов „Ние можем”

4 Юни 2014 | 09:49 | Агенция "Фокус"


Велико Търново. Във Велико Търново се проведе част от кампанията за представяне на социалните услуги под надслов „Ние можем”, съобщиха от пресцентъра на общината. Стотици граждани и гости на Велико Търново оставиха цветни отпечатъци от дланите си на паното до Павилиона на Щастието, като част от кампанията за представяне на социалните услуги под надслов „Ние можем”. Събитието е част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Върху паното до Павилиона на Щастието много граждани, гости от страната и чужбина оставиха цветни отпечатъци от дланите си. Гости от Литва, Румъния, Гърция, Турция подкрепиха кандидатурата и поеха ангажимент да лобират в своите градове и държава в полза на кандидатурата. Цветното събитие предшестваше концерт на потребителите на социални услуги, който късно вечерта във вторник изпълни Летния театър с 1 500 зрители. Те аплодираха потребителите на 20 социални услуги, които създават свое изкуство. Събитието е важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата и показва ролята на политиките за социална и културна интеграция в рамките на общността.

Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница