Г., с. 24 Бият бесепарите! А те защо биеха капиталистите?Дата01.02.2018
Размер270.59 Kb.


04.06.2008 г., с. 24
БИЯТ БЕСЕПАРИТЕ!
А те защо биеха капиталистите?
Виктор Николаев, БНТ: Секретарят на ВС на БСП Антон Кутев е наш следващ гост в коментар за инициативата на "Позитано" 20 да се оплаче в Комисията за защита от дискриминация, оглавявана от уважавания г-н Кемал Еюп. Поводът за оплакването... е чувство на дискриминация, в каквото са се оказали след реплика на ГЕРБ, на г-н Бойко Борисов, в БСП... Кое и кого засегна в БСП, за да търсите правата си в тази комисия?

Антон Кутев: Ами, доколкото си спомням, самото изказване на Бойко Борисов, ако правилно мога да го цитирам, той казваше, че всички, ставаше дума по повод на един кмет, който мина от една партия в друга, че и той, както и всички в БСП, които нямат морал и т.н., от тоя тип беше... Сега, първо, това не е инициатива на "Позитано" 20, това е инициатива на един наш местен клуб в Бургас... Това, което аз съм сигурен обаче, че по този начин политически обобщения е абсолютно грешно да се правят. Това според мен е и непрофесионално. Това, което, едно е да кажеш, че БСП е някаква партия и да квалифицираш партията, което може би можеш да си позволиш, но в никакъв случай не можеш да си позволиш да говориш за всички в БСП, че нямат морал или че са неморални по простата причина, че аз познавам стотици и хиляди наши членове, които са изключително морални и почтени хора, да не говорим, че да обвиняваш всички тези пенсионери, които примерно са 70% от партията, нали, в неморалност, сигурно най-малкото е нелепо, то няма връзка с действителността, това...

Значи, нали, излезе Бойко Борисов и каза... - те да ми говорят за дискриминация, ами да видят какво са правили преди 1944 г., какво било... Бойко Борисов, който говореше за това какво е ставало и какво е правила партията преди 1944 г., той е бил член на тая партия също! И, общо взето, ако ние говорим дали е морално, или не е морално при един човек като този кмет да мине от една партия в друга, ами че да не би историята на Бойко Борисов да е по-различна?...

Бойко Борисов: ...А БСП да говори за дискриминация, когато е в управлението на страната, просто е доста смешно... В края на краищата тази БСП, стогодишна и кусур партия, има толкова неща, за които трябва да се срамува. И аз съжалявам, че майка ми и баща ми са крили от мен за това, което са направили с дядо ми. Аз научих, когато отидох в МВР, станах секретар и си погледнах досието какво е положението. Затова на 20 години са ме подвели и мен като много хора! И тогава, за да бъдеш в МВР и специално, както аз бях, в пожарната, беше задължително условие курсантите да стават членове на БКП. И не бива по такъв начин да се възползва Кутев от това нещо и да се вее като знаме. А след като искат да се съдят за дискриминация, това ще бъде забавен процес с тях. Защото много хора ще се намерят, които ще извадят какво са правили БКП през тези години след 9 септември, колко народ са дискриминирали, включително и мен. Ще ги питам защо, със златен медал примерно в гимназията съм завършил и пълно отличие 6.00, а са ми дали да кандидатствам само в пожарната... Така че ще ги питам аз за дискриминация в съда и за много други работи ще се питаме за тях. Така че по-голяма услуга - да се съдя с БСП, за мене няма!
04.06.2008 г.

БСП прати Борисов на комисията по дискриминация
Веселина Гарчева

Клубът за активна политика към БСП-Бургас прати жалба до Комисията за защита от дискриминация заради изказвания на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, обявиха на "Позитано" 20 след заседание на изпълнителното бюро. На 7 май по повод решението на кмета на Ветрино Георги Андреев, издигнат от ГЕРБ, да стане член на соцпартията Борисов обяви, че "всички в БСП са без морал". Бургаските социалисти са решили да сезират комисията, позовавайки се на закона за защита от дискриминация в частта му за дискриминация по убеждения и политическа принадлежност. Атанас Зафиров от Клуба за активна политика призова Борисов да се извини. Той прикани също всички, които се почувствали обидени, да подкрепят жалбата. "Подобни твърдения ни връщат в една отминала епоха на конфронтации и политически вендети", смятат бургаските социалисти.

"БСП да говори за дискриминация, когато е в управлението на страната, е просто смешно", реагира Бойко Борисов.


04.06.2008 г., с. 4
Полицаите пак ще трябва да говорят с гражданите
Николай Янев

Новото ръководство на столичната полиция застъпи поста с гръмки обещания, които останаха завещани и неизпълнени от старата власт. Досегашният шеф на IХ РПУ в жк "Люлин" комисар Николай Янев наследи пенсионирания началник на Столичната полицейска дирекция Румен Стоянов.

"Иска ми се да започнем с едно ново поведение на полицай на улицата, който говори с гражданите", препоръча главният секретар на МВР Павлин Димитров при представянето на новия директор. Подобна линия прокарваше и ексминистърРумен Петков, който нееднократно прокламираше модела "Полицията в близост до обществото". Според Димитров в столичната полиция трябва да се подобри контрола на лоялността на полицаите, заплатите им и материалната база, която в почти всички РПУ-та, а особено в Девето, е в трагично състояние. Главният секретар смята още, че трябва да се подобри капацитетът на полицейското разследване.

Янев поиска време да се запознае с обстановката, но обяви, че държи в рамките на закона престъпниците да бъдат мачкани. Така говореше и Румен Петков след убийството на банкера Емил Кюлев.

Янев даде и доста странни оценки за района, в който 5 години е бил полицейски началник.

"Квартал "Люлин" е като един голям град. Там работят предимно хора от предприятията, вследствие на което възпитанието там е загубено. От "Люлин" са произведени най-големите босове от престъпния свят. Наркоразпространението в района е в особено големи размери. Друг проблем са кражбите от жилища, тъй като районът е много гъсто населен", обяви Янев.

В столичната полиция има още една рокада. Досегашният заместник-директор в СДП Николай Григоров напуска и ще бъде заменен от Николай Василев. Мотивите за тази смяна не станаха ясни, но именно Григоров пожела на колегите си по-малко да напускат МВР. Засега от екипа на Стоянов остава Стоян Велчев.04.06.2008 г.
Водата в София вече поскъпнала
Софиянци вече консумират по-скъпа вода от неделя, тъй като увеличената цена е влязла в сила от 1 юни. Едва в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е пуснала на сайта си съобщение, че концесионерът "Софийска вода" е изпълнил още миналата седмица последното поставено условие да представи доказателство, че е получил първия транш от заема от ЕБВР. При това положение той може да продава 1 кубик вода по 1.22 лв. с ДДС от 1 юни 2008 г.

Вчера от "Софийска вода" опонираха, че поскъпването не е 59%, а само 15.8%. Досега дружеството продаваше 1 кубик по 77 ст. с ДДС, но от концесионера твърдят, че не трябвало да се смята така, а заедно с цената за пречистване, тъй като столицата била един от малкото градове, където водата се пречиствала.
04.06.2008 г.

Започва реконструкция на Централна гара u строеж на три нови сгради в района
Влакът поскъпва с 8-10% от 1 юли
Светослав МЕТАНОВ

Жп билетите ще поскъп­нат с 8 до 10 процента от 1 юли, научи „Труд". Официал­но новите тарифи ще бъдат обявени най-рано в петък. Поскъпването на товарните жп превози ще е в рамките на 6-7 процента. Разходите ни за дизелово гориво през първите 4 месеца на тази го­дина са с над 30 процента по-високи от същия период на миналата година. Това са допълнително над 5 милиона лева, заяви шефът на БДЖ Христо Монов вчера. При по-голямо поскъпване на товарните превози ще за­губим клиентите си, които ще се преместят към авто­мобилните превозвачи, ка­тегоричен е Монов.

БДЖ плаща 18 пъти по-ви­соки инфраструктурни такси на един пътник, отколкото автобусните компании за гражданска отговорност, данъци и винетки, уточниха от националния превозвач по повод на обвиненията на автобусните фирми, че жп компанията ги конкурира нелоялно.

Във всеки локомотив на БДЖ и на частните превоз­вачи ще бъдат монтирани електромери. По този начин вече реално ще се отчита консумираната електрое­нергия. Досега цената на то­ка влизаше в инфраструктурните такси.

Вчера в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев бе офи­циално открит проектът за модернизация на телекому­никациите по жп линията Благоевград - Кулата. Той е на стойност 4,444 милиона евро, осигурени по програ­ма ФАР и от бюджета. Бла­годарение на новата техни­ка времето за пътуване от София до Солун се съкраща­ва с 40 минути.

Три нови сгради и рекон­струкция на Централна гара София на обща стойност около 83 милиона евро предвижда НКЖИ, заяви зам. генералният директор

на компанията Христо Алек­сиев. Най-високата от тях ще е на 22 етажа с 4-5 под­земни нива. Втората сграда ще е 8-етажна, също с под­земни нива. Предвижда се да има 6-етажен паркинг за хиляда коли. И трите нови сгради ще бъдат свързани с Централна гара с топла връзка. Строителството се оценява на 65,8 милиона евро, а бъдещ частен инве­ститор ще трябва да рекон­струира гарата на стойност 35 милиона лева.04.06.2008 г.

Ековедомството залага на хартиени опаковки

Министерството на околната среда и во­дите ще предприе­ме действия за въвеждане на хартиените пазарски торбички за сметка на най­лоновите. Това съобщи вчера министър Джевдет Чакъров по повод Светов­ния ден на екологията. Той обясни, че найлоновите опаковки са истинска на­паст, тъй като се разлагат в продължение на стотици години. Използването на хартиени чанти ще освобо­ди място в депата за отпа­дъци на общините, тъй като те могат да се рециклират. Според министъра има няколко метода за решава­не на проблема. Първият е въвеждане на разделно съ­биране и рециклиране. Другият път е налагане на по-високи продуктови так­си на производителите, ка­то се вземат мерки за огра­ничаване на нелегалния внос.

Идеята не е нова, комен­тира шефът на Столичния инспекторат Веска Геор­гиева. Тя припомни, че по предложение на общината са водени разговори с голе­мите търговски вериги. От пресцентъра на кметството съобщиха, че се формира работна група с представи­тели на магазините, която ще търси най-доброто ре­шение.

Според Чакъров забра­ната за използване на най­лоновите опаковки не е до­бър подход, защото тя при всички случаи ще бъде ос­порвана.

Министърът отбеляза, че не е доволен от работата на организациите за раздел­но събиране на отпадъци­те. Ако имахме действаща система, 30-40 на сто от употребените опаковки щяха да отиват за рецикли­ране. По-малко ще бъде и количеството на депонира­ния отпадък. Министер­ството планирало да насо­чи усилията си към изгра­ждане на регионални депа и постепенното закриванe на общинските. За тази цел от структурните фондове на ЕС ще бъдат използвани 350 млн. евро.04.06.2008 г.

Разследват лични коли и жилища в „Софийски имоти”
Ивайло КРАЧУНОВ

Горещо лято очаква бив­шите шефове на общинско­то дружество „Софийски имоти". Комисията за уста­новяване на имущество, придобито от престъпна дейност, проверява колите и имотите им, разкри вчера пред „Труд" наблюдаващи­ят прокурор по делото Пла­мен Панайотов.

За злоупотреби са обви­нени бившият шеф на дру­жеството Петър Савов, бив­шият общински съветник от „Гергьовден" Станимир Зашев и членовете на управа­та Милен Милчев, Ина Станчева и Симеон Симео­нов. Очаква се под отговор­ност да бъде привлечен и бившият дългогодишен шеф на борда Тошко До­брев, който сега е само сви­детел. „Ако при проверката се докаже, че бившите ше­фове на „Софийски имоти" са придобили имуществото си чрез сделки, извършвани

от тях в дружеството, ще им бъдат образувани дела от комисията „Кушлев", убе­ден е прокурор Панайотов. Един от обвиняемите по де­лото Станимир Зашев, че­сто може да бъде забелязан зад волана на черен джип „Порше Кайен". Базовата цена на мощния автомобил е около 100 000 евро.

Очаква се делото „Софийски имоти" да влезе в съда до края на юни т.г. Според държавното обвинение дружеството е ощетено с 2,1 млн. лв. от 16 сделки, напра­вени през 2004 г. Парцели, магазини и жилища били харизвани на цени до 50% по-ниски от пазарните. То­гавашното ръководство на фирмата не е спазило нало­жения мораториум от Сто­личния общинския съвет.

До средата на юни трябва да станат ясни и резултати­те от експертизи, които да установят дали имотите са апортирани на реалната им пазарна стойност.

Според прокуратурата става въпрос за сделки с 1000 имота, някои от които са на изключително атрак­тивни места в столицата.

„30 от сделките са из­вършвани очевидно под балансовата стойност на имотите", разкри Пламен Панайотов. Той и колегите му от прокуратурата рабо­тели и по десетки сигнали на граждани, които ги ин­формирали за безобразия с нотариални актове, из­вършвани в „Софийски имоти".

„Проверяваме и 64 дого­вора за наем, дали са сключвани по пазарни це­ни. Възложили сме и реви­зия на 2 дъщерни друже­ства, които са работили със „Софийски имоти", обясни Панайотов.

Обвинения щели да бъ­дат повдигнати и срещу оценителите, които са занижавали пазарните оценки на имотите. Те ще отговарят за неверни оценки. А за злоупотреби и безстопанственост ше­фовете на дружеството могат да получат до 10 г. затвор..
04.06.2008 г.

Еврокомисарката Вивиан Рединг: Чакам дo юни и ви давам на съд за телефон 112
БРЮКСЕЛ

Веселин ЖЕЛЕВ Наш кореспондент

Еврокомисията (ЕК) предупреди вчера, че ще даде под съд България, |ако до края I на юни не въведе общия

за ЕС телефон за спешни случаи 112.

Държавата ни единствена от 27-те членки не е въвела още безплатния телефон на цялата си територия. „Тел. 112 е задължителен от 1998 г.", каза еврокомисарката по комуникациите и информа­ционното общество Вивиан Рединг. Услугата, предназ­начена и за чужденците, посещаващи страна от ЕС, у нас е достъпна само в София и околностите й.

„Единственото, което мо­же да ме спре да дам Бълга­рия под съд, е цялостното въвеждане на телефона най-късно до края на юни", отсече Рединг.

Срещу България вече те­че процедура за нарушение заради закъснението с тел. 112. През април тя навлезе в последната си предупреди­телна фаза - ЕК ни изпрати т.нар. аргументирано стано­вище, че нарушаваме евро-законодателството. Дотога­ва правителството е имало две месеца да въведе теле­фона, а след становището -още два.

Експерти в ЕК казаха пред „Труд", че от София им се оправдали с „технически

проблеми". „Главната отго­ворност за въвеждането на 112 носи регулаторът на електронните съобщения в България", казаха експерти­те, но отговорности имат и други ведомства, вкл. ми­нистерството на извънред­ните ситуации, оглавявано от Емел Етем.

Съдебно дело в Съда на европейските общности мо­же да се влачи с години, но изгуби ли го страната ни, върху данъкоплатците ще легне тежка глоба, която ще се плаща за всеки ден, през който нарушението на зако­нодателството на ЕС про­дължава.

Експертите не се наеха да прогнозират евентуалния размер на такава глоба, за­щото тя се определя по ус­мотрение на съда и е трудно да се предскаже по анало­гия.

Съобщението на Рединг е нов удар за туристическия имидж на България, вече по­страдал от вчерашния до­клад на комисията, че девет плажа около Варна не отго­варят на стандартите за чи­стота на водата.

„По ирония на съдбата в България тел. 112 е най-по­пулярен - заради процеду­рата по нарушение и всичко изписано за нея", каза още Рединг.

Срещу шест страни - Ита­лия, Литва, Люксембург, По­лша, Португалия, Румъния и Словакия - има процедури за нарушение, защото при позвъняване на 112 не може веднага да се определи ме­стоположението на търсе­щия помощ.
Министерството на извънредните ситуации: Закъсняваме, но ще избегнем глобите
„Продължаваме ускоре­но работата по изграждане на системата за спешни по­виквания 112 и ще я завър­шим в национален мащаб до края на 2008 г.", заявиха вчера за „Труд" от Минис­терството на извънредните ситуации (МИС).

Експертите на министър Емел Етем разчитат на то­ва, че процедурата за санк­ции ще отнеме повече вре­ме, отколкото е необходи­мо за завършване на систе­мата. Изграждането й в на­ционален мащаб щяло да е достатъчен аргумент за прекратяване на съдебна­та процедура срещу Бълга­рия.

От МИС припомниха, че в писмо-отговор до Еврокомисията подробно са посо­чили етапите на въвежда­не на тел. 112 в отделните райони за планиране. В те­стови режим от 3 юли ще започне работа центърът в Русе и разширението на този в София. От септември тръгват тестовете на цен­тровете в Монтана и Бур­гас, а от ноември - в Кър­джали и Варна.

„Гражданите и гостите на страната ни ще имат до­стъп до услугата от 31 де­кември 2008 г. Нееднократ­но сме заявявали, че до 1 юли не може да бъде изгра­дена цялостната система на спешния тел. 112", обяс­ниха от министерството.


04.06.2008 г.София ще налива пари в градския транспорт чрез безплатни карти
Паркингът под площад "Ал. Батенберг" ще е само за парламента
Зорница Латева

Дори и след увеличението на билетите за градския транспорт от 70 ст. на 1 лв. от 1 юли ще има недостиг в бюджета на Столичната компания за градски транспорт, заяви зам.-кметът Велизар Стоилов. Дефицитът щял да е около 7-8 млн. лв. За да бъде намален, Стоилов предложи пред бюджетната комисия да се раздадат безплатни месечни карти за пътуване на служителите на Столичната община и районните администрации, на общинските съветници и техните семейства. Така ще се прехвърлят около 5 млн. лв. от бюджета на общината към компанията за градски транспорт, а и ще стимулираме служителите на администрацията, тъй като не можем да им увеличим заплатите, обясни Стоилов.


Съветниците от бюджетната комисия се съгласиха само с осигуряването на безплатни карти за служителите в общинската администрация и на още един член от семействата им. Хората, които работят на трудов договор към общината, са около 2700, а месечната карта за цялата мрежа на градския транспорт ще стане 50 лв. от 1 юли. Така съветниците изчислиха, че от общинския бюджет до края на годината трябва да се отпуснат над 1.6 млн. лв., но гласуваха сумата да не надвишава 3 млн. лв.
Бюджетната комисия прие доклада на главния архитект на София Петър Диков да се даде безвъзмездно право на строеж за подземен паркинг за нуждите на Народното събрание. Той ще е на площад "Александър Батенберг", между сградата на Националната художествена галерия и бившия Партиен дом. Паркингът ще е част от новата сграда на парламента. "До месец и половина ще бъде обявен конкурс за преустройство на сградата на пл. "Ал. Батенберг". Във вътрешния й двор ще бъде построена пленарната зала, входът ще е от изток, а площадът там ще бъде благоустроен за сметка на парламента", обясни Диков.


04.06.2008 г.

НК "Железопътна инфраструктура" дава терени срещу строеж на жилища и офис гради
Светлана Ненова

НК "Железопътна инфраструктура" ще предостави право на строеж на инвеститор на терен от 14 декара около Централна гара в София срещу 10-20% обезщетяване за нея. Това съобщи зам. генералният директор на инфраструктурната компания Христо Алексиев. Намеренията са в най-скоро време да бъде обявен търг за проектирането, което ще отнеме поне три-четири месеца. В заданието на проектанта ще се предвижда да бъде изграден паркинг, 21-етажна сграда, осеметажна сграда и топла връзка към гарата. Това изискване е поставено след проучване на търсенето на офиси и хотели в столицата, обясни Алексиев. От инвеститора ще се изисква да реконструира Централна гара.


Непосредствено до гарата два големи инвеститора имат вече терени и проекти за тях. Това са испанската компания "Риофиса", която ще изгражда мултифункционален комплекс с търговски части, хотел, офиси и жилища. Другата компания е дружеството с австрийски капитали "АГП груп", която в съдружие с друг испански инвеститор - Урбас, също ще строи мащабен офис комплекс с търговски площи и жилища. Районът около гарата се оформя като един от потенциалните в столицата за строежа на модерни обекти и привлича интереса на сериозни инвеститори. Вече са проведени срещи с няколко международни компании, които проявяват интерес към терена, каза още Алексиев. Той потвърди, че сред кандидатите е и "Риофиса".
Инвеститорът ще бъде избран чрез търг по Закона за държавната собственост, чиито промени са внесени за обсъждане в парламента. Промените предвиждат с един конкурс да бъдат избирани партньори на държавните дружества и смесените дружества да получават концесии. Според Алексиев в бъдещите сгради инфраструктурната компания ще притежава определен процент и дори се обсъжда вариантът за смесено дружество. След като бъдат приети промените, ще бъде обявен търг за инвеститор, а договорът може да бъде подписан през пролетта на следващата година.
БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура" ще дават имоти за жилищни сгради, а апартаментите в тях ще се предоставят на служители от двете компании срещу по-нисък наем. Вече са избрани терени в София, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Асеновград. В София се дава 24 декара терен в кв."Красна поляна", където се намира гара Стан, както и недостроена сграда в комплекса "Фондови жилища". В Пловдив е определен имот в района на Триъгълника.

04.06.2008 г.Столичната община започва строителство на велосипедни алеи
Крайната дата за изпълнението на проекта е 31 октомври тази година
Цветелина Цветанова

Столичната община обяви обществена поръчка за избора на изпълнител по проекта за изграждането на велосипедни алеи в столицата. Обявлението е публикувано на сайта на Агенцията по обществените поръчки. Поръчката е разделена на две обособени позиции (виж карето), като за тях може да се кандидатства както заедно, така и поотделно. Изграждането на велосипедните алеи е заложено в програмата за управление и развитие на общината. Срокът за изпълнението на строителните работи е 31 октомври тази година.


Гаранцията за участие е по 4000 лв. за всяка от позициите. Гаранцията за изпълнение е 5% от стойността на договора.
Кандидатите трябва да представят документи, доказващи икономическите, финансовите и техническите им възможности за изпълнението на поръчката. Те трябва да представят копие от годишния си баланс и отчет за приходите и разходите си за предходната година. Участниците трябва да представят още копие от валидна застраховка за професионална отговорност, както и информация за общия си оборот и оборота от изпълнението на сходни поръчки за последните три години. Минималното изискване е общият оборот за периода да е поне 1 млн. лв.
Кандидатите трябва да представят списък с основните си договори, изпълнени през последните пет години, като посочат възложителите, сроковете на изпълнение и финансовите стойности. Този списък трябва да е придружен от препоръки за добро изпълнение от предишни клиенти. Участниците трябва да представят списък с техническото оборудване, с което разполагат и което ще бъде използвано при изпълнението на проекта. От кандидатите се изисква представянето на списък с техническите лица, които ще отговарят за изпълнението на поръчката, както и тези, отговарящи за контрола на качеството. Списъкът трябва да е придружен от документи, доказващи техническата и професионалната квалификация на заетия с изпълнението на поръчката персонал.
При избора на изпълнител ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта, отговаряща на посочените в документацията технически изисквания. При несъответствие или непредставяне на някои от изискваните от Столичната община документи участниците ще бъдат отстранени от конкурса.
Документацията за участие струва 150 лв. Оферти за участие се подават до 25 юни. Разглеждането на постъпилите предложения ще стане на следващия ден в сградата на Столичната община. При разглеждането на предложенията могат да присъстват кандидатите или упълномощени от тях лица.

Ще бъдат изградени два маршрута:
- от НДК до парк "Владимир Заимов" по бул. "Евлоги Георгиев"
- от площад "Македония" до спирка "Шипка" по бул. "Македония" и бул."Цар Борис III"


04.06.2008 г.

116 СОФИЙСКИ УЧИЛИЩА С ВИДЕОКАМЕРИ ДО КРАЯ НА 2008-А
В 116 учебни заведения в София ще има видеонаблюдение до края на годината, когато ще завърши вторият етап от изграж­дането на системата. Това се посочва в писмо до комисията по обществен ред и сигурност на СОС от заместник-кмета по об­разование Йорданка Фандъкова. По първия етап бяха отпуснати 2,5 млн. лв. и в него са обхванати 45 училища с 33 997 ученици и 26 детски заведения. С изграж­дането на оперативен център в Столичната община и на работ­но място в полицията общата стойност на проекта е 3 392 950 лв. Броят на инсталираните каме­ри в училищата варира от 6 до 12. В бюджета за тази година са предвидените 2,6 млн. лв., с ко­ито ще бъдат обхванати 13 учи­лища и 32 детски градини.


04.06.2008 г.

Новият шеф на столичната полиция: Оставям кв. "Люлин" в тежко състояние
При подаден сигнал ще уволнявам нелоялните служители, заяви комисар Николай Янев
В столичния квартал "Люлин" са произведени най-големите босове от престъпния свят, а наркоразпространението в района е с особено големи размери. Това заяви вчера новият директор на Столичната дирекция на полицията комисар Николай Янев и бивш директор на IХ РПУ, в което влиза и кв. "Люлин". Вчера той даде първата си пресконференция, на която заяви, че оставя квартала в тежка обстановка. Според него голям проблем в него са кражбите от жилища. Новият шеф на столичната полиция заяви още, че "Люлин" е като един голям град, в който работят предимно хора от предприятията, вследствие на което възпитанието е загубено.

Засилен контрол на лоялността на служителите в МВР е сред приоритетите на новото ръководство на министерството, както и в столичната полиция, съобщи от своя страна главният секретар на министерството Павлин Димитров. Според него има много нелоялни служители, които използват статута си на полицаи, за да контактуват с престъпните групи и да подпомагат дейността им.

Сред приоритетите е и подобряването на полицейското разследване, като целта е да се усъвършенства структурата на разследващата полиция. Новото ръководство на МВР ще работи и за постигане на ново поведение на полицаите на улицата, те трябва да бъдат близо до хората и да контактуват постоянно с тях, допълни Павлин Димитров. Той коментира, че кредитът на доверие към органите за обществен ред и сигурност е доста разклатен.

Николай Янев също бе категоричен, че при подаден сигнал, ще уволнява нелоялните служители. Той обаче заяви, че първо трябва да се ориентира в новата си работа, за да обяви от какви мерки се нуждае столичната полиция, за да се подобри работата й.
03.06.2008 г.

Княжевската гора е обречена, ако не развалим продажбата й
Княжевската гора e обречена, сочат документите след приватизацията й. Новият собственик нагората - г-н Йоаннис Гиофкос, собственик на строителна фирма, има два варианта на действие.

Първият - да построи планираната база за отдих, както афишира пред HT. И да изсече част от гората за място за басейни, тенискортове и игрища за петанк... Вторият вариант е опълчването на жителите на Княжево срещу сечта да успее и Столична община да не даде разрешение за строеж. Тогава строителят Гиофкос ще изостави напълно гората за по-продажни времена, а Тя и без това вече е заприличала на амазонски лес - алеите са проядени от пороите, каменните чешми -порутени, пейките и лампите са изкъртени...

И в двата случая има съсипване на зелена площ. Спасителен вариант е Княжевската гора да бъде обявена за паметник най културата. Тогава тя ще се стопанисва от Националния институт за паметниците на културата. И по негова програма ще се -поддържа.

Аргументите, че Княжевската гора има културно-историческа стойност, са, че е първият държавен разсадник за дървета в София, създаден през 1889 г.

През турското робство Софийското поле е било пустиня, както го описва Емил дьо Лавеле. От Княжевския разсадник са залесени с дъб, бор и смърч Борисовата градина и повечето паркове на столицата.

Най-успешен ще е вариантът за обявяване на нищожност на всички документни далавери с Княжевската гора от 2003 г.Максим КАРАДЖОВ


04.06.2008 г.

Камери в 116 училища
Общо 116 общински училища и детски гра­дини ще бъдат оборуд­вани с видеокамери до края на тази година. Причината е вторият етап от проекта "Изг­раждане на система за видеонаблюдение в общинските училища на територията на Со­фия". От общината съобщиха, че с камери ще се сдобият учили­щата в районите "Сре­дец", "Слатина", "Оборище", "Лозенец", "Три­адица", "Сердика", "Красна поляна" и "Из­грев". В бюджета за та­зи година са предвиде­ни 2,6 млн. лв., с които ще бъдат обхванати 13 училища и 32 детски градини.


04.06.2008 г.
Армейците гостуват в Микрево, Бистрица и Хаджидимово
ЦСКА може да гос­тува на доста екзо­тични места, ако на­истина БФС отнеме професионалния ли­ценз на клуба.

От новия сезон ар­мейците ще започнат в Югозападната "В" гру­па и ги очакват визити в Микрево, Бобовдол, Хаджидимово, Бистри­ца и Радомир. Към този момент са ясни 16 отбора, които ще бъдат съперници на шампио­ните. Това са Малеш (Микрево), Левски (Елин Пелин), Банско, Пирин (Разлог), Ми­ньор (Бобовдол), Пи­рин 2001, Витоша (Бистрица), където картотека има кме­тът на София Бойко Борисов, Септември (Симитли), Сливниш­ки герой, Чепинец, Места (Хаджидимо­во), Люлин, Струмс­ка слава (Радомир), Ботев (Ихтиман), Велбъжд и Хебър. Останалите три от­бора в Югозападна­та "В" група ще бъ­дат определени след квалификации.
04.06.2008 г.

Арселор” ще купува комбината на търг след фалита му


ОБЯВЯВАТ “КРЕМИКОВЦИ” В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ПРЕЗ ЕСЕНТА
Батко Митал обещава да инвестира 120 млн. долара
ИВАН ПЕТРОВ

Процедурата по несъстоятелност на “Кремиковци” ще отнеме около четири месеца, според прогнози на единия от кандидат-купувачите на комбината “Арселор Митал”.

Важна е подкрепата на правителството, за да се стабилизира положението на комбината от момента на обявяване на несъстоятелността му до момента на продажба на активите му, отбеляза Фолкер Швих, вицепрезидент за Централна и Източна Европа в отдел "Проекти" в “Арселор Митал”, цитиран от БТА.

Компанията подготвя писмо до премиера Сергей Станишев, в което ще има нейни предложения в тази посока. Швих подчерта, че ако правителството и най-вече съдът следват указанията на компанията за процедурата по несъстоятелност, инвестициите на компанията ще бъдат гарантирани.

Във връзка с бедственото по думите му финансово състояние на комбината е трудно да се допусне, че има вариант, при който дружеството да не бъде обявено в несъстоятелност. Швих посочи, че подобна е и позицията на другия кандидат за комбината - украинския инвеститор Константин Жеваго.

В писмото на “Арселор Митал” ще бъдат изложени задълженията, които компанията поема при придобиване, както и инвестиционните намерения. Според проучване на компанията планираните инвестиции в комбината са 500 млн. долара.

Компанията има намерение да придобие активи на предприятието след обявяването на търг за продажбата им. По думите на Швих е постигнат добър напредък за удовлетворяването на кредиторите на комбината, като старите задължения на дружеството могат да бъдат изплатени след продажбата на активите на комбината.

Предвижда се да бъде подписано споразумение с всеки кредитор с фиксирани срокове на плащане. Все още не е постигнато окончателно споразумение с облигационерите, поясни Швих, но разговорите вървят в добра насока. Общият размер на задълженията на дружеството е около 1,5 млрд. лева.

Средствата в размер на 30 млн. евро, които “Арселор Митал” осигури за изплащане на заплати за март и април и на парите за храна, както и за покупката на необходимите суровини, са гарантирани със залози върху бъдещото производство на горещо валцовани продукти. По думите на Швих проблемът на “Кремиковци” е, че бартерното ниво на търговията е високо и дружеството не разполага с достатъчно кешови средства.

“Арселор Митал” е готов в момента да вложи 100-150 млн. долара за работен капитал.

Вече е разработен план за изпълнението на екопрограмата на комбината, който трябва да започне още през юни-юли, независимо от процедурата по несъстоятелност. Първоначално “Арселор Митал” предвижда през юни да вложи за спазване на минималните екоизисквания 30 млн. долара, а през следващите две-три години екоинвестициите да достигнат около 120 млн. долара. Компанията е разработила и краткосрочен план за действие, свързан с безопасността на труда. След покупката на активите на дружеството ще бъдат инвестирани между 90 и 120 млн. долара.

Плановете на “Арселор Митал” са да придобие и да има едно цялостно работещо предприятие, подчерта Швих. Амбицията на компанията е комбинатът да заработи с пълния си капацитет, като месечното производство достигне 100 000 тона от сегашните 50 000 тона. Сега комбинатът работи с една трета от капацитета си, а от шест месеца работят 50-60 на сто от мощностите на комбината, твърди Швих. Целта е да се пуснат спрените мощности като например тази за студено валцоване.


Снимка на две колони - “Арселор Митал” обещал да инвестира 30 млн. долара още през този месец за спазване на минималните екоизисквания от комбината в "Кремиковци", който е най-големият промишлен замърсител в Софийското поле.


04.06.2008 г.

В столичния градски транспорт: Общинарите гратис, останалите - за лев
Семействата на общинската администрация също пътуват гратис
от Павлина Араджиева

Безплатни карти за пътуване в градския транспорт за всички служители на Столична община и районната администрация гласуваха вчера общинарите в бюджетна комисия. Безплатно ще се возят и съпрузите на подчинените на кмета Борисов, гласи предложението на заместника му Велизар Стоилов. В доклада за новите цени на пътуване в градския транспорт от 1 юли билетът ще стане един лев, а месечните карти ще струват 50 лв. за редовните пътници. Общинските съветници обаче няма да се возят безплатно, въпреки негодуванието на Мита Георгиева и Илия Илиев от ГЕРБ.

Администрацията на Столична община в момента е 2711 души. Всеки ден напускат добри кадри, които аз не мога да задържа със заплати от 300-350 лв., коментира за “Новинар” кметът Бойко Борисов. Бюджетът за заплатите на общинските служители, както и щатните бройки, се определят от държавата, а той е ограничен. По думите му това е стимул да се запазят кадърните хора и да се предотврати корупцията в общината. Борисов каза още, че за по-високи заплати на служителите може да се помисли едва в началото на 2009 г., когато се види колко е преизпълнението на бюджета.

04.06.2008 г.Парламентът си прави подземен гараж
Ще събира 400 коли, строят го 1 г.
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Народното събрание да си построи и стопанисва подземен гараж между Двореца и бившия Пар­тиен дом, разреши вчера комисията по бюджет и финанси на Столичния об­щински съвет по предло­жение на главния архитект на София Петър Диков.

Отказаха кметството да направи паркинг при заседателната зала на парла­мента, било опасно. Нека тогава си построят при дру­гата зала и да освободят ме­стата, които сега депутати­те ползват на пл.„Ал. Нев­ски", обясни Диков.

Той допълни, че избра­ниците са предвидили в таз­годишния си бюджет 2,5 млн. лв. за изграждането му. Затова след приемане­то на доклада на Диков от СОС идния четвъртък ръ­ководството на парламен­та ще възложи веднага проектиране на съоръже­нието и обществена поръч­ка за строителство.

Фирми кандидатки били готови да дълбаят, без да затормозяват сегашната

организация на движение, т.е. без да пробиват дупка, а с поставянето на плоча, под която да си работят.

От парламента потвър­диха, че е заложен бюджет за паркинга. Поради недо­стига на места за колите на служителите в него нямало да пускат външни автомо­били. В момента наземният паркинг до „Св. Ал. Нев­ски" се ползва само от де­путати, а сътрудниците им и другите щатни на НС си плащат за „синя зона".

Диков уточни още пред „24 часа", че подготвител­ните процедури ще при­ключат до края на година­та и тогава ще почне строи­телството. Самото то ще отнеме максимум 1 година, изчисли архитект №1.
04.06.2008 г.

Общинарите в рейса без пари
СОФИЯ. Общинските чиновници и съпрузите им ще пътуват без пари в столичния градски транспорт. Това реши вчера финансовата комисия в кметството. Много чиновници вземали 300-500 лв. на месец и масово напускали. Затова решихме да ги подпомогнем поне с безплатен рейс и трамвай, обясни съветникът от ГЕРБ Радослав Тошев. В общината работят 2711 души, което, удвоено с броя на съпрузите, ще струва около 2,5 млн. лв. за безплатни карти. Един лев ще струва билетчето от юли, потвърдиха още съветниците. Те отхвърлиха предложението на Георги Кадиев от БСП да се намали цената на 90 ст. За хората, които си купуват талони, поскъпването е само с 5 ст. за десет талона и с 15 ст. за "билети петица", обясни зам.-кметът Велизар Стоилов.

Сияна Севова

04.06.2008 г.Унизени, премълчани и забравени
Скъсана ли е пъпната връв между БСП и интелектуалците?
Както твърди вестник „24 часа", на среща със симпатизанти на БСП в Сандански премиерът -партиен председател Сергей Станишев възразил на пенсионерка, която му се оплаква­ла за нещо си:

„Забелязал съм един порочен феномен сред редиците на БСП. Когато сме на власт, тогава сте най-големите мрънкала."

Ще оставя настрана обидния израз „мрънкала", щом става дума за пенсионерка, за която, и без да я разпитвам, съм сигурен, че едва свързва двата края. Партията на социалистите официално призна, че пенсионерите са най-голямата жертва на прословутия преход към капитализъм, защото те изградиха съвременна България, а тя бе продадена за стотинки на новите капиталисти и на чужди офшорки срещу колосални подкупи. От инкасираните от приватизацията пари - два милиарда лева срещу активи за близо 100 милиарда, пенсионерите не получиха нито лев. Когато веднага след разпадането на Югославия интервюирах прези­дента на Словения Милан Кучан (преди това той беше председател на партията и на югославските, и на словенските комунисти) Кучан ми каза, че са решили парите от приватизацията на държавната собственост да бъдат разпределяни в три фонда: една трета - за иконо­мически растеж, една трета - за реституция на национализирани имоти и една трета - за пенсионния фонд. Така, още по онова време (тоест преди 18 години) минимал­ната пенсия в Словения бе 400 евро, а максималната - 1500. По­бързах да споделя това с виден партиен деец от миналото, който ми каза, че подобна идея е била лансирана и в ръководството на БСП, но на „Позитано" 20 е била отхвърлена още в зародиш. Защо? Не знам, но предполагам, че е било пак в резултат на лобирането на

едрото капиталистическо присъствие в най-висшите партийни среди Иначе председателят-премиер е напълно прав за мрънкането. Действително, когато БСП е на власт, нейните членове и симпати­занти са най-критични, но по една проста причина - че са очаквали, че са се надявали, тя да осъщест­вява предизборните си обещания, а на практика това не става. С извинението, че БСП не управлява сама, а е в коалиция. Но нещата не бяха по-различни и когато управляваше самостоятелно.

А и защо да мрънкат, когато на власт са били Костов или Сакскобургготски? Та те открито се обявяваха за дясна, тоест антисоциална политика. Избирателите пак протестираха, но поне не се чувстваха разочаровани. Знаеха какво ги очаква.

Неотдавна наш известен белет­рист ми се оплака, че от много месеци насам от Клуба на писате­лите социалисти са поискали да бъдат приети от партийния предсе­дател. И до този момент от него­вия кабинет не е дошъл и хал хабер. В същото време, като научил, че писатели искат среща, Бойко Борисов на крака им оти­шъл, изслушал ги и дори обещал да реализира техни искания. Едно от тях е да предостави сграда за Дом на културните дейци. И той не само им я обещал, но им дал и 50 хиляди лева. А после в среди на БСП чух именно мрънкане защо Лиляна Стефанова и Анжел Вагенщайн са му благодарили толкова възторжено. Ами ще му благода­рят, разбира се, че ще му благодарят. Защото не само ги е уважил, но им е помогнал, и то съвсем конкретно.

Някога БКП, а в началото на промяната и БСП имаха съвсем друго отношение към българските интелектуалци. Спомням си, че в първия Висш партиен съвет на БСП бяха избрани близо двадесе­тина изтъкнати културни дейци, сред които бяха Валери Петров,

Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Кольо Георгиев, Анжел Вагенщайн. В следващите състави интелектуалците непрестанно намаляваха, а докато накрая съвсем се стопиха.

Тъкмо затова не може да пре­дизвика особено учудване защо се пренебрегват и премълчават юбилейни годишнини на известни наши писатели, поети, художници, артисти, архитекти. Аз дълбоко уважавам Светлин Русев, с когото някога дори работехме в съседни кабинети, но той не е единственият голям български художник. Защо си отиде „забравен от Бога и царя" Генко Генков, защо не бе отбелязан, както подобава, юбилеят на Енчо Пиронков? Заче­тени ли бяха с ордени или чества­ния годишнините на такива наши известни творци като поетите Найден Вълчев и Петър Караангов,

като писателя Борислав Бойчев? 80-годишнината на арх. Михаил Соколовски премина незабелязано, независимо, че за Старозагорската опера той получи Хердерова награ­да, а построи още пет други теат­ъра. Дори старият Созопол да бъде съхранен такъв, какъвто е бил, дължим именно на него, защото му посвети четвърт век от живота си. Ами големият наш скулптор Величко Минеков? Чух, че е предложен за академик, а не чух нищо за неговата 80-годишнина.

При всичката ми любов към Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, само те ли заслужават персонални пенсии?

Та цели поколения израснахме с образите, които създаваха на театралната сцена, а и в киното такива блестящи актьори като най-добрия български Хамлет Сава Хашъмов, като обаятелните Таня Масалитинова и Жоржета Чакърова? Защо и за тях няма ни вест, ни кост? Ами основателят на българския куклен театър и на българска школа в кукленото изкуство Атанас Илков? Ами великолепните композитори Емил Кюркчийски и Жул Леви? И не си ли отиде от този свят поетът Христо Фотев, осъден от БТК за 280 лева неплатен телефон, а съдът го задължи да плати и 26,40 лв. разноски по делото?

И по време на тъй наречения тоталитаризъм, и през годините на тъй наречения преход все се изтък­ваше, че в България не е имало реално дисидентско движение. Това действително е вярно. Но не са ли са се позамисляли анализаторите на днешните и вчерашните време­на, че това до голяма степен се дължи и на неоспоримия факт, че

партията на българските комунисти полагаше изключителни грижи към хората на творческия труд

Една от целите на управляващи­те тогава може да е била и тази -да се предотврати създаването на българско дисидентство, но де такива грижи и сега? Де сега да има клубове на писатели, художни­ци, архитекти, почивни станции и домове за интелектуалци, творчес­ки командировки по България и чужбина, контрактации за написва­не на произведения и откупки на цели изложби! Де ги и грижите на „тоталитарната" власт за осигурява­не на апартаменти и ателиета на български творци!

Не мога и да претендирам за изчерпателност. Имената, които споменавам, са само примери, за които се сещам от срещи и разговори с приятели от тези среди. Убеден съм, че списъкът на премълчаваните и забравените е далеч по-голям. И далеч по-осъдителен за партия, която бе извести c традициите си да поддържа най-тесни връзки с хората нa умствения труд. Ето защо cе боя, че пъпната й връв с тях е вече скъсана. А пъпна връв не се регенерира!Горан ГОТЕВ


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница