Хирурзи спорят за операциите с роботстраница1/12
Дата10.04.2018
Размер0.65 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
09.03.2018
Национални вестници


Хирурзи спорят за операциите с робот


Въпросът е дали при лимити да се лекуват така само онкоболни

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа стр. 24

Клиничната пътека за роботизирана хирургия трябва да е запазена територия за онкологични операции, препоръчва чл.-кор. на БАН проф. Григор Горчев, който преди 10 г. въведе операциите с робота "Да Винчи" . С медицински аргументи и настойчивост екипът успя да убеди здравната каса да поеме скъпото лечение.

"Оказа се, че незнайно как обхватът на клиничната пътека е бил разширен и с робота от миналата година се оперират миоми, кисти и други доброкачествени образувания, които може да бъдат лекувани щадящо с други лапарасокопски методи, които струват 10 пъти по-малко, без от това да страда качеството на лечението. Промяната дава възможност за източване на здравната каса, а в същото време лишава_ жени с рак от възможност да се лекуват по клиничната пътека - обясни пред "24 часа" известният АГ онкохирург. - По цял святроботизираната хирургия е насочена към онкологичните заболявания и така е редно. При нас също по професионално убеждение и морал се оперират само раково болни, за разлика от други места в страната. Страхувам се, че в резултат на това може да се стигне до печалния опит на Румъния, където поради лош опит вече изобщо не се поема роботизираната хирургия."

8000 лв. дава касата за роботизираната хирургия, а за стандартна гинекологична -600 - 800 лв. Разликата може да се окаже изкушаваща "Да Винчи" да се използва и в случаи, при които без компромис рутинно се прилагат други лапароскопски, щадящи техники. Това предупреди в писмо до здравната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз плевенският екип.

"Отникъде не последва отговор. Нищо! Нещата остават без промяна", каза вчера проф. Горчев.

Първото документирано използване на хирургическа процедура, подпомагана от роботи, е през 1985 г., когато роботизирана хирургическа ръка се използва за деликатна неврохирургическа биопсия. Развиването на технологията продължава и през 2000 г. е одобрена за използване в практиката първата роботизирана хирургическа система "Да Винчи".

Основното предимство на роботизираната операция пред лапароскопската хирургия е, че хирургът вижда оперативното поле 3-измерно, а софтуерът на апаратурата дава възможност за по-прецизно управление на движенията с изключително висока разделителна точност в сложни или малко достъпни зони.

Предимствата при онкологични операции са плюсове и при други по-особени случаи или индивидуални особености на пациентите, изтъкват от болниците, които използват робот асистирана технология. Освен двата робота "Да Винчи" в Плевен, у нас работят още 2 в София - в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и в болница "Доверие".

Разширяването на индикациите за високотехнологична, асистирана с робот гинекологична хирургия, позволяващо хирургия при доброкачествени образувания на женската репродуктивна система, е въведено с решение на Министерския съвет, коментираха от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. На запитване на "24 часа" оттам отговориха, че от началото на използването на системата - октомври 2017 г., до средата на февруари чрез асистирана с робот хирургия са оперирани над 40 пациентки, повече от 1/3 - с онкологични заболявани на органите на репродуктивната система.

"В направление урология въпреки липсата на клинична пътека и необходимостта пациентите сами да покриват разходите чрез роботизирана хирургия са лекувани 10 пациенти със злокачествени заболявания, 8 от които с рак на простатата. Извършена е 1 частична бъбречна резекция, както и една роботасистирана цистектомия с изграждане на пикочен мехур - процедура, която е уникална не само за страната, но и за региона. Твърденията за източване на НЗОК чрез роботизирани операции би следвало да са подкрепени с доказателства, за да подлежат на сериозен публичен дебат." Екипът изтъква, че "интересът на българските пациенти и на здравната система изисква достъпа до тази високотехнологична хирургия не само да не бъде ограничаван, а да бъде разширен, като се даде възможност за реимбурсиране и в други хирургични направления, каквито са урологията, коремната и гръдната хирургия например." От болницата са изпратили становището си до НЗОК.

Изпълнителният директор на "Доверие" д-р Димитър Гугутков изтъква сходни съображения. Добави към аргументите, че роботизираната хирургия дава предимства при доброкачествени тумори на хора с екстремно затлъстяване, каквито случаи в болницата имат, както и при дълбоки, недостъпни по друг начин ендометриози при млади жени или пациентки с много големи миоми. По думите на директора за изминалата година в "Доверие" са направени общо 250 операции, 50-60% от тях по клиничната пътека, останалите - платени от пациентите, предимно с урологични проблеми.

Туберкулозата поваля и образовани и сити в Бургас


Долната граница паднала до 28 г., повечето са висшисти

Димчо РАЙКОВ

24 часа стр. 27

Увеличава се броят на образованите хора и с висок социален статус в Бургас, които се разболяват от туберкулоза, предупреди шефката на белодробната болница д-р Евелина Трошанова.

От началото на годината в тубдиспансера се лекуват 17 души, като сред тях има и много висшисти с добро материално положение, напук на общоприетото схващане, че "жълтата гостенка" е болест на бедните и гладните. За 2017-а от 100 регистрирани само 20 били от ромски произход.

"Причината е, че четящите хора често прибягват до самолечение, като влизат в интернет и ползват различни източници", коментира д-р Трошанова. Стресът също си казвал думата при работещите с добро образование и финансово заплащане.

Според д-р Трошанова значително е спаднала и долната граница на заболелите от коварната болест. Вече имало случаи на повалени хора на 28-30 г.

"Неспазването на имунизационния календар също е причина за болестта. Затова държавата трябва да задължи хората веднъж годишно да си правят профилактични прегледи, в противен случай да се налагат глоби", казва шефката на белодробната болница.

Последният случай на заболял от туберкулоза в Бургас бил на млад човек, който научил диагнозата си случайно, отивайки на лекар за рентгенова снимка, за да си вади виза за САЩ.

Д-р Трошанова отрече да има починал от "жълтата гостенка" в болницата, както се твърди в бюлетина на РЗИ за миналата седмица. 54-годишният мъж бил на лечение в здравното заведение, но издъхнал от сърдечносъдово заболяване.

От РЗИ съобщиха, че пациентите с остри респираторни заболявания леко са намалели спрямо предходната седмица. В дните от 26 февруари до 4 март били регистрирани и 6 души със сифилис, което е голяма бройка за толкова кратък период.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница