Галерия Върхове/ZenithsДата01.02.2018
Размер13.52 Kb.
Галерия Върхове/Zeniths

представя

Надежда Чипева

Точно под слънцето

7 юли – 7 август 2009

Откриване – 7 юли 2009, (вторник), 18.30 часа
Преди няколко години инспирирана най-вече от любопитство Надежда Чипева се качва за първи път на Рилските езера, за да отрази един необичаен ритуал - посрещането на Божествената нова година. По традиция всяко лято на 19 август последователи на учението на Петър Дънов се събират около езерата, за да посрещнат изгрева заедно и да се отдадат на Паневритмия.

Очарована от уникалната природа, спокойствието и възможността да се спаси от ежедневния шум и стрес, Надежда Чипева се връща отново и отново през следващите лета на Рилските езера. Резултатът от нейния интерес към мястото и този специален момент от годината е многобройна серия от фотографии, част от които са представени сега в галерията на СИБАНК.

Но не само красивите кадри, а и усилието да се изкачваш в планината с фотоапарат, палатка и спален чувал на гърба, старанието да се стаиш максимално, за да не смутиш духовното преживяване на хората около теб, да станеш в тъмно преди изгрев и да намериш най-доброто място, от което да уловиш техните силуети и протегнати ръце са също част от работата на фотографа, както и риска да застанеш на 5 см. от ръба на пропастта, за да имаш най-добрата гледна точка към езерото Бъбрека и Паневритмията, която се изпълнява до него.

Всичко това постепенно се превръща за авторката в любим повод за бягство от града и от политическите събития, която тя обикновено документира.Надежда Чипева е един от най-активно работещите и известни фоторепортери в страната с много награди за фотография и фотожурналистика. Това е петата й самостоятелна изложба. В нея са представени около 45 фотографии, правени през 2001, 2006 и 2008. Фотографиите са съпроводени с кратки текстове за Петър Дънов и някои основни аспекти от неговото учение. Изложбата се открива в навечерието на 145 годишнина от рождението му.

За допълнителна инфрмация: Светлана Куюмджиева – 93 99 280; 0897 967 121;


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница