Герб награждава достойни българи Кабинетът със свой вариант за „заслужил към нацията Росен моллов наделина аневастраница1/4
Дата17.08.2018
Размер0.53 Mb.
  1   2   3   4
02 юли 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГЕРБ награждава достойни българи

Кабинетът със свой вариант за „заслужил" към нацията
Росен МОЛЛОВ

Наделина АНЕВА

В наградната система, постепенно премахната след 10 ноември 1989 г. като тоталитарна, особена тежест имаха титлите „Заслужил" и „Народен".

Званието „Народен" (артист, архитект, художник, деятел на културата, на науката, лекар, учител и т. н.) е учредено през 1948 г. Дава се на хора, които вече са носители на званието „Заслужил" в различни сфери, специалности и професии. То носеше добавка към месечната заплата или пенсия 100 лв. във време, когато минималната заплата беше 80 лв. А удостоените със званието преди 1966 г, получаваха 140 лв.

Месечната добавка за „Заслужил" беше 60 лева.

В периода 1948-1978 г. званието „Заслужил" е дадено общо на около 2000 души, а „Народен" - на около 500.

Изявени българи да получават награди за особени заслуги към държавата и нацията. Това обмисля да въведе ГЕРБ от догодина. Отличията ще бъдат еднократни, периодични и пожизнени. В момента държавата отпуска персонални пенсии на културни и обществени дейци в размер на 700 лв. От началото на 2013 г. тази практика ще спре и ще се дават само награди, които ще идват от фонд, предвиден в бюджета. Изборът на номинира-ните ще бъде на правителството, а критериите ще са разписани в закон, който до септември трябва да бъде внесен в НС.

„Досега персонални пенсии за особени заслуги са били давани главно на артисти и художници. В България обаче има и добри архитекти, доктори, инженери", мотивира идеята за наградите депутатката от мнозинството и зам.-шеф на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя е член на работната група, която работи по подготовката на специалния закон. В нея участват представители на финансовото и културното министерство. На този етап не е ясно обаче колко пари е готов да отпусне министър Дянков за награден фонд, нито в какъв размер биха били наградите. Парите за тях всяка година ще се гласуват и ще има лимит за сумите, които могат да се похарчат за стимулиране на заслужилите българи, обясни Ангелова. Според нея отпуснатите до този момент пенсии няма да бъдат спрени и културните дейци ще продължат да си ги получават. Годишно 21 културни деятели вземат персонални пенсии. ГЕРБ планира законът да започне да действа от 2013 г. Сега се формулират критериите за „заслуги", като задължително ще се изисква изявеният българин да има откритие или принос, от който са се възползвали много хора, обясни Ангелова. Като пример тя даде лекар, който е изобретил метод за лечение, станал известен и в чужбина.

Предложения за награждаване на заслужили българи ще могат да правят всички министри, шефове на ведомства, неправителствени организации и дори инициативни комитети, които съберат подписка на улицата. Законът на ГЕРБ ще дава финансови награди, но не и звание „Заслужил" или „Народен", както беше преди 1989 г, уточниха ГЕРБ-ери. Званието при социализма също носеше пари след себе си. Преди време министърът на културата Вежди Рашидов предложи със закон да се гарантира медал с чек за заслуги към нацията, но това предизвика остри дебати в обществото и идеята отпадна.
Вирусният менингит в Пловдив се разраства
Ваня ДРАГАНОВА

Случаите на вирусен менингит в Пловдив продължават да се увеличават и в момента в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Св. Георги" с тази диагноза са настанени 25 деца на възраст от 1 до 16 г.

За последния месец болните, постъпили за лечение с това заболяване, са общо 60, съобщи шефката на клиниката проф. Мариана Стойчева. Болестта протича сравнително леко, но като профилактика трябва да се заложи на висока лична хигиена. Родителите, които искат да предпазят децата си, могат да им дават и имуностимуланти. Нараставане на заболеваемостта от вирусен менингит се регистрира всяко лято, но според проф. Стойчева стойностите сега са по-високи. Децата са от всички райони на областта и за огнище на зараза не може да се говори.


Д-р Петър МОСКОВ, член на националното ръководство на ДСБ:
Монополите вилнеят и в болниците
Разказът за лявото u дясното такъв, какъвто го познават възрастните преподаватели по политология, е счупен в съвременния свят.
НАТО и ЕС бяха и са cpедствo, c което нашият живот да стане ежедневно no-добър. Но то трябва да бъде използвано от майстори. Управляващите от последните 10 г. са ерзацмапстори.
Интервю на Таня ДЖОЕВА за политиката, олиаарсите и липсващата държавност в държавата

Петър Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Завършва Медицинския университет в София, специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Работи като старши асистент в УМБАЛ „Св. Анна" в Клиниката по анестеуиология и интензивно лечение.

Учредител на ДСБ. От 2007 г. е член на Националното ръководство на партията.

Син е на бившата културна тинистърка Eммa Москова.
Г-н Москов, ДСБ трябваше да преглътнете две предателства - веднъж на знакови лица, които ви напуснаха и отидоха при Меглена Кунева. Втори път - от СДС, които сложиха край на Синята коалиция. Накъде след националното събрание?

- Не е предателство спрямо нас. Доколкото има смисъл от съществуването на ДСБ, то е в защита на каузи и политически идеи.

Ако някой предава идеи, то си остава за негова сметка. Ако някой чупи съюз - също.

ДСБ продължава напред с подготовка за самостоятелно явяване на изборите и с обновена платформа за модерната десница на XXI век.

- Ясно беше казано на най-висшия ви форум - тръгваме самостоятелно на изборите!

- Вече сме започнали подготовката. Имаме тази готовност.

- Но имате около 80 000 твърди симпатизанти, както

твърдят социолозите. За да влезете в следващия парламент, ви трябват още 100 000. Как ще ги привлечете?

- Далеч съм от мисълта да споря с вас. Но ще споря със социолозите, които цитирате. Аз твърдя, че имаме два пъти по толкова.

Същата социология разказа в едно изследване как 80% от хората не били доволни от борбата с организираната престъпност. Изведнъж отново 80% посочвали за любим министър Цветан Цветанов. В качеството му на човек, на баща ли, на какво...

- Преди избори данните на социолозите редовно се поставят под съмнение. Въпросът бе при конкуренцията вдясно с какви идеи ще привличате нови симпатизанти?

- Интервюто ни очевидно тръгна като спор, но пак ще споря с вас.

Конкуренция нямаме. Ние не сме и няма да бъдем най-голямата партия. Но ще бъдем ценностната алтернатива на хората, които мислят, че срещу данъците си трябва да получаваме конкретни публични услуги, че трябва да живеем в правова държава и че не е възможно законодателството на цялата държава да се променя в интерес на конкретен бизнес план, както стана с „Витоша ски".

На тези хора ние сме политическо представителство. Ако вие твърдите, че те са само 80 000, това е проблем може би не само за ДСБ.

- Проблемът е, че конкуренцията ви е факт. Има и други партии с претенция да представляват тези граждани.

- Кой? Освен претенция трябва да имат и собствената си история като политически документи, които са защитавали с цената на много жертви.

- Предлагате представителство и на хората, които протестират срещу поправката „Цеко Минев". Това ново ляво, както го определят, може да прерасне в партия. Ето ви още конкуренция. Вече не дясното, лявото е на мода.

- Разказът за лявото и дясното такъв, какъвто го познават възрастните преподаватели по политология, е нещо счупено в съвременния свят. Тезите и идеите, около които ДСБ иска да обедини модерните хора на България, са ценностите на модерната десница, която е преосмислила уроците на миналото и е готова да влезе в бъдещето. Това е различно от класическите безкрайно остарели и неразбираеми дори за хората на Орлов мост представи за ляво и дясно.

Правителството на БСП въведе плосък данък, а ДСБ, която наричаме дясна партия, се противопостави с математически и икономически разчети за това, че трябва да има необлагаем минимум. За какво ляво и дясно говорим?!

- За какво?

- Говорим за друго - как държавата става държава, в която има държавност, а не е изоставена на монополи и олигарси. Това е разказът как с нашите данъци финансираме системи, до които нямаме достъп - образование, детски градини, здравеопазване, съдебна система. Плащаме налози, но когато ни се наложи да запишем детето си в детска градина, нямаме тази възможност. Когато детето кандидатства в училище или университет, взема частни уроци. А когато отидем в болница, трябва да имаме пари в ръка!

Отвъд лявото и дясното първо трябва връщане на държавността, после - разказ за това кой е по-десен. Този разказ в момента не ни вълнува.

България е разграден двор, където хора като Цеко Минев реализират законодателни инициативи.

- Пак ще цитирам социолози - че с раздялата си СДС и ДСБ се самоубиха. Или някой ви самоуби?

- Логото на Синята коалиция беше мост.

Да взривиш мост не е умно

Нашият анализ е, че групи от интереси, на които Синята коалиция пречеше, доведе до взривяване на моста.

Нека не забравяме, че във вашия вестник се появиха записи на г-н Любомир Павлов, които, първо, съдържат в себе си състав на престъпление. Второ, разказват как г-н Павлов очаква правосъдието да не се стовари върху него със силата, с която би се стоварило в нормална държава, защото е поел ангажимент пред хора от днешното управление да разруши Синята коалиция.

Вътрешният министър обещава на олигарх съдебната система да не го закача, срещу което олигархът по собствените си думи реже главата на председател на парламентарно представена политическа сила. Е, това наистина не е държава!

- Доколко от новия лидер на СДС зависи преосмисляне на решението за Синята коалиция?

- Не бих искал да се намесвам във вътрешните борби на партия, която е отказала сътрудничество. В СДС има различни мнения, повечето от тях за мен са неприемливи, но това е автономна политическа сила. Нека мъдростта надделее и силата да бъде с тях.

- Вие останахте от младите в ДСБ, които говорят остро. Имахте ли оферти

да напуснете партията?

- Откакто съм член на националното ръководство, през функциите ми като председател на изборния щаб съм имал оферти, както вие казвате, от повечето политически сили да направя един или друг ход. Това е така. -Това е така!?

- Да. И какво от това? Това е повод за хвалба или повод да предадеш собствената си общност. Хората пробват, някъде успяват. Пробват такива като Цеко Минев, де.

Да се съберем едни хубави хора на едно хубаво място - това не е политическа теза, а покана за купон. Когато се занимаваш с политика, не ходиш на купон, а извършваш тежка, продължителна, уморителна работа, която е свързана с това да си навлечеш гнева на хора като Цеко Минев, Любомир Павлов и те да ти режат главата.

- Казахте, че ДСБ не е и няма да става голяма партия. Вие, г-н Москов, сте свързан със синята идея и като родова памет. Не ви ли е тъжно за синята идея? Бяхте един милион, сега спорим дали сте 80 000. Днес други използват кадрите от вашите големи сини митинги.

- То само БСП не са използвали кадри от сините митинги.

Старата реформаторска сила ОДС изигра своята роля. Оттам нататък нито едно управление - на г-н Сакскобургготски, г-жа Кунева, г-н Станишев, сега на г-н Борисов, не даде отговор на всекидневните ни граждански проблеми. Това е смисълът на наследниците на ОДС, каквито твърдят, че сме от ДСБ. Да даваме ясни, конкретни, работещи решения.

Утопичните и мегаломанските разкази вече не вършат работа. НАТО и ЕС бяха и са средство, с което нашият живот да стане ежедневно по-добър. Но то трябва да бъде използвано от майстори. Управляващите от последните десет години са ерзац-майстори.

- Представяте ли си ДСБ без Иван Костов? Знаете упрека, че той е пречка пред обединението на десницата.

- Аз не бих могъл да бъда част

от ДСБ, ако партията не защитава идеите на свободата на личността, правовата държава, свободната инициатива, баланса между публичните интереси и частната инициатива. Представям си ДСБ без Иван Костов, ако Иван Костов престане да бъде адекватен говорител на тези идеи.

- Защо се обявявате шумно за алтернатива на ГЕРБ? А не на БСП?

- Партия, противник на българската десница, винаги е БСП. Да ни се вменява на нас, на ДСБ, толерантно отношение към БСП не е сериозно и вие не го правите, нали?!

Ние дадохме пълната си парламентарна подкрепа на ГЕРБ преди 3 г. В тяхната програма бяха записани неща, сходни с политическите цели на хората, гласуващи в синьо. В момента, в който ГЕРБ със свръхзвукова скорост напуснаха тези свои предизборни обещания, няма начин да бъдем друго освен политическата им алтернатива ГЕРБ не прави нито една сериозна реформа и модернизация в публичния сектор, в съдебната система и т. н.

- В здравеопазването? Което като лекар познавате най-добре.

- При здравеопазването нещата винаги се изкарват сложни, а те са прости. То има две предназначения - пациентите да бъдат доволни от лечението си и лекарите да печелят добре от труда си. Сега хората са недоволни, а лекарите бягат. Системата отговаря на трето предназначение - да пълни джобовете на фармацевтичните монополи и на здравната олигархия, която се е закре-постила по върховете на касата, министерството, мениджърските бордове и т. н. Тя се е превърнала в поредното място, където монополите дерибействат.

Големите фармацевтични фирми не са изконно зли хори. Те са поставени в ситуация, в която липсват държава и правила, валидни за всички. Затова се опитват да извлекат максимума с подкрепата на държавата. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Борисов раздава зелника.

- След третата година на управлението си ГЕРБ обаче запазват рейтинг. Защо според вас?

- Ако приемем, че най-близките примери са най-точните за днешния ден, то най-близкият пример е изборът на общински съветници в Кюстендил. Там ГЕРБ претърпя спад от 60%.


Свалете кръвното с бягане

Никога не е късно да повишите физическата си активност
Бягането било опасно за хора над 50, можело да предизвика инфаркт? Хора, които ви казват подобни неща, сигурно водят доста ленив и заседнал живот. Ако все по-често това, което виждате в огледалото, ви дразни - отпуснато и наедряло тяло, направете нещо. Заемете се с леко бягане на дълги разстояния например.

Последни изследвания показват, че при хора над 50, които бягат 60 км седмично, значително се увеличава „добрият" (HDL) холестерол и много по-ефективно се топят мазнините. А това пък намалява риска от исхемична болест. Освен това хората, които бягат на дълги разстояния, свалят почти с 50 на сто високото си кръвно налягане и намаляват наполовина лекарствата за хипертония и повишен холестерол.

Бягането трайно и сигурно ще стопи излишните ви мазнини. Многогодишни изследвания показват, че при този вид спорт се топят много повече мазнини, отколкото при други упражнения.

Сравнете телосложението на олимпийските плувци с елитните бегачи на дълги дистанции и ще откриете разликата: бягащите са по-стегнати. Изследвания показват, че при бягане и планинско изкачване се стопяват 28% повече мазнини, отколкото при каране на велосипед.

Но специалистите предупреждават, че даже и да се занимавате с маратон всеки ден, няма да отслабнете, ако не поемате по-малко калории, отколкото сте изгорили. При пробег на 2 км например се изгарят 30% повече калории, отколкото при ходене 2 км.

Ако здравословни проблеми все пак ви попречат да бягате, ходете на дълги разстояния поне два дни седмично, препоръчват специалистите. Важното е да има физическа активност.

Колко често трябва да бягаме? Специалистите препоръчват да го правите от 3 до 5 пъти седмично. За да е ефективно за сърцето, активността трябва да е от 20 до 60 минути. Ако бягането не ви е по вкуса, опитайте с нещо друго. Например ходене, планински туризъм, леко бягане в тръс, каране на колело. Добре биха ви се отразили и занятия по аеробика, изкачване на стълби, плуване, кънки през зимата и ролери през лятото.

Какво се случва в тялото ви през различните десетилетия от живота ви след 50 години?

Между 50 и 60: уравновесява се хормоналният баланс. През този период настъпват най-значителните промени в хормоналното ниво, особено при жените, когато цикълът спира и те започват да произвеждат по-малко естроген. Не толкова драстично, но започва да се променя и мъжкото тяло.

Правилна тренировка: Това е периодът от живота, в който

тренировките трябва основно да са ориентирани в посока на издръжливост и сила за тялото. За по-добра кондиция са нужни спортове, които да дават продължително и леко натоварване, като туризъм или пък ски бягане. От 50-годишна възраст тренировката трябва да е внимателен, защото по-лесно може да се травмират мускулите, които не са толкова еластични, колкото преди.

Между 60 и 70: бавно, но винаги във форма. 60-годишните тренирани хора могат да са в такава физическа форма, в каквато са 40-годишните нетренирани. За съжаление мъжете към 64-годишна възраст започват да спортуват по-малко, но пък жените до тази възраст са доста активни физически.

Правилна тренировка: За този период най-важно е спортът да няма негативни последици върху човека, който не трябва да се претоварва. Редовната балансирана тренировка с компоненти за добра кондиция и сила е най-подходяща. Най-важното е човек да се вслушва в тялото си и да не изисква от него това, което е можело преди 20 години. Разбира се, и прекаленото щадене би било грешка.

Над 70: силни срещу старческата слабост. През тези години отслабва паметта и спортът е една възможност да запазим мозъка си в добра форма. Не трябва да се подценява движението във всекидневието, винаги си заслужава да се отиде на пазар или да се предпочетат стълбите пред асансьора.

Правилна тренировка: Най-важното в тази възраст е да се запази мускулната маса. Освен това тренировка за координация би предпазила възрастния човек от лошо падане. Упражнения с вдигане на гири пречат на развитието на неправилни стойки, но трябва да се преценява правилно времето за почивка, както и сърдечният статус на човека.

Боряна АНТИМОВА


Защо забравяме да кажем благодаря?
Съдбата ми отреди на стари години да се грижа за болния си съпруг. Аз самата трудно се оправям, но той е безпомощен.

Добри съседи ни помагат в пазаруването и домакинството. Случихме и на личен лекар, който по два пъти в седмицата идва да ни види как се чувстваме. Чувала съм да се говорят какви ли не чудесии за изнудвани пациенти, но джипито ни д-р Соня Йорданова дори един бонбон отказва да си вземе! Никой не може да ме убеди, че добрите хора са на изчезване. Има ги навсякъде, но изглежда сме слепи за малките неща от живота. И понякога забравяме да кажем простичко едно „благодаря".
Държавата оперира, „Пирогов” колабира
В института се оформиха два лагера - на приближени и на предатели.

До дни сменят шефа на спешната болница
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Потокът пациенти, търсещи помощ в „Пирогов", е наистина впечатляващ - 1000 души всеки божи ден, или по-скоро денонощие. 365 000 на година. Превърнато в клинични пътеки, очевидно става дума за пари. За много пари - 45 милиона лева годишно. Нищо, че и тук 2+2 не е равно на 4, или в нашия случай 1000 души не са равни на 1000 клинични пътеки. Защото в пациентопотока (с извинение за ужасяващата дума), освен истински нуждаещите се от неотложна медицинска помощ, в претъпканите коридори на „Пирогов" ще видим и вдигнали кръвно, и хипохондрици, и обикновени алкохолици.

Но поне стотина от тези 1000 остават всеки ден или всяка нощ някъде в 11-етажната сграда. Така че каквото и да говорим, пак става дума за пари

Дори само от тази гледна точка фокусирането на принципала (Министерството на здравеопазването) върху собственото му, при това най-престижно стопанство е закономерен. Затова и министър Десислава Атанасова нареди спешна проверка в спешната болница. След месец инспекторите от медицинския ДАНС бяха готови с диагнозата - тежки финансови злоупотреби на ръководството и директора проф. Димитър Раденовски. Проверяващите формулираха своите заключения в 157 страници. В тях пише, че „Пирогов" има договор за опис и подредба на книги, който е на стойност 5400 лв. Има договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат, както и човек, който да достави книгата до болничната стая. Само за чистенето на сняг пък е сключен договор за 7000 лв. Болницата е плащала 25 000 лева годишно за анализ за недопускане на загуби от здравнонеосигурени лица. Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват колекцията от документи. За две години по граждански договори лечебното заведение е изплатило близо 2 млн. лв, и извършило ненужни ремонти (виж таблицата). Освен това бил нарушен Законът за обществените поръчки, а даренията са приемани без всякаква отчетност.

Всяко от обвиненията беше последвано от оправдание. Някои от контрааргументите звучаха правдоподобно като това за дизайнерските мебели - нямало как да не са такива, защото всяка клиника има специфични нужди. И без библиотекар не можело да мине, понеже болните четели, а той бил на заплата само от 200 лева (средните заплати на персонала без бонусите - вит таблицата вдясно). Но май никой не разбра защо началници и чиновници са се облажили с тлъсти, допълнителни възнаграждения, вариращи според „заслугите" между 53 000 и 108 000 лева годишно.

И неусетно, но съвсем логично, в „Пирогов" се оформиха два лагера - на приближени и на предатели. Едните, доволни от бонусната система, самоотвержено бранят директора си. В интерес на истината трябва да кажем, че става дума за 80-85%. Което си е сериозен щит. В лагера на недоволните, макар и доста малко, пък се оказаха твърде гръмогласни. Низвергнатият като шеф (понеже няма ценз) на травматологично отделение д-р Бойко Тошев оглави групата на инакомислещите. Група, която съвсем се сви, след като бе заплашена от Раденовски с уволнения. Именно след изреченото от него в интервю за „Преса": „Ще уволня клеветниците и призовавам другите началници на болници да не ги назначават", Българският лекарски съюз провидя проблем в института

Вярно, малко късно - около два месеца след началото на скандалите. Но само с каква позиция излязоха от съсловната организация - Соломон да им завиди чак. „Недопустимо е директор да плаши лекари с уволнения само заради изявите им в медиите. Но ако те са имали доказателства за каквито и да било нередности или закононарушения в „Пирогов", защо не са сигнализирал компетентните органи по-рано", заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Не друг, а потърпевшият в някаква степен от болницата, бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски нарече „Пирогов" не просто болница, а институция. Масираното внимание към нея вероятно има и този смисъл - ако там (но дали само там?) са съсредоточени проблемите на здравеопазването като система, то евентуалният оздравителен процес би осветлил като истински лакмус и пътеки за подобряване на сектора.

„Това е преднамерена атака, целяща нещо. Но „Пирогов" трябва да бъде защитаван, а не обругаван", твърди още проф. Гайдарски. Прави чест позицията на именития коремен хирург към болницата, „изяла му главата" като министър.

Още нещо му прави чест - той даде 5,5 млн. лева на най-големия си политически противник проф. Милан Миланов за ремонт на Централната реанимация в спешната болница. Така че сега тя да е най-добрата и модерна от София до Мюнхен. Без преувеличение. Реанимация, в която връщането на живот е ежедневие, а възкресяването на мъртъвци, овладяно почти до съвършенство. (Е, доколкото и Бог помага.) По родните критерии това прави трето ниво на компетентност. Просто няма по-високо. Друг е въпросът какви са критериите за оценка и ако „Пирогов" не отговаря на някои от тях, та сега искат да им свалят нивото, то има ли изобщо лечебно заведение в страната, което да отговаря на тези критерии. Или, както каза друг бивш здравен министър (третият от кабинета „Борисов"), Стефан Константинов: „Ако „Пирогов" не отговаря на критериите, значи те са сбъркани." Със сигурност има нещо сбъркано, когато нивото на компетентност не се определя от таланта и квалификацията на лекаря, а от бройката на леглата, операциите, архитектурното разположение и санитарните възли.

В така наречените скандали в „Пирогов" общо взето е ясно какво, кога и къде. Даже и кой, макар прокурорската проверка да върви с юридическата формулировка „срещу неизвестен извършител". Липсва обаче отговор на въпроса „защо" което само отприщва порои от обикновени размисли до стройни или не дотам стройни конспиративни теории. Защо държавата налетя с цялата си мощ на флагмана на здравеопазването в България?

Ако идеята е да се смени ръководството, това може да стане със заповед на министъра, която обаче се нуждае от алиби за кадровото си решение. Да, това не е съвсем лесна работа, когато става дума за уволнение на мениджър, стопил задължения от порядъка на 20 млн. лева. Ако трябва да се усвои пространството на „Пирогов", то тогава този сценарий с проверката е единственият възможен. Ако идеята е да се загуби доверието на пациентите в „Пирогов", което вече се случва, възниква въпросът кой има интерес. Поне този въпрос има прост отговор - други конкурентни болници. Но откъде ресурси те да организират такова мащабно активно мероприятие? Тя, държавата, ще се придържа към лесната поза - има сигнали за нарушения, длъжни сме да ги проверим. „Лечебното заведение е еталон за качество, особено когато става дума за спешна медицина, и никой не атакува докторите", умори се да повтаря Десислава Атанасова на своите критици. Е, тогава защо именно тя предлага да се намали нивото на компетентност на всичките шест пироговски хирургии и на няколко травматологии? Защо?

Съжалявам за многото „ако", но така е, като няма отговор на въпроса „защо". А той трябва да дойде от видимия инициатор на проверката в спешната болница - министър Десислава Атанасова. Която иначе щедро обеща подобни операции във всички болници. Ако не е готова да го направи, значи не е гледала внимателно любимия си филм „Доктор Хаус". Защото щеше да знае, че първото правило в хирургията гласи: „Прави малки разрези!"

Някаква яснота в сагата се очаква да има днес, за когато е насрочена среща между директора на института, министър Атанасова, парламентарната здравна комисия и БЛС. Според запознати проф. Димитър Раденовски ще бъде принуден да си

подаде оставката

В разговор между него и Бойко Борисов премиерът е останал дистанциран от случващото се в „Пирогов". Възможно е обаче други членове на кабинета да са поискали „главата" на Раденовски, за да сложат ръка на финансовите потоци, които минават през най-голямата болница.

Остава само година до следващите избори, а пари в хазната няма. Дали пък това не е причината за внезапната операция на държавата в спешната болница. Каквото и да си говорим, винаги става дума за пари и винаги е добре те да се управляват от „наши" хора. Би било жалко обаче някой в управлението да си мисли, че може да подчини лекарското съсловие с операции от полицейски тип. Историята показва, че рискува да остане жестоко излъган.

  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница