Голо бърдо- албания’2007Дата04.01.2018
Размер34.65 Kb.
ЕКСПЕДИЦИЯ “ГОЛО БЪРДО- АЛБАНИЯ’2007”

(Предварителен отчет)
От 16 до 23 юни 2007г в района на българското с.Стеоблево, област Голо Бърдо, Източна Албания се проведе поредната българска комплексна спелеоложка експедиция. Основната й цел беше провеждането на антроположки, етноложки, фолклорни и спелеоложки проучвания в района, конкретните задачи се състояха в търсене, проучване и картиране на нови пещери и пропасти и съставяне на документац;ия за тях (описания, фотодокументация, географски координати, биоспелеоложки сборове и др.) както и извършване на антроположки, ентоложки и фолклорни изследвания. Предвид на това бе съставен екип в с състав :

1. Алексей Жалов - ръководител


2.Петър Берон – (зоолог) научен ръководител


3.Константин Рангочев – Асоциация за етноложки и фолклорни проучвания “Онгъл”

4.Веселка Тончева – Институт за фолклор БАН

5.Георги Райчев – ПК”Студенец”,Чепеларе, геоморфолог

6.Камен Бонев – ПК”Вертиленд”, София, геолог

7.Александър Стоев - ПК”Пълдин”, Пловдив

8.Николай Орлов – ПК”Витоша”, София

9.Александър Янев – СПК”Академик”,София

10.Жорж Влайков - ПК”Кейвинг”, София


Съставът на групата отпътува за Албания на 16 юни с джип и микробус собственост на Георги Райчев.

В рамките на 5 ( 17-21 юни) пълни работни дни екипът изпълни набелязаната програма. Постигнати са следните резултати: Групата работи в откритата от български спелеолози през 2006 г. водна пропастна пещера “Дупката на трите басамака”. Пещерата е обещаваща, но изследователския екип се натъкна на непреодолимо (без разбиване) стеснение на дълбочина (-35 м). След разширение, пропастта би могла да продължи! Картираха се нови 27 метра галерии във изследваната през 20004 от ПК”Хеликтит” София водна пещера “Шпелла не Гур и Граккамен”. В края на пещерата приучвателите се натъкнаха на сифон! В рамките на експедицията бяха открити и картирани 7 нови сравнително малки пещери и пропасти:
Име на пещерата

Дължина (м)

Денивелация (м)

Шпелла (пещера) Кусар, с.Стеблево

47.40

+ 4.56 м

Възходящата, с.Стеблево

10.00

+13 .00

Заешката, с.Стеблево

14.35

-

Шпелла е Плумаве, с.Студено

41.50

- 12.00

Шпелла Акулит (Фтофт), с.Летиме

100.00

- 31.00

Шпелла не Ругес, с.Кление

10.30

-

Цепката, с.Стеблево

13.80

- 8.52


Общо картирани метри: Дължина : 264.45 м ; Денивелация: 104.08 (+17.56; - 85.52) м.
Входовете на посочените обекти бяха фотографирани и маркирани, взеха се и техните GPS координати и въз основа на тях бяха отразени на топографска карта в мащаб 1:50 000, заснеха се и тракове на всички маршрути.

В рамките на биоспелеоложката програма – П.Берон направи сборове от външната фауна и от няколко пещери. На този етап, събрания материал дава надежди, че в събраните екземпляри има най-малко два нови за науката вида пещерна фауна!

Антроположките, етноложки и фолклорните изследвания бяха много резултатни. Направиха се аудиозаписи на повече от 40 български песни, беше записана също информация за местния фолклорен календар, житейския цикъл (раждане, сватба, погребение, предения и легенди. Бяха направени фото- и видео-заснемания на бита на хората от района .

Хода на експедицията беше заснет с видео камера с оглед създаването на филм.

В рамките на експедицията се осъществиха неформални контакти с хората от българското малцинство живеещо в селото, в резултат на които бяха създадени сърдечни приятелски връзки, които несъмнено ще помогнат за интегритета между нашите две български общности.

Разходите за повеждането проявата са на стойност 2000.00 лева – средства изцяло придобити от спонсори в лицето на ВМРО, „КИРОВ” АД и НАЦИОНАЛНИЯ ДАРИТЕЛСКИ ФОНД “13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ”.Очаквайте дневник и детайлен отчет на експедицията в най-скоро време!
Алексей Жалов – главен ръководител на експедицията


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница