Г. Фокус в стара Загора пристигат три нови тролейбуса по оп „Околна среда”Дата28.08.2016
Размер205.46 Kb.
Новини за общините

22. 08. 2014 г.

Фокус

В Стара Загора пристигат три нови тролейбуса по ОП „Околна среда”

22 Август 2014 | 07:14 | Агенция "Фокус"Стара Загора. Още три нови тролейбуса за градския транспорт пристигат в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. С тях по улиците на града вече ще се движат общо пет возила излезли от заводите на чешката компания „Шкода електрик”. До края на октомври се очакват и последните три тролейбуса по проект на оперативна програма „Околна среда”, на обща стойност 7,5 млн. лв. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на Министерство на околната среда и водите. Новите попълнения в депото на „Тролейбусни превози" ЕООД ще започнат да превозват пътници след като минат необходимата техническа проверка. С още 14 нови тролейбуса ще се сдобие община Стара Загора и при реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт. С тях тролейбусният парк на града ще бъде напълно обновен.

Фокус

В Каварна ще се проведе Вторият фестивал на фойерверките с международно участие

22 Август 2014 | 14:02 | Агенция "Фокус"Каварна. В Каварна ще се проведе Вторият фестивал на фойерверките с международно участие, съобщиха от пресцентъра на общината. Следващата изненада за жителите и гостите на Каварна е фестивалът на фойерверките, който ще се проведе на 22-ри и 23-ти август на централния плаж на морския град. През двете вечери феновете ще могат да видят светлини шоута, различни по вид, размер, цветове и форми фойерверки. В тазгодишното издание на фестивала пиротехнически ефекти ще демонстрират пет фирми, една от които е от съседна Румъния. Фойерверките ще се изстрелват от буна 1 и буна 2 на плажа, а едното от представленията ще бъде от морето. Огненото шоу и тази година ще бъде съпроводено със специална музикална програма, която ще започне в 20.30 часа. Първата вечер за настроението на присъстващите ще се грижат DJ Rossco и Ангел и Моисей, а втората е поверена в ръцете на DJ парти с Rossko, заедно със Стенли и Людмила Сланева и Румънеца и Енчев, които ще представят последния си хит „Лято”, в който участва и Цонко Кметъла. Водещи през двете вечери ще бъдат Ернестина Шинова и Красимир Добрев. Атрактивният фестивал е второ издание за община Каварна и тази година се реализира с финансовата подкрепа на ЕС по Оперативна програма за развитие и сектор „Рибарство“ на Република България, финансирана от Европейския фонд за рибарство и програмен период 2007 – 2013 г. чрез проект SH-K-B/1-1.1-006 „Каварна привлекателно място за инвестиции“ по ДБФП №333/02.06.2014 г. 

Фокус

Ваксинация за антракс е извършена на възприемчивите животни в село Загориче, община Каолиново

22 Август 2014 | 13:23 | Агенция "Фокус"Каолиново. Ваксинация за антракс е извършена на възприемчивите животни в село Загориче, общ. Каолиново преди няколко дни. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен кметът Бейхан Сали. Мярката е била предприета след случай на умряло теле от стопанството в селото. Бейхан Сали посочи, че преди две години в населеното място е било констатирано заболяването антракс, завършило със смърт на четири животни. В момента в Загориче се отглеждат около 700 овце, близо 800 говеда и трийсетина кози. Засега няма случаи на съмнение за заболяването „син език”, отбеляза Бейхан Сали.

Фокус

Община Бургас е подготвила богата културна програма за месец септември

22 Август 2014 | 12:21 | Агенция "Фокус"Бургас. Богатата културна програма на Община Бургас продължава през месец септември с концерт на млади музиканти от град Бремен, Германия. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На 3 септември от 20.00 часа всички почитатели на симфоничната музика могат да се насладят на Концерт за пиано на Чайковски и Симфония 1 на Брамс в тяхно изпълнение. Бременският оркестър е с внушителния състав от над 60 музиканти. Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" ще бъде озвучена от приятно и професионално поднесена музика под диригентството на Щефан Гайгер и с българското участие на пианиста Юлиан Горус. Концертът в Бургас е с вход свободен и се осъществява с подкрепата на Община Бургас, Посолството на Германия в София и Гьоте - Институт. Начало на едно перспективно сътрудничество е задачата, която си поставят младите музиканти от Бремен, а своето пътуване те наричат музикално - образователно. Техни концерти ще има само в още два български града - Стара Загора и Варна.

Фокус

Фермерски пазар за чисти еко и био продукти се провежда всяка неделя в Бургас

22 Август 2014 | 11:15 | Агенция "Фокус"Бургас. Хранкооп Бургас, със съдействието на Сдружение "Устойчиво общество", Община Бургас и Бургаски пазари ЕООД, организира всяка неделя Фермерски пазар за чисти продукти - еко и био, демонстрации, дегустации и детски кът. съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Той се провежда от 16.00 до 20.00 часа на "Славейковото пазарче". Участниците за 24-ти август са:
1/ "Био ферма Пенови" - до гр. Средец, със зeленчуци
2/ Ароматна бутикова биоферма "Павлови" от с. Драгомир, Пловдив, със зеленчуци, свежи подправки, ароматен студен чай, кайсиева ракия, зеленчуци на скара и козе сирене с ароматни подправки във фолио на скара
3/ "Биотифул", с. Атия, с плодове, зеленчуци, лофант
4/ "Биоградина Екатерина", с. Чокоба, Сливен, с плодове и зеленчуци
5/ Козеферма "Халалица" с. Искра, Първомай, с млечни продукти
6/ "Юфката на баба Калинка" - демонстрация точене на кори от типово и бяло брашно
7/ "Топлата фурна", Стара Загора, с хляб с дива мая
8/ Хлебозавода Бургас, с квасеници
9/ "Дядо Димовия пчелин" от с. Прилеп - био горски мед и пчелни продукти
10/ "Медената къща" от с. Сираково и с. Люти дол - мед и сиропи
11/ "Сладка работилница", Сливен - сладка и сокове
12/ Веган кухня
13/ "Грийн 13" - Мурсалски чай, Комбуча и козметични продукти от масло от Моринга
14/ "Дядо Димово вино" от био грозде, с. Поповец, Хасково
15/ Благотворителна инициатива "Жива вода"
16/ Детски кът за най-малките.

Фокус

Д-р Радослав Карабаджаков: България очаква помощ от ЕК за ваксинация на поголовието на преживните животни

22 Август 2014 | 12:42 | Агенция "Фокус"Пловдив. България очаква помощ от ЕК за ваксинация на поголовието на преживните животни във връзка с болестта „Син език”. Това съобщи пред журналисти в карловския квартал Сушица д-р Радослав Карабаджаков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, предаде репортер на Радио “Фокус” – Пловдив. На 3 септември ще бъде проведена техническа среща с представители на ЕК. България предлага ваксинацията да се извърши на два етапа. Там, където все още няма заболели животни това да стане през септември, а всички животни – едро и дребно преживни да бъдат ваксинирани през пролетта. Европа плаща само 50% от цената на ваксината, каза д-р Карабаджаков. Цената на една ваксина е 55 евроцента. Необходими са ни около 4-5000 ваксини. Трябва да бъдат ваксинирани 1700 хиляди дребно преживни и около 600 хиляди едро преживни. Тече процедура за закупуване на диагностиционен апарат по закона за обществените поръчки, с който да се правят кръвните проби на животните, каза още д-р Карабаджаков. Липсата на такава досега е бавела тези проби. Заболяването се развива много бързо. Екарисажите работят в момента, има и заповед според която кметовете на населени места трябва да определят места за заробване, като втори вариант. Ограничителните мерки срещу комари, които се предприемат, ги поема държавата. 

Фокус

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на кмета на община Куклен за извършено престъпление, във връзка с провеждана от общината обществена поръчка

22 Август 2014 | 14:23 | Агенция "Фокус"Пловдив. По наблюдавано в Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство, разследвано от ТД „НС” – град Пловдив, бяха повдигнати обвинения на изпълняващия длъжността кмет на община Куклен за извършено престъпление, във връзка с провеждана от общината обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на ОДЗ – град Куклен и „Домашен патронаж” – гр. Куклен. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура – Пловдив.
Изпълняващият длъжността кмет е обвинен в това, че на 10 юни 2014 година е приел от Надежда Минчева дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1 200 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – член на комисията за провеждане на обществената поръчка, във връзка със службата му.
Така посоченото престъпление е с правна квалификация по чл. 304б, ал.1 от Наказателния Кодекс, като най-тежкото предвидено от закона наказание за извършването му е лишаване от свобода до 6 години. Разследването е в активна фаза. Обвиняемият е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще се прецени необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”, както и основанията да бъде поискано отстраняването му от длъжност.

Фокус

Димитър Иванов: Австрия и Германия не искат да инвестират в Парка на танцуващите мечки в с. Белица

22 Август 2014 | 14:19 | Агенция "Фокус"София. Австрия и Германия не искат да инвестират в Парка на танцуващите мечки в с.Белица. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димитър Иванов, Управител на Парка за танцуващи мечки в с.Белица във връзка с вероятността за преместването на парка заради окаяното състояние на 10 километровия път до него. Той заяви, че ситуациите в България в момента говорят доста лошо на двете държави за средата изцяло в страната. Именно заради това, те се колебаят дали изобщо има надежда да инвестират в парка и дали, ако паркът бъде преместен в друга община няма отново да се стигне до проблем. „Какъв е смисълът да разхищаваме огромни количества пари, които могат да бъдат дадени за много по-добра кауза. Ние помогнахме изключително много, за да може да тръгне проекта, да бъде одобрен и т.н. В крайна сметка, другото, което е да вземем ние да направим самия път, но той не е наш, няма как да стане това нещо”, обясни Управителят на парка. По думите му, самият парк, още навремето, е построен с функцията да приюти всички танцуващи мечки от територията на България. През 2004 година е завършен като до 2007 година са били събрани и спасени абсолютно всички танцуващи мечки от територията на България.
„От тогава насам повече танцуващи мечки в страната няма, забранено е със закон, но въпреки това ние правихме проверки допреди две години и до момента нямаме абсолютно никакъв резултат. Естествено, ако някой се опита да го направи отново и има възможност да сигнализира ОСВ или нас, ние ще се опитаме до 24 часа да реагираме”, каза още Иванов. 
В момента паркът е обитаван от 24 мечки, разположен е на територия от 120 дка, като 100 дка са предназначени изцяло за мечките. Паркът е разделен на седем сектора, като всеки един сектор е с различна големина и според големината в тях се настаняват различен брой мечки. „Ние сме организация, която се грижи за добруването на животните, имаме желание да предоставим нашите проекти, които ги правим за образователна среда, за да може да бъдат достъпни до хората и да обучаваме нашите деца, но не сме пътностроителна фирма”, допълни Димитър Иванов. 

Фокус

Столична община представя събитията от Лятната културна програма

22 Август 2014 | 07:17 | Агенция "Фокус"София. Събитията от Лятната културна програма на Дирекция „Култура” на Столична община продължават и през месец август, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Музикални и детски програми на открито в Борисовата градина, Градската градина, Южен парк – трета част - вход от ул. „Нишава”, парк „Заимов” и други ще внесат приятно разнообразие в ежедневието на столичани. От 18.30 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще се състои концерт на Alexandroff Ragtime Band, а на 23 август, събота от 18.30 часа на същата сцена ще бъде представен Музикално - поетичен спектакъл по Пейо Яворов и Олав Хауге – „Да бъдеш или да не бъдеш на 36”, представен от музикална формация „Фроя Проект”. Събитието е посветено на 100-годишнината от смъртта на българския поет Пейо Яворов и 20-годишнината от смъртта на норвежкия поет Olav Hakonson Hauge. Участват български и норвежки артисти и музиканти. По идея на Руслан Купенов. Режисьор: Асен Тасев. На 24 август, неделя от 19.00 часа в парк „Владимир Заимов” - пред театър „София” ще се проведе осмият концерт от цикъла ‘Остров на музиката” с участието на Биг бенд Стара Загора и Венци Благоев – тромпет, а следващата събота, на 30 август е заключителният концерт от „Остров на музиката”, на който ще се представи Джаз формация „София” с художествен ръководител Бойчо Дечев. В три последователни дни ще се проведе Фестивал „Камерна класическа музика на открита сцена”. Неговото издание стартира на 29 август, петък от 11.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина а същия ден и на същата сцена от 18:30 часа почитателите на кънтри музиката могат да присъстват на концерт на групата Lilly of the West. Софийски духов оркестър ще зарадва своите фенове с концерти на 29 август,петък 18.00 часа в Градската градина, 30 август, събота на Лятната естрада в Борисовата градина от 18.00 часа и на 31 август, неделя пред Народен театър „Иван Вазов” от 18.00 часа. Продължават театралните и музикални представления и забавни игри за децата. На 23 август, събота от 11.00 часа в Южен парк , 3-та част - близо до ул. „Нишава” Театър „Сириус” ще представи детски спектакъл „Игра на театър, а на 24 август, неделя от 18.00 часа отново в Южен парк Арт Театър ще представи шоу спектакъла „Здравей, приятелю чудесен!”, в който любими приказни герои представят млади звезди от предаването „Големите надежди”. На 30 август от 11.00 часа в парк „Заимов” ще се състои Концерт за деца „Джаз импровизации с ноти и бои” с участието на Венци Благоев Джазтет. Децата ще се забавляват, като едновременно с това ще обогатят своите познания в областта на музиката и рисуването. Същият ден в Южния парк от 11.00 часа – Театър „Сириус” ще представи спектакъла за детска публика „Кучето, което не можело да лае” с участието на актьорите Мария Атанасова и Илиян Стоилов.

БНР

"Скок във времето" - започва магията Жеравна 2014

публикувано на 22.08.14 в 13:04

Международният фестивал на фолклорната носия "Жеравна 2014" ще се проведе на 22, 23 и 24-и август по традиция в парк Добромерица край село Жеравна, Община Котел. На фестивала на фолклорната носия се събират хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват, така както са го правили техните предци. Тази година се очакват над 15 000 посетители, облечени в автентични фолклорни носии. Гостите трябва да ограничат до минимум употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, бижута, телефони и други подобни. По време на цветното българско събитие може да се насладите на народна музика от всички фолклорни области на България, нестинарски танци, традиционна сватба с истински младоженци и много други атракции. Също така е предоставена възможност за пикник сред красивата природа на Жеравна.

БНР

Столичната община изгражда за първи път от 30 години насам нов парк в София

публикувано на 22.08.14 в 12:09

Очаква се в края на годината да започне изграждане на парк "Възраждане", който ще е първата нова такава зона от 30 години насам. Според първоначалния план той ще включва 70 дка, като е предвидено общата му площ да достигне 102 дка. Предвидени са 24 дка спортен комплекс с 3 футболни игрища с различни размери, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стрийтбол, хокей, спортна и детска площадка, петанк, детски център.

Ще има амфитеатър за открити представления, детска площадка, циркова площадка, както и паркинг и обществена тоалетна.

Стойността на спортния комплекс е около 3 млн. лева, а на първи етап от парка – 2,7 млн. лева. Финансирането е по програма Джесика (съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) и от собствениците на терените "Софийски имоти" ЕАД и "Спортна София-2000" ЕАД.

БНР

Стара Загора отново ще има планетариум

публикувано на 22.08.14 в 14:33 

В Стара Загора отново ще има планетариум, след като преди 20 години бе унищожен от пожар, съобщиха от община Стара Загора. Съоръжението ще бъде изградено на принципа на публично-частното партньорство по програма „Джесика”. Вече се работи по инфраструктурата и по проекта за преустройство на помещението, което е в сградата на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” – Стара Загора, уточни заместник-кметът на Общината Иванка Сотирова. Също по програма „Джезика” предстои и цялостен ремонт на закрития плувен басейн в центъра на града, допълниха от Общината. 

БНР

С тридневни празнества Мадан отбелязва празника на града и Деня на миньора

публикувано на 22.08.14 в 11:14

Тридневни празненства подготвя Община Мадан повод празника на града и Деня на миньора. В рамките на тържествата кметът Фахри Молайсенов ще награди и победителите в конкурса „Мадан - кътче от рая".

Утре празничните мероприятия включват концерт на самодейните състави от общината, представили се на международни и национални фестивали.

За празненствата и за проблемите на жителите на общината разказва в интервю за Радио Пловдив кметът Молайсенов.

БНР

От министъра на културата се очаква решение на проблема с паметника на Петрова нива

публикувано на 22.08.14 в 09:55

Дни преди честването на 111-тата годишнина и националния възпоменателен събор Петрова нива  избухна скандал, който  може да се окаже препъни камъка на една благородна инициатива на  община Малко Търново за спасяването на монумента в местността.  Спешно писмо до министъра на културата, с искане да бъде позволено общината да продължи дарителската кампания за набиране на средства за реставрацията за паметника на Петрова нива, е изпратил кметът на града Илиян Янчев.  Документът е във връзка с прокурорската проверка, относно рушащия се национален монумент, който е собственост на министерството на културата. Оказва се, че общината няма право да събира пари от дарения, които вече са над 40 000 лв. "Надяваме се проблемът да бъде решен", каза за  Радио Бургас Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в Малко Търново. Тя припомни и  историята около самия паметник и усилията на общината да го спаси от разруха.

БНР

Започва обновяването на парка пред НДК

публикувано на 22.08.14 в 09:46

Обновяването на парковото пространство пред НДК започва с ремонта на фонтана и каскадите. Във връзка с ремонта от вчера се поставя строителна ограда на обекта, съобщи БТА.

Каскадите и фонтанът пред НДК са изградени през 1980-1981 г. като част от парковото пространство пред НДК. Проектът за реконструкция, който ще се реализира сега, е изготвен на базата на конструктивно обследване на фонтана и каскадите. От проектантите е поискано да предвидят в проекта и предпазни парапети, каквито досега не е имало.

Околното парково пространство на НДК с площ 160,62 дка, е изградено в началото на 80-те години на 20 век, като през годините са извършвани само някои частични ремонтни дейности по отношение на отделни елементи и подобекти, припомнят от Столичната община.

Дейностите по обновяването предвиждат да бъдат частично възстановени или подменени настилките от гранитни плочи, да бъдат подменени ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор, както и да се възстановят и създадат нови участъци с настилки от червен паваж. В проекта е планирано да се пренаредят всички настилки от червен паваж в детския сектор.

Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира паркът от уличния трафик. Предвижда се изграждане на нови редици жив плет по границата на парка. Ще бъде изградена автоматизирана поливна система и ново парково осветление.

До края на годината общината предвижда да ремонтира градината при Националната художествена галерия, която ще бъде преасфалтирана. Ще се изгради автоматизирана поливна система, ще бъдат възстановени зелените площи и осветлението, казаха още от Столична община.

Изготвени са проекти за парк "Герена", които включват: подмяна на настилки, парково осветление, две детски площадки за малки и големи деца, зона за спорт на открито, монтиране на фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета, изграждане на автоматизирана поливна система и архитектурно оформяне на подходите към парка с елементи на дизайн. 

Тези проекти за цялостно възстановяване ще се изпълняват поетапно през следващите няколко години.Darik news

Община В. Търново купува нови контейнери и сметоизвозваща машина

22 август 2014 07:00 | Дарик Велико Търново

Една сметосъбираща машина и 109 кафяви пластмасови контейнера ще закупи Община Велико Търново с безлихвен заем, реши на вчерашното си заседание местният парламент. Стойността на покупката ще бъде 178 860 лева.

Намерението на кметската администрация е да започне разделно сметосъбиране на биоотпадък от териториите на населените места.

За целта Общината ще кандидатства за безлихвен заем пред ПУДООС. Той ще се изплаща 3 години с двугодишен гратисен период. Стойността на сметосъбиращата машина е 120 000 лева, а на контейнерите - 58 860 лева.

Darik news

С дамско рали започват празниците за 45 години Гълъбово

22 август 2014 07:32 | Дарик Стара Загора

С дамско рали ще започнат празниците, посветени на 45-годишнината от обявяването на Гълъбово за град. Проявата ще се състои на 23 август, събота от 09,00 часа на площадката пред автогарата.

Официалният старт на културните прояви ще бъде даден на 25 август, понеделник. В 17,30 часа пред Дома на културата ще се състои ритуала по тържествено издигане на знамената и ще бъде открита фотоизложбата „„Разказ за миналото на Гълъбово". От 19,00 часа на откритата сцена започва и концерт

Във вторник от 17:00 часа в сградата на община Гълъбово ще бъде открита изложба, на която ще бъдат изложени творби на талантливи гълъбовци. В 19,00 часа е предвидена среща с първия кмет на града Кръстьо Георгиев и със световно известния изпълнител на народна музика, класическа и ортодоксална музика - Димитър Бонев от БНР

На 27 август в 08,30 часа в храм „Свети Иван Рилски" в града ще бъде отслужен молебен за благополучието на града, а в 10,30 часа започва специална двучасова програма за децата. Тя е подарък от едно от големите предприятия в региона - ТЕЦ „AES Гълъбово".. В 19,00 часа започва и тържествената сесия на Общинския съвет.

Програмата ще продължи с грандиозен спектакъл „Разпалващ ритъм" на група „Вакали". В центъра на града пък в 20:30 часа местната рок група „Ентусиасти" ще изнесе концерт с вечните рок хитове.

На 28 август от 19:00 часа, в Дома на културата ще бъде показана театралната постановка „Полковникът птица" от Христо Бойчев. 


.
На 29 август от 18:00 часа на стадиона в Гълъбово ще се проведе приятелска футболна среща за ветерани, а в 19:00 часа в центъра на града - концерт на народната певица Поли Паскова и ансамбъл „Чинари".

На 30 август от 9:00 часа сутринта ще се проведе традиционната киноложка изложба, а отново в 19:00 часа в центъра на града - поп концерт с участието на Дамян Попов и Ана Мария Янакиева от Х фактор.

Програмата ще завърши с традиционните народни борби в неделя на 31 август от 10:00 часа на стадион „Христо Ботев" - Гълъбово.

Кмета.бг

Общинарите на Русе заехо 5-о място на футболен турнир в Будапеща

Футболистите връчиха наградата на кмета Пламен Стоилов

петък, 22 август 2014 г. 15:38 ч. |  Автор: kmeta.bg

Отборът по футбол на Община Русе се класира на 5-о място на футболния турнир в ХІ район - Уйбуда на Будапеща. Състезанието се проведе по повод Националния празник на Унгария 20 август - Ден на Св. Стефан, който е почитан като светия и основател на държавата.

В него взеха участие градове, които са побратимени с Уйбуда от България, Сърбия, Хърватия, Чехия, Румъния и домакина Унгария.
Тимът на Община Русе записа три победи, един равен мач и една загуба, което ги нареди в златната среда в таблицата при крайното класиране.

За достойното си представяне те получиха плакет, който днес връчиха на кмета Пламен Стоилов. Отборът от Община Русе се включва в турнира за четвърта поредна година. На финала, кметът на Уйбуда получи като подарък от русенския градоначалник картина на Доходното здание.Кмета.бг

Търсят решение на проблема със стръвницата от Забърдо

За да спрат щетите върху селскостопанското имущество на местните, проблемната мечка трябва да бъде изведена от популацията

петък, 22 август 2014 г. 14:37 ч. 

Директорът на РИОСВ - Смолян е изпратил до екоминистъра Светлана Жекова искане за спешно свикване на Националната комисия за кафявата мечка в България, която да разгледа случая със зачестилите нападения от стръвница в района на чепеларските села Забърдо и Зорница.

Необходимостта от мерки, за решаване на проблема, стана особено крещяща след поредица нападения в месеците от октомври миналата година до август 2014г., при които десетки животни бяха унищожени.

За да спрат щетите върху селскостопанското имущество на местните, проблемната мечка трябва да бъде изведена от популацията, единодушно решиха и специалистите от Регионалната подкомисия за едрите хищници в Смолян, която извънредно заседава на 20 август.

На срещата присъстваха освен еколози и представители на община Чепеларе и областната управа в Смолян, и специалисти от РДГ - Смолян, Южноцентрално държавно предприятие, ДГС - Хвойна, и Групата за бързо реагиране към екоинспекцията в Смолян.

Кмета.бг

Стотици от Рибново живеят в гората заради гъби и билки

Това е традиция за хората от селището вече над 20 години

петък, 22 август 2014 г. 10:41 ч. 

Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби, билки и боровинки. В последните години все повече са тези, които атакуват Родопите и изкарват там по 2-3 месеца. Най-активни в тази дейност са жителите на село Рибново.

В местността Вищерица, високо в планината, десетки хора си направиха лагери още през юни. На различни места в гората са опънати палатки, сковани са дървени бараки.

Много мъже, жени и деца са напуснали родното си село, за да събират от сутрин до вечер гъби и билки. Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. В планината се качват цели семейства. „Берат основно манатарки и пачи крак. През август пък е месецът на боровинките, намират се и различни билки", твърди бившият

кмет на Рибново Мустафа Авдиков. Някои негови съселяни остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до средата на септември. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите и билките привършват, хем става студено в гората. "С гъбарството и билкарството си осигуряваме доходи, с които да се препитаваме.

Никак не е лесен този занаят, но като няма друга работа за нас, нямаме избор. Не се оплакваме. Трудно е, но се изкарват някакви пари", твърдят жители на община Гърмен.

Те стават още по тъмно и се юрват из гората. Тичат до вечерта, понякога на ден изминават по 20-30 километра в търсене на гъби и билки. Всеки ден предават своята стока в изкупвателен пункт, който също е в Родопите. Един човек събира продукцията
на няколко семейства. Натоварва ги на кон или мотор и ги смъква 3-4 километра надолу, за да ги продаде.

Медиа пул

МРРБ ще сезира прокуратурата за разрешителните за строеж на Корал

Вицепремиерът обещава да не допусне застрояването на дюните на плажа, а той да стане "зелен"

14:26 | 22.08.2014 

Регионалното министерство (МРРБ) ще сезира прокуратурата за издадените през последните години 35 разрешителни за строеж върху земята около плажа "Корал" заради наличието на "тежки пороци". Това съобщи  в петък МРРБ след среща с представители на сдружение "Да запазим Корал", която се проведе в четвъртък вечерта.

Вицепремиерът Екатерина Захариева е подчертала на срещата, че опазването на българската природа е приоритет за служебното правителство, но трябва да се намери точният баланс между екологията, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици. За случая с плажа "Корал" се разбра, че този баланс явно е нарушен.

Според МРРБ при 35-те разрешителни има тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност.

"Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР)", съобщават от министерството.

Отделно решенията за преценка на необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) са издавани в периода 2004-2006 година и вече са изгубили своето правно действие, защото те важат пет години. Освен това, липсват и оценки за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или кмета на Царево. Екатерина Захариева е декларирала пред природозащитниците, че няма да допусне строителството върху дюни.

"Докато законът е нарушен ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване", е казала тя по време на срещата.

Казусът "Корал" и проверката на Брюксел

В края на ноември миналата година стана ясно, че Европейската комисия започва разследване срещу България заради разрешителните за строителството на бившия къмпинг "Корал" в община Царево. Причината за разследването е множеството съмнения за начина, по който са издадени строителните разрешителни.

Еврокомисията предприема разследването срещу страната ни след като на три пъти българската прокуратура установи, че няма никакви нарушения и всичко е законно. За награда пък действащите лица, участвали в скандалната сделка като бившия кмет на Царево Петко Арнаудов получиха високи държавни постове.

Последното разследване по случая беше прекратено през октомври 2013 г. от Окръжната прокуратура на Бургас. То беше за престъпление по служба заради сделката за продажба на общински земи край плажа Корал на частен инвеститор. В сделката беше замесен бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, когото правителството на Пламен Орешарски постави начело на горското стопанство в региона.

Казусът започва през 2002 г., когато общинският съвет на Царево продава земята край плажа само срещу 7 долара квадратния метър на "Витатур инвест" АД, чиято оферта е била за още по-скромната цена от 3.5 долара. Компанията е създадена едва няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия "Победа" АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашният кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

През 2006 г. "Витатур" плаща на общината 261 000 лв. неустойки за нереализирания проект и след това чрез свързани фирми започва разпродажбата на земите на цени от 200 до 400 евро.От сайта на сдружение "Да запазим Корал" допълват, че прокуратурата в Бургас вече е била сезирана за някои от тези незаконно издадени строителни разрешителни, но проверките са били прекратени. Обяснение за това няма.

Карти на дюните

Извън казуса "Корал" Екатерина Захариева е обяснила на природозащитниците, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които се изработват в момента.

"Липсата на кадастър и точно местоположение на дюните доведе до застрояването и унищожаването на природата през годините назад“, напомни Захариева. Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието.

Сред тях е и плажът "Корал". Захариева е обещала, че до месец тези плажове ще се сдобият с необходимите карти.

Обновяването на кадастрите с дюните бе обявено като приоритет на последните две министърки на околната среда Нона Караджова и Искра Михайлова, но така и не бе на правено въпреки обещанията новите карти да са готови по най-бързия начин.
 
Вицепремиерът Захариева смята, че приемането на кадастралните карти за плажовете ще реши проблемите, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват. "Така държавата ще стане по-коректен и прогнозируем партньор, за да не гони инвеститорите", е казала тя по време на срещата.

Категории  за плажовете и "зелени" такива

Министър Захариева се е обявила и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на "зелени плажове", какъвто може да е "Корал“. При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Тя е допълнила, че много туристи предпочитат почивка на тихи кътчета, без шумни спортни и атракционни съоръжения и да виждат около себе си повече природни материали вместо бетон.

Захариева се е ангажирала и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете. Общините взимат половината пари от наемите и концесионните такси на плажовете. Според министъра тези суми могат да се изразходва само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища.

 


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница