Г. Кризата изяде министерската кьорсофра Хърватия, Естония и Латвия отложиха КоледатаДата09.04.2017
Размер206.24 Kb.


02.12.2008 г.

Кризата изяде министерската кьорсофра

Хърватия, Естония и Латвия отложиха Коледата

С оредели софри, разредени купони и оскъдно количество картички ще посрещнат коледните празници различните ведомства заради световната финансова криза. Докато в други години още от края на ноември различните министерства си плануваха празничните тържества и честитки, а министрите отделяха специални бюджети, с които да се покрият разходите по празненствата, тази година в началото на декември софрите или са напълно забранени, или за тях само се таят надежди.

Вчера министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев издаде разпореждане ведомството му да не поръчва никакви календари, химикалки, тефтери и други рекламни материали. Министър Василев смята, че разходите за хилядите коледни картички и подаръци, които ведомствата произвеждат всяка година, биха могли да се спестят на данъкоплатците. Още повече че в момента има световна финансова криза и никой не може да каже докъде ще се разпростре тя и докога ще продължи. По думите на Василев приблизително между 10 и 20 хил. лв. харчи всяко от министерствата за подаръци по коледните и новогодишните празници.

В бюджета на Министерството на икономиката също не е предвидено закупуването на картички и подаръци. Ще има малък брой подаръци, които са купени предварително само за отбрани хора, които от ведомството отказаха да назоват. Коледни подаръци няма да има и в МВР, където бюджетът ще се спести за нови компютри и техника. Единственото, което най-вероятно полицаите ще получат, е календар за бюрата им.

Пестеливи ще бъдат и в здравното министерство, където от две години няма практика да се заделят пари за коледни подаръци. Със сигурност подчинените на д-р Евгений Желев няма да бъдат зарадвани и с коледен купон. Министерството на труда и социалната политика също няма да има коледен купон. Администрацията ще получи само по един тефтер и една химикалка, които са поръчани за доставка още преди лятото.

По традиция коледни подаръци няма да купува и образователното министерство. Хората на Вълчев ще изпратят само коледни и новогодишни картички. Както всяка година и тази просветното министерство ще отбележи празниците с един общ купон за служителите си и ресорните журналисти. За първи път и Министерството на културата няма да изпраща дори поздравителни картички за Нова година. Културните институти ще бъдат поздравени по електронната поща. Оттам не предвиждат традиционното коледно-новогодишно тържество, тъй като се съобразяват с призивите за ограничаване на разходите. Елхите в сградата са закупени през 2006 г., но са обогатени с нови украшения. Отпечатани са обаче календари за служителите - 15 000 лв., и бележници за 3500 лв.

Само финансовото и земеделското министерство ще правят коледни подаръци.

Служителите им обаче бяха категорични, че коледните глезотии няма да са много. Подаръците ще се ограничат до тефтери, химикалки и други рекламни материали.От правосъдното министерство не са наясно дали изобщо ще печатат традиционните си календари. Във външно министерство въпросът за празниците пък изобщо не е обсъждан, а от Министерския съвет обясниха, че е възможно единствено да направят коледно парти за децата на служителите.

Още миналата седмица столичният кмет Бойко Борисов отмени всички планирани коледни празненства и коктейли, свързани с изразходването на финансови средства. Изключение ще се направи за детските празници и благотворителни тържества, които Столична община ще субсидира. Повод за решението му е финансовата криза.

От ДАМС пък отказаха да дадат информация за разходите си около Коледа и Нова година, като ни препратиха към директора на пресслужбата Радослав Янкулов. „Да не си мислите, че в 16,30 ч. седя и чакам да се обадите, за да задоволя любопитството ви”, тросна се служителят на Весела Лечева. В Българския олимпийски комитет пък съкращения на разходите тази година не се предвиждат, тъй като и без това не се отделят сериозни суми. „Всяка година подаряваме календари и изпращаме картички на федерациите и индивидуалните членове на централата, обясни генералният секретар Белчо Горанов. - За служителите и някои членове на Изпълкома са предвидени и тефтери, но те не са повече от стотина”.

Все още в никое от ведомствата не е ясно дали служителите ще получат 13-а заплата или премия за празниците.

Световната криза е притиснала и партиите.Те също няма да бъдат разточителни в харчовете си за празниците. Хората на Доган вероятно няма да организират празнични веселби, а ще се ограничат в изпращането на картички. По сходен начин стои въпросът и със СДС и ДСБ, които ще отбележат празниците в „най-тесен кръг”.

Единствено тъмносините обаче са поръчали коледните си картички още лятото, за което са отделили между 5000 и 6000 лв. Парламентарната група на Коалиция за България предвижда коледно парти, а от НДСВ още такова решение не е взето. За празнични вечери, картички или календари не са мислили и администраторите на парламента.


02.12.2008 г.

Баба Кръстника взе и градинка 2 дка пред полицията

Имотната мафия й плаща лекарства и почивка на Вършец

Известната сред софиян­ци като "Градинката с кот­ката" пред сградата на сто­личната полиция на пл. "Възраждане" се оказа по­редният хитов удар на имотната мафия в София.

Собственик на терена отново е 67-годишната ба­ба Кръстника Илиева. Името й нашумя в начало­то на ноември. "24 часа" пръв разкри, че възрастна­та дама е придобила с подправени документи и парка между улиците "Пиротска", "Цар Симеон", "Опълченска" и еврейско­то училище.

В терена от 14,5 дка попада и църквата "Св.Николай Софийски", установиха полицаите от столичното Шесто РПУ. На името на Илиева са от­крити документи и за още един терен от 2,5 дка на бул. "Стамболийски", но ек­сперти на Столична общи­на все още уточняват точ­ното му местонахождение.

Пред разследващите Кръстника признала, че е знаела отчасти само за ед­ната фалшива покупко-продажба. Като компенса­ция за използването на името й получила дребни суми за лекарства и бонус - почивка във Вършец. Ко­пие от личната карта на ба­бата и декларация, че дан­ните й могат да бъдат из­ползвани полицаите наме­риха в кантората на адво­кат Стефан Конакачиев, при ареста му през май.

Вчера лъсна и друга да­лавера на арестувания в края на миналата седмица за измама в особено голе­ми размери Петър Драшков, брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Според инфор­мация, която в момента се проверява от разследващи­те, той бил

продал за 1 млн. евро на свой авер ноу-хауто за крадене на общински терени с подпис менте на кмета Бойко Борисов. В началото на октомври Бойко Борисов алармира прокуратурата, че Петър Драшков е придобил 14 дка в кв. Стрелбище с недостроено училище. По-къс­но полицията обяви неофи­циално, че той сам е финан­сирал операцията и не е бил обект на измама, а центра­лен играч.

33-годишната Мима - приятелка на бизнеспартньор на Драшков-брат се оказа собственик на гра­динката пред столичното ХЕИ в кв. Банишора.

Кражбата е установена от Икономическа полиция при столичното Шесто РПУ. Златният парцел от 2,5 дка е приватизиран по познатата вече схема с фалшив документ за

покупко-продажба,скица и дънъчна оценка,уж издадени от община "Сердика".

В касата на кметството не е постъпил нито един лев. Вписването на новия собственик на терана е ста­нало през септември тази година отново при Павлета Тасева, съдия по вписванията в Районен съд - Со­фия. Магистратката доверчи­во и безпроблемно е ударила парафа, без да поиска допълнителна проверка или информация от прода­вача. Стана ясно, че през нея са минали още четири идентични кражби на парцели в София. Разследва­щите попаднали и на друг скандален факт -Тасева вписала в регистрите фалшифициран договор за покупко-продажба, който не бил оригинал, а ксерокопие, за­верено при нотариус. Ней­ни колеги твърдят, че това е прецедент в практиката.

За оказаното съдействие на приятеля си Петър Драшков бил получил тлъ­ста комисиона, оформена като договор за заем, твърдят източници от полицията.

Ужилването на Столич­на община е станало в съу­частие с популярния вече тандем за имотни измами - Даниела Малинова - Пач­ката, бивша деловодителка в архива на Софийски районен съд, адвокат Сте­фан Конакчиев, и посредничките Ивета Тодорова, собственичка на счетовод­на кантора и Ивелина Три­фонова, представяла се ка­то кметски чиновник с име­то на телевизионната воде­ща Мира Добрева. Чрез до­кументални хватки

те са успели да свият от София 35,5 златни дка по заявка на различни играчи

Слабост им били градинки­те и пустеещи терени. Все­ки от тях е получил по ня­колко хилядарки за свър­шената работа, а в своео­бразната пералня за имоти са се завъртели около 25 млн. евро, твърдят експер­ти. Крайната цел била те­рените да се ипотекират в банки и срещу тях да се при­берат тлъсти кредити.

Според осведомени и петте имота, откраднати с подпис менте на Бойко Бо­рисов, са заложени във фи­нансови институции. В мо­мента се уточняват изгоре­лите. Полицията и проку­ратурата вече имат специален свидетел, който е участвал като посредник при

отделните удари. Той е направил пълни са­мопризнания пред съдия и е оказал съдействие.

Разплитането на най-крупната далавера със зе­мя започва преди 2 г. При установяване на измами в архива на Софийски райо­нен съд, криминалистите попадат на информация в СРС-та за подготвяна врътка с някакъв терен от много декари. По-късно са арестувани деловодителката от архива Даниела Малинова и адвокат Сте­фан Конакчиев. Именно те трансферирали словесно тайнствения имот. Едва след като гръмна аферата с Драшков - брат, пъзелът бил сглобен, а измамници­те - разкрити.

В средата на тази седми­ца във ВКП се очаква да се проведе специално за­седание за имотните скан­дали.

02.12.2008 г.Съветници искат подмяна на уличните табели

Таня Петрова

Постепенна подмяна на всички улични табели в София искат общинските съветници от ДСБ Вили Лилков и Димитър Бъчваров. Съветниците настояват столицата да изготви програма по години до края на мандата, така че до 2010 г. да бъдат подменени всички улични табели. "Идеята е догодина да започнем с историческия център, като заложим изрично финансиране и обявим конкурс за изпълнител след предварително изготвяне на идеен проект каква да е визията на табелите. Възможно е в отделни райони да има различно графично оформление на табелите, които да отчитат историята им", обясни Лилков. Той уточни, че табелите ще са на кирилица и латиница и ще отчитат новите правила за транслитерация. Според десните ориентацията в града в момента е невъз-можна, табелите се разминават по вид, а част от тях са и изписвани ръчно с блажна боя.

По масовите спирки на градския транспорт в големите комплекси пък трябва да бъдат монтирани нови указания, защото ориентирането в момента е невъзможно, смятат от ДСБ. "Предлагаме на всяка улица с исторически значимо име да се поставят обяснителни табели за съответната личност или географска местност. Нови табели са необходими и пред някои исторически значими сгради. Това ще бъде част от общата памет на града", коментира още Вили Лилков. Той уточни, че номерирането на самите жилища е по-сложно, защото тук парите не могат да дойдат от общината и собствениците сами трябва да проявят инициатива.

ХАОС

Столицата най-накрая трябва да реши и проблема с дублирането на имената на улици и безименните артерии с числови номера, считат още от ДСБ. Този въпрос бе поставен в предходния СОС, но до окончателно решение на проблема така и не се стигна. Тъмносините ще настояват и София да изпълни решението си за монтиране на знамена по ключовите входно-изходни булеварди и върху всички обществени сгради.

02.12.2008 г.

Още месец ремонтират „Стамболийски”

Крайният срок за ремонт на бул. „Алек­сандър Стамболийс­ки" в участъка от бул.

„Христо Ботев" до бул.„Константин Ве­личков" се удължава до 21 декември включително. В участъка се подменя водопроводната мрежа и се извършва

реконструкция на релсовия път и път­ните платна. Първо­началният срок за приключване на ре­монтните действия беше 3 декември.
02.12.2008 г.

Столичната община управлявала икономиката си стихийно

Столичният общински съвет трябва да разработи система за контрол върху фирмите си. Това препоръчва вторият доклад на фондация АКСЕС по проекта "Наблюдение на общинските икономически практики". Като доказателство за слабия контрол в момента се посочват нарушенията в "Софийски имоти", разследвани от прокуратурата.

За община с толкова мащабен бюджет липсват стратегии за развитието на местната икономика, пише в доклада. Това създавало впечатление за стихийна разходна политика. От фондацията отправят и препоръка към правителството да санкционира кмета Бойко Борисов, ако действително не е изпълнил законовите си ангажименти по решаването на проблема с балираните отпадъци. В противен случай е по-добре да го оставят намира, пише в доклада.


02.12.2008 г.

С ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ, социален антрополог, разговаря Мариела Балева

Костов ще захвърли ДСБ като ненужна дреха

Българските политици все размахват вълшебни пръчки и се правят на Хари Потър

То е очевидно - българите се поддават на различни магьосничества. Иначе нямаше да сме на тоя хал. Уви, доста хора обитават свят на мрачни средновеков­ни фантазии. Мнозина със здравословен про­блем отиват на врачка вместо на лекар. По същата причина на ясновидците и шаманите в политиката продължават да им минават номерата. Това си е наш културен феномен.
- ДСБ поеха курс към коалиция. Коментарите са, че Костов, колкото и да не му се иска, май ще клекне на Бойко Борисов в името на властта. Това отчаян ход за политическо оцеляване ли е, г-н Александров?

- Така изглежда. Полити­ческото оцеляване в Бълга­рия се оказва по-важно от ценностите, принципите, лоялността и надеждите на хората. За жалост отчаяното оцеляване на политиците увеличава отчаянието в об­ществото и усещането за безпътица и безна-деждност. ДСБ вече не е обществен, а частен проект на Костов. Не бих се изненадал, ако из­хвърли и него като овехтяла дреха, от която вече няма нужда. С което ще причини поредното разочарование и фрустрация сред хората, кои­то наивно повярваха в него.- ДСБ не забрави да изра­зи претенции - „не с лилипути като Бакърджиев, Софиянски и Любо Павлов", „да, ама ние да водим пре­говорите" и т.н. Уж искат коалиция, а пак показват мускули, защо?

- Защото ще трябва да за­пазят поне привидност за обособеност и идентичност в ситуация на отявлен опортюнизъм и отстъпление от соб­ствените принципи. Все пак ДСБ възникна като морален граждански проект, преди Костов да го обсеби и да го превърне в инструмент за собственото си оцеляване във властта. Най-лесният на­чин да се прикрие подмяната е да отлъчи „лошите".- Между другото виждате ли Борисов и Костов в един отбор, на какво би ви приличал той?

- И ДСБ, и ГЕРБ са партии от главатарски тип, заложни­ци на интересите и амбициите на своите тартори, които трудно ще функционират в режим на споделено лидерство. Ако все пак главатарите се спогодят, в което се съмня­вам , ще изглеждат като двой­ка избягали затворници, кои­то не могат да се понасят, но са принудени да си помагат и да подскачат в такт, защото са закачени на общ синджир - всъщност повечето коали­ции у нас изглеждат така.- Щом ДСБ ще се „дадат" на ГЕРБ и Борисов, значи няма опасност от „самоубийство", за което запла­ши столичният кмет, ако се съюзи с БСП?

- То самоубийството вече е факт. Колективното самоу­бийство на това поколение политици е по особено мъчи­телен начин. Все едно, вме­сто да се застреляш или да се метнеш отвисоко, да изпиеш два литра сода каустик и по­сле дълго да агонизираш. По­чти дотам се докара целокуп­ната политическа класа на прехода с тази разлика, че в агонията си продължава да руши всичко около себе си.- На СДС предстои избор на нов лидер. Сред канди­датите има и стари муцуни, и по-нови. Ще успее ли да се откъсне от блатото или партията е със затихващи функции?

- Това е последният шанс за СДС - ако не се случи пре­лом, му предстои последен валс. За да бъде възстано­вен, се нуждае едновремен­но от промяна и връщане към корените, от организационна мобилизация и огромна лич­на инвестиция, от посветено и вдъхновено лидерство. То­ва означава някой да се по­харчи за организацията, да инвестира себе си в нея, да си вгради сянката, ако е необхо­димо.- Има ли такъв смелчага от кандидатите?

- Не зная дали това вече е възможно, дали не е твърде късно за СДС. Но поне един от кандидатите има необхо­димите лидерски качества - Петър Паунов, когото позна­вам отблизо и който като кмет на Кюстендил демон­стрира впечатляваща енер­гия и посветеност. Разбира се, за спасението на СДС ще бъде необходимо много повече от енергията и воля­та на един човек. Залогът е висок - ако не се обнови, СДС ще се превърне в овех­тяла политическа марка без съдържание и ще се прода­ва евтино на политическия битак.- Защо кабинетът се ока­за изненадан от санкциите на Еврокомисията към нас? Говорят, че ще ни спрат още 220 млн. евро - този път по САПАРД.

- Българските управлява­щи имат впечатляващото свойство да се изненадват от очевидни неща. Като на­пример падането на сняг през зимата. В момента де­монстрират защитно пове­дение, известно като отри­чане - т.е. категоричен отказ да се види онази част от реалността, която не се вписва в"познатата и удобна картина за света.- И на какво ви прилича такова поведение?

- То е присъщо на уплаше­ните и объркани лидери и е точно обратното на доброто лидерство, което се ангажи­ра с предизвикателствата на реалността, като я променя, а не като я преиначава. По същността си то е дълбоко арогантно, защото поставя желанията и фантазиите над реалността. Когато се прак­тикува от политически лиде­ри, то е особено разрушител­но, защото въвлича хората във фантазния свят на самовлюбените главатари и ги превръща в заложници на не­избежния провал при сблъ­съка на този свят с реалност­та. Лошият лидер развраща­ва своите последователи, ка­то ги подмамва, че има лесни решения, че са възможни по­стижения без усилия.- Но такива послания да­ва всеки, преди да вземе властта...

- Основното им послание на всички е: „Не се притеснявай­те, хубави сме такива, как­вито сме, не е необходимо да се променя­ме и разви­ваме. Не си давайте много зор - все някак ще минем между капките, ще надхитрим всички." По подобен начин бе съсипан СДС от Костов и компания, които въведоха двоен стандарт и излъчиха посланието, че го­лемите цели на нацията мо­гат да бъдат съчетани с балканската разпасаност и корумпираност. Това бе и ос­новното послание на Си­меон, който обещаваше чу­деса срещу безкритично до­верие: „Вервайте ми, аз знам как да оправя нещата." После този рефрен го подеха Станишев и Волен Сидеров, сега е наред Бойко Борисов и така - до края на света. Чудя се кога хората ще разберат, че няма как важните промени да се случат без усилия и жер­тви, че не можеш да над­хитриш света. Най-много да надхитриш себе си, и то за кратко.- Докъде ще стигне евентуалната словесна война на нашите поли­тици с евроинституциите?

- Това е паническа реакция. Опит да излезеш от ситуа­цията с минимални загуби на престиж, като прехвърлиш вината на някой друг. Обре­чен опит, тъй като общество­то има повече доверие в европейските институции, отколкото в българските. Преобладаващата реакция е дълбоко неадекватна на пре­дизвикателството. Управни­ците се държат като обидени деца, на които не са им ръко­пляскали, след като са изпе­ли песничката пред коледно­то дърво. Да, но как да стане, след като пропуснаха поне един-два куплета. И обърка­ха останалите.- Кой изпя с най-верния тон песничката?

- В тази кризисна ситуация единствено Плугчиева запа­зи самообладание и реагира донякъде адекватно. Общото настроение обаче е да се ска­раме на лошите европейци, които не ни разбират и не ни обичат. Ако политиците ни заложат на агресивното по­ведение, познавайки възпи­таните, но по своему отмъсти­телни европейски бюрокра­ти , това само ще втвърди тона от тяхна страна. Допълнител­но ще ерозира доверието и ще влоши образа на страна­та, който далеч не е розов. Ако 220 млн. евро не са кой-знае каква загуба, то изпада­нето в изолация на България може да бъде пагубно и да повлече тежки загуби, особе­но в период на глобална кри­за.- Какво изисква отговор­ното поведение?

- Да се приеме провалът, да се преглътне обидата, да се извлекат поуките и да се предприеме адекватно упра­вленско действие. Страху­вам се обаче, че отново дългосрочните интереси на об­ществото ще бъдат жертвани заради краткосрочните партийни и кланови интереси на властниците и прилежащите олгархични кръгове.- Управляващите май таяха надежда за друго развитие?

- Не знам, може би навярно за някакво чудо. Това е ин­фантилно мислене, харак­терно за ранна младенческа възраст. И то е изкусително и заразително. Знаете ли, че мнозина политици в Бълга­рия вярват, че като хармони­зираме законодателството ни с европейското, автома­тично, без да се налага да си променяме морала, навиците и процедурите, нещата ще тръгнат, ще станат по евро­пейски? Това е като фанта­зията, че с едно махване на вълшебната пръчица ще про­мениш света и нещата ще станат различни - важното е да уцелиш правилното за­клинание.- Да не би да казвате, че сред властниците има ня­кой Хари Потър?

- Станишев все повече за­приличва на Хари Потър. Но проблемът е, че синдромът „Хари Потър" е болест на ця­лата политическа класа. Всички летят насам-натам из медиите, размахват вълшеб­ни пръчици и се борят с въо­бражаеми чудовища.- Тези демони май имат различни лица.

- На правителството му е виновна безродната опози­ция, а напоследък и европей­ската десница, Първанов привижда международни за­говори, на Бойко Борисов все правителството му пречи, на Волен Сидеров - ДПС, на Ко­стов всички му пречат и пр. Тези хора сякаш не могат да живеят в реалността, в свят без чудодейни изба­вления и зли магьосници, на които да прехвърят отго­ворността за провалите. Изненадан съм, че Стани­шев е пропуснал да сложи на корицата на своята за­бавна книжка наред с оста­налите колоси на социализ­ма и Гандалф Белия (герой на Толкин, „Властелинът на пръстените" - бел. ред.). Гандалф е могъщ магьосник с леви убежде­ния (закриля хобити, джу­джета и други потиснати класи) и би могъл да помог­не с някоя силна магия сре­щу корупцията, която да хване дикиш в Брюксел за разлика от заклинанията на местните политически врачки.
02.12.2008 г.

Нямало риск ЕК да ни санкционира заради боклука

Няма риск България да бъде санкционирана нито заради софийския боклук, нито заради управлението на отпадъците в цялата страна. Имаме осигурено стабилно управление на отпадъците. Това каза Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, пред БНТ вчера. Той обясни, че София вече е преодоляла кризисния момент. В момента се работи по извеждане на балираните отпадъци извън столицата. Предстои до дни да завърши процедурата по оценка на въздействието върху околната среда. Според него това дава основание на министерството да счита, че са предприети необходимите мерки и няма основание Европейската комисия да ни налага санкции.

Дирекцията по околна среда към Европейската комисия не е била убедена в какви срокове и как ще се реализират мерките, които са предприети, предположи той и изрази надежда, че ще успеем да убедим комисията, че няма основание за налагане на санкции.

В момента се работи по извеждане на балираните отпадъци от София. На този етап те ще бъдат извозвани в Силистра, Шишманци и Харманли, заяви Георгиев.
02.12.2008 г.

Бетонират речни корита в София?

Паркинги над водоемите да решат проблема с трафика, предлагат проектанти, работили към Столичната община

Изграждането на паркинги над речните корита ще реши проблема с паркирането в столицата. Тази идея лансираха вчера инж. Божидар Крапчев и инж. Любомир Ташков, работили като проектанти и строители към Столичната община. Проектът, който двамата са изработили, предвижда изграждането на етажни гаражи върху коритата на реките в градската част. Това може да стане над Перловската и Владайската река, заявиха инженерите. Според проекта е възможно изграждането на 72 надземни паркинга с общо 17 хиляди паркоместа

Шест типа гаражи е възможно да се изградят според проекта на Крапчев и Ташков, като за това ще са необходими между 9 и 18 месеца. Според проектантите предимствата на надречните гаражи са, че не е необходмио да се заплащат средства за земя, тъй като територията, на която се намират реките, е или общинска, или държавна собственост. Освен това не е необходимо да се изразходват средства и за вентилация или отопление. Инж. Ташков посочи, че въпреки унищожаването на част от градската растителност балансът няма да се наруши, тъй като е възможно самите съоръжения да се покрият със зелени площи. Двамата инженери са категорични, че това е най-евтиният и най-бързо изпълним проект, който цели нормализиране на трафика в столицата. По предварителни данни сумата, която ще е необходима за реализацията на проекта, е 6 млрд. 112 млн. евро.

Идеята на двамата инженери вече е факт в Хасково. Въпреки че изливането на бетона предизвика негодуванието на част от местната общественост, с разрешението на кмета на града Георги Иванов голяма част от коритото на река Хасковска вече е паркинг.

Коритата на софийските реки бяха заплашени от бетониране и преди близо три години, когато бе лансирана идеята по този начин да се разширят платната на някои столични булеварди.


02.12.2008 г.

ЗАЩОТО НЕ ИСКАМЕ СОЦИАЛИЗЪМ

Борислав Цеков, депутат в 39-ото НС

Всъщност, глобалната финансова криза възкреси позатихналия през последните десетилетия идеологически сблъсък между „пазарници" и „бюджетници" - т.е. между радетелите за свободата на пазара и поклонниците на държавното всемогъщество. Естествено е тази полемика да има и своите български измерения. Кризисните очаквания в обществото вече се трансформират в осезаемо усещане, че кризата прекрачи и нашия праг. Борсов крах - SOFIX едва се държи над 300 пункта, а BG40 се срина до базовата си стойност. Отлив на чуждестранни капитали, притиснати от кризата в Западна Европа и САЩ. Наченки на масови съкращения в отделни отрасли. Спад на цените на недвижимите имоти. Скок на цените на парното и тока... Въобще, все по-благодатна изглежда почвата за онези, които вярват в теориите на социалното инженерство или пък търсят реванш за историческия провал на социализма.

Финансовата буря залива света. Левичари от всички страни се съединяват - със заклинания за „крах на капитализма", „залез на неолиберализма", „реабилитация на държавната намеса в икономиката". Затова си мислех, гледайки отминалия конгрес на БСП и тяхната симпатична амбиция да покажат, че времената се менят, а идеите са вечни. И по странен начин се върнах към 1986 г., когато група осмокласници бяхме арестувани, защото поднасяхме цветя пред „Стената" на Джон Ленън (Нотариата в София) и пеехме Let it be. Градският комитет на БКП и ЦК на ДКМС заклеймиха това като проява на „чужда идеологическа диверсия" и после дълго време ни тормозиха. Със същия „блясък в очите" преди дни конгресът на БСП обяви Джон Ленън за един от тях. Хората са си същите, за идеите им не знам. На този фон твърде противоречиви са посланията, които излъчват много от основните политически субекти.

В БСП модернизацията едва си пробива път сред мъгливата носталгия по „зрелия социализъм". Всъщност аз съм от тези, които много искат да видят БСП обърната повече към бъдещето, с по-модерна визия за живота, базирана на достиженията на западната социалдемокрация. Затова е повече от добре, че Сергей Станишев утвърди своя лидерски авторитет и позиции - той все по-реално се очертава, като носител на модернизационна енергия в левите среди! Наред с това, БСП показа и добра предизборна кондиция - самочувствие, мобилизация и воля за участие в нов управленски мандат. Въведената мандатност на партийните постове е реален опит за разчупване на партийния феодализъм

в редица червени структури. Но всичко друго си остава по старому! Очевидно нееднозначното минало все още тегне твърде силно над червените партийни редици. Беловласите емоции за „хуманния социалистически строй", изграден след преврата на девети септември 1944 г., бяха подобаващо погъделичкани. От праха на историята беше поизтупана даже овехтялата идеологема, че „отвъд капитализма би трябвало да има по-справедливо обществено устройство". (Бог да прости милионите, принесени в жертва на езическото капище на тази социална илюзия!). За капак се оказа, че един лош художник е нарисувал доста несръчна корица на брошурата „Защото сме социалисти" и така окепази иначе добрия труд на автора на съдържанието. Да изобразиш като идейни съратници направо оксиморонни политически фигури! Да приравниш комунистически вождове (като Георги Димитров например), които в името и със средствата на революционния терор и пролетарската диктатура са погазвали масово човешките права, към светли личности, борили се неотклонно за граждански свободи и демокрация, каквито са Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела. Да припишеш социалистически възгледи на Баба Тонка, Райна Княгиня, Джон Ленън и Стинг, слагайки ги в един кюп с днешни партийни функционери на БСП. Да изтипосаш мъченика на българската социалдемокрация д-р Дертлиев като съмишленик на онези, които го натириха в концлагер... Това си е направо

вавилонско смешение на ценности и идеи. Все едно да нарисуваш дявола как с удоволствие вдишва сладкото благовоние на тамяна, вместо да бяга от него.

По дефиниция крайните леви уклони, които мътят икономическите „води" на демократичните общества,се балансират от реализма на десницата и либералния център. Бедата е, че у нас десните политически „територии" пустеят. Задълбочаващият се разпад на автентичната десница в лицето на СДС и ДСБ и вакуумът, който оставят след себе, засега дават поле за изява главно на агресивно политическо празнодумство и изтъркани идеи за смяна на конституцията, като панацея за бъдещото развитие на страната.

Дори и при ГЕРБ, който доскоро изглеждаше като безапелационен победител в следващите избори, се появяват симптоми на дезориентация и електорална ерозия. Политически грешки, нацъфтели скандали с корупционен аромат, незадоволително управление на някои от общините, в които на власт са кметове от ГЕРБ. Дали това няма да постави началото на отлив най-вече на по-умерените избиратели, които търсят стабилност и ясна реформаторска политика?

От друга страна, затъването на ДПС и новата коалиция „Напред" в неясни сюжети в известна степен блокира възможностите им да произвеждат сериозни алтернативи на лявата политика.

Излиза, че на този етап само НДСВ се очертава като „остров на стабилността", който има капацитет да бъде солидна управленска алтернатива на левицата. И готовност в името на националните интереси да се търси разбирателство и съчетаване на усилията, а не безплодна конфронтация. Навярно все повече стават онези, които си дават ясна сметка, какво можеше да стане, ако днешното управление беше лишено от държавническата и градивна позиция на царя. За справка - времената на Виденов, или безвремието на Беров.

Важното в крайна сметка е, че страната има нужда от политическа стабилност и дългосрочна предсказуемост в управлението и политиката. Няма място за икономически волунтаризъм, прекомерна държавна намеса и свръхрегулиране на икономиката, за сметка на свободната стопанска инициатива и премахването на бюрократичните пречки за бизнеса. Лоша политика е онази, която иска увеличаване на данъчната тежест и премахване на плоския данък.


02.12.2008 г.

Такса паркинг в половин София

Разширяват пъпа на столицата, всички улици стават “синя зона”

СОФИЯ. Целият център на София става платен за коли. Всички улици на пъпа на столицата ще бъдат превърнати в "синя зона". Площадите и улиците в широк радиус около жълтите павета да се разчертаят на паркоместа. Това ще стане поетапно до края на март, предлагат съветници от ГЕРБ. Така зоната ще се разшири с още около 3 хиляди места. Тя ще стегне в обръч районите между "Пенчо Славейков", "Прага" и "Христо Ботев" до "Сливница". В източната част пък ще се паркира за лев на час по "Васил Левски", "Янко Сакъзов" до "Евлоги Георгиев". Идеята е да се изтласкат в периферията на града шофьорите, които оставят колите си за много часове, обясни шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Общинарите са категорични, че меката мярка ще облекчи трафика, защото в зоната се спира за кратко. Ще "посинеят" не само някои от централните улици, но и малките им пресечки. В момента се чертаят местата около "Скобелев" по "Доспат", "Тунджа" и др. Зоната навлиза и край общината на "Московска" по "11 август" и "Дунав".Служебният абонамент трябва да се махне, смятат пък съветници от ДСБ. Фирмите и ведомствата могат да плащат по тарифата за "домашно" паркиране - 70 лева годишно, обясни Вили Лилков. Той е изчислил, че едно паркомясто от "синята зона", носи повече приходи от абонамента. Според Лилков обаче по-важното е, че на тези места колите ще се сменят през час-два и това ще успокои трафика.

Сияна Севова
Спираме със стикер в няколко карета

СОФИЯ. Колите със стикери за паркиране по постоянен адрес да си търсят място в няколко карета. За това ще настояват тъмносини съветници. Сега "домашното" паркиране се позволява само между две преки от дома. Ако улицата, на която живее собственикът на автомобила обаче е къса, шансът за паркиране клони към нула. Най-ядосани са хората, които живеят на шосета, където паркирането е забранено, а околните пресечки са претъпкани. Общинарите ще умуват също в наредбата за синя зона да се включи и възможност за паркиране със стикер по настоящ адрес. Много хора настояват да се въведе синя зона на техните улици, коментираха съветници.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница