Г бнр ловеч ще финансира десет малки проекта от местно значениеДата30.07.2018
Размер74.5 Kb.
Новини за общините

12. 07. 2014 г.

БНР

Ловеч ще финансира десет малки проекта от местно значение

публикувано на 12.07.14 в 17:14

Община Ловеч ще финансира десет малки проекта от местно значение на граждански сдружения и обединения. Проектите вече са одобрени, а кандидатите ще получат до 3 хиляди лева.

По един от проектите ще бъде  изградена "Пътека на Апостола", като ще бъде възстановена стара туристическа пътека, прокарана в края на 50-те години на миналия век, в подножието на скалния масив в парка "Башбунар". Тя води до няколко пещери. В подножието на скалното образувание "Замъка" в близост до входовете на Табашката пещера ще бъде изграден кът за отдих. Финансиране получават и три училища, като с парите те ще подобрят средата за отдих, почивка и спорт, ще се монтират беседки, ще се засадят цветя и храсти. Одобрени са и проекти, по които ще се подобри инфраструктурата в центъра на село Йоглав, ще се организира тримесечна информационна кампания за здравословното хранене, ще се организира  изложение. С финансовата помощ на общината Клубът на дейците на културата ще организира националния пленер "Дувари 4".БНР

Ловеч ще иска помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите от бурята

публикувано на 12.07.14 в 12:12 

Община Ловеч ще иска финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите от бурята в четвъртък, която наводни сгради, повреди покриви и пътна настилка. Унищожена е и селскостопанска продукция. В общината продължават да постъпват сигнали от фирми и граждани за нанесените от природната стихия щети.

В общинската администрация и през следващата седмица ще се приемат заявления от фирми и граждани за възстановяване на щетите от разразилата се буря в четвъртък вечерта. Огледът на засегнатите сгради и улици продължава и все още не може да се изчисли точният размер на нанесените щети. До момента от паднали дървета и клони, както и земни наноси са почистени 62 декара площи, както и 14 километра пътища и улици в града. Обработени са 116 дървета, засегнати от бурята, и са почистени около 100 шахти. Над 30 улици в Ловеч са с разрушена асфалтова настилка. Падналите дървета и клони са увредили покриви и леки автомобили. Ураганният вятър скъса електропроводи, но електрозахранването вече е възстановено във всички населени места и квартали на Ловеч. 

В началото на следващата седмица ще стане ясно на каква стойност за нанесените щети от бурята, разразила се над Ловеч в четвъртък вечерта. Огледите на засегнатите сгради и улици продължават.

Въпреки че обстановката вече се нормализира, екипите на "Гражданска защита" ведомствата, ангажирани с осигуряването на сигурността на населението, остават в готовност заради очаквани нови валежи.БНР

Започна фолклорният събор "Тараклъка пее и танцува"

публикувано на 12.07.14 в 12:22

Първият фолклорен събор "Тараклъка пее и танцува" започна тази сутрин в едноименната местност в землището на плевенското село Градище. Край вековната гора с летен дъб се събраха над 100 фолклорни групи от цялата страна. Целта на организаторите е да се популяризира фолклорното богатство на България, обясни кметът на село ГрадищеСтефан Стефанов.

В Плевенско почти няма такива фестивали. Заради това се нагърбихме със задача. Имаме прекрасна местност, поддържана. Имаме условията. Имаме приятелите, с които го правим, помощта на общината и спонсорите най-вече. Танцьори, певци от цялата страна са тук. Като почнете от Кула до село Жълтуша в община Ардино, каза Стефанов.

БНР

"Фестивал на попчето" правят в село Остров

публикувано на 12.07.14 в 08:35За втора година в оряховското село Остров ще се проведе "Фестивал на попчето". Празникът съвпада с посрещането на Дунавския сал, който акостира в селото, каза за Радио ВИДИН кметът на Остров Галилей Гръблев

Фестивалът ще се проведе на пристанището, където в 10 часа започва състезанието по риболов. С уловената риба ще бъдат приготвени рибни ястия. Най-добрите блюда ще бъдат наградени от комисия, в състав Иван Звездев, кметът на селото, кметът на община Оряхово Росен Добрев и капитанът на сала. 

Попчето е най-често срещаната риба в Остров. Малко са хората, които се занимават с професионален риболов, но цяло лято на брега на Дунав има любители рибари, между които и много деца. Фестивалът ще има и "весела" част, за настроението на всички участници в рибното шоу ще се грижат деца от читалищните състави на Остров и съседните села-Галово и Селановци, каза още кметът на Остров Галилей Гръблев.

БНР

Второ обучение по планинско колоездене в Шумен

публикувано на 12.07.14 в 08:21

Второ обучение по планинско колоездене за начинаещи организира днес шуменският велоклуб "Илчов баир". Участниците ще бъдат запознати с ориентирането в планинска местност, с опасностите в планината и начините за избягване на рискове. Обучението е безплатно. Началото е от 10 часа пред Зоокъта в парка „Кьошковете”. Дейностите са по проект на община Шумен. Първото обучение, организирано от велоклуба, бе в средата на май.

Darik news

Почти 60 на сто събираемост на местните данъци и такси в Ямбол

12 юли 2014 09:15 | Дарик Сливен

Близо 60 на сто е изпълнението на приходите от местни данъци и такси в община Ямбол в края на първото шестмесечие на годината. Постъпленията са в размер на 5 444 354 лева, което е с близо 700 000 лева повече спрямо същия период на миналата година.

Значителният ръст на събираемостта е факт при непроменени нива на основните данъци и такси, съобщават от общинския пресцентър. Тя е показателна за доверието на гражданите към местното управление и към начина на разходване на местните приходи.

От основните налози най-висок е процентът на внесен данък върху недвижимото имущество – 68 на сто, следван от данъка върху превозните средства – 59 на сто. Изпълнението на приходите от такса битови отпадъци е 56 процента от плануваните за годината. На 55 % е събираемостта на патентния данък.

 

Само за първите 6 месеца на 2014-та от некоректни платци са събрани близо 400 хил. лева, повечето от които чрез прилагане на принудителни мерки.Darik news

Община Гълъбово разпространява предупредителни листовки за болестта „син език”

12 юли 2014 11:25 | Дарик Стара Загора

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев издаде заповед относно вземане предпазни мерки за неразпространение и предпазване от заболяването „син език" при преживните животни. Болестта е открита в овцевъдна ферма в ивайловградското село Мандрица, а гълъбовска община попада в 100 километровата „предпазна зона".

От общината разпространяват и информационни материали под формата на листовки със съдържание за клиничните признаци на болестта - висока температура, задух, рани и подуване на устата и езика, синьо - черен език, излязъл от устата, куцота.

Забранява се транспортирането и търговията на преживни животни; пашата в часовете от 19:00 до 08:00 часа; закупуването на овце и кози с неизвестен здравен статус и произход.

Собствениците на животновъдни обекти с овце, кози и говеда във всички населени места от Общината не трябва да позволяват смесване на стадата при паша, водопой и придвижване на животните, да напръскат животните, оборите, тора и водоемите с препарат против насекоми, да уведомяват незабавно обслужващия ги ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар за община Гълъбово в случай на заболеваемост и смъртност.Darik news

Младежи от община „Тунджа” посетиха град Руза

12 юли 2014 09:10 | Дарик Сливен

Младежка делегация от община „Тунджа”посети побратимения град Руза, Московска област - Руска федерация. Посещението бе по покана на администрацията на града по повод Дните на руската младеж и във връзка с подписаното Споразумение за сътрудничество между община „Тунджа” и Рузски административен район, съобщават от общинския пресцентър.

Българските младежи участваха във форума „Озерна - 2014” и заедно със свои връстници от Русия и Беларус дискутираха теми от областите образование, здравеопазване, екология и история и активно се включиха във форума.

 

По времето на престоя си в Руза младежите имаха възможност да се сприятелят с много връстници, да споделят свои впечатления от богатата история и традиции на различни народи и да си разменят традиционни подаръци.Darik news

Ябълково чества Деня на Славянското единство

12 юли 2014 08:49 | Дарик Хасково 

Димитровградското село Ябълково е домакин днес на ХVІ-ия регионален празник "Ден на Славянското единство”. Тази година празникът е посветен на 65-годишнината от създаването на Народния хор към местното читалище. Хорът е бил създаден от три жени, а в най-силните си години те са наброявали 26. По това време ръководител на хора е бил Христо Ташев, той е и най-дългогодишният ръководител на Народния хор - 35 години, извел го до много награди от конкурси и фестивали в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Копривщица и др.

Тържеството ще започне на площада пред читалището. Организатори на проявата са НЧ "Христо Ботев - 1871", село Ябълково, кметството и Община Димитровград.Darik news

Салса уикенд в Русе

12 юли 2014 10:50

Днес и утре в Русе ще се проведе първият по рода си „Салса уикенд Русе 2014“. Негови организатори са Община Русе и Салса Клуб „Амигос“, а събитието се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Русе - град на свободния дух“.

Очаква се латино фиестата да събере повече от 200 любители на танците от 13 клуба от цялата страна. Те ще демонстрират майсторство при изпълнение на салса, бачата и кизомба, включвайки се в уркшопове и салса партита за професионалисти в сградата на Доходно здание.

От 21.00 часа тази вечер пред сградата на Съдебната палата ще започне шоу програма с концерт на латино формацията „Тумбаито“ и едни от най-добрите танцьори от салса школите от цяла България.

Водещ на събитието ще е популярният кипърски танцьор и международен съдияпо спортни танци Памбос Агапиу. Специален гост ще бъде  кубинската звезда Lies Enrich,който ще пристигне специално за събитието от Италия.Градът__Министър_Данаил_Папазов_ще_даде_старт_на_модернизацията_на_гара_Бургас_на_14_юли'>Градът

Министър Данаил Папазов ще даде старт на модернизацията на гара Бургас на 14 юли

12.07.2014

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще присъства на официалната церемония за подписване на договорите с избраните изпълнители за модернизацията на жп гара Бургас. Събитието ще се състои в понеделник (14 юли), от 13:00 часа, на гара Бургас.

Обектът е част от проект "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София", "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа", "Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап", който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП "Транспорт".

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД "Железопътна инфраструктура Бургас", а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществят от Обединение "РУБИКОН – ЕН АР 1". Общата стойност на сключените договори възлиза на 8.1 млн. лв. без ДДС.

Градът

До края на октомври приключва строежа на Пречиствателната станция на Кърджали

12.07.2014

В края на октомври ще бъде напълно изградена пречиствателната станция на Кърджали, като към момента са извършени 72 процента от строително-монтажните работи. Това заяви по време на пътуващ брифинг с кмета на Кърджали представителят на консорциума-изпълнител "Обединение ПСОВ Арда-2013" Иван Чолаков. По думите му работата ще продължи независимо от замразените средства по ОП "Околна среда".
Хидротехническото съоръжение ще бъде пуснато в действие в средата на следващата година, както е разписано по проект, но изпитателните дейности, както и обучението на персонала ще започне още в началото на 2015 г., каза Чолаков. В Пречиствателната станция ще работят общо 24 души, като от тях 17 ще бъдат на смени.
 
Площадката, отредена за терен на ПСОВ, се намира в източната част на гр. Кърджали на левия бряг на река Арда.
 
ПСОВ на Кърджали се изгражда по технология на "Биогест Интернационал" – Германия, с два главни довеждащи колектори, като единият е изцяло нов. Това е уникален обект, защото канализацията влиза на 8 м дълбочина, а довеждащият колектор минава под нивото на язовир "Студен кладенец". Схемата на предвидената за изграждане Станцията включва механично и биологично пречистване, утайково стопанство, помощни сгради и съоръжения. Чрез специална инсталация, единствена по рода си в България, от утайките ще се добива метан в метан-танкове, който в когенератор ще служи за производство на електроенергия и дизелово гориво за двигатели с вътрешно горене.
 
Инженеринговото изграждане на ПСОВ с довеждащ водопровод и колектор се изпълнява от "Обединение ПСОВ Арда-2013" – София. В него участват "Кристална вода" АД, "Интегрирани пътни системи" АД, "Калистратов груп" ООД, "Вайтех" ООД, "Биогест Интернационал" – Германия, "Саварона" ЕООД и "Ардастрой" ООД Стойността на договора е 24 055 800 лв. без ДДС.
 
Вторият лот на интегрирания воден проект на Кърджали, включва разширение и реконструкция на ВиК мрежата на Кърджали, и се изпълнява от "Обединение Ахридос 2013" – София. Общата стойност на СМР възлиза на 30 647 000 лв. без ДДС.  

Медиа пул

Пункт за предаване на опасни отпадъци в Панчарево и Искър е отворен в събота

13:07 | 12.07.2014

Опасни отпадъци, които са образувани от домакинствата, ще се приемат безплатно в столичните райони "Искър" и "Панчарево" в събота от 8.30 до 15.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Като опасни отпадъци ще се приемат живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти като лекарства с изтекъл срок на годност.От 8.30 до 11.30 часа пунктът ще бъде разположен на бул. "Кръстю Пастухов" № 18, пред районна администрация "Искър". От 12.30 до 15.30 часа ще се премести в Панчарево на ул. "Самоковско шосе" № 230, пред районна администрация "Панчарево"
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница