Г. Дневник Кметът на Видин обяви бедствено положение заради опасност от наводнениеДата14.11.2018
Размер307.76 Kb.
15.05.2014г.

Дневник

Кметът на Видин обяви бедствено положение заради опасност от наводнение

Бедствено положение заради опасност от наводнение е обявил кметът на община Видин Герго Гергов. Основание за крайната мярка дава ситуацията в района на село Иново, където тази сутрин река Деленска е скъсала защитната дига на десния бряг. Разливът е с видима площ 2 хиляди декара.

Наводнени са частни земеделски земи, повечето от тях засети с жито. Образувалият се отвор в дигата е с около 8 метра ширина.

"Този проблем възникна тази сутрин. Към 10.30 часа получихме сигнал, че дигата е компрометирана. Създадена е пълна организация, свикан е Кризисен щаб. Над 20 камиона карат материали от бариерите в Гранитово и Кереево, две фадроми работят тук, една фадрома работи на Пречиствателна станция - Видин. Чакам от Пожарната да пристигнат специални кулове за за

тлачване на диги и компрометиране на вода. Сега взехме временно решение с едни бетонни панели да се опитаме да спрем водата и да я залеят от двете страни. Те с кран ще бъдат пускани вътре. Вероятно ще осъмнем тук", обясни кметът на община Видин Герго Гергов пред БНР.

Кризисният щаб на община Видин взе решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово през селата Капитановци и Акациево. На ГКПП "Брегово" влизащите в страната водачи ще бъдат предупреждавани и пренасочвани откъде да преминават. На специален пропускателен режим в района на бедствието ще са само автомобили на Спешна медицинска помощ, Пожарна безопасност и защита на населението.Дневник

Отчитането кой колко отпадъци изхвърля е невъзможно в София, твърди зам.-кмет

Столичният зам.-кмет по екология и околна среда Мария Бояджийска смята, че в София няма как да бъде измервано точното количество отпадъци, които изхвърля едно домакинство. "Ние настояваме - да няма един унифициран подход за всички общини, а да се остави на всяка една да изчисли метода за изчисляване, за да се съобразяваме с реалните възможности на гражданите да заплащат такса смет", каза тя днес на пресконференция за официалното откриване на строителството на същинската от завода за отпадъци.

Неотдавна мнозинството в парламента прие промени в законодателството, според които през тази година да бъде променена методиката за изчисление на такса смет. Държавни представители заедно с Националното сдружение на общините трябва да измислят новостта, за да влезе в сила още от 2014 г.

"След като беше променен законът от началото на тази година, ангажиментът е на държавата да предложи методика за определяне на такса смет и общините, съответно тази методика, да определят начина за заплащане на таксата за битови отпадъци", посочи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, което показва, че в средата на годината преговорите буксуват. Според нея, ако няма ясна методика, до средата на годината най-късно – краят на юни, тогава не би могла да се приложи дори да бъде най-добрата методика. По думите й, предадени от "Фокус", до този момент няма информация за изработена такава методика.

Същевременно на събитието беше представен за пореден път проектът за т.нар. завод за отпадъци с официалното име "завод за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна". Общо годишно там ще бъдат преработвани 410 000 тона боклуци. Целта на проекта е намаляване на депонирането и увеличение до 57% на рециклирането, намаляване на общото количество депонирани отпадъци с 52% в сравнение с количеството от 2008 г., както и производство на електрическа енергия и алтернативни горива.

Проектът се реализира със средства по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." и заем от Европейската инвестиционна банка. Договорът с гръцката компания "Актор АД-Хелектор" АД е на стойност 213.462 млн. лева. Всеки ден забавяне на строежа ще носи на строителите по около 200 000 лева санкции. Срокът на строителството е 19 месеца, като очакванията са в края на следващата година да приключи.

Попитана дали спрените средства по "Околна среда" ще се отразят на реализацията на проекта, Йорданка Фандъкова каза: "Към момента проектът се изпълнява, имаме вече първите документи, които са подадени в управляващия орган. Аз лично вярвам, и се надявам, да бъдат възстановени плащанията, но по никакъв начин, не искам да си мисля, че това ще се отрази по някакъв начин на изпълнението на проекта, защото от този проект зависят 2 млн. души."

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на правителството "Борисов" през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. След това беше одобрена първата фаза, която включваше изграждането на депа и други съоръжения по проекта.

През декември 2011 г. обаче втората фаза, която включва същинското изграждане - завода за отпадъци, беше спряна от Европейската комисия и беше обявена нова обществена поръчка. Причината беше искането на Европейската комисия за промени в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг.

През 2012 г. последваха и допълнителни въпроси за данъка добавена стойност по проекта, както и за общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията. След преговори накрая проектът днес беше одобрен.

След като в първата половина на 2013 г. приключи конкурсът за избор на изпълнител, част от кандидатите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган отмени заповедта на Фандъкова за избор на строител. След това Столичната община обжалва пред съда, който през миналата седмица отмени окончателно решението на КЗК.

През октомври 2013 г. Върховният административен съд призна за валидна заповедта на кмета на София Йорданка Фандъкова за избор на строител. С решението на практика беше спасено европейското финансиране на проекта по оперативна програма "Околна среда", защото договорът трябва да бъде подписан до края на тази година - крайният срок на програмния период. Сега остава заводът да бъде реализиран най-късно до края на 2015 г., пак заради изискванията на Брюксел.Дневеник

От днес се спира движението през кръстовището при Семинарията

От днес до понеделник сутринта изцяло се спира движението през кръстовището на Семинарията в София. Причината е изграждането на бетоновата конструкция на моста, съобщиха от Столичната община.

Затова от 4.30 ч. днес до 4.30 ч. в понеделник се зaбранява влизането на превозни средства през кръстовището бул. "Пейо Яворов" – ул. "Стоян Михайловски", в двете посоки по бул. "Пейо Яворов" между бул. "Драган Цанков" и ул. "Златовръх", в двете посоки по ул. "Стоян Михайловски" между ул. "Никола Габровски" и пл. "Велчова завера" (ул. "Златовръх").

От местната управа уточняват, че по изключение ще могат да преминават пътни превозни средства на гражданите, които живеят в района.

Карти с алтернативни маршрути за преминаване на изграждащите се кръстовища на две нива при Лъвов мост и при Семинарията, както и на ремонта на участък от "Цариградско шосе" 

Капитал

Новата програма "Региони в растеж" ще финансира 67 града

До края на месеца българското предложение ще бъде внесено в Брюксел

Финалната версия на оперативна програма "Региони в растеж" остава с 67 града, които ще могат да кандидатстват за средства по нея. Това стана ясно при представянето на проекта от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Европейската комисия настояваше подкрепата по програмата да бъде сведена до по-ограничен брой населени места. Българската страна ще отстоява сегашното число с мотива, че така ще се насърчи икономическото развитие на регионите и преодоляването на разликите между тях. Следващата седмица оперативната програма ще мине за одобрение от кабинета, а в края на месеца ще бъде изпратена на Европейската комисия. Общо средствата по нея през новия програмен период са 1.589 млрд. евро с включено национално съфинансиране от 15%.За всеки по нещо
Очаквано над половината от средствата по програмата са предвидени за градско развитие. Те ще бъдат използвани за подобряване на енергийната ефективност, градската среда, образователната и социалната инфраструктура, градския транспорт.
Парите ще бъдат разпределяни между четири групи населени места. В първата попада София, като към нея са насочени най-много средства – 140 млн. евро. Населените места в останалите три групи са подбрани по няколко критерия – категория, население, капацитет за усвояване на средства, социално-икономически потенциал. По тях във втора група попадат девет големи града плюс Видин, в трета – 17, а в четвърта – оставащите 28.
По искане на Национално сдружение на общините в България (НСОРБ) средствата за столицата и за втората група населени места са завишени с по 20 млн. евро. Така през новия програмен период между големите градове от второ ниво ще бъдат разпределени 310 млн. евро.
Председателят на сдружението Тодор Попов обясни, че повечето пари са за сметка на намалените средства за третото ниво населени места (370 млн. евро). Тези за включените в последната група остават същите – 104 млн. евро. Като причина за корекцията Попов посочи, че градовете от четвърта група и десет от тези в трета могат да финансират проекти и по Програмата за развитие на селските райони.
Вътре в самите групи средствата също няма да се разпределят равномерно. Това ще става на базата на съотношение между показателите, според които са групирани в определеното ниво. Така вече има индикативните бюджети, които градовете да очакват по ОПРР през новия програмен период. Тодор Попов даде пример с няколко града от трето ниво на програмата, като за Ямбол очакваните средства са 17.4 млн. евро, а за Добрич – 18.8 млн. евро.
Най-много пари по оста за градско развитие са предвидени за инвестиции в подобряване на средата (паркове, градинки, площади...), както и за енергийна ефективност. Десислава Терзиева поясни, че при жилищните сгради съотношението между безвъзмездна помощ по програмата и собственото финансиране се запазва 75 към 25%. Собственото участие ще се финансира с кредити, но ще се търсят и други финансови инструменти.

Пътища, образование...
Инвестициите в пътна инфраструктура, образование и туризъм са другите по-големи оси по новата оперативна програма. За рехабилитация на пътища от втори и трети клас през новия програмен период са предвидени 194 млн. евро. Десислава Терзиева припомни, че средства по програма "Региони в растеж" могат да получат отсечки, свързани с транс европейската транспортна мрежа (ТЕN-T).
За ремонт на учебни заведения планираният бюджет по програмата е 133 млн. евро. От НСОРБ обаче възразиха срещу начина, по който ще бъдат подбирани те.
Председателят на сдружението Тодор Попов припомни, че 94% от общо 4500 училища и детски градини в страната са ангажимент на общините. В същото време кои от тях ще имат достъп до европейско финансиране по програмата ще зависи от Министерството на образованието, което ще подготви списък. Според Тодор Попов в него към момента влизат 2900 учебни заведения, но общините нямат яснота кои са те и как са подбрани.
Подобен списък на болничните заведения се подготвя от здравното министерство. Според Десислава Терзиева той ще е готов до края на месеца.
Другото голямо перо по програмата са туристическите обекти – паметници на културата от национално и световно значение. Десислава Терзиева уточни, че още се подготвят критериите за финансиране по тази ос на програмата. Плановете са да се надгражда по вече започнати проекти, но също така да се подпомагат и нови.

Градът

Основи на зид от римско време отриха при реконструкцията на Лъвов мост

Археологически находки, вероятно от стария Лъвов мост, откриха при реконструкцията новия мост експерти от Музея за история на София. Настоящият Лъвов мост е построен през 1889 г. и е исторически паметник. Според зам. - кметът на София д-р Тодор Чобанов на това място е имало мост още от римско време. Намерените останки от зид вероятно са част от основите на римския мост, заключи д-р Чобанов.

Наред с основите на стар мост са открити и дребни находки от различни епохи, информират от Столична община. Това са монети от ІV, V век и такива от времето след Освобождението. Сред находките има битова керамика от Османско време.

По време на изграждането на новия транспортен възел Лъвов мост има археологически надзор и непрекъснато наблюдение от екип от археолози, които следят извършващите се работи. Строителните дейности не засягат открития древен зид, за който се предполага че е римски мост, посочи заместник-кметът на София.

Според д-р арх.Александър Сталев, ръководител на археологическите проучвания, археологическите проучвания се осъществяват съобразно законовите изисквания.

Градът

"Агро фууд тех" ще съживява военните терени в кв. Гладно поле в Пловдив

Стратегическият проект за изграждане на високотехнологичен парк за производство, наука и иновации в областта на биотехнологиите, наречен "Агро фуд тех" ще представи арх. Илко Николов, председател на Общински съвет – Пловдив, на годишната конференция URBAN AND BUILDING INNOVATION FORUM - Градът и сградите 2014, на 27 май в София.

Идеята на община Пловдив е на мястото на военни терени с отпаднала необходимост в кв. "Гладно поле" да се създаде нова икономическа зона, която да привлече бизнеса и научен потенциал, по подобие на Силициевата долина, Лос Аламос в Церн и пр.

"Агро фуд тех" е формиран като клъстерна инициатива, обединяваща високотехнологични компании, производствени звена и ведомства от всички сфери на земеделието и хранително-вкусовата индустрия. Проектът е включен в Интегрирания план за градско развитие на Пловдив за периода 2014-2020 г., като за реализирането му основно ще се разчита на публично-частното партньорство. Предвижда се да бъдат привлечени 958 млн. лв.  от частни инвестиции и финансови инструменти.Казанлък

Областният управител върна решение на Общински съвет - Казанлък

Със заповед на областния управител Живка Аладжова бе върнато решение на Общински съвет Казанлък. То се отнася за отделяне на част от поземлен имот в град Крън за образуване на нов поземлен имот и обявяване на отделения имот за частна общинска собственост. Общинският съвет изразява и предварително съгласие за промяна на предназначението на отделения имот от „Земеделска земя” с начин на трайно ползване „Пасище, мера” с конкретно предназначение „За спортни дейности”. В тази връзка се разрешава и изработването на проект за Подробен устройствен план (ПУП), план за регулация и застрояване на отделения имот с цел промяна на неговото предназначение.

В приетото решение за промяна на предназначението на  отделения имот от „Пасище, мера” в „За спортни дейности” не е приложен инвестиционен проект и не е посочен срока на валидност на предварителното съгласие за промяна на предназначението на отделения имот, каквото  е изискването на чл. 25, ал. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Сливен прес

МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ ЩЕ БЪДЕ В СЛИВЕН НА 19 МАЙ и ЩЕ ОТКРИЕ ПАРК "ЮНАК"

В 11 часа на 19 май, понеделник, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева официално ще открие благоустроения градски парк Юнак“ в Сливен заедно с кмета на общината инж. Кольо Милев.

В 11.30 тя ще посети още един общински обект –центъра за настаняване от семеен тип в квартал „Сини камъни”, изграден по европейски проект.

Посещението на регионалния министър в Сливен ще започне с инспекция на път III-5305 /с. „Калояново“ – с. „Жельо войвода“/ в 9.15 часа. В 10 часа е предвидена срещата с кмета Кольо Милев и областния управител в сградата на областна управа – Сливен. В 13.30 часа Десислава Терзиева ще посети и пречиствателната станция за питейни води.Зов нюз

Правителството дава 800 000 лева за битката срещу вредни насекоми

Правителството одобри допълнителни пари за бюджетите на крайдунавските общини, в размер на 800 000 лева. Средствата се дават за дезинсекция и премахване разпространението на комарите, кърлежите и други вредни насекоми. Допълнителното финансиране е за общините Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин, Вълчедръм, Лом, Видин, Димово, Ново Село. Пари има и за Белоградчик, Брегово.

Правителството препоръчва на кметовете на общини да участват и със собствени средства в мерките за дезинсекция, обобщават от правителствената пресслужба.

Дарик нюз

Министър Терзиева обсъди с кметове ОП „Региони в растеж“ 2014-2020

Министър Десислава Терзиева представи четвъртия вариант на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. На срещата с министъра присъства кметът на община Казанлък Галина Стоянова, член на УС на Националното сдружение на общините в Република България. Заедно с представителите на НСОРБ и кметове на общини министър Терзиева обсъди параметрите на програмата и възможностите за финансиране по нея.

Министър Терзиева обяви, че заедно с Управителния съвет на сдружението са се обединили около запазването в програмата на финансирането на 67 града от първо до четвърто ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г., чрез изпълнение на мерки за устойчиво и интегрирано градско развитие, както и върху териториалните измерения на секторните политики от регионално значение - образователна, здравна и социална инфраструктура, регионален туризъм, пътна инфраструктура и превенция на риска от свлачища.

Съгласно националната концепция в първо ниво е град София, във второ ниво са 9 областни центъра - Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Видин. Казанлък се намира в трето ниво заедно с редица областни градове като Хасково, Добрич, Сливен, Габрово, Разград и др.

„Целта ни е да защитим интегрирания подход за регионално развитие, като бъдат използвани стратегическите документи, които вече са готови - регионални, областни и общински планове за развитие и интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 г.", обясни регионалният министър.

Община Казанлък е една от първите в България, която има одобрен Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Средствата, предвидени за Казанлък по ОП „Региони в растеж" по Приоритетна ос I „Устойчиво и интегрирано градско развитие", са 13 728 099 евро.

Националното сдружение на общините е основен стратегически партньор в разработването на програмата. Днес министър Терзиева подчерта, че разчита на подкрепата на сдружението в преговорите с Европейската комисия за отстояване параметрите на ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г.

Очаква се на 21 май Министерският съвет да одобри четвъртия вариант на програмата и до края на месеца да бъде изпратена на Европейската комисия официално заедно с всички други програми. Очакванията са още преговорите с ЕК да приключат през месец август и до края на годината да има финансиране.Дарик нюз

Пропадна мост на общински път

Мостът на общински път от с.Ветрен до с. Сливито в община Мъглиж е пропаднал вследствие на обилните дъждове в последните дни и покачване на нивото на р. Сливитовска. Движението по моста е преустановено. Участъкът в момента е обезопасен. На подстъпите към района е сигнализирано, че пътят е затворен. На място има постоянна охрана от служители на сектор „Пътна полиция" към ОДМВР Стара Загора.

„Всички рискове за здравето на хората трябва да бъдат избегнати. Трябва вниманието на всички да бъде насочено към максимално бързото възстановяване на възможността за преминаване с транспортни средства. Задължително е, разбира се, решението, до което ще стигнем заедно, да е законосъобразно и технически обосновано", сподели на среща с представители на ангажираните с проблема институции областният управител Живка Аладжова.

Най-приемливото решение на този етап е изграждането на временно мостово съоръжение, което да се използва до проектирането и изграждането на постоянен мост на мястото. Цялата процедура ще премине под контрола на областния управител, решиха на заседанието.Дарик нюз

Граждани за София”: Спрете строежа на Лъвов мост

Сдружение "Граждани за София" изрази категоричното си несъгласие с ремонта на кръстовището на Лъвов мост. Според архитект Димитър Димитров от сдружението Столична община не е изготвила ясна устройствена концепция за съхранение и развитие на културната памет в този район на столицата.

По думите на архитект Димитров ремонтът на Лъвов мост е с прекалено голяма продължителност и струва много скъпо: „Строителството трябва да продължи 236 дни. С нищо няма да пострада, ако още утре се спре и се подготви преработка на този проект, която ще доведе до два пъти по-малка стойност на строителството, до два пъти по-малко време, за което ще се реализира и до определено съществено подобряване на движението в този район - не само за колите, но и за велосипедистите, за пешеходците. В крайна сметка София може да има един истински площад, наречен Лъвов площад".

От сдружението заявиха, че ремонтът има технически недостатъци, които биха могли да доведат до човешки жертви, защото тротоарите ще бъдат тесни.

Дарик нюз

410 00 тона отпадъци годишно ще преработва строящият се екозавод в село Яна

По 200 000 лв. санкции за всеки ден забавяне в строителството ще плаща строителят на Завода за механично-биологично третиране в село Яна в столичния район „Кремиковци". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Днес бе даден стартът на строителството на завода, който е последният етап от изграждането на цялостната система за третиране на отпадъците в София. Заводът се очаква да бъде готов през 2015-та година. 

По думите на кмета Фандъкова от строителите се очаква интензивна работа, спазване на качеството и сроковете. Тя увери, че както и досега лично ще проверява хода на дейностите. От строителите очакваме интезивна работа, спазване на сроковете и спазване на качеството. Ще разчитам за спазването на качеството изцяло на надзора. санкциите са сериозни, защото всички си даваме сметка, че това е проект, който има огромно значение за Столичната община, пък и за България, бих казала, отчете Фандъкова.Дарик нюз

Рестартират строителството на депото за твърди отпадъци край Кърджали

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и заместник-министърът на екологиятаЧавдар Георгиев подписаха вчера споразумение за изпълнение на проект „Регионален център за управление на отпадъците"- Кърджали. Споразумението включва поетапно изграждане и довършване на депото край село Вишеград.

Първият етап на обща стойност 6 млн.лв. включва изграждане на клетка 1 и изготвяне на проект за рекултивацията й. Предвижда се и изграждане на ограда на регионалния център, площадкови ВиК и ел. захранване, пречиствателно съоръжение и всички подобекти за нормално функциониране на депото. Този етап ще бъде реализиран до края на 2014 г. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Вторият етап , който ще се реализира през 2015 г., обхваща строително-монтажни работи за рекултивация на клетка едно и проектиране и строителство на клетка две.Дарик нюз

Мариана Бояджиева: 30 млн. лв. са влезли в областта за 4 месеца, благодарение на правителството на Орешарски

С патриотични песни, китка здравец и домашна пита посрещнаха в лясковското село Козаревец народния представител от “Коалиция за България” Мариана Бояджиева,  зам.-областния управител Стефан Стефанов и общинския председател на БСП Емилия Жилиева. Още в началото на срещата дамите от групата за обработен фолклор при Културен клуб на пенсионера „Здравец“ поздравиха препълнената зала със свои изпълнения.

„Над 30 млн. лв. са влезли в областта за последните 4 месеца“, каза народният представител Мариана Бояджиева. Това не са средства от европейски проекти, а пари от държавния бюджет, който през 2014 г.. е насочен най-вече за българските региони, уточни народният представител. Тя надълго изброява пред десетките симпатизанти постигнатото от правителството и от Народното събрание, както и обектите, които в следващите месеци ще се строят с държавни пари.

11,9 млн. лв. са средствата от правителствената програма за развитие на регионите. Крупната сума влиза в общините от региона за внесените и одобрени от тях проекти. Например за Велико Търново са отделени 2,5 млн. лв. за реконструкция и модернизация на игралното поле и лекоатлетическата писта на стадион "Ивайло". Още близо 250 000 лв. отиват за спортна площадка в Горна Оряховица. Близо 1,9 млн.лв. ще бъдат вложени в ремонт на улиците на железничарския град. Още толкова са предвидени за ремонт на улици в Стражица. В областта ще се строят още с държавни пари водопровод на Свищов, градския прощад в Полски Тръмбеш и редица други. 12 са общинските проекти, които са одобрени за финансиране.

Според Мариана Бояджиева това променя облика на областта ни и дава шансове за българските граждани и младото поколение, което е нещо прекрасно. „Всъщност средствата по Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, които ще влязат в региона са над 14 млн.лв.“, обясни г-жа Бояджиева. Причината за разликата в сметките е, че част от средствата са отделени за проекти, които различни министерства ще изпълняват. Например средства са осигурени за създаването на т.нар. „малък Пирогов“ – център за спешна помощ във Велико Търново, а два такива ще отворят врати през тази година в страната.

„За моя изненада има политици, и то бивши управляващи, които не правят разлика между правителствената програма и ОП „Региони в растеж“, каза Мариана Бояджиева. Тя обясни, че оперативната програма още не е подписана и скоро се очаква да отвори прием на проекти. Затова е пълна манипулация, когато други политици твърдят, че нито лев не е влязъл по тази програма. 11,3 млн. лв. са вложени в ремонта на пътя Царевец – Драгомирово, където 17-те километра асфалт бяха в критично състояние.Комисията „Бедствия и аварии“ даде 1,2 млн. лв. за областта

Комисията, която покрива разходите след бедствия и аварии най-после заседава, каза г-жа Бояджиева. Тя припомни, че през 2012г нито едно заседание не е проведно и нито един лев не е преведен за такива проекти. Едва с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски тази комисия. Първото й заседание е пред декември 2013г. Отделени са средства за почистване на левия бряг на река Янтра в град Горна Оряховица, мостът в с.Сушица, двете улици в с.Овча могила, които бяха почти разрушени от дъждовете, пътя към с.Дедина, община Златарица и др.Повече от 1 млн. лв. са влезли за ремонти

За Областната болница са дадени вече 1,3 млн.лв за закупуване на нов кардио ангиограф, подчерта Бояджиева. Тя отдели време да разкаже на присъстващите и за мерките, които правителството е приеприело в сферата на здравеопазването. 2,9 млн.лв. ще бъдат дадени на Павликени, за да подновят водопровода в града. Плановете на общината са това да стане едновременно с полагането на канализационните тръби, за което общината има отделон финансиране по ОП „Околна среда“ за 32 млн. лв.„Заради всичко постигнато, заради силната воля да се развиват българските региони, заради социалната политика, която е загрижена за хората, ние трябва да подкрепим правителството на Пламен Орешарски. Победа за „Коалиция за българия“ на изборите е равносилна на подкрепа за най-социалното управление на България“, каза Мариана Бояджиева. „Тези избори са много по-важни от всички други. Трябва да успеем да обясним на хората, че този път европейската политика зависи от нас и трябва да сме по-активни“. Тя заяви, че гласуването с номер 15 в бюлетината е гласуване за справедлива България.Дарик нюз

За трети пореден път В. Търново става арена на атрактивна стънт битка

За трета поредна година Велико Търново ще бъде домакин на международно състезание по стънт /б.р. каскада/, съобщи на пресконференция Георги Трънков- председател на Мото клуб „Стънт Тийм Хазарт”. Клубът организира надпреварата съвместно с Община Велико Търново, под патронажа на кмета Даниел Панов, на който Трънков благодари за подкрепата. Стънт битката ще се проведе на 6, 7 и 8 юни на паркинга пред хипермаркет МЕТРО, където през трите дни се очакват над 5000 зрители. За тяхната безопасност организаторите предвиждат да ги отделят от моторите с бетонни панели и метална ограда. Мотото на проявата е „Шофирай безопасно, бъди толерантен на пътя”.

До момента заявка за участие са подали 35 състезатели, но се очаква броят им да нарасне до 50, прогнозира Трънков. В старата столица ще пристигнат миналогодишният победител Никита Подолски /Беларус/, Арунас Габиеза /Литва/, Марцин Гловатски /Полша/, Джона Ватанен /Финландия/, Кевин Лювинек /Франция/ и много други популярни стънтъри. За първи път във В. Търново ще видим жена- състезател. Това е французойката Сара Лезито, която според организаторите ще засенчи доста мъже. Българинът Милен Колев /Булгериан Майки/ също пристига, а честта на В. Търново ще защитават Мартин Митов /Матара/ и Пацо Филев. Главен съдия е доайенът Дърти Джордж от САЩ, арбитри са още поляк, французин и българин.

Пет- шест хиляди евро струва един мотор, като за да бъде пригодена за стънт новата машина се разглобява и след това започва да се надгражда, разказа председателят на Мото клуб „Стънт Тийм Хазарт”. Ползват се пистови мотоциклети с мощност над 400 кубически сантиметра, без ограничения в броя на цилиндрите. Самото състезание включва дрифт, акробатика и трикове. Сред най- атрактивните номера е „Супермен”, при който моторът се движи на задна гума и се прави стойка на ръце върху кормилото. Скоростта по време на състезание не надвишава 50- 60 километра в час, като през повечето време мотоциклетът върви с 5- 10 км. на задна гума, обясни Георги Трънков.

Наградният фонд е 10 000$, като победителят ще получи 3500 щатски долара, вторият- 2000, третият- 1000. Премии са предвидени за класиралите се до десето място, информира Тодор Симеонов- член на ръководството на клуба- домакин „Стънт Тийм Хазарт”. Състезатели под 18 години ще се допускат само с нотариално заверено от родителите пълномощно, добави той. Екипировката на мотористите включва каска, ръкавици, ризница, протектори на лактите, гащи със защита на коленете и затворени обувки без връзки и е задължителна.

Седем малчугани на възраст от 6 до 10 години ще са допълнителна атракция в шампионат по между си. За адреналина на публиката допълнително ще се грижи водещият- Пепи Гетото.

Общият билет за трите дни е 10 лева. Индивидуалните билети за петък са по три лева, за събота и неделя по пет. Децата до 12 години ще влизат безплатно, но с придружител.

Дарик нюз

Скъса се дига при с. Иново

След скъсването на дигата при надлеза на с. Иново днес към обяд се получи отвор с дълбочина 7-8 м и водата от р. Делейнска заля полето. Кметът на Община Видин Герго Гергов, заедно с експерти веднага направиха оглед на мястото. Пристигна и обл.управител инж.Кръстьо Спасов.

В Иново пътуват вече са пристигнали двадесет камиона, натоварени с ломен камък от селата Гранитово и Киреево. Работата започна около 13.30 ч. От София се изпращат контейнери от арматурно желязо за запушване, които ще бъдат спуснати с кран. Очаква се те да пристигнат между 15 и 16.00 ч.

Служители на общинската администрация и на всички направления към нея започват пълненето на 1000 чувала с пясък. Допълнително чували се подготвят и от „Напоителни системи" - Видин. Разпоредено е на всички кметове на кметства в общината да докладват на 30 минути за състоянието на водните басейни в населените места. Забранява се движението на животни, моторни превозни средства по дигите.

Ще се следи за къртичини и пробиви и ако се установят такива - ще се докладва веднага и на местата ще се постави маркираща лента. Ако бъдат забелязани големи дънери и дървета във водата, има готовност да се изпратят лодки с хора, за да ги премахнат. Помпените станции работят непрекъснато, за да се понижи по-бързо нивото на водата. 
От „Напоителни системи" се прави оглед по протежението на дигите, за да се предотврати навреме възникването на рискови ситуации. Взимат се всички необходими мерки с цел защита на жителите на с. Иново.

Дарик нюз

Назначават 18 по програма "Сигурност" в община Димитровград

18 безработни от община Димитровград ще бъдат назначени по новата програма на социалното министерство „Сигурност" за пазачи- сътрудници на полицията при опазване на обществения ред. По двама ще има в общо 9 населени места от общината. Днес кметът й Иво Димов покани на работна среща по въпроса директора на Бюрото по труда Антония Тюйлиева, началника на местното полицейско управление Ангел Дулев и кметовете на съответните населени места.

Предстои съставените от бюрото списъци на безработни, които отговарят на изискванията, да бъдат съгласувани с кметовете, след което ще преминат и полицейска проверка. Те ще бъдат назначени за 8-месечен период на минимална работна заплата, като договорите ще се сключват в областната администрация, стана ясно днес. Това ще се случи във възможно най-кратки срокове и се очаква до 10 дни избраните да започнат реално работа, като техните функции ще бъдат предимно сигнални.

Дарик нюз

Земеделската земя в Община Русе поевтинява

Цената на земеделската земя в община Русе пада. Това показва статистиката за изминалата година. Сделките със земя през миналата година са били на нива с 22 на сто по-евтино в сравнение с 2012 година, съобщават от местното статистическо бюро. По-евтино се търгува и земята в община Сливо поле. Чисто статистически цената на земеделската земя  в областа обаче расте. През 2013 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Русе достига  729 лв., което е с 19.1% повече от 2012 година. През миналата година най-висока е цената на сделките със земеделска земя в община Ветово - 941 лв. на декар. Най-голямо увеличение на цената на декар земеделска земя спрямо предходната година е регистрирано в общините Ценово и Бяла - с 47%. През 2013 г. средната цена на рентата на един декар наета земеделска земя достига 43 лв., което е с 19.4% над ценовото равнище от 2012 година.Дарик нюз

Държавата дава близо 35 000 лв. на Русе за борба с комарите

Близо 35 000 лв. ще получи община Русе за борба с комарите. Това е част от общата сума-125 341 лв., които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за областта за дезинсекция и преодоляване на разпространението на комарите, кърлежите и други вредни насекоми. На среща в Русе между кметовете на общини и заместник министър-председателя Даниела Бобева бе поставен въпроса за липсата на средства за дезинсекция След тази среща Бобева внесе на заседание на Министерски съвет искане за допълнителни средства. 800 000 лв. ще се разпределят между всички дунавски общини.  Най-много средства ще получи Община Русе – 34 754 лева, Ценово ще разполага с допълнителни 17 092 лева, общините Сливо поле и Иваново получават по 16 522 лева, Борово - 14 243 лева, Две могили - 9 116 лева, а Бяла и Ветово ще получат по сметките си допълнително по 8 546 лева.

Дарик нюз

Без електронно класиране за първокласниците в Стара Загора

Ръководството на община Стара Загора няма да последва примера на София и Бургас и да въведе електронно класиране за учениците от първи клас. Това обяви пред Дарик заместник кметът Иванка Сотирова.

„С кмета Живко Тодоров сме мислили по въпроса, но не смятаме, че в Стара Загора има необходимост от това. Проблемът, който се създава в тази възраст в града е заради няколко имена на учители, които работят в две-три училища.

Тези учители са предпочитани и интереса е много голям и се търсят възможности децата да бъдат приети именно там. Но децата в първи клас не могат да бъдат повече от 22. Т.е тези имена няма как бъдат учители на всички деца.

По отношение на общия прием на първокласници няма никакъв проблем", коментира Иванка Сотирова.

 

Дарик нюзПротестиращи с открито писмо до областния управител

Граждани, участващи в протестите срещу отменената заповед на кмета Живко Тодоров за събаряне на незаконните постройки в квартал „Лозенец", са изпратили отворено писмо до областния управител Живка Аладжова. С него те настояват за отговор на въпроса кой е наредил на полицията да откаже охрана на планираното за понеделник сутринта събаряне на сградите.

„Писмото вече е заведено в областна администрация и очакваме отговор", коментираха организаторите на протестите.

Ръководството на община Стара Загора заяви намерение да отстрани незаконните постройки още в края на лятото на 2013 г. След спазване на всички законови процедури събарянето им бе насрочено за 9,00 часа на 12 май. В събота - 10 май - обаче в общината бе получено писмо, подписано от директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, с което той препоръча отлагане на планираното събаряне заради липса на ресурс за охраната му.

Именно тази позиция на органите на реда предизвика недоволството на гражданите и в социалните мрежи бяха организирани два протеста. Първият бе в понеделник на обяд пред областна администрация, а вторият - същия ден вечерта в парк „Пети октомври". Именно по време на тях бе решено да бъде изпратено и открито писмо.

Организаторите им пък обявиха, че в дните след тях участници в събитията и активчи членове на фейсбук групите са били привиквани в полицията, за да дават обяснения за участието си в проявите.

„Само двама от тях се съгласиха да цитираме имената им. Това са Петър Терзиев и Станислав Джуров. Първият най-често подава жалби за нарушаване на обществения ред в кв. „Лозенец" и за незаконно изсичане на дървета, а вторият направи проблема с незаконната сеч достояние на цяла България като изпрати сигнал до Нова телевизия", коментира Илиян Илиев, администратор на една от групите в социалната мрежа.

Дарик нюз

Започна кандидатстването за общинската инвитро програма

В Община Варна започна приемът на документи за инвитро програмата. Нейният бюджет за тази година е 100 000 лв., като финансирането няма да дублира националния фонд „Асистирана репродукция”. Максималната сума, която ще се отпуска от местната хазна, е 2 000 лева. Ще се финансират инсеминации, лапароскопии, хистероскопии и други скъпо струващи изследвания и процедури. Парите от общинския фонд ще се дават само на семейства с доказан стерилитет.

Специализирана комисия ще разглежда подадените документи. При достатъчен брой подадени заявления тя ще заседава веднъж месечно, а кандидатите ще получават отговор до 45 дни. Техните молби ще се разглеждат по входящ номер.

Дарик нюз

Обсъдиха адаптацията на децата в Центровете за настаняване от семеен тип

Процеса на адаптация на децата и младежите, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип и съпътстващите проблеми обсъждаха днес членовете на Координационният механизъм по деинституционализация по време на свое заседание под председателството на заместник областния управител Ценка Йонкова.

В Габрово, от месец април, реално функционира новата социална услуга от резидентен тип - ЦНСТДМУ чрез разкриване на два такива центъра в кварталите Борово и Трендафил. В периода от 03.04 до 16.04.2014 г. поетапно са изведени 17 деца и младежи от ДМСГД и ДДУИ и настанени в новите центрове.

В ЦНСТ кв. Борово към момента живеят 9 деца и младежи на възраст 4 години до 27 години-постъпили от пет различни институции. В ЦНСТ - кв. Трендафила са настанени 8 деца на възраст 8-16 години, изведени от 4 различни институции.

„И в двата Центъра за настаняване от семеен тип процесът на адаптация преминава плавно и без сътресения. Не се наблюдават чувства на тревожност и тъга. Отношенията между самите деца от една страна и персонала от друга са нормални. Няма прояви на агресия. Децата вече са опознали обстановката и се ориентират добре. Само в едно от децата все още се усеща ненапълно свикване с новото място. Важно да се отбележи е, че едно от децата посещава ПУ, а за други идва специалист на място.” – обясни директорът на Центровете.

Персоналът и в двете нови заведения е мотивиран и всеотдаен към децата, всяко едно от тях получава внимание и индивидуална грижа. Липсата на транспорт е проблемът, които месец след започване на реалното функциониране на Центровете се откроява. Тази необходимост се налага, тъй като е предвидено за всички деца да ползват услуги извън центровете.

Членовете на координационния механизъм, в лицето на всички заинтересовани в процеса институции, откроиха като проблем и липсата на социална услуга от смесен тип. На лице са социални услуги и медицински такива, но липсват смесените, а немалък е броят на деца, които реално се нуждаят от медико-социални грижи. Въпрос, на който също беше поставен акцент с оглед предотвратяване на бъдещи проблеми е промяната в настойничеството на децата. За пореден път обект на дискусия се оказа и отпадналата необходимостта от ЦНСТ с медицински грижи като се има предвид, че такъв е бил заложен първоначално в проекта. Констатацията, която беше направена от всички е голямото разминаване между разписването на проектното предложение и моментът, в който вече се реализира на практика проектът.

По време на заседанието директорът на ДДЛРГ в Габрово представи информация за процеса на деинституционализацията на децата от дома и визията за бъдещето на институцията. Процесът на реформиране започва още през 2007 година. Постепенно се намалява броят на децата, отглеждани в институцията – от капацитет с 60 места през 2007 г. до 25 места през настоящата 2014 година. За този период 85 деца и младежи са напуснали институцията, а са настанени 51. Важно да се отбележи, че няма отпаднали деца от училище. Специалистите в институцията се стремят да изградят у възпитаниците социални умения, които да им помогнат да се интегрират максимално добре в обществото, след напускането и. Реализирайки реформата и намалявайки капацитета, институцията реално ще бъде изправена пред финансови затруднения – въпрос, по който община Габрово и ДДЛРГ вече работи.Дарик нюз

Проф. Стойков: Горд с миналото си, Плевен гради своето бъдеще

С тържествен водосвет за здраве и мир, отслужен от плевенски свещеници започна тържествената церемония по отбелязването на празника на Плевен - 15 май, която поради лошото време се състоя в залата на Драматичен театър "Иван Радоев".


В началото на тържеството Общинският духов оркестър под диригентството на Пламен Марков, изпълни химните на Република България и на Европейския съюз.

Официални гости на събитието бяха кметът на град Ростов на Дон - Русия и представители от градовете Плоцк - Полша и Битоля Македония.

В словото си кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков каза: "Горд с миналото си, Плевен гради бъдещето си. Важни са целите и тяхното постигане". Той добави, че празникът тази година е още по-радостен, защото в тези дни се отбелязва и 50-годишнината от установяването на прттньорски отношения межди Плевен и Ростов на Дон.

"Половин век, изпълнен с взаимопомощ, сърдечно приятелство и доверие, които убеден съм ще се съхранят и напред във времето", каза проф. Стойков.

Областвият управител Илиян Йончев се обърна към всички гости и управници като ги поздрави и с празника на семейството. Йончев припомни, че на този ден е излязла последната плоча на английската Бийтълс "Let It be".

За празника на Плевен се получиха и поздравителни адреси от президента на България Росен Плевнелиев, както и от народните представители Петър Дулев, Димитър Кочков, Васил Антонов, Бойко Борисов, от Кайзерслаутерн и Горни Милановац, както и от Янка Такева председател на Съюза на българските учители.

Програмата продължи с изпълнения на хор "Звъника" с диригент Ваня Делийска след което кметът на Плевен и председателят на Общинския съвет Плевен Дарин Ангелов връчиха почетни значи на кмета на руския град Ростов на Дон михаил Чернишов, бившия кмет на Плевен Андрей Романов и на архитект Христо Ковачев.

"Чувствам се като у дома, когато съм в Плевен", каза кметът на Ростов на Дон. Той благодари за доброто съвместно приятелство межеду двата града и изрази надежда, че отношенията ще стават все по- тесни. 


Програмата продължи с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци Иван Вълев и Ансамбъл "Дон" от Ростов на Дон.

Дарик нюз

Очакваме ръст на туристи от Украйна и Беларус

Сериозен ръст на туристи се очаква през това лято в България, заяви зам.-министърът по икономика, енергетика и туризъм Бранимир Ботев по време на откриването на Международната среща на туроператорите в Пловдив. По думите му издадените визи само pd страна като Беларус са с 12% повече за това лято.

„Страната ни сключи уникален договор със Словакия, която ще издава шенгенски визи за беларуските туристи идващи в България", обясни зам.-министърът. „По този начин няма да се налага на беларусите да минават през Украйна, което притеснява техните туроператори", допълни той.

Бранимир Ботев очаква и доста голям ръст на туристи от Украйна, защото събитията в Крим не им остават друга алтернатива за почивка. „Най-близките курорти за украинците след Крим са тези по нашето Черноморие, а ако искат да идат в Гърция или Турция, пак трябва да минат през България, но ще им излезе много скъпо", допълни зам.-министърът.

Не се очаква и спад на руските туристи, защото туристическите пакети се договарят няколко месеца по-рано.

Над 60 организации участват в започналата среща на туроператорите в Пловдив. Освен представители на туристическия бранш, присъстват и много международни медии, сред които BBС, хора от министерството на туризма в Мароко, както и туроператори от Русия, Турция, Румъния, Индия, Сърбия, Франция и Непал.

Фокусът на тазгодишната среща е основно върху културния и винения туризъм, съобщи ресорният зам.- кмет Стефан Стоянов. По негови данни за миналата година в града са реализирани над 400 хиляди нощувки, а само за първото тримесечие на тази година градът бележи 10 на сто ръст по този показател.

Дарик нюз

Свищов най-пострада от снощния порой

Няколко улици в Свищов са с нарушено асфалтово покритие, подадени са сигнали от много граждани за наводнени избени помещения, повредени покриви и счупени прозорци в резултат на вчерашната буря. Пострадали са ревизионни шахти и площадни пространства, както и изолатор на ВиК. Щети са нанесени и на улици, помещения, оранжерии и дворове в двете големи села на крайдунавската община - Овча могила и Ореш, както и в по- малките населени места. В село Ореш една от улиците е на 80 % изнесена, а в Овча могила е нарушена покривната конструкция на училището.

„Голямата беда, заради която ще предявим искане пред комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет за възстановяване, е църквата „Свето Преображение Господне”, която при предишни порои имаше пропадане, сега още по- силно е компрометирана и моето голямо притеснение е, че може да се срути”, коментира свищовският кмет Станислав Благов. По неговите думи завършените миналата година проекти по програма Регионално развитие не са пострадали и в римския град Нове, който бе реконструиран с европейски средства, фестивалът „Орел на Дунава” ще се проведе нормално този уикенд, стига да не започнат нови валежи.

Все още е рано да се обобщи размерът на щетите, но е сериозен, каза още Благов. Вчера над града и околните селища за около час се изляха около 40 литра дъжд на квадратен метър. Кметът на Свищов благодари за адекватните действия на пожарникарите, служителите на ВиК и на “Чистота”, които са работили до късните часове, за да нормализират обстановката.Дарик нюз

Наводнени къщи в Буковец

Кметът на Община Видин Герго Гергов прекара цяла нощ заедно с живеещите на ул. „Седма" в с. Буковец, чиито къщи пострадаха след преливането на канал за скатни води. Той координира действията за овладяване на ситуацията, която се усложни и заради обилния дъжд и повишаване нивото на подпочвените води.

Дворовете на хората и някои от мазетата се наводниха, трудно се преминаваше и по улицата. От общината изпратиха на място 250 чувала с пясък. Работници от строителната група, с помощта на доброволци и стопаните на засегнатите имоти ги разтовариха и направиха прегради за водната стихия.

По искане на видинския кмет около 2 ч. пристигна екип на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението", който се зае с отводняването. Засега положението е под контрол. Ако се наложи, общината има готовност да предприеме допълнителни мерки, за да бъдат защитени къщите и имуществото на хората в Буковец. Проблеми в други селища на територията на Община Видин след интензивните валежи през последното денонощие няма. Продължава наблюдението на местата, където би могла да възникне кризисна ситуация.Дарик нюз

Туроператори от България и чужбина се събират в Пловдив

Над 60 организации от чужбина и България са заявили участие за започващата днес среща на туроператорите в Пловдив. Освен представители на туристическия бранш, се очаква да дойдат много международни медии, сред които BBС, хора от министерството на туризма в Мароко, както и туроператори от Русия, Турция, Румъния, Индия, Сърбия, Франция и Непал.

Фокусът на тазгодишната среща е основно върху културния и винения туризъм, съобщи ресорния зам.- кмет Стефан Стоянов. По негови данни за миналата година в града са реализирани над 400 хиляди нощувки, а само за първото тримесечие на тази година , градът бележи 10 % ръст по този показател.

Срещата на туроператорите ще бъде открита официално от 09.00 часа в хотел „Санкт Петербург“.  В програмата са включени различни презентации, обиколка на туристическите обекти в града, както и на различни винени комплекси в района.Съпътстващи събития са Панаирът на занаятите, както и Античния фестивал, който ще започне на Римския стадион на 16-ти май.

Освен 60-те български и международни организации в туристическия форум ще се включват и 40 пловдивски.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница