Герб се отказа от любимата реформа на министър Московстраница1/13
Дата21.01.2018
Размер0.66 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
16.11.2016
Национални вестнициГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов


Разделянето на пакетите за лечение на здравната каса отпада окончателно

Янина Здравкова

Сега  стр. 1,3  

Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.

Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене. "Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката.

Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент.

Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 - като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи.

"Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше "изядено", за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Въпреки че ГЕРБ и РБ бяха коалиционни партньори 2 години, вчера Даниела Дариткова обяви, че хаос в здравната система не се задава, тъй като според нея тя е в състоянието, в която е била заварена през 2014 година, а единствената промяна е въвеждането на пръстовия идентификатор. Неговата съдба в момента е неясна. "Вложените средства не може да ги върнем. Те са вложени, защото системата е изпълнена. Въпросът е, че сега очакваме да видим какъв е ефектът спрямо вложените средства. Моята прогноза е, че ефектът ще бъде дори по-добър от този, който очакваме. Новият министър ще реши дали ще продължи тази дейност, или не и ние ще я изпълняваме. Ако намери начин да я прекрати, касата ще бъде длъжна да го изпълни", коментира вчера управителят на здравната каса Глинка Комитов. "Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори", каза пък депутатът от БСП Емил Райнов.

БЮДЖЕТ


Здравната комисия в парламента прие на първо четене бюджета на НЗОК за догодина. Вероятно обаче на второ четене ще отпадне предложението здравната каса да може да спира договорите на болниците, отчели неизвършена дейност, дори и да тече обжалване в съда. Предложението отново е на здравното министерство.

Квалификациите на медсестри ще се признават по-бързо в ЕС


Силвия Георгиева

Сега  стр. 5  

Пет професии ще имат право на европейска професионална карта, с която упражняващите ги ще могат да работят безпрепятствено в други държави от ЕС. Това са медицинска сестра, фармацевт, физиотерапевт, планински водач и агент по недвижими имоти. Това гласи проектонаредбата на просветното министерство за условията и реда за издаване на професионалната карта, чиято цел е да ускори процедурите за признаване на професионалните квалификации.

Заявление за европейска професионална карта може да подаде всяко лице, което желае да упражнява една от посочените пет професии у нас или в друга държава. Картите за медицинска сестра, фармацевт, рехабилитатор и кинезитерапевт ще се издават от здравно министерство. За планински водач и брокер на недвижими имоти правомощията са у Националния център за информация и документация към министъра на образованието. Подаването на документите ще става по електронен път, като заявителят трябва да посочи в коя държава смята да се установи или да предоставя временно услуги. При необходимост, той трябва да е готов да представи свои дипломи и други удостоверителни документи - за стаж, за професионална квалификация или пък за добра репутация.

Издаването на европейската професионална карта трябва да стане до 21 дни след подаване на заявлението, като самата тя е валидна 18 месеца с възможност за продължаване от още година и половина. Когато става дума за професии, за упражняването на които се изисква предварителна проверка на професионалните квалификации в съответната държава, срокът за издаването на професионалната карта е 30 дни.

ТАРИФИ

Такса от 260 лв. ще се събира за разглеждане на заявление за издаване на европейска професионална карта за професионална квалификация по регулирана професия, придобита в друга държава членка. За издаване на карта за придобита у нас квалификация таксата е 60 лв., а за карта, свързана с придобита или призната у нас професионална квалификация по регулирана медицинска професия - 90 лв.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница