Г. Фокус Община Бургас реализира два проекта в подкрепа на местните рибариДата07.08.2018
Размер187.76 Kb.
Новини за общините

28. 08. 2014 г.

Фокус

Община Бургас реализира два проекта в подкрепа на местните рибари

28 Август 2014 | 13:29 | Агенция "Фокус"Бургас. Община Бургас реализира два проекта в подкрепа на местните рибари, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Всички туристи ще могат да видят Ченгене скеле след реконструкцията, която предвижда Община Бургас. Идеята е порутените постройки, където местните рибари прибират улова и мрежите си да бъдат заменени от рибарски хижи. Ще се запази и местната кръчма..
Години наред Ченгене скеле бе обект на остри полемики, заради незаконно строителство и сблъсъка между местните, които изкарват прехраната си поколения наред от риболов и бизнесмени, които вдигнаха просторни палати в съседство. 
„Автентичния дух на рибарско селище Ченге Скеле ще бъде съхранен, стартираме серия инициативи, които ще превърнат това уникално място в едно от най- посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се запази и поминъка на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той припомни, че подготовката за проекта е започнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план и местността Ченгене скеле официално получи статут на селищно образование. Това позволи амбициозният проект на Община Бургас да започне да се реализира поетапно.
Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд за осигуряване на възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.
Изготвен е и в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация с цел изграждане на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище северно от него. В зоната на новото пристанище ще се реконструира и удължи съществуващото пристанищно съоръжение,ще се осигурят допълнително около 110 места за акостиране на рибарски съдове, ще се изградят обслужващи сгради и съоръжения за обслужване на плавателни съдове и първична обработка и изкупуване на улова ,отговарящи на европейските изисквания. Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв.м., включително с довеждащ път. Инвестиционното намерение е изцяло съобразено с изискванията на действащото законодателство.
Средствата необходими за проектиране са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас. Пред време стана ясно, че само една фирма е подала документи за участие в другата обществената поръчка, свързана със селището - за изготвяне на работен проект за изграждане на уличната мрежа и довеждащата инфраструктура на рибарското селище в едно с идеен и работен проект за собствена Пречиствателна станция за отпадъчни води.
Фирмата, която е кандидатствала е "Проектантска организация" ЕАД- Бургас. Тя е предложила срок за изготвяне на работен проект за техническата инфраструктура от 100 календарни дни, а за подготовка на идеен проект за Пречиствателна станция - 60 дни. Вече са в процес на изготвяне работни проекти за четири улици в границите на рибарското селище, съгласно утвърден ПУП, заедно с проектиране на водопроводи, канализация за битови води и за дъждовни води, както и електро преносни мрежи. Предвидената Локална пречиствателна станция е с обем, осигуряващ обслужването на цялата зона, включително и пристанището.
В подкрепа на местната рибарска общност Община Бургас реализира още един голям проект, който да гарантира добри условия за извършване на риболовна дейност и развитие на устойчива и конкурентоспособна риболовна индустрия в региона.
Община Бургас е единствената в страната, която спечели проект за изграждането на пристанище в Сарафово, което ще бъде открито през октомври. Изграждането на рибарско пристанище в Сарафово върви в срок, в момента приключва строителството на хидротехническите съоръжения. В съвсем кратки срокове предстои да стартират предвидените дейности по инженерната инфраструктура, изграждането на вълнобойна стена на североизточния кей, пътни настилки и прилежащи сгради. Със средства от капиталовата програма на Община Бургас ще бъде изградена нова довеждаща улица до пристанището. Новата улица ще е дълга около 600 и широка 6 метра. Двустранно ще бъдат изградени тротоари, ще се издигнат и стълбове за осветление. Предвидено е още укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, а долу ще има голям брой паркоместа.
Така, с реализирането на двата свързани проекта, всеки бургазлия и гост на града ще може да отиде до Сарафово и да си купи прясна риба от първа ръка, без участието на прекупвачи.
Новото пристанище ще бъде разположено на 16 417 кв. м . На терена на порта ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение. В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. До площадката за разтоварване на риба е планиран паркинг за 4 броя тежкотоварни автомобили. Автомобилното движение във вътрешността се осъществява по площадков път обхващащ съоръжението по цялото му протежение. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Фокус

След актуализацията на бюджета на община Бургас ще се подпомогнат спортисти

28 Август 2014 | 12:57 | Агенция "Фокус"Бургас. След актуализацията на бюджета на община Бургас ще се подпомогнат спортисти, каза на пресконференцията по повод успехите по ушу началникът на Отдел „Спорт” в Община Бургас - Веселина Деведжиева, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. „Към настоящия момент в община Бургас има над 20 искания за участие на наши бургаски състезатели, на които им предстои или са вече да участвали на световни и европейски първенства. Абсолютно всички, може и да е минимално, но ще получат финансово подпомагане от община Бургас“, каза още Деведжиева. Средствата ще бъдат минимум 20 000 лева, каза още тя. Предстои разглеждане на Общински съвет на актуализацията на бюджета през октомври месец. Председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев каза още, че седалището на федерацията ще бъде преместено в Бургас. Има идея и за създаване на зала за ушу, която ще бъде отворена и за сходни видове спортове. Обмисля се организирането на Балканска купа до края на годината в Бургас, каза още Колев. През 2016 година Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по ушу. 

Фокус

Служители на община Бургас ще участват в 49 обучения по проект

28 Август 2014 | 13:13 | Агенция "Фокус"Бургас. 358 служители на община Бургас ще участват в 49 обучения по проект. Това е втори проект, който община Бургас изпълнява по оперативна програма „Административен капацитет“ за обучения на служители и надгражда първият, каза за Радио „Фокус” - Бургас Величка Великова, ръководител на проекта. Бюджетът на този проект е малко по-голям - 190 861,12 лв. и има включени повече обучения като броя на обучените съответно ще бъде по-голям. Обученията се провеждат по каталога на Института по публична администрация. „Има включени три екипни обучения – екипна ефективност, работа със специфични групи, което е насочено конкретно към Дирекция „Административно обслужване“, колегите, които обслужват гражданите, и третото е директно насочено към Дирекция „Информационни технологии“, обясни Великова като допълни, че продължителността на проекта е 1 година. 
Обучените модули са Управленски умения, Публични политики, Ефективно бюджетиране, Отворена, прозрачна и етична администрация, Европейски регулации и фондове, Добро управление на местната администрация, Допълнителни специализирани обучения, Е –Управление, Компютърни компетенции и Чуждоезиково обучение. „Това, което правим с втория проект е да надградим. Не трябва да се повтарят обученията или ако се повтори някой обучителен модул служителите, които се обучават, трябва да бъдат различни за да не се получи т.н. двойно финансиране и да могат да се надградят резултатите, постигнати от първия проект“, обясни Великова. 

Фокус

Kметът на Благоевград Атанас Камбитов и министър-председателят проф. Георги Близнашки обсъдиха широк кръг от обществени проблеми

28 Август 2014 | 14:32 | Агенция "Фокус"Благоевград. Kметът на Благоевград Атанас Камбитов и министър-председателят проф. Георги Близнашки обсъдиха широк кръг от обществени проблеми, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. След срещата проф. Близнашки заяви, че е засегнат въпросът с прехвърлянето на 67 дка терени от бившите военни казарми на общината, където ръководството иска да изгради музей на Македоно-одринското революционно движение, втори православен храм и експо център. Стана ясно, че процедурата, която година и половина беше спирана върви към финализиране. Кметът Атанас Камбитов уточни, че следващата седмица в Благоевград ще пристигне и главнокомандващия на сухопътни войски ген. Боцев, с който ще разгледат терените и ще обсъдят стратегическото за града прехвърляне. Проф. Близнашки пое ангажимент да направи каквото е по силите му по този въпрос. По друг важен за благоевградчани въпрос, този за сградата на бившия механо-техникум, от кого да бъде стопанисвана тя – Югозападния университет „Неофит Рилски” или общината, проф. Близнашки каза, че служебното правителство не трябва да се намесва на този етап. „Въпросът за сградата трябва да бъде решен на местно ниво. Ние ще се съобразим с позицията, която ще се постигне тук на място, сигурен съм, че това ще се случи скоро”, обясни министър-председателят. Той добави, че са коментирани и стратегически проблеми свързани със строителството на автомагистрала „Струма”, също и необходимостта от изграждането на транспортен логистичен център. Кметът уточни, че са взети в предвид измененията, които трябва да се направят и те вече са залегнали в проектирането.

Фокус

В Казанлък ще се състои първа работна среща на кмета на община Казанлък и новия областен управител на Стара Загора

28 Август 2014 | 09:17 | Агенция "Фокус"Казанлък . Първа работна среща ще се състои в Община Казанлък между кмета на общината Галина Стоянова и новия областен управител на област Стара Загора адвокат Димитринка Петрунова. Това съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Срещата е по въпроси, свързани с взаимодействието между местната власт и областна администрация, съгласуване на правомощията, обсъждане на проблеми и начините за тяхното решаване.

БНР

Безработните във Враца и Криводол намаляха

публикувано на 28.08.14 в 16:58Безработните във Врачанско и Криводолско са намалели с 86 през последния месец, отчетоха от Бюрото по труда в града под Околчица, което брои хората без препитание в двете общини. Ако през юни т. г. лицата без постоянни доходи са били 5 031, то през седмия месец на годината са намалели до 4 945. Намаление се наблюдава и при сравнение с безработицата през юли 2013-а, когато безработните в двете общини са били 5 012 души. В процентно отношение, понижението е с 1.34 на сто. Минимално понижение– с 0.24 процента е регистрирано и за двете общини, като за Враца хората без препитание са 11.66% от хората в трудоспособна възраст, а в Криводол без постоянни доходи са 43.87 на сто.

Най-тежко за областта е положението в община Хайредин, където 72.87% са без работа. Тази тъжна стaтистика се допълва от Борован с 64.64% и Бяла Слатина– 41.68 процента. В общините Оряхово и Мизия без занимание е един на всеки трима (29.75%), а в Роман– 29.66 на сто. В Козлодуй безработицата е 18.02 процента, а в Мездра– 14.18 на сто.БНР

Лек спад на безработицата през месец юли отчетоха от Бюрото по труда в Кюстендил

публикувано на 28.08.14 в 16:22 

Лек спад на безработицата през месец юли отчетоха от Бюрото по труда в Кюстендил. В сравнение с месец юни безработните в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно са със 72-ма по-малко. Въпреки това нивото на безработица е близо 15 %. Регистрираните безработни са 3 895, от които 3 746 са в община Кюстендил. Най-голям е делът на безработните без специалност и професия - близо 60 %. По около 20 % е делът на безработните с висше образование - 801 и с работническа специалност -746. Младежите до 29 години без работа са 668, а 1 737 са продължително безработните, информираха от Бюрото по труда.

БНР

Община Казанлък тегли до 4 млн. лева заем

публикувано на 28.08.14 в 16:22

8 мин. и 36 секунди продължи извънредното заседание на Общинския съвет в Казанлък днес. Основната цел на рекордно кратката сесия бе поемането на дългосрочен дълг в размер до 4 млн. лева, с който общината ще се издължи на фирма „Тракия трейд“. Местната хазна трябва да плати на дружеството над 3,3 млн. лева по решение на Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата, с което бе обявен за нищожен договор между „Тракия трейд“ и Общината за строеж на 7-етажна сграда. 

БНР

Стара Загора готова с програмата си за Съединението

публикувано на 28.08.14 в 15:49

Община Стара Загора организира тържествена програма за отбелязването на 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Тържественият общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя ще започне в 10.30 ч. пред „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г." в парк „Пети октомври". В ритуала ще участват почетен караул и знаменна група от Втора Тунджанска механизирана бригада.

По традиция на този ден в 11ч. на лятната сцена на Драматичния театър, ще започне тринадесетото издание на празника на туристическата песен „Средногорско ехо". В него ще вземат участие хорови формации от Стара Загора, Асеновград, Самоков, Велико Търново, Горна Оряховица, Казанлък, Сливен, Дупница и Севлиево.

6 септември е и празник на селата Пряпорец, Остра могила, Малко Кадиево и Стрелец. В с. Пряпорец, в салона на НЧ „Христо Ботев 1928" от 12 ч., ще се изнесе празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". В с. Остра могила и в с. Малко Кадиево празникът ще бъде отбелязан с фолклорна програма на площада, съответно от 12 ч. и 13., а в с. Стрелец  от 18 ч. ансамбъл „Загоре" отново ще се представи с програма.БНР

Поморие отново домакин на музикалния фестивал за хора с увреждания

публикувано на 28.08.14 в 15:31

Музикален фестивал за хора с увреждания  предстои в Поморие. Той се организира за девета поредна година от фондация „Сила за живот“ и Община Поморие. Тази година проявата е под патронажа на националния омбудсман Константин Пенчев. Целта е да се преодолее социалната изолация на хората в неравностойно положение и те да получат възможност да демонстрират своите таланти. 

БНР

Висока събираемост на дължимите данъци отчитат от администрацията на Община Варна

публикувано на 28.08.14 в 14:43

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет” към местния парламент. Изпълнението на бюджета на Варна за първото шестмесечие на годината е 51%. Към 30 юни приходите на общината са в размер на 95 298 893 лв. Основната причина да има преизпълнение на очаквания план на приходите – от 222 070 000 лв. на 229 865 882 лв. е добрата събираемост. За това спомагат и внесените корекции във взаимоотношенията  на Общината с Централния бюджет и получените трансфери от ресорните министерства. По предложение на Пламен Начков от групата на БСП, съветниците от комисията по "Финанси и бюджет" изискаха отчет за изпълнението на бюджета за първите девет месеца. Кметската администрация трябва представи отчета в табличен вид до 20 октомври.  Съветниците от ресорната комисия взеха още решение за отпускане на 5000 лв. за честване на празника на район „Младост”, както и 195 000 лв. за закупуване на апаратура за АГ болницата.

БНР

Готови са типовите проекти за строеж на нови жилища за пострадалите от наводнението в Добрич

публикувано на 28.08.14 в 10:59

Готови са двата типови проекта за строеж на нови жилища, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на хората, чиито къщи са пострадали от наводнението в Добрич на 19 и 20 юни, съобщиха от общинската администрация. От там припомнят, че след извършения от експертна комисия оглед на пострадалите къщи са издадени заповеди за събаряне на 31 жилищни имота, а в 53 сгради предстоят ремонти. Пострадалите от наводнението домакинства имат право и на безплатни административни услуги, предоставени от местната управа за укрепване, ремонт или строеж на разрушените имоти. Община Добрич все още не е получила определените с постановление на Министерския съвет 860 000 лева за преодоляване на щетите от водното бедствие, съобщи зам.-кметът по финансите Иван Колев. Той уточни, че  с част от средствата ще бъдат подпомогнати най-сериозно пострадалите семейства, ще бъдат възстановени и разходи на фирми, участвали в почистването след водния порой.

Darik news

В Карлово удължават акцията за набиране на помощи за Мизия

28 август 2014 17:03 | Дарик Пловдив

Българският червен кръст и община Карлово продължават да събират помощи за пострадалите от наводнението в гр. Мизия. До 26 септември се събират топли дрехи и завивки в помещения на адрес: Карлово, бул. „Освобождение“ 28 всеки работен ден от 9.00 до 15.00 часа.

 До края на август пък тече акцията по набиране на дезинфектанти, перилни препарати, консервирана и пакетирана храна, вода, ръкавици, чували и др. необходими вещи за пострадалите и доброволците, които им помагат да възстановят домовете и града си.Darik news

Камери ще пазят знаците и работата по проекта за "Зелена и достъпна градска среда" в Дупница

28 август 2014 14:52 | Дарик Кюстендил

Комисията по безопасност на движението към Община Дупница реши да бъдат поставени камери в центъра на града, както и в обхвата на проекта "Зелена и достъпна градска среда", след приключването на ремонтните дейности. Една от причините е в продължаващите хулигански прояви спрямо пътните знаци, които се унищожават от началото на годината. Писмо за това решение на комисията, ще бъде изпратено и до РУ-Дупница.

Докато бъде реализирано това начинание, служителите на полицията и Контролното звено към Община Дупница ще следят за унищожаването на знаците и ще бъдат налагани сериозни глоби.Darik news

Трима съветници сформираха нова група в Общинския съвет на В. Търново

28 август 2014 13:20  

Коалиция “Десните” създава нова група в Общинския съвет на Велико Търново. Тя ще се състои от трима общински съветници - Пламен Радонов, Стефан Михайлов и инж. Никола Николов. Обединява ни изработването и приемането на поредица от общи решения в работата ни в местния парламент, като предложението Патриаршията на Царевец да стане действащ църковен храм, изработване и приемане на дългосрочна визия за образованието, дебат относно финансите на община В. Търново в частност повишаване на неданъчните приходи, изработване на политика с цел устойчивост и перспектива на здравеопазването”, каза Пламен Радонов.

Сред популярните идеи на тримата съветници е и изработване на дългосрочна международна политика с цел установяване и развиване на В. Търново като столица на културата не само на Балканите и Европа, но и на света. Нашите предложения намериха отзвук в създадената на национално ниво коалиция “Десните”, посочи Радонов. Затова ние се присъединяване към това дясно обединение, което остава отворено и за други субекти в дясното политическо пространство, добави той.

Председател на новата група в Общинския съвет ще бъде инж. Никола Николов. Той обяви, че сред приоритетите в работата на съветниците ще бъдат децентрализацията, здравеопазването и развитие на малките населени места. Това е първата учредена група на коалиция “Десните” в страната, като целта ни е да имаме такива във всички общини, каза Мария Капон. Тя обяви, че ще води листата на коалицията във В. Търново. Съвсем скоро ще бъде обявена цялата листа и управленската програма на “Десните” за предстоящите парламентарни избори.

Darik news

Кметът на Никопол няма притеснения за одит на община Никопол

28 август 2014 10:03 

"Преди месец приключи проверката на счетоводния отчет в Община Никопол от Сметната палата за 2013 г. Към момента сме представили отчета за шестмесечието на общината, което влиза винаги на отчет в Общинския съвет, така че нямам притеснения от извършването на одит в общината", каза кметът на Община Никопол Емил Бебенов на среща с журналисти в Плевен.

Той уточни, че за последните две години в Община Никопол ще бъдат около 70 милиона лева. По отношение на въпросите, поставени относно извършваните продажби на общински имоти, кметът на Никопол уточни, че те са извършени след решение на общинския съвет и са били направени за погасяване на стари задължения за 2009 и 2010 г.

„Имаше един проект по САПАРТ, по който не бяха изплатени 600 000 лева и с лихвите по него сумата беше над 700 000 лева, които трябваше да разплатим", уточни Емил Бебенов. Към това той добави и корекция по изграждането на училище в града, за която са платени 100 000 лева, както и суми за внасяне на ДДС и така общо сумата е била между 800 и 900 000 лева за стари задължения, която общината е трябвало да заплати. „Тези продажби бяха извършени именно за тези плащания", обясни кметът.

Той посочи, че в предния мандат извършените продажби значително надвишават сегашните и възлизат на около 1800 000 лева при милион и 120 хил. лева за този мандат.Кмета.бг

Пламен Стоилов: Русе е градът на свободния духКметът на Русе получи номинация в конкурса на Kmeta.bg заради множеството реализирани инициативи, които са свързани с фестивалите и съборите

четвъртък, 28 август 2014 г. 13:30 ч. Градоначалникът на Русе е една от номинациите на Kmeta.bg в конкурса "Кмет на месеца", като през август ще се оценяват фестивалите и съборите в населените места.
Пламен Стоилов получи номинация заради множеството реализирани инициативи свързани с фестивалите на територията на община Русе.

- Как оценявате своята номинация в категория "Кмет на месеца" за фестивала "Аз, Градът"?

- Номинацията е преди всичко потвърждение на нашето разбиране за културата като пространство за широко гражданско участие, за споделяне на ценности, за творческо развитие и напредък на местните общности. Фестивалът доказа, че подобни събития могат много успешно да генерират нови художествени идеи, да мотивират творческа активност, да създават нови модели и практики за развитие на изкуството и културата, като стимулират активно и неформално развитието на гражданския сектор и свободните артисти. Ето защо считам, че поводът за тази номинация, която без съмнение е чест за нас, е един изключително добър и успешен пример за създаване на алтернативи, целящи интелигентен растеж и творческо израстване на местната общност.- Защо е толкова значим и устойчив фестивалът? Разкажете малко повече за него!

- "Аз, Градът" не е просто фестивал. "Аз, Градът" се превърна в платформа за широко гражданско участие в културния процес. Смятаме да развиваме този продукт, като създадем още по-атрактивни механизми за привличане на творческия сектор и гражданите на Русе. Преди няколко години тази широка платформа вдъхнови творческата енергия на града, обедини съмишленици от различни сектори на културата, изкуството, образованието и науката. Над 18 организации и десетки свободни артисти участваха в първите две издания на фестивала. Третото му издание тази година привлече значително по-широко участие, като резултатите далеч надхвърлиха рамките на локалното. Част от създадените фестивални продукти вече имат устойчиво битие и извън пределите на нашия град. С голям успех тази година се проведе Римски пазар на Сексагинта Приста, Мото рок фест, Международен скулптурен симпозиум "Русе - 121 премиери", Опера над Русе, а в края на септември предстои и традиционният Русенски карнавал, който също се провежда като част от "Аз, градът".-Какви други фестивали и културни събития предстоят до края на годината в Русе?

- Културният календар на града е изключително богат и разнообразен - той протича в рамките на кампанията "Русе - град на свободния дух", за която активно работи и едноименната фондация. Учредихме фонд "Лицата на Русе", чиято цел е да стимулира развитието на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството и културата и популяризиращи града ни на национално и международно ниво със своите постижения. В рамките на кампанията подпомагаме и реализирането на мащабни, иновативни събития, които създават "чувство за общност" и повишават удовлетвореността на русенци от културния пулс на града. Кампанията цели промотирането на Русе като дестинация за културен туризъм, изграждането на международни партньорски мрежи и цялостното реформиране на културния сектор в Русе. До края на годината предстои един изключително наситен творчески сезон. Само в рамките на предстоящия "Есенен салон на изкуствата и културата", който ще се проведе през месеците септември, октомври и ноември, предвиждаме над 40 събития в различни области на изкуството и културата, част от които Общината продуцира съвместно с гражданския сектор и национални културни оператори.

До 3 септември ще продължи Международната лятна академия "Алегра", която дава възможност на млади диригенти, оперни певци и инструменталисти да обогатят опита и знанията си чрез общуване и работа с известни солисти и преподаватели, сред които проф. Йоханес Шлефли, който преподава във Висшето училище за изкуства в Цюрих. Специално за академията Русе посрещна над 40 студенти от 18 държави.

На 13 септември продължава традицията на GREEN ROCK FEST RUSE с участието на много български рок групи и със специален гост Джо Лин Търнър - вокалистът на легендарните "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл". Очакваме това събитие да събере гости от цялата страна. Освен това, на 21 септември Русе ще бъде домакин на една уникална инициатива, която се реализира за първи път в България. Ключова фигура в нейното осъществяване е британският композитор, музикант и психолог Тим Щайнер. Идеята на това събитие е в навечерието на един от големите национални празници - Независимостта на България, под ръководството на Щайнер професионални музиканти, певци и танцьори заедно с любители и публика, да представят един интерактивен музикален пърформанс, който размива границите между изпълнители и зрители. Чрез подобни инициативи се стремим да създадем синергии в културата, "чувство за общност" и нови, модерни форми на културни преживявания.

В културния календар на Общината за месец септември следва Русенският карнавал - едно събитие с дългогодишни традиции, което тази година ще бъде още по-мащабно и по-пъстро, с много повече участници и изненади за русенци и гостите на града.

През месец октомври очакваме в Русе да пристигнат фотографи от цялата страна, които да се включат във Фотофорум, посветен на свободния дух на града. През декември планираме да дадем старт на още един атрактивен формат - Фестивал на ледените фигури.

Във финална фаза е и подготовката на един от най-големите и реномирани фестивали за класическа музика у нас - Международен фестивал "Мартенски музикални дни". През март 2015 г. фестивалът ще чества своята 55-годишнина и ще събере на сцените в Русе световноизвестни артисти и състави от над 10 държави в Европа и света.

Това са само щрихи от културната програма на Община Русе, която предвижда още много и разнообразни прояви. Надяваме се, че благодарение на развитието на културата ще допринесем за постигането на споделената от всички русенци цел: да превърнем града си в още по-привлекателно място за живеене, работа, отдих и забавление.Кмета.бг__Eкопарк_"Езерата"_-_готов_предсрочно'>Кмета.бг

Eкопарк "Езерата" - готов предсрочно

На разположение на посетителите ще бъдат 3 лодки и 3 водни колела

четвъртък, 28 август 2014 г. 9:35 ч. 

Eкопарк "Езерата" в Кюстендил ще бъде въстановен преди крайния срок за реализацията на проекта - януари 2015 година. Езерата в Кюстендил вече са санирани.

На разположение на посетителите ще бъдат 3 лодки и 3 водни колела, кеят се изгражда в момента. В едно от езерата ще има и фонтани.
През есента пък предстои изграждането на екологосъобразни експозиционни площи с образователна насоченост. Ще се засадят характерни растителни видове за региона. Ще бъде обновен и разширен и съществуващия детски кът в парка над езерата, обясни главният секретар на Кюстендилската търговско- промишлена палата Йордан Беловодски пред "Дарик". Благоустрояването на екопарк "Езерата" ще струва около 260 000 евро.

"Работим заедно със сръбската община Сурдулица и по проект "Зелена трансгранична зона - инвестиция в природата", където ние сме водещ партньор, като участва и Търговско-промишлената палата. Проектът е по трансгранично сътрудничество България - Сърбия, с общ бюджет около 766 хил. евро", заяви кметът Петър Паунов чрез официалната страница на проекта.

Община Сурдулица извършва реконструкция на Информационен център за опазване на околната среда в защитената територия "Власина", до Власинското езеро.
Предстои конференция "Екологията - начин на мислене", обучителен семинар на тема "Трансгранично партньорство при решаване на проблемите на околната среда в региона".

Кмета.бг

Варна иска от държавата терени в Салтанат

Общината търси решение и за проблема с паркоместата

четвъртък, 28 август 2014 г. 10:40 ч. 

"Предприели сме стъпки пред правителството за прехвърляне или предоставяне за управление на община Варна на държавните имоти в "Салтанат" - част от Морската градина. Около 20 - 30 % от терените там, включително и алейната мрежа, са държавна собственост. Затова, за да можем да търсим средства - чрез проекти и европейски програми, за облагородяване на района, трябва да имаме права", обясни кметът Иван Портних.Кметът коментира и темата за паркоместата във Варна. "Проблемът с липсата на паркинги е изключително голям, затова вече работим по темата с Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди месец получихме грантови средства за две важни за града обследвания - актуализация на транспортната схема и анализ за необходимостта от синя зона. Консултантите и по двете задачи са избрани с процедури на ЕБВР и са може би най-добрите специалисти в областта на транспорта. До два месеца ще ни бъдат предоставени окончателните доклади, на базата на които ще бъдат взети окончателните решения и по двата разглеждани проблема", допълни Иван Портних.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница