Г. Кому е нужна дясна коалиция?Дата10.02.2018
Размер111.96 Kb.


17.02.2009 г.
Кому е нужна дясна коалиция?

Миглена Славова

Историята говори. Десните обаче не слушат. Сигурно за това искат за пореден път да се пробват предизборно с широка десноцентристка коалиция. Демонстрацията на обединение вече не трогва никого. Вероятно защото и политици, и избиратели не са сигурни докога ще издържи то. Краткото, но пълно с бурни раздели и събирания, минало на родната десница показва, че срокът на годност на една дясна коалиция е не повече от две години.


Достатъчно е да се спомене неуспешният опит през 2005 г. Тогавашният председател на СДС Надежда Михайлова си постави за цел да обедини партии под абревиатурата ОДС, дори и те да не си подхождат идейно, камо ли техните представители да могат да работят в екип. Скритата цел беше да се покаже, че синята партия все още може да е притегателен център за по-малките десни формации. И всичко това трябваше да е показно пред новата тогава неявявала се на избори партия Демократи за силна България на Иван Костов. Михайлова прибра в коалицията "Гергьовден", "Ред, законност и справедливост", ДРОМ, Демократическата партия и БЗНС. Не бяха минали и шест месеца след изборите, когато новият председател на СДС Петър Стоянов реши да разчисти десния терен. От обединението бяха изгонени тримата депутати на Демократическата партия. ДРОМ пък въобще нямаше народни представители и сама напусна. Три години и половина след началото на мандата от ОДС остана само СДС и Георги Пинчев.
А СДС пак е в изходна точка и се опитва да привлича коалиционни партньори. И очевидно смята, че трябва да е Командира в цялото обединение, щом поставя принципи за избор на кандидати за народни представители, които априори изключват лидери на десни партии, с които преговарят. СДС може и да иска да си го върне на Костов, но ако е така, няма смисъл да преговаря с него. Всичко е твърде прозрачно и скучно.
ОДС очевидно вече не е успешна марка, дори и под тази абревиатура да се крият партиите, които донесоха промяната в България. Криворазбраното обединение отдавна не впечатлява избирателите. Изявленията, че всичко се прави в тяхно име, не се оправдават от процентите подкрепа на избори.
СДС и ДСБ вече са взаимно изключващи се партии. Иначе нямаше да съществуват поотделно. Ако толкова се бяха затъжили за избирателите си, щяха да се слеят в една партия, дори тя да не се казва СДС или ДСБ. Нито Иван Костов обаче може да признае грешката си с напускането на синята формация, нито седесарите са надраснали себе си толкова, че да пуснат Командира на "Раковски" 134.
За всички е ясно, че отношенията между СДС и ДСБ не са се променяли никога. Този път обаче опреният нож в гърлото и сериозно надвисналата опасност да останат извън парламента избута на заден план самолюбието и личните драми. Парите не миришат, а може би и мандатите в Народното събрание. Още по-мотивираща се оказа за старите десни набиращата скорост партия ГЕРБ. И не се посвениха да си помечтаят за участие в управленска коалиция, пък била тя и с Бойко Борисов. Бившият главен секретар на МВР беше може би най-големият враг на Костов в периода 2005-2007 г. Всяка пресконференция беше чуден повод за посочване на Борисов с пръст като най-лошия в десницата. Две години преди изборите обаче лидерът на ГЕРБ се оказа най-изгодната ракета носител за влизане на старите десни във властта.
Знаците към избирателите отдавна не стигат до адресатите си. И голяма част от някогашните мечтатели по площадите вече не се интересуват не само от десните партии, но и от политиката. Предизборна дясна коалиция не е нужна никому, освен на стария десен елит, който се страхува за бъдещето си.


17.02.2009 г.

Събарят незаконни заведения в Студентския град

Съблекалня в Зимния дворец стана билярдна зала
Иво АНГЕЛОВ

Тридесет и един постоян­ни обекта и 29 павилиона в Студентския град в София са с нарушения и предстои да бъдат премахнати или тех­ните собственици да бъдат глобени.

Това е показала провер­ката на дирекция „Архитек­тура и градоустройство" (ДАГ) към Столичната общи­на на 79 обекта в квартала. Двадесет и един от тях са на, територията на университе­тите и работят денонощно. Други 14 са на общински те­рени, 8 - на държавни пло­щи, 35 - на частни терито­рии, а един е с неизяснена собственост.

Популярната фолк диско­тека „Ориент 33" ще бъде санкционирана, защото към

основната сграда е изграде­на двуетажна постройка, която в кадастралния план е отбелязана като едноетаж­на. Собствениците на заве­дението за бърза закуска „Зехир" са изградили без нужните строителни книжа навес и камина. А клуб „Ин­финити" - открит бар, за кой­то липсва проект, се казва още в доклада на ДАГ.

Съблекалнята в Зимния дворец е преустроена в би­лярден център без документ за въвеждане в експлоата­ция. Отново в Зимния дво­рец фоайе е превърнато в бирария, която не само няма разрешение за това, но и към нея незаконно е долепе­на дървена пристройка. Собствениците на бизнес клуб „Розов свят" са отказа­ли да предоставят строителни книжа и не са допуснали проверка на обекта. От ре­сторант „Туана" също не са предоставили документи и заведението ще бъде закри­то.

Пицария в бл. 26 и бистро с игрална зала в бл. 42 А ще бъдат закрити от Дирекция­та за национален и строите­лен контрол (ДНСК), защото нямат документи за ек­сплоатация.

43 от обектите нямат нару­шения. А собствениците на ресторант „Боримечката" и кафетерия „Джоя" добро­волно са започнали премах­ването на незаконните при­стройки.

Данните ще бъдат изпра­тени на ДНСК, на министъра на образованието, на проку­ратурата и на правителство­то.


17.02.2009 г.

Китайци ще се учат от "Топлофикация София" на икономия на енергия и дялово разпределение. В дружеството пристига делегация на пекинската топлофикация, водена от вицепрезидента й Чън Мин, която е част от обиколката й в няколко европейски страни.


17.02.2009 г.

Властта пакетира корупция и пари в сейфове – за бели и черни дни
Аделина Делийска

Родните чиновници на властови позиции имат установени навици. Те обичат да пакетират сигнали за корупция и всякакви уличаващи ги документи, както и пачките си с пари в сейфове. Сигурно едните са предназначени за бели дни, а другите – за черни. Така си мисля, като се сещам за Вальо Топлото, Батко-Братко и компания, и стотици други знайни и незнайни ръкавелковци, временно пребивавали в администрацията. Но охолно, трайно и за дълго налапали се от нея до преяждане.

Сигнали за злоупотребени от чиновници десетки милиони долари били заключени в сейфове, гръмна вчера с ново сензационно съобщение лидерът на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев. Той набеди вече ексшефката на НАП Мария Мургина, че целенасочено била закрила цели неудобни отдели и уволнила служителите там. Политикът, сменил няколко, станали му безинтересни вече, партии, пусна поредната си регулярна жалба до родната прокуратура.

Не може да му се отрече на Янето, че има хъс и бяс срещу неправдивите, според него, деяния на управниците и не мирясва от години. Най-интересно е, че колкото и да го гледат с презрение някои от т. нар. костюмари по етажите на властта, в повечето от случаите думите му срещу този или онзи се оказват и подплатени с доказателства. Какви са последствията от това, е съвсем друг въпрос.

Защото, както се видя, в Европа са по-склонни да обърнат внимание на кражбите, вършени от данъчните, отколкото у нас. Скандалът за крадливите бирници е на път комай да измести акцента на вниманието на обществеността от междинния доклад на ЕК. За който никой разумен човек не може да каже, че е по-малко критичен, но общо взето поне не е толкова съсипващ, колкото предходните.

Да видим след всичко това как прокуратурата ще се отзове на подадените сигнали от Янев за новите му разкрития. Всички помним как апелите му срещу спонсорите на БСП Николов-Стойков бяха туширани на пръв прочит от родните обвинители. Сега Янев се кълне, че добросъвестни администратори, след като били уволнени несправедливо от Мургина, си преснели копия от уличаващи документи. И тези копия бил предоставил за разследване.

Това е малко стъпване върху подвижни пясъци, тъй като документите можели правилно да се разчитат само от историците, твърди известният проф.Божидар Димитров. Имайки предвид, че в съвременността много от аналите ту се приемат като валидни, ту достоверността им се отрича. По този повод се сетих за десетки писания в пресата от 2000 година насам, че са заловили този или онзи задето крал ДДС, че били арестувани някакви си чиновници, замесени в източването на този налог.

Но не съм прочела никъде от това да има някакви последствия за нарушителите. А сумите, за които колегите от ресорните отдели пишеха нонстоп бяха страховити – веднъж за 900 милиона лева, друг път за 5000 милиона. Сега пак става въпрос за неуточнени суми в порядъка на десетки милиони долари. Според експертите, цитирани от агенции и вестници през изминалите дни, ставало въпрос за мафия, която точи от ДДС и налива в бетонните кичотии по морския бряг.

И то в курортните селища, които преди бяха красиви и примамливи, а сега са само грозни и неприветливи – Елените, Слънчев бряг и др. Съвестни данъчни чиновници, които стана вече ясно, че са се простили със службите си, са доказали, че фирми – фантоми и офшорки, са наливали огромни средства не само в сгради мастодонти по черноморския ни бряг, а и в Пловдив, и в София, и то предимно в плътно застроените столични райони „Витоша” и „Красно село”.

Всеки може да види как един живописен подпланински квартал като Бояна вече побира в зелените си граници огромни блокове, строени против всякаква логика и естетика, но снабдени с всякакви възможни документи, изискващи се по закон. Е, как да не се възмущава човек от тези безобразия. Ако са му останали силици за това, разбира се.

Защото съвестният българин, който не е възпитаван да краде и мами, продължава да плаща безумно висока ставка на данък добавена стойност върху всичко – храни, вестници, книги, учебници. За да може тези пари, откраднати от него, да се тъпчат в гушите на някакви паразити с височайшето благоволение и протекцията на цялата власт. Обезверени живеем точно по Оруеловски: „Прекарваме живота си вечно умислени за нещата, които бихме искали да направим, и онези, които никога не можем да направим”.


17.02.2009 г.

София закъснява с водния проект
Столичната община трябва да приключи процедурите за отчуждаване на земите, свързани с проекта за водния цикъл на София, до юни и да започне строителството, настоя Джевдет Чакъров, министър на околната среда. В противен случай може да се изпусне финансиране от програма ИСПА. За изграждането на съоръжението са осигурени 58.5 млн. EUR. До края на 2010 г. всички проекти по ИСПА трябва да бъдат реализирани и средствата усвоени, заяви Чакъров. Проблемите в София са свързани с отчуждителни процедури за три сгради. Главният архитект на София се ангажира да ускори процедурата.


17.02.2009 г.

Общината си изми ръцете за чистотата

До края на февруари може да е ясно кой чисти "Люлин", "Овча купел" и "Младост"
Столичната община е изпратила писма с покани за договаряне до тримата участници в конкурса за почистването на районите "Люлин", "Овча купел", "Младост", "Витоша" и частта от "Триадица" между бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев" и ул. "Позитано". Поканите са до фирмите "Нелсен" ООД, "Ремондис" ООД и "Заубермахер България" ООД, както и до общинското дружество "Чистота Искър" ЕООД. Това съобщи зам.-кметът по околна среда Мария Бояджийска пред съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет (СОС). Тя поясни, че срокът, който е даден за представяне на необходимите документи, е 17 февруари, а срокът за договор, който се предлага в тях, е за една година.

Причината за краткия срок за подаване на необходимите документи Бояджийска обясни с 10-дневния срок за обжалване на процедурата, което ще позволи на общината да сключи договор с дружествата на 27 февруари - ден преди изтичането на концесионния договор на "Волф 96" ЕООД.

Общината няма право да залага дискриминационна клауза при прякото договаряне - в случая да ограничава кандидатите заради обжалвателните процедури. Това обясни Бояджийска в отговор на въпрос на общинския съветник от БСП Петър Курумбашев "Защо сред поканените за пряко договаряне е и "Нелсен Чистота", която е водещата страна в консорциума "Титан Чистота София", обжалващ процедурата за класиране по ЗОП пред Комисията за защита на конкуренцията?"

В бюджета на общината не са предвидени средства за създаване на общинско предприятие за сметосъбиране и сметоизвозване. Въпреки това на правната дирекция на общината е възложено да подготви правилник за такова предриятие, предаде БТА, позовавайки се на Бояджийска. По думите й процедурата по ЗОП, която в момента се обжалва, не може да се прекрати и ако ВАС потвърди решението на КЗК за прекласиране, ще трябва да се сключи договор с "Титан Чистота София", тъй като нейните цени са най-ниските, предложени на конкурса, но са дъмпингови.

Не съм участвала в разговори за изкупуване на "Новера", заяви Бояджийска, предаде агенция "Фокус". Бояджийска посочи, че трябва да се направят предварителни анализи на финансовото състояние на "Новера" преди провеждането на подобни разговори.
Над 50 км от софийските реки били почистени

През 2008 г. са почистени над 50 км (20%) от столичната речна мрежа, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на Мария Бояджийска. В проектобюджета на Столичната община за 2009 г. са предвидени 4 млн. лв. за почистване на реки. В тази сума са включени и 600 000 лв. за поддръжка на язовирите в София. Бояджийска посочи, че са подписани двегодишни договори за почистване на реките, които изтичат т.г.
17.02.2009 г.
НАБЪРЗО

Дадоха 600 000 лв. за водолази

В бюджета на Со­фия за тази година са предвидени 600 000 лева, които ще бъдат използвани за наемането на во­долази и за изслед­ването на микроязовирите,които са об­щинска собстве­ност. Общата дъл­жина на почистени­те речни участъци в София през минала­та година е 49,6 км. От тях 7,07 км са по­чистени аварийно. През миналата го­дина са освежени части от речните легла на реките Владайска, Сухо-долска, Какач, Перловска, Боянска, Дреновичка, Сла­тинска, Драгалевс­ка, Новачица, Абжи-барица, Сухата ре­ка, Въртопо, Рекмарица, Янчовска, Бистришка, Ракита, Стамболова, Блато, както и критични участъци по р. Ис­кър.
17.02.2009 г.

Бивши общински кадри държат заведенията в Студентски град
Институциите са си затваряли очите именно при такива обекти, показва проверката на общината
ТАНЯ ПЕТРОВА

Бивши общински величия и бизнесмени с "правилни" партньори държат незаконните заведения из Студентския град. Именно при техните обекти институциите са си затваряли най-често очите за извършвани нарушения. Това показва справка във фирмените регистри на база подробния доклад за установените от Столичната община нарушения в заведенията и дискотеките на академичното градче. Докладът бе публикуван на сайта на архитектурната дирекция http://www.sofia-agk.com и ще бъде пратен на прокуратурата.

Голяма част от фирмите нарушители са свързани с бивши кадри в общински фирми от времената на Антоан Николов в СОС. Така например бирария "Биковете", която има незаконна пристройка, се ползва под наем от фирма "Хронос - H". Дял в нея има Мартин Лютов, който до 2003 г. е бил в директорския борд на общинската фирма "Метрополитен". Договорът под наем пък е сключен с общинската фирма "Кампус", която тази година бе ликвидирана. Шефът на "Кампус" Тодор Гунчев е бивш председател на Студентския съвет на УНСС и също се сочи за близък до Антоан Николов, бил е в управата на "Столичен автотранспорт". Показателен тук е смешният наем - 310 лв. на месец за 120 кв.м площ, или под 3 лв. на кв.м.

Няколко големи обекта държи и варненската фамилия Атанасови, свързана със ССД. Олег Атанасов е собственик на дискотека "Ориент 33". Към дискотеката е пристроена незаконно едноетажна постройка. Бащата Венцислав Атанасов е бил кандидат за общински съветник на ССД през 2007 г. В същата листа е и Марин Добрев от Варна - съдружник на родената през 1925 г. Олга Георгиева, собственичка на небезизвестната дискотека "Джим Бийм". При нея нарушения не са открити. Фамилия Атанасови държи и клуб "Файър", който в момента не работи.

С няколко обекта е и Антонино Тонев - бивш член на борда на директорите на общинската фирма "Водоснабдяване и канализация". Тук особено интересна е бирарията със зимна и лятна градина до бл. 55. Теренът е на УНСС, даден е на Федерацията на независимите студентски дружества, в управата на която е бил бившия кмет на Студентски град Константин Арабаджиев. Федерацията стопанисва бирарията с фирма "Вето 2000". Тонев държи 50% от фирмата. Месечният наем тук е 404 лв. за 101 кв.м. "Вето 2000" държи под наем и друга кръчма - "Грошъ", която е била незаконно пристроявана, но от предходен наемател, както и бар "Лейди".
Нарушител в Студентския град е и Иван Модев, син на областния управител на София Тодор Модев. Той има дял във фирма "Дом Инв", която пък е пристроявала незаконно обект за виенска сладкарница. Нарушения има и при бар към базара, стопанисван от "Хронос-7-И-Е". Тук единият от собствениците - Камен Михайлов, членува в сдружение на дребния и среден бизнес в района с друг кадър на студентския съвет на УНСС - Драгомир Стефанов.
ЛИКВИДАЦИЯ

Студентският град може да се прости и с друго знаково заведение за бързо хранене - "Джумаята", също свързано с бившия кмет на района Константин Арабаджиев. Този терен е общински, но незнайно защо е отдаден под наем от фирма "Авенсис". Тя е собственост на Божидар Шуманов, бизнес партньор на Константин Арабаджиев в "Дипломат Билдинг".
17.02.2009 г.

Снимка на три колони - ЕНП: Надяваме се на силно дясно правителство на ГЕРБ

Силно дясно правителство под ръководството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - това пожела председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс на ръководството на ГЕРБ вчера. Мартенс е на посещение в България по покана на партията на Борисов, днес ще има работна закуска с лидерите на всички партии - членки на ЕНП, от България - ДСБ, СДС, Демократическата партия, земеделците на Анастасия Мозер и на Стефан Личев. Мартенс определи като „фалшив слух“ информацията, че представители на ЕНП и на Партията на европейските социалисти водят преговори за бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница