Г. Кмета бг Фандъкова нареди огледи на инфраструкурата заради валежитеДата20.07.2018
Размер310.58 Kb.
Новини за общините

01. 08. 2014 г.

Кмета.бг

Фандъкова нареди огледи на инфраструкурата заради валежите

Ще бъде следена обстановката включително и в междублоковите пространства

петък, 1 август 2014 г. 10:58 ч. 

Във връзка с продължителните валежи в столицата, кметът Йорданка Фандъкова нареди на районните администрации да правят непрекъснати огледи за изправността на критични участъци на пътната инфраструктура. Това съобщават от пресцентъра на Столична община.

Да се следи непрекъснато за паднали клони на дървета и за състоянието на пътната инфраструктура и комуникационните мрежи, включително и в междублоковите пространства.

Кмета.бг

Жителите на Левуново се вдигнат на бунт

Селото не дава минерална вода за бизнес проект на Кънчо Стойчев

петък, 1 август 2014 г. 11:12 ч. 

Жителите на санданското село Левуново ще се вдигнат на бунт, ако им отнемат минералната вода заради инвестиция в района на социолога Кънчо Стойчев. Той иска да ползва част от дебита на термалния извор за нуждите на модерен туристически център в съседното село Зорница, който ще изгради. На последната си сесия общинските съветници в Сандански дадоха зелена светлина на искането на инвеститора да започне процедура за водоползване.

Това обаче разгневи хората в Левуново, които се заканиха да бранят с жива верига извора. "Няма да допуснем някой да изнесе водата от нашето село. Ако иска да я ползва, да заповяда да инвестира при нас, а не в други населени места", категоричен е кметът Иван Стоилов. "Нищо чудно да вземат целия дебит на извора", допуска управникът. В момента минералното находище се стопанисва от община Сандански. Водата се ползва за местната хигиенна баня и за други обществени нужди.

"Кметът на селото манипулира хората, не знам дали не е заради други инвеститори", сподели пък адвокат Иван Чолаков, който представлява инвеститора в курортния град. Той твърди, че за туристическото селище ще се вземат едва 13% от дебита на минералното находище. "Това е съвсем малка част, така че жителите на Левуново трябва да са спокойни, че никой няма да ги лиши от топла вода", каза адвокат Чолаков.Кмета.бг

Отпадна постоянната такса в детските заведения в Казанлък

Тя беше в размер на 5 лв. и се заплаща, независимо колко дни в месеца детето посещава детското заведение

петък, 1 август 2014 г. 10:58 ч. 

С решение на общинските съветници на Казанлък, взето на заседанието от 31 юли 2014 г., постоянната такса, която родителите са плащали досега за посещение в детска ясла или градина на детето им, отпада. Тази такса бе в размер на 5 лева и се заплаща, независимо колко дни в месеца детето посещава детското заведение. В детските ясли присъствената такса бе 24 лева плюс 5 лева постоянна такса, а в детските градини - 5 лева постоянна плюс 30 лева присъствена такса.

Няколко факта, а именно, че приходите от такси за ползване на детски ясли и градини е едва 1/5 от целия разход; че за предучилищната подготовка на децата, която се осъществява в подготвителните групи детските градини или училищата, родителите не заплащат такса за обучение; че голяма част от семействата ползват преференции и родителите на децата заплащат половин такса или не заплащат такава за посещаването на детските заведения, води до намаляване на приходите от тези такси.

Към всичко това се добавя и необходимостта от обновяване на детските заведения, които не са основно ремонтирани откакто са построени, а е изключително важно децата да се отглеждат в значително по-добри и подходящи условия от досегашните. Не на последно място е и фактът, за който напоследък не се говори , но тежеше финансово на Община Казанлък - едва през януари 2014 г. настоящото общинско ръководство успя да изплати натрупаните задължения към фирми-доставчици по сключените в предходния мандат неизгодни за Общината договори за течно гориво и храна.

На територията на Казанлък към момента има 18 градини и 4 ясли, които ежегодно обслужват около 2700 деца. Последните промени по отношение на таксите датират отпреди 3 години.

Съгласно направената актуализация родителите няма да заплащат постоянната такса, а само реално присъствените дни на детето им в детското заведение. В детските ясли, в ясленските групи на Обединените детски заведения (ОДЗ) и за 3- и 4-годишните деца в ОДЗ и целодневните детски градини един присъствен ден ще струва 2.20 лв.

За децата от предучилищните групи, т.е. 5- и 6-годишните деца, издръжката за храна и грижи на ден е 1.80 лв. за целодневна организация, а за полудневната организация е безплатно. Месечната издръжка на едно дете за целодневен престой в детско заведение е средно 120 лв., а родителите ще плащат едва по 2.20 лв. дневно за реално присъствие, респективно - по 1.80 лв. за децата в подготвителните целодневни групи. Това ще даде възможност на детските градини да разкрият полудневни подготвителни групи, където посещението е напълно безплатно.Кмета.бг

Дъждовете блокираха 10 000 човека в Родопската яка

Причината е скъсана дига на река Първенецка в Храбирно, на централния път в селото

петък, 1 август 2014 г. 11:19 ч. 

Около 10 000 човека са останали блокирани в селата от Родпоска яка на община "Родопи", съобщава "Марица". Единственият път е през тесен планински мост, който представлява тесен римски мост. През съоръжението е невъзможно да мине линейка или пожарна.

Пораженията от вчерашната буря блокира селата Лилково, Ситово, Дедево, Равнища, Скобелево и Извор. Без вода е останало село Храбрино, тъй като поройният дъжд е прекъснал основен водопоровод.

Хората там са без вода, напълно откъснати от света - липсва и електричество. Причината е скъсана дига на река Първенецка в Храбирно, на централния път в селото. От там минават всички автомобили за планинските села в района.

"Най-рано в неделя ще бъде подадено част от водоснабвдяването за селата. Преди час говорих с БЧК, те са готови да ни съдействат с вода. Наш е ангажиментът да я извозим нагоре към блокираните хора", това разказа кметът на "Родопи" Пламен Спасов.

В момента спасителните екипи работят за спрявяне с тежкото положение.Кмета.бг

Започна евакуацията на село Голямо Пещене

Голяма част от къщите в община Враца са наводнени, пропукана е стената на язовира край село Лесура

петък, 1 август 2014 г. 12:37 ч. 

Преди броени минути са предприети действията по евакуация на населението в село Голямо Пещене, поради започнало преливане на язовира на село Мраморен, съобщи кметът на Враца Николай Иванов, който прекъсна отпуската си, заради пораженията от проливните дъждове, които се изсипаха над региона.

Всички пътища в общината са проходими с изключение на шосето между селата Три кладенци и Лесура, което е наводнено от водата, която изтича от пропуканата язовирна стена на водоема в землището на Лесура. В региона няма населени места без електрозахранване. Без вода, поради заливане на помпените станции, са селата Девене, Баница и Върбица. В момента се прави организация на населението да бъде доставена бутилирана вода.

Голяма част от къщите в селата в общината са наводнени. В повечето кметства има помпи и още през нощта е започнало отводняването, което продължава и в момента. Прави се организация на местата, където няма достатъчно помпи, да бъдат изпратени допълнителни екипи от областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Нивото на всички язовири в региона се следи. Има готовност при подаден сигнал от преливане да бъдат евакуирани хората.

Проливните дъждове отнесоха два моста в село Девене. Незабавно е изпратена техника и инертни материали.

Всички подадени до момента сигнали и извършените през нощта дейности от различните институции са обобщени на провело се тази сутрин поредно заседание на Общинския щаб по бедствията.

На срещата са разпределени конкретните ангажименти, които всяка институция поема да извърши в проблемните места. Общинското ръководство благодари на всички за активното съдействие при отстраняването на последствията от падналите поройни дъждове.

Кмета.бг

Третират обори в Кърджалийско заради "синия език"

Село Бели пласт има шест кошари с около 600 овце, а умрели до момента са около 25

петък, 1 август 2014 г. 13:22 ч

През седмицата започна третирането на обори и торища в Кърджалийско заради заболяването "син език" по овцете. Помагат екипи и от други райони на страната. "Заболяването "син език" е регистрирано и в седемте общини на област Кърджали", коментира Георги Грозев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали.

"При нас екипите вече минаха в сряда и четвъртък. В района на село Бели пласт има шест кошари с около 600 овце, а умрели до момента от "син език" са около 25", обяснява Тасим Билял, кмет на кърджалийското село. По думите му стопаните са сериозно притеснени.

Най - много е пострадал до момента Рамадан Хасан, чието стадо е от 160 животни, а вече е загубил 10. В другите пет кошари също има заболели и умрели по 2 по 3 овце. Труповете се събират от специализирана кола и се транспортират за унищожаване в екарисажа във Варна.

"Фермерите се надяват заболяването да се ограничи и да бъдат обезщетети. Обясняват им, че това ще бъде направено, но искат да знаят конкретна цена за животно и конкретен срок за изплащане на парите", каза още кметът на кърджалийското село Бели пласт Тасим Билял.

До края на тази седмица екипите ще пръскат ферми в общините Джебел, Крумовград, Кирково, Момчилград. Битката срещу "синия език" ще продължи и другата седмица в Ардинско.

"Тази община е оставена накрая, заради по-голямата надморска височина. Предполага се, че там комарите, които са преносители на вируса на заболяването, няма да се развият толкова бързо", коментира още д-р Грозев. Той уточни, че с пръскането се цели да се намали драстично популацията на насекомите, преносители на вируса на заболяването и се ограничи разпространението на болестта.

На 7 юли Областната епизоотичната комисия в Кърджали прие мерки за ограничаване разпространението на болестта. Все още остава в сила забраната за придвижване на животни на територията на цялата област. Изключение се прави само за тези, които са за незабавно клане. Забранени са също пазарите на животни, както и пашата на животни от 19 часа вечерта до 8 часа сутринта, защото в това време активно летят насекомите, преносители на вируса на заболяването.

"Търпим сериозни последици от заболяването "син език", сподели Антон Хаджиев, собственик на лицензираното депо край Крумовград за износ на животни. Според него само за 2-3 седмици на месец юли поради забраната за търговия с животни, не се продадени около 1000 овце от района и загубата за стопаните е между 150-200 000 лв. Губи и депото като посредник с купувачите. "А търсене има. За празника Богородица гърци желаят да купят агнета и шилета, вече имаме запитвания", заяви Антон Хаджиев.

Медиа пул

Нова тапа по бул. “Черни връх“, съветът е да се пътува по обходни маршрути

Тръгна строежът на метрото до кв. Хладилника

За живеещите в района е осигурен безплатен буферен паркинг

09:55 | 01.08.2014

Строителството на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кв. Хладилника в София започва в петък и по план трябва да завърши на 1 юни 2016 г. През това време движението по бул. "Черни връх" ще бъде затруднено. По тази причина от Столичната община препоръчват на шофьорите да използват обходни маршрути. За живеещите в района е осигурен безплатен буферен паркинг при станция "Джеймс Баучер". Талоните за паркиране ще се раздават от районната администрация.

Новото метротрасе

Участъкът до кв. "Хладилника" е с дължина 1.3 км и ще включва една подземна станция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх“ с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", както и с ул. "Филип Кутев".

Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод, без да се разкрива теренът. То ще струва 16.7 млн. евро, което, по думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, е най-ниската стойност за подземен участък от изградените до момента отсечки на метрото.

Изпълнител е обединение "Метро Черни връх 2013", в което влизат  "Станилов", "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп". Подизпълнител е "Стартинженеринг". Строителството ще продължи 22 месеца.

Пътуващите с метрото след завършването на участъка ще се увеличат до 28 хил. души средно на ден, сочат прогнозните разчети на Столичната община.

Финансирането на отсечката е по оперативна програма "Транспорт" и собствени средства на общината.

Планове са вторият лъч на метрото да бъде удължен с още една станция в посока на планината Витоша.

Обходни маршрути

Движението по бул. "Черни връх" ще бъде възстановено през септември 2015 г. Дотогава живеещите в района ще изпитат затруднения.

От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно по бул. "Черни връх" двупосочно в участъка от трамвайното ухо "Хладилника" до ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев". Движението към центъра ще е със заобикаляне през ул. "Тодор Каблешков", "Емилиян Станев" и "Хенрих Ибсен".

Столичният кмет призова шофьорите да използват алтернативни трасета. "Неслучайно изчакахме да пуснем движението по новото кръстовище при Семинарията, за да може хората, които идват от Южната дъга, да използват Симеоновското шосе, бул. "Драган Цанков", а след 15 септември и обновения бул. “Цариградско шосе", каза Фандъкова.

Заради строителството от 1 август се скъсява маршрутът на трамвай номер 10. Той ще стига до бул. "Джеймс Баучер". Заместващ автобус от кръстовището при бул. "България" и бул. "Черни връх" ще вози до ул. "Филип Кутев".

Безплатен паркинг за живеещите в района

Живеещите в участъка със строителни дейности ще могат да паркират колите си в близкия буферен паркинг до станция "Джеймс Баучер", съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Районният кмет ще раздаде на собствениците на автомобили талони, с които те ще може да ползват паркинга през следващата една година.

Още 90 000 ще се возят под земята след 9 месеца

Нови 90 000 пътници ще се качат на метрото след 9 месеца. В момента около 330 хиляди души всеки ден ползват подземната железница.

За април 2015 г. е планирано да бъдат пуснати в експлоатация двете разширения на първия метродиаметър - към летището и към бизнес парка в кв. "Младост ІV". Така линиите на метрото стават с дължина 40 км.

"Строителните работи вървят в график, до момента е свършена 65-70% от работата в двете направления", каза Фандъкова. По думите й София ще е единствената в света столица, в която от метрото пътниците ще влизат в летището.

Изходът на метростанцията до Терминал 2 е на метри от залата за излитащи. Това ще е голямо удобство, защото само за 20 минути ще се пристига от центъра до аеропорта, отбеляза Фандъкова.

Градът

Поставят информационни табели до името на улицата в центъра на столицата

01.08.2014

На 1 август бе поставена първата от общо 110 информационни табели с данни за исторически личности, чието име носят - тази на бул. "Васил Левски" до паметника на Апостола в София. Табелите са на български и английски език, ще бъдат поставени в центъра на столицата и ще разказват историята на събитието или личността, чието име са взели.

Информационните табели са реализирани по съвместен проект на Столична община, "За България" – инициатор на проекта, и фирма "Авенди", част от "ВМ финанс груп" - основен дарител, и Музеят за история на София – главен координатор по проекта.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление образование и култура д-р Тодор Чобанов, общинските съветници Малина Едрева, Вили Лилков, кметът на район "Оборище" Йорданка Фикирлийска.

Общо 110 информационни табели ще бъдат монтирани до табелата с наименованието на улицата или булеварда. Обхванати са исторически улици и булеварди в централна градска част като "Васил Левски", "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий", "Цар Самуил", "Цар Асен" и др.

Изпълнител  е "И.С.К." ЕООД.

Целта на проекта е да се даде информация на гражданите и гостите на града за събитията и личностите от българската история. Проектът е част от усилията ни да привлечем повече туристи и посетители в града, каза кметът Фандъкова.

Върху табелите има QR код, който води към страницата на visitsofia.bg.

Градът

В Плевен представят идеен проект за първия участък от етап 1 на АМ "Хемус"

01.08.2014

Заседание на Областния експертен съвет по устройство на територията ще се проведе на 4 август в областна администрация Плевен. То се насрочва по повод искане на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" за разглеждане и съгласуване на представения идеен проект "Доизграждане на автомагистрала "Хемус /Етап 1/, участък 1, от АМ "Хемус / А2/ Ябланица до Път ІІІ-307, от км. 78+500 до км 101+800 и участък 2, от Път ІІІ-307 до път ІІ-35, от км 101+800 до км 139+500", съобщават от пресцентъра на областна администрация.

Председател на Областния експертен съвет е заместник - областния управител Мирослав Михайлов и в него участват инж. Райна Димитрова – директор на дирекция "АКРРДС" в Областна администрация- Плевен, представители Службата по геодезия, катография и кадастър, на РИОСВ, на Басейнова дирекция "Дунавски район", на ОД "Земеделие", Областно пътно управление, Регионално дирекция по горите-Ловеч, представители на общините, на "ВиК" и "ЧЕЗ-Електроразпределение". Идейният проект ще бъде представен от експерти на НК "Стратегически инфраструктурни проекти".

Участък 1 е с дължина около 24 км. Проектът е на "ЕЖИС - ИКП" ДЗЗД, съставено от "Ежис България" ЕАД, България, "Инжконсултпроект" ООД, България, и "Ежис Интернасионал" АД, Франция - обединението спечели и търговете и за проектиране и на двата етапа на АМ "Хемус".

24 часа

Кметът на Своге: Залети са къщи, изчезват брегове. Не пътувайте през Искърското дефиле

01.08.2014 09:33; 24 часа онлайн;

"Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге". Това каза пред "Хоризонт" изпълняващият длъжността кмет на града Георги Петков.

"През нощта беше трудно да се оценят пораженията. Залети са къщи. С очите си виждахме как бреговете изчезват", допълни Петков.

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол.

Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения.

Георги Петков препоръча на шофьорите да не преминават по пътя София-Своге, през Искърското дефиле, заради опасност от свличане на земна маса.

24 часа

Най-засегнати от валежите са София и Враца

01.08.2014 07:26; 24 часа онлайн;

Най-засегнати от валежите са Софийска област и Врачански регион, съобщиха от пресцентъра на МВР. През нощта е имало няколко сигнала за наводнени къщи в село Нивянин и Хайредин, Врачанско. Обстановката се нормализира. 

През изминалата нощ са работили съвместно екипи на звеното за аварийно-спасителна дейност на Столична община, на столичната „Пожарна безопасност и защита на населението”, на Столичен инспекторат, „Софийска вода” и „ВиК”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Включен е и екип на доброволното формирование на Столична община. Извършено е наблюдение на критични участъци. Осигурено е постоянно наблюдение на водните обекти, реки и язовири. Досега е отреагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Сигналите са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район „Нови Искър” е извършено отводняване на ул. ”Безименна”. Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв. ”Орландовци”.

Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул.” Христофор Колумб” и „Неделчо Бончев” поради завиряване в района на моста при гара „Искър”.


Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири.

Darik news

Министърът на отбраната в оставка връчи символичния ключ на казармата на ловешкия кмет

1 август 2014 15:25

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев получи днес лично от министъра на отбраната в оставка Ангел Найденов символичния ключ на бившата казарма. С това община Ловеч официално стана собственик на военния имот, информират от пресцентъра на администрацията в люляковия град.

Решението да се прехвърли собствеността на ловешката казарма на общината взе Министерският съвет на 23 юли т. г. след поредица от искания от страна на общината още от 2004 г. Бившият военен имот е на площ от 65 дка, в него има 46 сгради и 35 съоръжения. Той ще бъде преустроен в парк, музей, многофункционална обществена сграда и други съоръжения, осигуряващи устойчивото развитие на Ловеч.

Основните корпуси на ловешката казарма са построени през периода 1879-1881 г. по разпореждане на високопоставени руски офицери, същинското строителство е извършено от известния по онова време майстор Серафим от Дебър. В казармата е разквартирован 16-и пешиловчански полк, който остава тук до 1890 г. На негово място е настанен новосформираният 34-и Троянски пехотен полк, стопанисвал казармата до разформироването си през 1945 г.

През 1912 г. градската управа на Ловеч дарява безвъзмездно земята под казармата на Министерството на войната. През 1932 г. е положен основният камък на разширяването на обекта и преустройството му в сегашния вид.

От 1945 г. до 1963 г. в ловешката казарма са настанени различни военни формирования. След това в нея е разквартирован 75-и свързочен полк, който по-късно прераства в бригада, осигуряваща висшето държавно ръководство и върховното главно командване на България. Поделението, известно с военно-пощенски номер 42820, претърпява различни трансформации, като през 2009 г. е разформировано без приемник.

Така днес Ловеч става свидетел на затварянето на страниците на военната история на казармата и пред нас остава отговорността за бъдещото предназначение на този исторически обект, подчерта кметът Казанджиев. Той обяви, че ще се проведе обществено обсъждане, на което гражданите на Ловеч да дадат идеи в каква насоченост да се развие имотът занапред. Сред плановете на общината е изграждане на музей, който да съхрани паметта за славното минало на българската армия. Ще бъде вдигнат и войнишки паметник, както препоръча министър Найденов, ангажира се кметът. Той благодари на областния управител и на министъра на отбраната за това, че само за пет месеца в последната година казармата стана собственост на общината.

Това е преломен момент в развитието на Ловеч, една територия в сърцето на града, свързана със съдбите на много ловчалии, на много българи, се предоставя на гражданството на Ловеч. Така определи днешното събитие областният управител Милко Недялков. Той подчерта, че е много важна отговорността на ръководството на Ловеч да даде смели решения за бъдещето на казармата. И препоръча в имота да се намери достойно място на миналото, но той да се превърне и във функционално място за бъдещето на Ловеч.

Теренът струва 5 млн. лв., но държавата го предоставя безвъзмездно, защото материалното отстъпва на намеренията да подкрепим усилията на местната и регионалната власт да създадат нещо ново и трайно, посочи министър Ангел Найденов. Сега Ловеч получи възможност за нови архитектурни решения, развиващия съвременния облик на града, допълни министърът.

На официалната церемония по предаване на собствеността на бившата казарма на община Ловеч присъстваха народният представител Димитър Горов, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, командирът на Военно формирование 24480 подполковник Мариан Петракиев, командири на военното поделение през годините, действащи офицери и техни колеги от резерва, общински съветници, граждани.

Накрая кметът Казанджиев подари на военния министър картина със символа на Ловеч - Покрития мост, с пожелание да се множат мостовете на сътрудничеството между държава и общини в името на гражданите.Darik news

Предупреждават за гръмотевични бури и обилни валежи

1 август 2014 15:22 

Жълт код за опасни гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 15 области в страната, сред които Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Очакваните количества дъжд са между 10 и 20 литра на кв. метър, а на места са възможни и до 40 литра на кв. метър.

Остава в сила и опасността от локални наводнения заради високите нива на реките.

В седем пловдивски села на община "Родопи" обявиха бедствено положение заради срутени мостове от вчерашния порой.

Вследствие на интензивните валежи през изминалото денонощие стотици къщи във Врачанско осъмнаха под вода, част от селата около Искърското дефиле останаха откъснати, нанесени са щети и върху инфраструктурата.

Darik news

Съобщение до гражданите на община Враца

1 август 2014 14:49 | Дарик Враца

Уважаеми съграждани, някои медии пускат невярна и непроверена информация, свързана с последиците от поройните дъждове, която всява паника сред населението. Община Враца и всички отговорни институции подават и ще подават своевременно актуална информация за обстановката. При промяна в ситуацията гражданите ще бъдат уведомени веднага.

От Община ВрацаDarik news

Оголеният газопровод на Янковци не е опасен, твърдят от Ситигаз, в понеделник фирмата го засипва

1 август 2014 14:48 

"Няма абсолютно никаква опасност от тръбата, която се е оголила след наводнението в село Янковци, става въпрос за дебелостенна стоманена тръба. Изключително здраво съоръжение. Участъкът е около 4-5 метра оголен. Тръбата е била положена на около метър дълбочина и засипана. Трябва да се има предвид, че газопровода е приет от комисия и всичко, което е направено е съобразено с изискванията. Това че се е оголило - природа, срещу нея какво да направим", коментира пред DarikNews.bg Петър Христова, представител на Ситигаз, фирмата реализирала газопровода между Севлиево и Габрово.

Петър Христов е категоричен, че в понеделник ще се вземат мерки да засипе този участък.

"Подчертавам, че и така няма опасност. Тръбата е безшевна и е изпитана при 25 бара налягане. В момента налягането е 5 бара, много по-малко. Дебелината на стоманата е между 7 мм и 8 мм. Когато се полага газопровод се има предвид, че могат да се получат и такива неща. Показателен е примерът с тръбата, която върви по моста на село Враниловци. Тя е същата както и на Янковци. На Враниловци тръбата е 50-60 м., водата е удряла челно в нея, а тя въобще не е мръднала.

Разбирам, че хората са притеснени, опитах се да успокоя всички - Областна управа, Община, кметът на населеното място, хората", каза още Петър Христов.Darik news

В Трявна инспектират строителните обекти

1 август 2014 14:23

Кметът на община Трявна инж. Драгомир Николов направи проверка на изпълнението на строителната програма на общината. От пресцентъра на администрацията уточняват, че това е станало с участието на директора на дирекция ТСУ инж. Боряна Иванова, гл. архитект на общината арх. Ивелина Кметова и арх. Виолета Парашкевова, представител на фирмата, извършваща строителен надзор над обектите.

Инспектирано е изпълнението на строително-монтажните работи  на обекти по проекта „Да живеем в по-добра среда“ и на тези, които се реализират от публично – инвестиционната програма на правителството.

Проверено е изграждането на кръгово кръстовище на ул. "Ангел Кънчев" и на улицата за транспортен достъп до централна градска част, свързваща „мост Шаховец“ и ул. "П. Генчев".

Със средствата, които правителството отпусна се правят основни ремонти на част от уличната мрежа  на град Трявна  (ул. "Иван Вазов") и на част от уличната мрежа  на ул. "Ал. Стамболийски".Darik news

В рамките на 75 дни почистват коритата на реките в община Дупница

1 август 2014 12:53

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев с председател инж. Иван Бельов - началник отдел "Строителство" приключи работа по огледа и проверката на речните корита на територията на цялата община. В момента се обработват данните, след което ще бъде изготвена програма за планово почистване съгласно закона за водите. Дейностите по изпълнението ще започнат до 10-ина дни като с предимство ще бъдат речните корита и дерета по селата. Планира се цялостното почистване в Дупница и селата да приключи в рамките на 75 дни.

Междувременно заради сигнали на граждани, от днес служители на Община Дупница премахват навесите на бившия тютюнев склад в "Горна махала". Те са опасни за хората и ще бъдат премахнати до края на деня.Darik news

С 90 000 лева от дарения ремонтират пострадали от наводнението къщи в региона

1 август 2014 11:14 | Дарик Велико Търново 

Близо 90 000 лева, събрани в дарителска кампания за пострадалите от наводненията, ще бъдат предоставени за ремонт на засегнатите от бедствието къщи в Дебелец и Килифарево. Решението бе взето на заседание на обществения съвет за разпределяне на средствата, събрани в помощ на пострадалите от наводнението домакинства, в което участваха представители на общинска администрация, ПБЗН, БЧК, дирекция „Социално подпомагане“ и кметовете на градовете Дебелец и Килифарево.

С оглед на обстоятелството, че почти всички пострадали са получили като дарения бяла техника, легла, матраци, постелъчно бельо, миещи и дезинфекционни материали и лекарства, бе взето решение със събраните от дарителската кампания средства да се ремонтират засегнатите сгради и къщи. Предложението бе подкрепено единодушно от членовете на обществения съвет.

Оценените от независим лицензиран оценител щети по наводнените къщи в рамките на Община Велико Търново възлизат на 406 682 лв. 22,13% от оценените от „Инвест строй“ щети ще бъдат покрити от средствата, които ще бъдат предоставени на пострадалите домакинства от дарителската кампания.

Darik news

Пайдушко получи грамота за най-чисто село в Търговищко

1 август 2014 10:40 

Село Пайдушко бе отличено като най-чистото и поддържано в община Търговище. Кметът на общината д-р Красимир Мирев подписа специална грамота, която бе връчена на кметския наместник на Пайдушко Фатме Мехмедова. До определянето на Пайдушко като най-чисто и с най-поддържани територии за обществено ползване се стигна след многобройни проверки от еколозите и специалистите по чистотата.
Още седем села получиха стимулиращи предметни награди за това, че се грижат добре за хигиената и опазването на околната среда. Кметовете на Васил Левски, Голямо Соколово, Баячево, Братово, Момино, Ловец и Росина, както и на Пайдушко, получиха от общинското ръководство моторни храсторези. Те са предназначени за поддържането и окосяването на зелените площи и парковете в селата.

Darik news

Избират нов доставчик на социална услуга в Стара Загора

1 август 2014 09:22 | Дарик Стара Загора

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров (№ 10-00-1166/18.06.2014г.) е открита процедура за провеждане на конкурс за избор на нов доставчик на социална услуга в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни хора с психични разстройства „Д-р Правда Ковачева".

Изборът на нов доставчик се налага поради изтичане срока на договора, сключен с досегашния, съобщават от общинския отдел „Здравеопазване и социални дейности".

Предстои ново възлагане управлението на социалната услуга на външен доставчик. След приключване на конкурсната процедура и избор на доставчик предоставянето на услугата ще бъде възобновено, уточняват от общината.

В тази връзка, от 01.08.2014г., Центърът за социална рехабилитация и интеграция на възрастни хора с психични разстройства „Д-р Правда Ковачева" временно преустановява работа.

 

Фокус

Проведе се публично обсъждане на отчета на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз за 2013 на Община Ракитово

1 Август 2014 | 15:45 | Агенция "Фокус"Пазарджик. №273/05.03.2013 година е 8228390 лв., от които за държавни дейности 5215170 лв., за дофинансирани от общинския бюджет държавни дейности 17500 лв., за общински дейности – 2995720 лв. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Основните изменение на бюджета през годината са в резултат на промени, свързани с разчети с централния бюджет. Най-голямото изменение е от получения трансфер от ДФЗ в размер на 3718923 лв., с които се погаси безлихвения заем към РБ в размер на 1909464 лв. и се разплатиха задължения към изпълнителя на проекта по програма САПАРД в размер на 1809459 лв.
С решения на Общински съвет се увеличиха собствените приходи на общината с 153902 лв. от продажба на земя, от които с 11750 лв. се увеличи плана на капиталовите разходи за изготвяне на работен проект за реконструкция на водопроводна мрежа в кв. Запад, с 48000 лв. за закупуване на сметосъбирачка за общината, с 83752 лв. за изграждане на многофункционална спортна площадка и с 10400 лв. и се увеличи плана за капиталови разходи в кметство Костандово за изготвяне на „Работен проект за реконструкция и благоустрояване на част от тротоарна настилка по улици „Христо Ботев”, „Васил Левски”, „Яне Сандански” в гр. Костандово”. 
Изпълнението на приходите по бюджета на общината към 31.12.2013 година възлиза на 92.69% спрямо годишния план, от които собствените приходи се изпълняват на 81,85 %, а субсидиите – на 100%. През 2013 година по бюджета на общината сме получили дългосрочен заем от „ФЛАГ” ЕАД в размер на 1746268 лв. за изпълнение на два проекта по ОП „Регионално развитие”- „Създаване и популяризиране на културно-исторически продукт в община Ракитово чрез адаптация на палеонтологично находище в с. Дорково като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина” и „Създаване на европейски облик на образователната инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво местно развитие на община Ракитово”. От тези средства е предоставен заем от бюджета на общината към извънбюджетните сметки в размер на 669994 лв. и трансфер в размер на 932627 лева. През 2013 година на „ФЛАГ” ЕАД е възстановен част от заема в размер на 344921 лв. Общината своевременно внасяше дължимите вноски към „ФЛАГ” ЕАД и от централния бюджет получихме целеви трансфери 41302 лв. за компенсации за част от лихвите и таксите, които заплаща общината като за нас това е 90% от задължението ни.
Изпълнението на разходната част на бюджета възлиза на 92,69% спрямо годишния план на общината, от които разходите за държавни дейности са изпълнени на 93%, а за общинските дейности на 94,86%. 
В дофинансирането на държавните дейности има възстановени разходи от предходната година в размер на 120830 лв. от възстановени средства за възнаграждения по ОП „Развитие”, които са изплатени с бюджетни средства през 2012 година.
Изпълнението на плана за капиталовите разходи е 95,70%. Най-голямо е неизпълнението на обект „Изграждане на многофункционална спортна площадка на открито”, който се довършва през 2014 г. Като преходни обекти за 2014 година остават и „Оборудване на учебни зали в трите училища – „Христо Ботев” Ракитово и с. Дорково и „Неофит Рилски” гр. Костондово” и „Доставка и монтаж на хидравличен асансьор в ЦРСИХУ”. Плана за целевата субсидия се изпълнява на 100%.
През 2013 година община Ракитово работи по следните проекти и програми: „Човешки ресурси”- проекти „Подкрепа за достоен живот”; „Приеми ме”; схема „Развитие”; „Помощ в домашна среда” ;„Административен капацитет”- подприоритетни оси 1.1, 1.3 и 2.2, а общинските училища и детски градини работят по проект „Успех”, „Включващо обучение” и „Квалификация на педагогически специалисти”. 
ОП „Регионална развитие” - проект „Създаване и популяризиране на културно-исторически продукт в община Ракитово чрез адаптация на палеонтологично находище в с. Дорково като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина”; Създаване на европейски облик на образователната инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво местно развитие в Община Ракитово”.
Европейски земеделски фондове - програма „Училищен плод”; „Рехабилитация на обществени зелени площи – паркове и детски площадки, доставка на оборудване и съоръжения към тях на територията на община Ракитово”; „Реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на улична мрежа и тротоари в населените места на община Ракитово”; „Рехабилитация, реконструкция на общински път PAZ 1181 Дорково – яз. Стена Батак, км. 7+400 – 18+000/локален км. 0+000 – 10+600/“ и „Изграждане и реконструкция на съществуваща спортна зала в гр. Костандово, община Ракитово, област Пазарджик“; „Изграждане на кула за пожароизвествяване”;„Реконструкция и подобряване на сградния фонд на читалище „Будилник” гр .Ракитово и читалище „Св. Св. Кирил и Методий” с. Дорково”.

Фокус

В църквата „Св. Троица” – Банско бе отслужена панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание

1 Август 2014 | 15:54 | Агенция "Фокус"Банско. В църквата „Св. Троица” – Банско бе отслужена панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, съобщиха от пресцентъра на общината. Стотици граждани се стекоха и пред паметника „Банско помни героите”, за да положат венци и цветя, в знак на признателност и синовна гордост към саможертвата на своите предци. 
Първи това сториха кметът Георги Икономов и зам.-кметът Сашка Въчкова, последвани от представители на политически, обществени, културни и спортни организации.
Във възпоменателното слово, произнесено от Владимир Баряков – уредник в Музеен комплекс – Банско, прозвучаха думите: „Загубените войни и въстания са по-богати на поуки от спечелените. Героизмът на илинденци и преображенци води до промяна на българската държавна и военна политика. Без Илинденско - Преображенското въстание нямаше да стигнем до победоносната Балканска война.
Погромът на едно въстание роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение...
Болката и раната на България - болка и рана, която вече 111 години гори снагата й и буди паметта й, която събира вятъра на тревожните нощи и люлее люлката на синовете й, която приспива чедата й, а после ги хвърля в пламъците на бунта и ги води по бойните поля! Нейните най-свидни, най-предани, най-достойни чеда! Нека запалим свещ за всички тях. Нека сведем глава.”
Честванията за Илинденско - Преображенското въстание в община Банско продължават до 10 август 2014 година.

Фокус

Откъсната от дъждовете е улица в град Кула, отвеждаща към пътя за град Грамада

1 Август 2014 | 15:46 | Агенция "Фокус"Кула. Откъсната от дъждовете е улица в град Кула, отвеждаща към пътя за град Грамада. Това каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров. Мястото е обозначено и движението е спряно. Проблеми с приливна вълна е имало снощи в село Чичил. Отнесени са малки дървени пешеходни мостове. Задръстен е вторият мост, който е в селото. Формирование на „Гражданска защита” почиства донесените от водата дървета. "Има наводнени мазета в Кула доста, но постепенно ще се решава проблема", каза още кметът. Той обясни, че наводняването на къщите е от високите подпочвени води. Счупен е клон на вековно дърво, което е защитено от Министерство на околната среда и водите. Още едно дърво е паднало в град Кула и вече е почистено. Няма пострадали хора. 

Фокус

Прекъснат е пътят между селата Лехчево и Бели Брод в община Бойчиновци

1 Август 2014 | 15:26 | Агенция "Фокус"Видин. Прекъснат е пътят между селата Лехчево и Бели Брод в община Бойчиновци, съобщи за Радио “Фокус”- Видин кметът на общината Светлин Сретениев. Той посочи, че залят е мост по това шосе и водата там достига до 2 метра. Все още не може да се каже дали мостът е отнесен, но до селата са прекъснати транспортните връзки. Няма наводнени къщи в общината, не са подавани сигнали в общината, обясни Сретениев. Без ел. захранване е село Бели брод. Няма проблеми на гарите Охрид, Бойчиновци и Мърчево, не са наводнени коловози, влаковете в този участък се движат нормално, обясни Сретениев. Той посочи, че рано сутринта е бил потърсен от РСПБЗНС, които са го уведомили, че ако проблеми веднага може да ги повика.

Фокус

Не може да се влезе в село Шипот, след като проливният дъжд отнесе моста към населеното място

1 Август 2014 | 15:19 | Агенция "Фокус"Димово. Трагична беше обстановката в село Шипот през нощта, каза за Радио “Фокус”- Видин кметският наместник Лидка Кирилова. Тя добави, че проливният дъжд е отнесъл моста към селото. На мястото му сега има дупка с ширина 4-5 метра. На разклона за село Шипот са поставени знаци, ограничаващи движението. На мястото на моста местните са наредили дървета, за да предотвратят възникването на пътни инциденти. Жена е останала от другата страна на моста и се е наложило синът й да докара понтон, с който да я прибере в Шипот. „Никой не може да влезе в селото”, каза Лидка Кирилова. Тя допълни, че в района има обиколни черни пътища, но преминаването по тях е изключително трудно. Тази сутрин е закъсал джипът, с който от общината искали да доставят хляб. Наложило се автомобилът да бъде изтеглен с трактор. „Пощаджийката от село Извор донесе пощата в торбичка и на моста я прехвърли при нас”, каза Лидка Кирилова. В селото има жена, която трябва да роди до 13 август. Кметският наместник обясни, че се обмислят различни варианти жената да бъде изведена от селото и транспортирана до болнично заведение. „Оттук нататък ще се мисли да се възстановяване на моста. Предполагам, че трябва да се насипе, доста работа има”, каза кметският наместник. Тя добави, че в момента жителите на село Шипот се чувстват откъснати от света. В селото живеят 39 възрастни и 5 деца. 

Фокус

Цветан Попниколов: След като приключи ремонтът на улиците в Благоевград, предстои ремонтиране и на улици в селата Рилци, Церово и Бело поле

1 Август 2014 | 13:40 | Агенция "Фокус"Благоевград. След като приключи ремонтът на улиците в Благоевград предстои ремонтиране и на улици в селата Рилци, Церово и Бело поле, но за тях ще бъде направен избор на строител и след това ще започнат ремонтните дейности. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин инженер Цветан Попниколов, главен експерт “Инвестиционен контрол, пътна мрежа и сигнализация” в община Благоевград. По думите му, съгласно договор от 16 юли 2014 г. между община Благоевград и фирма Агромах ще се извършва полагане на нов износващ пласт плътен асфалтов бетон по 6 улици, които са с натоварено транспортно движение: „Александър Стамболийски“, „Братя Миладинови“, „Битоля“, „Освобождение“, главната улица в село Покровник и главната улица в село Изгрев. Срокът за изпълнение е 40 дни. „На улица „Битоля” остават зауствания, по улица „Освобождение” също е положен асфалтът и сме зависими от времето, по улица „Александър Стамболийски” също се работи”, уточни Попниколов. Той допълни, че квадратурите като асфалтова площ са 26 500 кв. метра, с дължина 3 км и 48 метра и за полагане на асфалтова смес 2 810 тона, по тези улици се подменя основният пласт и се правят необходимите изкърпвания по уличната мрежа. В заключение Попниколов заяви, че ремонтът се финансира със средства на община Благоевград. 

Фокус

Удължават срока на проект „И аз имам семейство”, по който Община Ямбол е партньор на Агенция за социално подпомагане

1 Август 2014 | 14:51 | Агенция "Фокус"Ямбол. Проектът за развитие на приемната грижа „И аз имам семейство”, по който Община Ямбол е партньор на Агенция за социално подпомагане, се удължава до края на месец февруари 2015 г., а срокът за отчитане на общините партньори е 31 януари 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на общината. 
Община Ямбол е една от 83-те общини в България, която активно работи по проект „И аз имам семейство” BG051PO001-5.2.11-0001-C0001, като партньор на Агенция за социално подпомагане. Проектът е на стойност 14 990 037,70 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Проект „И аз имам семейство” разви приемната грижа по нов начин, като една от основните цели е да се даде шанс за децата в риск да израснат в семейна среда, както и възможност за трудова заетост на безработни лица в общините Ямбол и Тунджа. Процедурата за кандидатстване по проекта започва с подаване на комплект документи до Екипа по приемна грижа към Община Ямбол, продължава с проучване и обучение на кандидатите. Проучването цели да се спази основната философия на приемната грижа – да се определи доколко един човек е годен за приемен родител и да се намери най-доброто семейство за определено дете, като основен е интересът на детето. За отглеждането на дете приемните родители получават финансова подкрепа от държавата, а професионалните приемни родители – и заплата. 
От началото на проекта досега в Община Ямбол и Община Тунджа има 6 утвърдени приемни семейства – едно доброволно и пет професионални. Във всички тях са настанени деца, които получиха шанс за нормален живот, уютен дом и любов.

Фокус

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев: Общината подпомага селата, в които се провеждат национални чествания и събори

1 Август 2014 | 11:33 | Агенция "Фокус"Смолян. В четири села в Смолянска община тази събота се провеждат събори, като община Смолян помага на всички тях по организацията на тяхното провеждане. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев. Това са селата Гела, Мугла, Чокманово и Славейно. В Гела се провежда ХІІ Гайдарско надсвирване, в село Мугла е традиционния събор „Среде лято” и съборите в селата Славейно и Чокманово, които са посветени на 111-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. По думите на Захариев от общината за събора в Гела са изпратили машини за подобряването на пътната инфраструктура, съвсем наскоро е приключило асфалтирането на уличната мрежа, а на всички села от общината са оказвали помощ, каквато им е била необходима за провеждането на такива масови мероприятия. Заместник-кметът от името на ръководството на общината кани смолянчани и гостите на града да посетят някои от тези места и всички заедно да се веселят под звуците на родопската гайда и музика.

Фокус

Няколко язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем

1 Август 2014 | 10:55 | Агенция "Фокус"Варна. Няколко язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Галина Цонева, главен експерт в дирекция “Контрол” при Басейнова дирекция управление на водите в Черноморски район – Варна. Язовир “Елешница” в община Дългопол се изпуска с минимални количества за осигуряване на свободен обем, язовир “Долни чифлик” в община Долни чифлик също се изпуска с минимални количества. Язовирите “Черковна” и “Свежина” в община Провадия продължават да се изпускат с минимални количества за осигуряване на свободен обем. Галина Цонева допълни, че във Варненска област няма данни за язовири, които да преливат. Два са язовирите на територията на област Добрич, които се контролират от Басейнова дирекция управление на водите в Черноморски район – Варна. Единият от язовирите в областта е трайно сух, другия язовир - "Ляхово", също не създава проблеми към момента. Няма информация да се изпуска контролирано вода. На територията на област Шумен се контролира язовир “Дибич”, който се изпуска с минимални количества и прелива с минимални количества за осигуряване на свободен обем. В област Търговище, в района, който попада в обхвата на Басейнова дирекция управление на водите в Черноморски район – Варна, също няма язовири, които да създават проблеми към момента, допълни експертът.

Фокус

Изцяло разрушена е пътната мрежа във видинското село Макреш

1 Август 2014 | 10:49 | Агенция "Фокус"Видин. Изцяло разрушена е пътната мрежа в село Макреш. Това съобщи за Радио “Фокус”- Видин Иван Каменов, кмет на община Макреш. По думите му, има изнесен асфалт и разкопани улици. Причината е обилният дъжд и географското разположение на селото „Снощи ситуацията беше много тежка. Водата се стичаше по склоновете около селото и мина през къщи, дворове и улици. Пътищата от третокласната мрежа заприличаха на плавателни реки”, каза още Иван Каменов. По думите му, движението по пътя от село Цар Шишманово до село Макреш е временно затруднено. На моменти водата на пътното платно достига до 40-50 сантиметра. В селото има множество наводнени мазета. Едно семейство, което живее до реката е евакуирано тази нощ поради преливане на отводнителните канали. „Съвместно с пожарната от град Кула работихме цяла нощ. Селото остана и без електричество за период от няколко часа. Сега започваме почистване на главната улица от кални наноси. Към момента дъжда продължава и въпреки всички усилия ситуацията не се подобрява”, добави Иван Каменов. По думите му заедно със заместник-кмета и главния инженер в общината започва оглед на щетите. За разрушените улици с асфалтови настилки общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисията по бедствия и аварии. Към момента дъждът продължава да вали, движението през Макреш се осъществява, макар и трудно. Има 12 сигнала за наводнени мазета от тази сутрин, всеки момент се очаква да започне отводняването. 

Фокус

Битовите отпадъци в Стара Загора ще се събират след 19.00 часа

1 Август 2014 | 16:32 | Агенция "Фокус"Стара Загора. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разпореди отпадъците от бита на гражданите от 4 август (понеделник) да се събират само вечер. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Заради шума, който се създава при събирането на сметта от контейнерите и многобройните сигнали на граждани по този повод, от понеделник извозването на отпадъците ще става след 19.00 часа.

 


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница