Галерия сибанк представя Здравка Василева през прозореца 2 – 20 октомври 2007Дата21.08.2018
Размер15.88 Kb.
Галерия СИБАНК
представя
Здравка Василева

ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА
2 – 20 октомври 2007

Откриване – 2 октомври 2007 (вторник), 18.30 часа
В изложбата са подредени седем полиптиха на младата авторка, правени тази година специално за галерия СИБАНК. Това са седем полуабстрактни композиции в голям формат, сглобени от две, три четири и повече платна.

“През прозореца” е четвъртата самостоятелна изложба на Здравка Василева и маркира един доста по-различен и нов етап в развитието й. След десетки участия в групови експозиции, конкурси и пленери, авторката се появява тук с много по-мащабно и цялостно представяне на най-новите си работи.

За тези, които я познават като особено лиричен живописец с вкус към детайла, това ново лице ще е изненада. Сега работите й са много по-изчистени от подробни сюжети, по-цветни и ярки. За останалата част от публиката изложбата на Здравка Василева е приятно преживяване с чистата съвременна живопис.

Прозорецът е формалният мотив, който обединява работите. Някъде може да бъде разпознат като петно, на друго място се явява със съвсем конкретна форма.


Надничането през тези прозорци не е воайорство. По-скоро е като да се огледаш за нещо ново и свежо и да обърнеш за малко гръб на старите си мебели.

Здравка изхвърли през прозореца всичко - лампите с абажур, разрязаните ябълки, романтично разхвърляни по масата, елегантните столове, цветните покривки и шевните машини... Остави в любимия си интериор само цвета, само стената и разбира се самия прозорец, за да се наслади през него и на фасадите отвън.

Така върху бялата стерилна стена на галерията “изниква” нов пласт олющена стара мазилка, пресъздадена в живописна форма. Трудно е да се устои на предизвикателство като градските фасади. Здравка Василева ги мултиплицира този път в неочаквано голям формат и се възползва най-вече от първичното въздействие, което имат иначе обичайните улични гледки. То е като да преоткриеш кубизма, абстракцията, арте повера, минимализма и изобщо половината модернистични течения там, където другите биха видели само една стена и прозорец.
Здравка Василева е родена през 1977 година в Пловдив.

През 2003 завършва Живопис в НХА. От същата година започва да преподава там като старши асистент в ателието на проф. Валентин Колев.


За повече информация:

Галерия СИБАНК – 93 99 280; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121; Здравка Василева – 0887 429 007
Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница