Галерия Върхове представя Кирил Якимов тушДата20.08.2018
Размер18.58 Kb.
Галерия Върхове

представя


Кирил Якимов

ТУШ

17 декември 2009 – 12 януари 2010

Откриване – 17 декември 2009, (четвъртък), 18.30 часа
Кирил Якимов е известен повече с работата си като художник на декорите за някои от най-масово следените телевизионни предавания. Малцина знаят, че освен това той прекарва доста часове в ателието си, рисувайки многобройни живописни цикли просто така, за удоволствие. Георги Лозанов определя неговия стил като „нов абстрактен експресионизъм в нашата живопис”. И допълва: „Изборът на стила обаче съвсем не е абстрактен, следва архитектурната традиция в семейството на художника. Естетическата памет на картините му е съхранила проекти и случайно разлети петна туш; опити пространството да бъде овладяно и доказателства за ефимерността им. Чертожната маса, върху която се раждат сгради и декори или просто си подпрял глава, загледан в празното, има обратна страна – на случайността, произвола и артистичността, и тя от само себе си превръща масата в картина, а изкуството – в способност да си го признаеш.

В този смисъл изложбата „Туш” е истинско откровение в навечерието на Коледа.”
Всъщност за Кирил Якимов „рисуването” е процес на проби, наслагване и комбиниране, които сливат в едно живописта, рисунката, архитектурния проект и пространственото оформление, оригинала и репродукцията, свободният артистичен жест и принтираното изображение. Капнал понякога случайно, друг път преднамерено върху белия лист тушът преживява цяла серия от трансформации и прекомпозиране в картините на художника. Накрая се оказва, че независимо дали ще бъде върху четката, в рапидографа или принтера тушът си е онзи същият като от петната на Роршах или вълната на Хокусай. Но това е само началото.

В изложбата „Туш” са представени най-новите картини и рисунки на Кирил Якимов, както и проекти за декорите, върху които е работил.


Кирил Якимов е роден през 1967 в София.

През 1994 се дипломира в НХА, специалност стенопис при проф. Върбанов

В студентските си години прави три самостоятелни изложби в галериите „Мати”, „Библиотеката” и галерия „Стълбата”, взима участия в различни международни пленери и изложби.

След дипломирането си Кирил Якимов се занимава с дизайн и пространствено оформление на телевизионни студиа. През 1999 основава „Капител дизайн”. Автор е на над 250 проекти, сред които са телевизионните студиа на новинарските емисии на БНТ, БТВ и Нова, както и сутрешния блок на Нова, проектите на къщите и лайф студиата на различните сезони на Биг и ВИП Брадър, декорите на „Стани богат”, „Великолепната шесторка”, „Денсинг старс 1” и „ВИП денс”, „Часът на истината”, „Станция Нова” и много други.Кирил Якимов не е правил самостоятелна изложба през последните 15 години.
За допълнителна информация: Галерия Върхове – 93 99 280; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница