Г. Защо рушим лицето си от Фанна КолароваДата18.06.2018
Размер340.96 Kb.


07.11.2008 г.

Защо рушим лицето си
от Фанна Коларова*
Родното ни място е съвкупност от светлината, мирисите, шумовете, улиците, природата, с които оставаме свързани цял живот. Как ще се движим по пътя на живота си се определя и от културата, която то ни е дало. Животът на поколения е натрупвал през вековете на това място стремежи, борби, моменти на щастие, нови идеи. Вълнуващо и интересно е да се проучва историята на столицата ни и на сгради като църквата "Света София" и Съдебната палата например. Площадите, градините и най-вече центърът на града, който е същевременно и емблемата на България - всичко това е изградено пред очите на софиянци и оставило спомени сред тях. Тази обща памет ни свързва дълбоко и силно с града и създава един вид родствена връзка между съгражданите. Преживелици по улиците създават емоционална тъкан в нас.
Градът и всеки негов жител са в постоянно взаимодействие. Градът е нашият общ организъм. Раните, които му се нанасят, са наши рани. Допускаме да се събарят ценни сгради, да няма метър от тротоарите, на който да се стъпва безопасно, да няма улични платна без повреди, да се вдига прах с метли по цял ден, вместо да се чисти с отдавна въведени в практика машини, да няма чисти тоалетни. Изброеното са най- елементарни условия на бита. Да изискваме от тези, на които плащаме заплати, за да се грижат за елементарните нужди за живот в София, не би трябвало да е тема на разговор!
Има и друго обяснение - то е в съзнателното ежечасно унижение на гражданите, което да ги сломи, оставяйки ги сред мръсотия и безнаказан вандализъм. От спомени и снимки знаем, че София е била подредена, чаровна, озеленена, чиста и приветлива. Знае се също, че най-добрата защита от престъпления на овластените е присъствието на гражданско общество, будно, интелигентно и активно.
Лицето
Как ще се почувстваме, ако някой ден, поглеждайки се в огледало, намерим едно ново, непознато лице? Първо ще помислим, че сме си загубили разума. Лицето, с което сме израсли, с което ни познават другите - без него и самите ние не можем да се разпознаем, да кажем "ето, това съм аз"! Защо рушим лицето си? София е огледалният ни образ. Вглеждаме се в нея и ни става страшно. Тегли се една псувня - като хапче срещу комплексите за малоценност и се отминава, но преглътнатата горчилка се напластява и ни отравя. Продължаваме ден след ден да вървим по изпочупените тротоари с наведени глави, не само да не се препънем, а защото ни е яд някому, но и на самите нас.
По света свързват България с катедралата "Александър Невски", паметника на връх Шипка и Слънчев бряг, е да, и Рилския манастир и Седемте рилски езера. Все още! Слънчев бряг вече отпадна от списъка, Седемте рилски езера също се бетонират, а за площад "Александър Невски" се изработват планове да бъде остъклен. Така за едно десетилетие ще допуснем лицето на България да бъде заличено от псевдомодерни, породени от алчност строежи.
Пиша тези редове като художничка, възпитаник на Художествената гимназия и на Националната художествена академия. Ансамбълът на площада около катедралата "Александър Невски"ще бъде коренно променен, ако се реализира строежът на една по височина и обемност доминираща сграда, на мястото на Художествената академия. Тази висока 22 метра маса ще се изцъкли с остъклената си фасада, напълно чужда по стил на обкръжаващите я.
Под заглавието Национална художествена академия се разработват планове за една мултифункционална сграда в центъра на София. На нея се гледа като на обект, с който ще се усвоят пари от Европа. Заглавието НХА е камуфлаж. Това се доказва от несъвместимостта на предвидените офиси, заведения, паркинги с учебния процес в едно висше училище по изкуствата. Идеята ателиетата да бъдат облицовани с мрамор, буди в мен смях. За част от тях е запланувано да бъдат изпратени в подземен етаж, за някои специалности ще се търсят помещения на други адреси...Затова пък ще има сладкарници и ресторанти, сигурно не за портмонето на студентите. Ще има слънчеви офиси за Евродепутати и подземни гаражи.
Националната художествена академия няма нужда от мултифункционална сграда, а една мултифунционална сграда няма нужда от присъствието на бедни студенти, които претендират за просторни ателиета. Логиката на бързата печалба ще наложи за много кратко време други обитатели. Така че колегите ми с титли и без титли, преподаватели в академията, които почти под пълен строй са застанали зад проекта Добрев-Йонов в очакване на обещаните хонорари за монументални художествени пана по новата сграда, ще се прославят като ликвидатори на Художествената академия.
Пренебрегва се присъствието на историята. Построеното до днес по проекта на Смирнов от 1906 г. се е утвърдило като мащабност, стил и материал. Всеки зид е напоен с история, с присъствието на всички наши именити художници, било като преподаватели или студенти тук. В проекта се предвижда събаряне на сегашната сграда с ателиета и вграждане на по-малката, червената под остъклената фасада на новата, мултифункционираща. Най-болното в този амбициозен план е, че не е разработен като част от ансамбъла на площада. Реализирането на сградата ще е началото на разрушаване на площад "Александър Невски".
След падането на стената, в Берлин се проведоха продължителни и ожесточени диспути на тема застрояване на стария нов център около Бранденбургската врата, Паризер плац и Потсдамер плац. Спореше се за стила на историческия център и в детайли за височината на застрояване, допустимите материали, отвори по фасадата и пр. На подиумни дискусии и в медиите се включиха институции, организации, известни личности и заинтересовани граждани.
Проектът на Смирнов от 1906 г. за центъра на столицата като ансамбъл е историческа даденост за софиянци и за България. За радикалното му ликвидиране не се говори, а се действа тихо зад закрити врата. Обществен диспут до днес не се е състоял. Обществеността трябва да получи информация и възможност да участва в дискусията. Защо се мълчи? Защо студентите не се изказват каква да бъде тяхната Художествена академия? Имат ли мнение по въпроса господата Бойко Борисов, Георги Първанов, Сергей Станишев?
Не случайно Художествената академия и Софииският университет съседствуват с най-голямата християнска катедрала в България, Народното събрание и БАН. Творческата младост в непосредствена близост със законодателния орган на републиката. Трябва да се преклоним пред ония глави, които са заложили на инвестицията Бъдеще.
Архитектурните ценности
Пътят към ада е павиран с добри намерения. Съкооператорите ми търсеха начин да санират пооръфаната от времето сграда, строена 1939/40 година. Намериха си и човека, който със славата на много голям архитект, работил години в Париж, с връзки към управляващите страната и държащите печатите чиновници, пожелал да си преустрои нашите тавански помещения в ателие. Архитект Стефан Добрев - същия, с амбицията да засенчи храма "Александър Невски" и да скрие от погледа ни сградата на Националната nудожествена академия.
Оживена строителна дейност преживяхме от месец септември 2006 до януари 2007 г., но без узаконени работни чертежи. Сподвижници на арх. Добрев от строителен надзор "Тракия Гарант" АД, Пловдив, му издадоха Акт 14. Строежът беше изоставен от месец март до месец ноември. Като резултат - теч и плесен в последните два етажа. Узаконени работни чертежи и до днес няма. Прикриват се "малки" беззакония и се създават свършени факти.
Кооперацията, изградена от архитектите Константин А. Джангозов и Радослав Родославов, в оригиналния си вид е включена в документацията Икомос на ЮНЕСКО като пример за модерна архитехтура в София. Сградата е част от ансамбъла на площада. С елегантния и изразителен завършък със заоблени калканни стени, видим по цялата дължина на булевард Васил Левски от НДК, тя беше най-изразителната постройка на площада. Сега контурът на площада е нарушен. Заоблените калканни стени са заличени, въпреки твърдението в текста на идейния проект, че ще останат видими. Скандално е не само, че видът на една от най-красивите кооперации на София е обезобразен и площадът с паметника на Патриарх Евтимий е загрозен, но незаконно изградения надзид и опряната въру него покривна конструкция представляват опасност за живота както за живущите в сградата, така и за минувачите.
Съвременна архитектура - да, всяко поколение допринася с нови идеи, форми, материали и се вгражда между завареното. Това е изкуство, което не всеки владее! Недъгавият и напълно незаконен строеж върху сградата на архитектите Джангозов-Радославов е видим за всички. Традиция не се купува, тя е без цена. Тя се трупа векове, с усилие на духа. А практиката да се взимат решения зад затворени врати е като бумеранг.

07.11.2008 г.Ковачки купи Общинската застрахователна компания
Христо Ковачки вече притежава 65,55% от акциите на Общинската застрахователна компания (ОЗК). Това стана ясно вчера след приключване на търга с явно наддаване, който се проведе в Столичната общинска агенция за приватизация. Неговата фирма „Ел Ем Импекс” беше единственият кандидат, а Ковачки трябва да плати в едномесечен срок обявената тръжна цена от 9,6 млн. лв. за акциите. ОЗК е една от най-малките компании в сектора на застраховане, като пазарният й дял е под 1%. Дружеството е атрактивно заради лиценза и стабилната си позиция.

07.11.2008 г.Парно в София от понеделник
„Топлофикация София" за­почва да пуска парното от по­неделник.

Това се прави заради прог­нозата за трайно застудяване, каза главния диспечер на дружеството Никола Стани­миров. В първия ден ще се пусне отоплението на всички детски учебни заведения, ко­ито още са без отопление, ка­за Станимиров. От вторник в рамките на 7 работни дни за­почва поетапно включване на отоплението на всички ос­танали жилищни, админист­ративни и стопански сгради. Последно ще бъде включено парното на платците с най-го­леми задължения, обясни диспечерът.

07.11.2008 г.

Жеваго осъди “Кремиковци”
Продукция на украинците изчезнала, пак няма пари за заплати
Константин Жеваго осъди "Кремиковци". Неговата "Ворскла стийл България", която имаше договор за ишлеме с комбината, спечели дело в Софийския градски съд вчера. Магистратите постановиха, че металургичният завод дължи на украинците 5 млн. евро и 28 хил. тона продукция. От "Ворскла" ще искат и разследване на дейността на ръководството на "Кремиковци" заради липса на продукция. От оперативното ръководство на комбината обяснили на хората на Жеваго, че не знаят къде са суровините и готовите метали. "Ворскла" твърди, че е доставила 60 хил. тона суровини, от които би трябвало да са произведени въпросните 28 хил. тона метал. Съдът потвърди правото на собственост на "Ворскла стийл" върху готовата продукция и суровините според подписания с "Кремиковци" договор за производство на ишлеме. Магистратите смятат още, че обвиненията срещу украинците за неизпълнени задължения за доставка на суровини са безпочвени.

Компанията на Жеваго стартира дейност в комбината на 6 август и я прекрати на 21 октомври. Спряхме инвестиционната си политика поради непрекъснатия саботаж и кражбата на продукция, се казва в становището на "Ворскла". Друга причина била несъгласуваността в действията на кредиторите, държавните институции, управляващите и профсъюзите.

Решението на съда може да остави работниците в "Кремиковци" без заплати. Ръководството на комбината смяташе да плати парите, като продаде продукцията. Сега тя се оказва собственост на украинците. Вчера не бе предвидено плащане на заплати в комбината, обявиха от пресцентъра. Металурзите още не са получили възнаграждения за август и септември.

Невена Мирчева

07-13.11.2008 г.Свалиха софийския зам.-кмет по транспорта от общинския рейс
Внимание! Вратите се затварят
Столичани ще запомнят Велизар Стоилов с многото неизпълнени обещания и поскъпването на билетите
ЗДРАВКА АНДОНОВА

* * *


Кариерата му на "Московска" 33 започва по начина, по който завършва - със скандал за конкурс

Изобретателят на чушкопека искаше София да прилича на Атина, Париж, Милано и Токио заедно

За пет години в управлението на общината нито едно негово предложение не проработи

Кое е общото между организацията на движението в столицата, деноминацията на лева и изобретяването на чушкопека? Това е участието на вече бившия заместник-кмет по транспорта на София Велизар Стоилов - ампутираната дясна ръка на Бойко Борисов след поредния корупционен скандал в Столична община. Образ, който умело съчетава в себе си словоохотливостта на политика и работохолизма на чиновника, острия ум на изобретателя и екстремизма на спортиста.

Инженер по образование и банкер по призвание (б.р. - завършва второ висше образование - банков мениджмънт) Велизар Стоилов сяда на зам.-кметското кресло на "Московска" 33 през ноември 2003 г. по времето на последния мандат на Стефан Софиянски. Решен да ускори строежа на метрото и да подобри организацията на движението в София, новият експерт №1 по транспорта е посрещнат със скандал - ангажиращия общественото внимание казус дали обявеният конкурс за маршрутните линии е манипулиран или не, гръмва през декември. Тогава частни фирми подават жалби в съда срещу Столична община с твърдението, че критериите за допускане в търга целят да облагодетелстват големи риби и предишни превозвачи. Така едно от първите неща, които трябва да направи бившият главен секретар на БНБ на новата си длъжност, е да се занимае със скандал.

Велизар Стоилов няма право на брейк или отсрочка, за да навлезе в работата. Бързо и спешно трябва да измисли сигурен начин за решаване на назряващите със страшна скорост основни проблеми в София - растящите на дължина колони от коли по големите транспортни артерии, липсата на места за паркиране, бавната скорост и непривлекателността на градския транспорт. Ключ за изход от набиращата сила транспортна криза ексбанкерът търси в опита на управниците на столици в Европа, което е доста разумен ход. През петте години на управлението си Велизар Стоилов по-скоро черпи, отколкото прилага "ноу-хау" от света, говори или обещава.

Еднопосочно движение по "Цариградско шосе" като в Рио де Жанейро, паркиране и пропускане на "коли с нечетни номера в нечетни дни" като в Атина, тъпкачи в метрото като в Токио, екотакса за влизане в центъра като в Милано, регулировчици на мотори като в Париж, кръстовища на няколко етажа като в столиците от Белия свят - всички тези иновации, целящи намаляване на задръстванията, бяха направени, "построени", но само на думи (б.р. - по зависещи и независещи от Велизар причини). За няколко от тези решения бившият зам.-кмет по транспорта се изпускаше да се ангажира със срокове, което му спечели неофициални етикети като "кмет, който само обещава". Факт е обаче, че успява да въведе SMS паркирането в "синя зона" и разшири платения паркинг до 10 000 места

Другите факти - въвеждането на новата система за таксуване в електротранспорта, а именно картата с чип и валидатора; заграждането на "Графа" с колчета; цялостните ремонти на ключови булеварди в София (почти всички най-големи), които поне малко улесниха движението; кърпенето на дупките в малките улички и други. Преасфалтирането на "Цариградско шосе" обаче му спечели не само адмирации. Най-много критики Стоилов отнесе заради забавянето на пускането на метрото и разширението на Околовръстното шосе и увеличението на билетчето за градския транспорт на 1 лев през юли, което софиянци нарекоха "скандално".

Въпреки че понякога блести с политическа словоохотливост и способност да дава обещания като политик преди избори, Велизар Стоилов като управник държи да е близо до хората. Постоянната комуникация с шофьорите от градския транспорт, които на няколко пъти плашеха да стачкуват за заплати и да поставят София под блокада

изявленията в разговорен стил, желанието винаги да обясни на хората защо дадена улица трябва да се затвори за ремонт или защо трябва да си дупчат билетчето за рейса - това са само част от доказателствата за неговия стил в работата му на "Московска" 33 и желанието му да го определят като експерт, а не - като политик.

Факти от биографията му пък свидетелстват за нюх към изобретателството - Велизар е един от хората, които измислят и създават модерния за времето си чушкопек (б.р. - макар че той не обича да се хвали с това постижение); участвайки в деноминацията на българския лев като ключова фигура в БНБ, Стоилов дава своя принос и за дизайна и начина на отпечатване на новите банкноти. За спортния му хъс съмнения няма - почитател е на уиндсърфа, ските и други екстремни състезания.

И спортистите обаче падат в капани - особено ако те са политически. С това изречение може да се обобщи едната версия за скандала с конкурса за избор на превозвачи по 15 линии на градския транспорт, който тресе Столична община от няколко дни. Другата обаче е, че бившият зам.-кмет по транспорта съвсем съзнателно е участвал в корупционна схема, като е манипулирал търга и е предопределил победителите в него. Истината за вината или невинността на Стоилов ще я изясняват компетентните органи от прокуратурата и ДАНС. Факт е обаче записът на разговор между Велизар и шефовете на големи транспортни компании: Ивайло Константинов ("Юнион Трейд Къмпани"), Миролюб Столарски ("Карат-С"), Росен Илиев (МТК) и Асен Добранов ("Столичен автотранспорт"), в който те се разбират кой коя линия да вземе. "Думите ми са извадени от контекста. Не може и да става дума за корупционна схема", категоричен е Стоилов в признание за записа. Бившият зам.-кмет обаче твърди, че е целял запазване на 2 линии за общинската фирма "Столичен автотранспорт", тъй като зададените от съветниците критерии за участие в конкурса "режели" малките дружества. Според БСП далаверата, която е на стойност 250 млн. лв., е с цел финансиране на партията на Борисов - ГЕРБ. Генералът отрича категорично, но прие и подписа оставката на Стоилов.

Така управлението на Велизар Стоилов като зам.-кмет по транспорта свършва по начина, по който започва - със скандал за конкурс.


07.11.2008 г.

Кирил Добрев: Отиваме на война с бившите мутри
"След като ГЕРБ краде от програмата на СДС, дърпа леви избиратели, сега се е насочила към симпатизан­тите на "Атака" и заради това поде темата за етниче­ския модел". Това заяви вчера пред БТВ депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Според него цялата тази борба е за 6-7% от гласоподавателите на "Атака". Добрев допълни, че това ще струва много на държавата, защото заиграването с етническия модел е много опасно за хората, не за политиците. "Отиваме на война с тези, които смениха мутренското си минало с други бизнес интереси. БСП ще води война с хората, които са некоректни към държавата", каза още Добрев. Той беше категоричен, че социали­стическата партия не търгува с гласове по повод упре­ците на ГЕРБ ден по-рано.

07-13.11.2008 г.Грешни параметри заложени в новия бизнес план на софийския концесионер
ВДИГАТ ВОДАТА С ФАЛШИВИ СМЕТКИ
Във BиK крият загубите и отчитат no-големи инвестиции
ИЗКУСТВЕНО на-гласени параме­три са заложени в одобрения от Дър­жавната комисия за енергийно и водно ре­гулиране (ДКЕВР) биз­нес план на „Софийска вода" АД за 2009-2013 г., сигнализират ВиК специалисти.

Това ще доведе до огро­мно необосновано покач­ване на цената на водата в столицата до 2,39 лв. с ДДС.

Според специалистите сил­но са занижени два от най-ва­жните показателя - подавано­то водно количество и общите загуби. По този начин чисто формално се постига не само намаляване на процента на общите загуби, но и се обосно­вава поскъпването на питей­ната вода посредством запаз­ване на малки по размер фак­турирани водни количества до размери, недопустими за една гравитачна система.

„Одобряването на новия бизнес план 2009 - 2013 г. на „Софийска вода" е поред­ният гаф на ДКЕВР", ко­ментира по този повод пред „168 часа" проф. д.т.н. Емил Маринов. „В резултат на така одобрените, неизпъл­ними за този период клю­чови параметри за систе­мата - подадените водни количества и загубите на вода, софиянци ще плащат неоползотворени от тях над 135 млн. куб. м годишно", обяснява проф. Маринов, който е й бивш зам.-министър в Министер­ството на околната среда и водите.„Ние смятаме, че сме из­пълнили поетите ангажи­менти съгласно закона към ДКЕВР по отношение на изготвянето на план 2006-2008, но трябва да имаме впредвид, че първоначално исканите цени влязоха в сила едва от 01.06.2008 г. и ние за седем месеца не можем да изпъл­ним заложените параме­три", се казва в отговора на „Софийска вода" до в-к „168 часа". В София има 3 квар­тала с ромско население, къ­дето водата не се фактурира и плаща, обясняват от дру­жеството. „По отношение на новия бизнес план 2008 г.-2013, считаме, че всички прогнозни данни в него са реалистични при условие, че ни бъде дадена възможност да работим спокойно", до­пълват от компанията-концесионер. По необясними причини, когато е разглежда­ла проекта, държавната регу­латорна комисия си е затворила очите въпреки че в текущия биз­нес план на концесионера -за 2006-2008 г., въпросните изходни данни също са не­допустимо занижени и неиз­пълнени. В сега действащия план е заложено намаляване на подаваните водни количества от 231 млн. куб. м за 2006 г. до 190 млн. куб. м за 2008 г., или общо с около 40 млн. куб. м по-малко. Въз ос­нова на данните за първото полугодие на тази година, подаваното водно количе­ство за 2008 г. се очертава да достигне 226 млн. куб. м, тоест почти колкото е пода­деното количество през 2006 г. Съгласно чл. 31 от Закона за регулиране на ВиК услу­гите за нереализирането на така заложеното огромно намаление с 40 млн. куб. м ДКЕВР е тряб­вало да санкционира конце­сионера още през първата година, а при очертаващото се огромно неизпълнение през втората година коми­сията има право да прибегне дори до анулиран» на догово­ра с ВиК оператора. На фона на това скандално размина­ване в текущия план дър­жавният регулатор одобрява новия бизнес план, в който е предвидено за следващите 5 години още по-драстично редуциране на подаваните водни количества с над 60 млн. куб. м - от 226 млн. куб. м за 2008 г. до 164 млн. куб. м за 2013 г. От водния регу­латор не отговориха до края на редакционното приключ­ване на вестника, оправда­вайки се с голямата заетост на комисията. По мнението на експерти първата цел на концесионера е с така пла­нираните нереализуеми ко­личества доставяна питейна вода да отчете препоръчано­то от ДКЕВР намаление на загубите. Според професио­налистите в бранша е невъз­можно ежегодно в продъл­жение на 5 години да се на­маляват подадените водни количества с по 12 млн. куб. м/год., след като в последни­те три години те имат почти константна стойност - около 230 млн. куб. м. Горното оз­начава, че в края на периода жителите на град София от­ново ще са изправени пред огромни загуби на питейна вода в границите на 60%, чиято доставка трябва да плащат. Остава необяснима ролята на ДКЕВР на съу­частник в безотговорното поведение на концесионера, който не само че не намаля­ва огромните загуби на сис­темата в продължение на 8 години, но с приетия абсо­лютно нереален бизнес план гарантира същите загуби и за следващия петгодишен период, възмущават се експертите.От друга страна, с това фиктивно намаляване на водните количества „Со­фийска вода" АД си осигу­рява и постигането на

втората основна цел - планирането на практи­чески константна стойност на фактурираните водни количества в размер на 88-90 млн. куб. м/год. в продъл­жение на целия 5-годишен период, с което оправдава необходимостта от допълни­телни инвестиции, осигуря­вани от столичната община.ИВАН БУТОВСКИ


07.11.2008 г.

Решението сергиите да изчезнат е взето още през февруари 2007 г.
Гонят ретро търговците от “храма”
Петър Петров

От началото на ноември ретро пазарчето на площада до храм паметника "Св. Александър Невски" жужи като кошер. Наместо да подпишат новите си договори, на търговците е заявено, че сергиите им се разтурят. На 31 октомври, в 16,10 ч следобед около стотината познавачи на старинни монети, картички, табакери, лули, значки, ножове и други ретро джунджурии, получават уведомление, че договорите им са прекратени - на 1 ноември трябва да напуснат площада пред храма.

Сред почитателите на старинните вещи може да бъде забелязан и депутатът от ДСБ Константин Димитров.
"Това е срамота - заяви една от засегнатите, Мария Трачева. - Наши фенове са испанският посланик, немският посланик, служителите в италианското посолство, жената на френския посланик. Когато научиха, че ни махат, дипломатите директно попитаха защо не протестираме."

Уличните търговци са потресени от начина, по който научават неприятната новина. Чудят се как ще вдигнат сергиите си и ще си тръгнат завинаги от мястото, което обитават от години. Питат защо поне фирмата "Пазари-Изток", на която плащат ежемесечно наемите си за заетата от тях площ, не ги е предупредила по-рано за подписаното лично от главния архитект на София Петър Диков решение от заседанието на общината.

По-скандалното в случая обаче е, че потърпевшите не знаят, че съдбата им е решена още преди повече от година. На заседание от 8 февруари 2007 г. в общината се събират експерти, отхвърлят и одобряват схеми за развитието на централните части на столицата и вдигат мерника на масите на ул. "Оборище". Търговците, които са известни в публичното пространство като антиквари, са категорични, че никога не са чували за провеждането на такова заседание. Недоумяват защо никой не ги е информирал своевременно. За щастие поне търговците на картини и икони, разположени на пресечната ул. "Париж" остават.

"Седемнайсет години помагам тук на баща ми. Израснал съм на това място. Първоначално сергиите бяха в градинката до "Кристал". След това ни преместиха тук. Досега не сме имали такива проблеми", заяви пред "Монитор" антикварят Мартин Лалов.

Окончателното решение на общината влиза в сила от началото на ноември. Опасността около сто семейства да останат без препитание е реална.

Незнайно защо от "Пазари-Изток", които стопанисват участъка, не са предупредили антикварите, че трябва да се пръждосват. Арх. Росица Пангарова - началник на отдел "Преместваеми съоръжения и реклама" към Столичната община, сподели пред "Монитор", че редовно водят кореспонденция с фирмата, отговаряща за сергиите, и предположи, че именно тя не е реагирала навреме, защото през два-три месеца се е сменяло ръководството й.

Летка Колева, вряла и кипяла в уличната антикварна търговия още от 1989 г., направо не е на себе си: "Сутринта колега ходи до Столична община и взе протокол от заседанието. Чак сега разбираме за това. Нито сме чули да са коментирали нашите маси. Не сме и предполагали, че се е готвел такъв капан за нас".

Колева не си губи времето. Организира подписка в защита на колегите си. Внася и молба в общината за среща със столичния кмет Бойко Борисов, за да разбере дали въобще имат някаква алтернатива. "Само за един ден сме събрали над 300 подписа", уточнява тя. Ядосаната жена не смее да отвори сергията си, за да не я глобят. "Аз съм за спазването на законите, а в момента ние подлежим на наказание. Могат да дойдат от полицията или от данъчната администрация и да ни глобят. Актовете не са малко пари - по 500 лв.", разтревожена е тя.

Летка разказва, че от търговията на открито печалбата й на месец не надвишава 500-600 лв. От тях заделя за наема. Тя продава копия от стари бижута, правени от Съюза на художниците през 60-те и 70-те години. Търси и купува красиви скъпоценности и от кореняци софиянци. Най-скъпото бижу струва 50 лв. Ако се разходите из сергиите, можете да откриете интересни предмети и вещи - всевъзможни старинни знаци на времето - матрьошки, военни каски, ушанки, ордени, медали, брошки, пепелници, бастуни, стари акордеони, гривни, часовници, фотоапарати, радиа, пишещи машини, винилови плочи, дърворезби, хартиени двайсетолевки, десетолевки и петолевки от социалистическо време. Министатуетки на Ленин и Хитлер. Пощенски картички с влюбени още от 1918 г. Фланелки с надпис СССР. Паметта на епохата, в която сме живели. Всичко това сега е на път да изчезне.
Присъда. Продават се вехтории, а не антики
Летка Колева се занимава повече от 20 години с антикварна търговия. Ентусиастката не може да повярва, че махат сергиите им. Над 500 граждани са се подписали вече в защита на ретро търговците.

Арх. Росица Пангарова, началник-отдел "Преместваеми съоръжения и реклама" към Столичната община:

"От години това е един сериозен проблем за общината, който е поставян многократно за обсъждане. Още в началото на 2007 г. в последната одобрена схема за разполагане на преместваеми обекти, подписана от главния архитект на София, и след предварителното є съгласуване с НИПК и постоянната комисия по устройство на територията и жилищната политика, беше предвидено да останат търговците само в участъка на ул. "Париж", пред италианското посолство.

Дадохме дори нова схема за излагане на творби на млади художници там. Тя също е съгласувана. Защото характерът на стоките, с които търгуват хората на ул. "Оборище", не предполага разполагането на сергиите им пред храм паметника. И то в най-централната градска представителна част. В непосредствена близост до други паметници на културата, до Светия синод…

По всеобща преценка на колеги професионалисти - архитекти, художници, и други компетентни лица, това, което се продава там, са вехтории, стоки без антикварна стойност. Аз като гражданка не чувствам необходимост точно в тези части на София да има такива търговци. Личното ми мнение е, че стоки, които са действително ценни и наистина са антики, би трябвало да се предлагат в магазинната мрежа. Има си антикварни магазини.”
Петър Диков, гл. архитект на София: Кой каза, че това са антиквари?
- Арх. Диков, вие сте подписали решението за премахването на сергиите пред храм паметника "Св. Ал. Невски". Как ще коментирате подписката, която организират антикварите, за да продължат да продават там?

- Вие антиквари ли ги наричате? Кой каза, че това са антиквари? Минавали ли сте скоро оттам?…

- Така поне търговците там са популярни в обществото…

- Както казваше един приятел, и хубавата Елена е известна като такава, но това не означава, че всички Елени са хубави, нали? Всеки, който е минавал оттам, знае, че тези хора не са никакви антиквари. Крайно време беше да се вземе някакво решение.

- Продавачите искат среща с кмета. Има ли друг вариант къде да отидат? Те твърдят, че са били страшно изненадани от решението. Съобщено им е в последния момент, че трябва да напуснат територията пред храм паметника?

- Не е в последния момент. Би трябвало да знаят за това отдавна. Сега разработваме варианти, но това все пак е центърът на София и всичко трябва да се съгласува с Националния институт за паметниците на културата… Но това да се продават вехтории върху едни сандъци и кашони, мисля, че не е подходящо за конкретното място.

- Продавачите на картини и икони на ул. "Париж" ще останат, така ли?

- Да, тези, които са на ул. "Париж", ще останат. Те си отговарят на изискванията.

- А на мястото на сергиите какво ще има?

- Засега не знам дали ще се обяви конкурс за други проекти на мястото на сергиите. Нещата трябва да бъдат съгласувани, да са съобразени с позицията и на други отговорни за лицето на града органи и институции.


07.11.2008 г.Държавата обслужва имотната мафия
Бумът на измами с терени и жилища е заради безнаказаност, лошо законодателство, магистратски и полицейски чадъри
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Няма спор, че България е държава на абсурдите. Но дори и най-претръпналите ще останат изумени от фантазията и наглостта, с която престъпници отнемат жилища с измама. И от непукизма на властите, призвани да постановяват справедливост. Ето само няколко примера, достойни дори за вниманието на Холивуд.

Семейство притежава огромен апетитен имот в София - над 800 квадратни метра. В един момент собствениците - брат, сестра и болната им майка, се оказват ответници по две граждански дела. С тях се иска обявяване за окончателен на предварителен договор, с който апетитният имот е продаден за 50 000 лв. В този момент той струва около 800 000 евро, защото средната цена за района е 1000 евро. Сестрата се вижда в чудо, защото никога не е подписвала никакъв предварителен договор и сезира прокуратурата. Междувременно получава и заплаха, че ако не продаде бързо имота, няма да види бял ден. Разбира, че и прокурорите са в "схемата". Жената обаче упорства. Неочаквано изчезва брат й. Седмици по-късно той е открит мъртъв. Дори е погребан, но не в парцела на семейството в Централните софийски гробища. Искането за ексхумация е отхвърлено.

Междувременно съдът приема експертиза, според която подписите под договора са на сестрата и на майката. Независима, но неприета от съда експертиза, обаче показва, че подписите са фалшифицирани. В един от случаите, това вероятно е станало чрез пренасяне на истински подпис по компютърен път. Дори "купувачът" по едно време твърди, че сестрата не е подписвала, но дала съгласие по телефона. Майката, която пък е болна от шизофрения, изведнъж се оказва с пълномощник, със заверено нотариално пълномощно.

Цялата объркана история на няколко пъти е поставяна на вниманието на прокуратурата. Едва преди два-три месеца апелативна прокуратура нарежда на районна да започне дело за имотна измама. До момента няма съществено развитие.

Друг случай. Фирма с уставен капитал от 5000 лв. има в активите си магазин на централна софийска улица, оценяван за над 1 млн.евро. В един прекрасен ден собственикът разбира, че вече не притежава дружеството, а магазинът е продаден на публичен търг и дори вече е препродаден. Това е станало чрез подписана фалшива заповед на заповед, с която той уж се е задължил да върне заем от 50 000 лв. Следва принудително изпълнение и върху фирмата, и върху имота.

Столичният кмет Бойко Борисов също твърди, че с негов фалшифициран подпис в София се продават общински имоти. Имало "шест-седем" случая на такива сделки.

Поне една дузина имоти са придобити по незаконен начин, след като деловодителка от съдебния архив в София е унищожавала валидни стари нотариални акта. Веднага след това се появявали лица, които твърдели, че имотите са техни, и с фалшифицирани документи са придобивали собственост върху терени и апартаменти из цяла София. Обикновено жертви са възрастни хора.

Това е само малка част от случаите през последните година-две, които дадоха основание на зам.шефа на Съюза на юристите в България Йосиф Герон да обяви, че рязкото нарастване на броя на имотните измами вече застрашава и устоите на правната система.

И че, ако не се вземат мерки, гражданите и европейските институции ще си помислят, че има чадър над имотните измами. Това провокира поредния форум у нас, на който отново бе констатирано, че законодателството е лошо. То предвижда затвор и наказателно преследване за документна измама, свързана примерно с кола, телевизор или прахосмукачка, но не и когато обект е имот за 100 млн.евро. За кражба на 4 автомобилни гуми може да лежиш до 8 години в затвора, но ако "откраднеш" имот, ти се полагат най-много 2 или 3 години. За пореден път се видя, че на всички им е ясно как функционира имотната мафия - с участието на нотариуси и адвокати, на полицаи, прокурори и съдии.

Отново лъсна и пълното безхаберие на държавата и на нейните институции по проблема. Защото точно безнаказаността и лошото законодателство са в основата и на този бум на имотни измами. Защото все още не е готов обещаният регистър на направените пълномощни. Не е уреден и достъпът на нотариусите до масивите на МВР за документите за самоличност, книгите и регистрите на Службите по вписвания и до ЕСГРАОН. Липсва и информационната система, по която с натискане на един бутон от всяко място в страната да може да се види дали в друг град е направена дадена сделка, пълномощно или завещание. Нещо, което не би струвало кой знае колко пари.

Но пък така всеки нотариус и съдия ще могат да видят дали дадено пълномощно е редовно, дали са истински представяните нотариални актове, завещания, скици, планове.

Ситуацията сега просто обслужва измамниците. Съдиите и нотариусите казват, че не е тяхна работа да проверяват дали даден документ е фалшив, и нямат такива правомощия. А като се разкрие измамата, прокуратурата и МВР обявяват, че това са гражданско-правни отношения и който има претенции, да ги предяви чрез съда. Ако това не е толериране на имотната мафия, какво е? Ако ставаше дума за държавни интереси, за заплати на чиновници или депутати, за събиране на глоби, данъци и мита, то досега хиляда пъти парламент, правителство и съдебна система да са включили на най-бърза скорост. Но когато става дума за имоти на хората, не помръдват.

А с минимални усилия измамите могат да се намалят с 90% и добре организираните престъпни групи да се окажат зад решетките. Защото и в момента, при действащото законодателство, са възможни достатъчно бързи присъди за документно престъпление. То се доказва лесно. И на базата на присъдата по наказателното дело, измамната сделка веднага може да бъде обявена за нищожна и от граждански съд, а хората да си връщат имотите. Задължително е да се предвидят и по-тежки наказания за имотните измамници. Да има и тежки дисциплинарни мерки за подкупни прокурори, полицаи, съдии, нотариуси и съдебни изпълнители, без които в огромна част от случаите няма как да има имотна измама. За няколко месеца може да се организират регистър на пълномощните и информационна система на всички вписвания. С достъп до всички информационни системи пък нотариусите вече няма да могат да се оправдават - все пак те удостоверяват от името на държавата гражданския оборот.

Всичко останало е държавна абдикация. А при толкова години бездействие съвсем логично възниква въпросът - дали пък тя не е умишлена?
СХЕМИ

Нараства броят на имотните измами чрез фалшиви записи на заповеди, по които уж едно лице се задължава за някаква голяма сума. Като не я върне, му се взема имота. В тази схема обикновено участват адвокати, а понякога и съдии. Точно такъв е и случаят, огласен преди дни от Инспектората на ВСС - адвокат редовно ходел с такива записи на заповед при един и същ съдия в Костинброд и така са отнети имоти на възрастни хора в София. Очаква се да бъдат поискани наказания за съдията, както и за прокурор, който е забавил преписките по жалбите за измама година и половина. Адвокатът обаче е избягал в чужбина и се издирва.

В друга схема се завзема имот без всякакво правно основание. Тя се прилага особено често при терени, предназначени за строителство. Докато собственикът променя предназначението на земята, имотът му се завладява от някой, който го огражда, наема охрана и обяснява, че ще освободи имота само ако му се представи съдебно решение. Обикновено тук идва някое подставено лице, което започва да твърди, че е владяло земята повече от 10 години и я взема по придобивна давност. Тази схема се използва и от наематели, които дълго време живеят някъде без договор, защото собственикът крие данъци или е в чужбина. И накрая наемателите обявяват имота за свой, защото са го владели много години наред.

Третата схема е измама чрез издаването на констативни нотариални актове по обстоятелствени проверки. При нея се харесва даден имот, намират се трима лъжесвидетели, които твърдят, че въпросният имот е владян открай време от измамника. И тъй като осъдени за лъжесвидетелство няма, безпроблемно се намират кошаревски свидетели, за да се издаде нотариален акт. После трябват години съдебни битки, за да се възстанови собствеността.

В четвърта схема се използват като подставени лица клошари, бедни възрастни хора или лица с психични отклонения. При всички измами се използват техните имена и лични карти и накрая те гърмят като "бушони".

При петата схема без проблем се продават, купуват, заменят или залагат за кредити имоти, които са общинска или държавна собственост, чрез фалшифициране на подписите на лицата, които могат да се разпореждат с тях.


и от вчера


06.11.2008 г.

Павлета вписа спорните сделки
Срещу 30 лв. регистрират имот за часове, но заради хаос крадат терени
СТОЙКО СТОЯНОВ

Павлета Тасева е съдийката от Агенцията по вписванията, регистрирала и трите фалшиви сделки с апетитни общински имоти, продадени с подпис менте на кмета Бойко Борисов.

Това разкриха запознати с разследването.

Както "24 часа" първи пи­са, освен 14-те дка, придоби­ти от Петър Драшков, брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС, полицията и проку­ратурата разплитат в мо­мента и измама с още два скъпи имота от 2,5 и 14 дка в центъра на столицата.

Преди месеци от общин­ски те са станали притежа­ние на 67-годишна дама, а в хазната на София не е по­стъпила и стотинка.

Крупната измама според разследващите е организи­рана от уволнената деловодителка в Софийския райо­нен съд Даниела Малинова и адвоката Стефан Конакчиев.

Служители на Икономи­ческа полиция са попаднали в новите схеми за кражба на общински терени, разслед­вайки измами с частни имо­ти на софиянци. От МВР алармирали кмета Борисов за кражбите, а той разпоре­дил проверки, които откри­ли още 5 подобни далавери, потвърди градоначални­кът.

Съдия Павлета Тасева твърди, че не си спомня хо­рата, които са й занесли фалшификатите, използва­ни в престъпната схема.

През службата й ежедневно минавал огромен по­ток от граждани и тя трудно можела да ги запомни. Па­влета Тасева нямала пред­става и преди колко време са станали вписванията на въпросните сделки.

Колеги на Тасева твърд­ят, че всеки гражданин мо­же да бъде приносител на подобни договори. Формал­но се попълвала бланкова молба, която се подавала при съдията заедно с копия от договора и данъчната оценка на имота.

Служителите в службата нямали задължение да правят сравнения и експер­тизи на подписите по дого­ворите, нито да изискват за­поведта, въз основа на коя­то се издават договорът или преписката, по която се е стигнало до продажбата на общинска собственост.

Експерти от Столична община обаче са катего­рични, че именно сериозни­те пропуски в работата на Агенцията по вписванията са причина за скандала.

Според тях на (ратифи­цираните договори, които полицаите им показали, подписът на Борисов бил положен доста грубо, а имитацията му била прими­тивна.

От службата по вписва­нията трябвало да изискат при подобни крупни сделки изясняване каква собстве­ност е продаденият имот, имали заповед за деактуването му, решение на СОС. Досега обаче никой не ги бил търсил за подобни справки.

Запознати с работата в Агенцията до твърдят, че скандалните вписвания би­ли резултат от лошата ор­ганизация и безпорядъка в

службата. Измамниците използвали слабостта в системата и пробутвали ментета. От друга страна 2-3 дни се губели между по­лагането на подпис от съдия и вземането на удосто­верение, че имотът е впи­сан. Срещу 30лв., дадени на черно, тарикати решавали проблема само за броени часове.


Съдия Павлета Тасева:

Проверката ни е формална

- Съдия Тасева, името ви се свързва с вписване на три договора за покупко-продажба на апетитни имо­ти в центъра на София с фалшив подпис на кмета Борисов. Знаехте ли какво правите?

- За тези измами бях сигнализирана от прокуратурата и полицията. Когато съм ги вписвала не съм знаела, че не са оригинални. Оказа се, че и други колеги в агенцията са вписвали неистински договори. Никой не е застрахован.

- Често ли се случва това?

- Установили сме много подобни измами, които невол­но са вписани.

- Значи системата ви на работа куца?

- Трябва да е ясно, че съдията по вписванията проучва предоставения му договор само от формална гледна точ­ка. Проверява дали отговаря на законовите изисквания. Той трябва да бъде в няколко екземпляра, да има дата на сключването, да са отбелязани страните по сделката, описание на имота, да има подписи на страните и печат на съответната община. Ако документът отговаря на изиск­ванията и има всички законови реквизити, съдията е длъжен да го впише. Задължени сме да изискваме и данъчна оценка, за да се установи, че за имота няма непогасени задължения.

- Но при този режим се превръщате в узаконители на крупни измами.

- формално изглежда, че е така, но трябва да се знае, че според нашето право вписването не поражда права. Вписват се актовете, а не правата. Следователно никой не може да черпи права от нищожен или недействителен акт, независимо на какво основание е обявен за такъв. Тоест вписванията на тези фалшиви договори със Сто­личната община, за които сега ни атакуват, са нищожни, след като компетентните органи са доказали, че подпи­сите са неистински. Трябва да се знае, че вписването не прехвърля правото на собственост, а има оповестителен характер.

- Как могат да бъдат пресечени подобни измами?

- Видно е, че съществуват празноти в системата, има и лоши формулировки в закона. Трябва да се помисли за промени - примерно такива договори да се сключват в присъствието на нотариус. От друга страна, с колегите обсъждаме да се ограничат хората, идващи при нас с подобни документи. Примерно те да се получават само по служебен път от кметствата.


06.11.2008 г.

Лъвчета
Нова посока за София

Управниците на столицата са длъжници на гражданите й
Илия Марков

Вчера към 10.30 сутринта се опитвах да се придвижа до работното си място. Това време не е точно най-натовареният час сутрин, както е 8.30 например, но все пак по улиците все още има много коли и шофирането е трудно. Достатъчно трудно, че камионите, които събират боклуците, да вършат това точно в този час.

Замислих се за положението на София. Един чудесен град - и като култура, забавления, но и като практични неща като образование, възможности за работа и развитие.

Но едно е нещото, което се затвърждава като наблюдение - хората, които управляват София, са големи длъжници на хората, които живеят в нея, плащат данъците си, за да бъде развиван градът и избират именно това място да изживеят живота си и да отгледат децата си.

Този изчерпан кредит на доверие се вижда много добре в крайната демотивираност на софиянци да поддържат сами околната си среда и качеството на живот - всички знаем колко мръсен, неуреден и презастроен е градът ни.

Обичайна софийска гледка

И това е начинът, по който се развива София през последните 20 години. За съжаление въпреки големите амбиции на управниците си да го превърнат в модерен европейски град, твърде често виждаме как София се превръща в образец за смесването на европейското с ориенталското - строителството в новите "елитни" квартали с лекота може да ни върне към традицията на възрожденското строителство на къщите, чиито горни етажи са "надвиснали" над улицата и оградени с високи дувари.

Тъй като в политиката отговорността и отчетността са най-важни, не бива да извиняваме когото и да било за сегашното положение на София. Единствено и само кметовете и мнозинствата в Столичния общински съвет (СОС) носят отговорност за нерешените проблеми. За съжаление градът ни прекалено често става заложник в политическите пререкания на национално ниво и твърде рядко вижда свършена работа по реалните си проблеми. Особено видимо е това през последните три години при управлението на г-н Бойко Борисов като кмет на София.

За да бъдем честни към себе си обаче, трябва да признаем, че и ние от БСП носим отговорност за сегашното положение на града ни. Това е поради факта, че не винаги сме предлагали най-добрите решения и най-адекватните кандидатури за политически представители на софиянци.

Ето защо, аз смятам, че за да изплатим дълга си към жителите на град София и да бъдем успешна политическа сила, трябва да се опрем на следните принципи:

* Да не обвиняваме близо 2 милиона жители за собствените си несполуки.

* Да не се извиняваме с действията на някой друг (например правителството) за несвършената работа.

* Да изискваме от кмета на общината и кметовете на районите всяка година да публикуват публичен отчет за свършеното и несвършеното.

* Да предлагаме истински и искрени решения на проблемите на града в полза на гражданите му.

* Да работим в тяхна полза за решаването на тези проблеми, а не за възнаграждаването на партийни или лични интереси.

Вярвам, че ако спазваме тези принципи и работим усърдно, усилията ни ще бъдат забелязани и възнаградени от софиянци.


06.11.2008 г.

Борисов настоя да го проверят
Писмо до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изпрати вчера столичният кмет Бойко Борисов. В него той настоява агенцията да провери всички обществени поръчки, които е провеждала Столичната община през последните 3 години.

От АДФИ обясниха пред в. Пари, че все още не могат да кажат колко време ще им отнемат проверките, тъй като не са се запознали с обема на работа. Междувременно преди ден съветниците от БСП в общината се обединиха в същото искане за проверка на обществените поръчки. Те обаче посочиха, че искат ревизия само на поръчките, проведени през последните две години.Интервю: Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет

Спряхме заменките, мислим да си откупим Мария Луиза

София е град не само на софиянци, а на цяла България, но правителството сякаш не го разбира
Венелина Григорова, vgrigorova@pari.bg

Господин Иванов, каква по ваше мнение е разликата в работата на предишния и настоящия общински съвет?

- Има неща, които са категорично различни от предишните общински съвети в София. Неща, които преди нас са се случвали непрекъснато, а днес вече не. За пример ще дам заменките. Вече една година в София няма заменки. А са били гласувани по няколко десетки месечно. Вярно е, че отскоро Законът за общинската собственост ги ограничи, но ние и преди това отказвахме да ги правим. Така че ето ви една разлика.

Различен е и бюджетът, който ние гласувахме. във финансовата рамка за тази година за пръв път се отделят толкова много пари за образование. Над 20% от бюджета за тази година отиват за ремонт на училища и детски градини и построяването на нови.

Преди малко повече от месец от специализирания общински приватизационен фонд се отделиха и доста пари за спортни площадки и съоръжения.
Кои са големите проблеми на София днес според общинските съветници?

- Веднага започвам с градския транспорт и трафика. В този ред на мисли искам да ви цитирам една много интересна статистика, която сме правили в общината. Тя отчита, че едва ли не половината от катастрофите, които стават в София, са с коли от околните градове. Даже едно от нещата, които съм запомнил, е, че катастрофите, които са станали в Перник за периода от началото на лятото до момента, т.е. причинени от перничани в Перник, са точно три пъти по-малко от катастрофите, които са направили перничани в София. Или например катастрофите, които са се случили в Пазарджик за този период, са точно толкова, колкото катастрофи хора от Пазарджик са направили в София. С езика на тази тъжна статистика се казва, че София е град не само на софиянци, а на цяла България. Правителството обаче сякаш не го разбира и отношението към столицата едва ли не е по-лошо.

Един от изходите е подобряването на градския транспорт. Практиката ни показва, че по тези линии, по които сме пуснали нови коли, пътникопотокът се е увеличил 40-50 до 100%, т.е. това е начинът да се облекчи част от трафика в града - метрото, нови автобуси и трамваи. Обявили сме конкурс за употребявани трамваи, но ще бъдат много по-добри от тези, които се движат в момента. Има и конкурс за нови тролеи. Знаете за нашето решение, което вече е гласувано от общинския съвет - парите от продажбата на терен, собственост на Трамкар, почти изцяло да бъдат употребени само за нови транспортни средства. Освен това се полагат и доста сериозни усилия за разширяването на метрото. Когато то стигне до Младост и хората усетят удобството да се придвижват за 10-15 минути до работата си, ще въведем ограничение за влизане на автомобили в центъра. Това го има във всяка европейска столица. Отсега се готвим за тази промяна.

В момента под 50% от линиите на градския транспорт в София са отдадени под наем на частни превозвачи. Лично аз смятам, че останалата част трябва да е в ръцете на общината. По този начин ще има и независимост, и конкурентност. Транспортът, чистотата, а и Топлофикация са комунални дейности и общината трябва да може да ги контролира.


Какво е мнението ви за скандала около обществената поръчка за почистването на пет района на София?

- Този скандал аз бих го нарекъл мечта за всеки хазартен играч. Защото, когато имате да налучкате един от двама участници, това не е скандал. Вижте, в конкретния случай става въпрос за общо трима участници, от които предварително е ясно, че единият не отговаря на условията. Така че остават двама. Шансът съветниците от БСП да налучкат единия от двамата е огромен. Освен това нищо не им пречи, ако спечели другият кандидат, да кажат: “Ами ето, ние понеже предупредихме - те се поправиха”. Това си е чист популизъм, и то евтин, а не скандален.


Защо проблемът с чистотата в столицата не се решава толкова време?

- В момента София не е по-мръсна, отколкото беше, но не е и по-чиста. За съжаление. Казвам го като гражданин на София. Като председател на градския парламент обаче мога да се опитам да подобря нещата. В момента се работи върху годишната задача за почистването на града. Няма да я съгласуваме с концесионера, както са постъпвали досега - едва ли не те да си я напишат. Годишната задача ще бъде изработена изцяло от служители на Столичната община и общински съветници. Що се отнася до започването на строежа на завод за преработка на отпадъци - моето мнение е, че той трябва да бъде изцяло общински, защото това е дейност, която общината трябва да осигурява на града. Надявам се първата копка да е скоро и финансирането да е със средства от Европейския съюз.


Предприема ли се нещо във връзка с големите скандали със столичните общински фирми и по-конкретно сагата Софийски имоти?

- В момента обмисляме пакет от мерки за Софийски имоти. Работим по това да изясним точно какво се крие зад собствеността на това дружество и да преценим кои имоти ще бъдат извадени от фирмата. До края на месеца ще имаме ясна концепция и тя ще бъде финализирана с доклад, внесен от комисията за анализ на търговските дружества в общинския съвет.

Виждането ни е да извадим от капитала на дружеството имоти, които може да се ползват за социални дейности - детски градини, спортни площадки и т.н. Такъв имот например е комплексът Мария Луиза, той за съжаление е апортиран в смесено дружество. Има идея обаче най-важните за София терени дори да бъдат изкупени обратно. Отсега нямаме готовност да кажем как точно ще постъпим, но обмисляме различни варианти. По-малките имоти може да отидат за приватизация в Столичната агенция за продажба чрез търг, подчертавам - търг. А това значи край на съмнителните договорки, с които се прочуха Софийски имоти.


05.11.2008 г.

Бул. Стамболийски затворен до 21 ноември
Продължават реконструк­циите на столичните улици и булеварди, съобщиха снощи от пресцентъра на МВР.

До 9 ноември Софийска вода АД ще възстановява пътни настилки в централна­та градска част на София, разрушени при отстранява­нето на аварии.

На 7 ноември ще бъде за­творена ул. "6 септември".

На 8 ноември ще бъдат за­творени ул."Ивайло" и ул. "Цар Асен".

До 15 ноември ще бъде за­бранено движението на път­ни превозни средства по ул. "Позитано"

До 20 ноември ще бъде за­бранено движението по ул. "Козлодуй".До 21 ноември се забраня­ва движението на превозни средства по двете пътни платна на бул. "Ал.Стамболийски" в участъка от бул. "К. Величков" до ул. "Опълченска".

До 1 декември се забраня­ва влизането на пътни пре­возни средства по бул. "Кли­мент Охридски", в участъка между бул. "Андрей Ляпчев" и Околовръстен път.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница