Ходенето” не е играДата09.04.2018
Размер165.26 Kb.
Ходенето” не е игра

Ал Бенсън

Само тези млади християни, които са радикално, тотално отдадени на Бога, ще оцелеят морално в този свят.

Тази брошура е предназначена само за младежката аудитория. Всички знаете, че според света “ходенето” е игра, но игрите са за децата. За Бога “ходенето” не е игра, в която можем да се включим, затова, ако не сте съгласни, оставете брошурата настрана, докато не вземете решение да пораснете. Тази брошура не е за страхливци, за нерешителни хора. Тя не е и за “ревльовци”, които постоянно си търсят извинение, като твърдят, че техният случай е различен или се оправдават с думите: “Ами, знам, че трябва, но…” Пълни глупости! Тя е за малцината, за гордите. Не, нямам предвид моряците, а тези християни, които наистина мислят това, което казват. Тези, които искат Божието най-добро в живота си и са готови да направят всичко, което е необходимо, за да го получат. За тези, които искат да скъсят дистанцията между себе си и Бога.

Убеден съм, че границата между правилното и неправилното е така мъглява и размита, че само християните, които са радикално, тотално отдадени на Бога, биха могли да оцелеят морално в този свят. Всеки, който се опитва да върви “в крак с модата”, ще потъне в море от неверие и няма да осъзнае, че се дави, докато не стане прекалено късно и не загуби живота си.

Мнозина християни са на мнение, че Бог е жесток Баща, Който само си седи на небето и търси оиези Свои деца, които истински се забавляват, за да сложи край на забавленията им. Едва ли има нещо, което да е по-далеч от истината. Когато Бог каже “не”, то е или за да ни предпази от нещо, което би ни наранило, или защото е приготвил за нас нещо още по-добро. Той винаги има освонателна причина за всяко Свое “не”. Пред Него е цялата “картинка”, затова може да види неща, които ние не можем.

Едва ли има друга сфера от живота ти, в която до такава степен да сме призвани да пренебрегваме собствените си желания, да се противопоставяме на това, което ни казва светът и да се доверяваме на Бога от сферата на интимните приятелства. Затова, преди да продължите по-нататък, трябва да решите дали наистина ще се доверите на Бога. Но, може би преди да вземете това решение, трябва да си отговорите на следния въпрос: Наистина ли познавам характера на Този, на Когото се предполага, че трябва да се доверя? За да се доверите на някого, първо трябва да го опознаете истински. Ето четири неща, които трябва да знаете за Бога, преди да Му доверите своите интимни приятелства.
 1. Бог е суверен.

Суверен е сложна дума с просто значение. Това означава, че Бог винаги е отговорен за крайния резултат. Нищо не би могло да ви докосне, освен ако не идва чрез Него или с Негово разрешение. Винаги всичко е под Неговия съвършен контрол. Трябва да вярвате, че Той има специален план и цел за вашия живот, които никой друг, освен вас, не би могъл да изпълни. Нищо не се случва в живота ни без причина и, ако Му позволите, Той ще използва всичко, което става в живота ви за ваше добро.
 1. Бог е добър.

В Псалм 73:28 се казва: “Но за мене е добре да се приближа при Бога.” С други думи, Божията доброта е в Неговата близост. Фактът, че Бог е добър не означава, че никога няма да страдаме, а просто, че през каквото и да преминаваме, Той е обещал да бъде до нас и да премине през него заедно с нас. Бог е винаги и само добър, независимо дали вярвате в това или не, независимо дали чувствате добротата Му в живота си или не.
 1. Бог е любов.

Можем да сме абсолютно сигурни, че Божията любов е безусловна и безгранична, защото Исус вече я прояви към нас. В 1 Йоан 4:9, 16 се казва: “В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя единороден Син, за да живеем чрез Него… Бог е любов.” Понеже Бог така ни възлюби, Той може да бъде единствено добър към нас. В Псалм 84:11 Писанията ни казват, че Той няма да лиши от никакво добро Своите деца.
 1. Бог е мъдър.

Псалм 147:5 гласи: “Разумът Му е безпределен.” За разлика от плътските ни родители, Бог е достатъчно мъдър, за да направи грешка, когато някое от децата Му е угрижено. Плътските родители винаги трябва да премислят нещата, винаги се обръщат назад, опитвайки се да решат дали са сторили това, което е най-правилно за детето им. На Бог никога не Му се налага да го прави. Той е единственият, Който вижда пълната “картинка” и следователно единственият, Който знае кое е най-доброто за нас.

Такива са естеството и характерът на нашия Небесен Отец. Когато наистина знаем какво представлява Той, можем да Му се доверим напълно. Той е любящ, добър, мъдър и винаги в контрол на всичко. Докато не си набиете това в главата, никога няма да искате да Му се доверите, нито ще искате да правите нещата по Неговия начин.

Може би си мислите, че това е странно начало на брошура посветена на “ходенето”. Най-напред, преди да продължим нататък, трябва да положим основа, защото ще съсредоточим вниманието си не върху това дали да ходим на срещи или не, а върху вашето мнение и становище, за да ви предизвикам да разберете защо мислите и действате именно по начина, по който го правите.

И така стигаме до 1 Петрово 2:9-11: “Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свят народ, люде, които Бог придоби, за да възвестяват превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина; вие, които някога си бяхте народ, а сега сте БОЖИЙ НАРОД, не бихте придобили милост, а сега сте придобили. Възлюбени, умолявам ви като пришълци и чужденци на света, да се въздържате от плътски страсти, които воюват против душата.”

Бог казва, че, ако принадлежите на Него, вие сте различни, затова се дръжте различно (нямам предвид да се държите странно, а да не повтаряте това, което правят хората от света). За да се държите различно, трябва да мислите различно. Трябва да видите взаимоотношенията, любовта, “ходенето”, секса и брака през Божиите очи и от Неговата перспектива.

За да разберете това, което Бог казва за “ходенето”, трябва най-напред да разберете какво казва за брака. Може би ще кажете: “Чакай, задръж за момент! Още съм млад и не съм готов да говоря за брак!” Просто следете мисълта ми, става ли?

Бракът беше Божия идея. Бракът е също част от Неговото творение, както и слънцето и луната. Той го създаде, Той реши как ще функционира най-добре и Той изпълни първата брачна церемония. В Битие 2:24 Бог ни казва, че човек ще остави баща си и майка си и ще се “привърже” към жена си и те ще станат една плът, като с този израз Той има предвид не само физическото единение. Следващият стих продължава: “А и двамата, човекът и жена му, бяха голи и не се срамуваха.” Да, тук се казва, че са били физически голи, но идеята е, че освен това, те са били и духовно, емоционално и интелектуално голи, открити един спрямо друг. Нямало е нищо скрито, никакви чужди влияния, те наистина са били едно във всичко.

Думата “привърже” от 24 стих идва от една дума от еврейския език, която илюстрира две плоскости, които се слепват (като шперплата), за да станат едно цяло, което в последствие не бихте могли да разделите, освен ако не счупите и двете плоскости. Според Библията в брака двама души посвещават живота си един на друг, като стават едно във всичко и навлизат във взаимоотношения с изключителни права и привилегии. Те си принадлежат взаимно, без да принадлежат на друг. Тъй като са се посветили един на друг, докато смъртта ги раздели, те са си спечелили правото да се наслаждават на интимност помежду си. Всичко това е валидно само в рамките на брака, но не и за други взаимоотношения.

Ето къде е проблемът. Днес, в нашето общество, повечето хора искат тези изключителни права и привилегии, които Бог е определил да се пазят за брака, при “ходенето”. В Америка “ходенето” се превърна в нещо съвсем обикновено, като пазаруването например, то ест опитваш нещо, което ти харесва, но, щом видиш нещо по-добро, го захвърляш. Джошуа Харис казва: “Ходенето”, както вече сме разбрали, е по-скоро тренировка за развод, отколкото подготовка за брак. Не можем да упражняваме посвещение за цял живот в серия от краткотрайни връзки.”

Според съвременното общество, при “ходенето” трябва да имаме право на романтика и интимност, които, според Бог, трябва да запазим за брака. Но интимността без посвещение, в най-добрия случай е евтина имитация. Твърде често ще чуете двама души, които “ходят”, да казват, че са се посветили един на друг. Съжалявам, но това не е възможно, защото истинското посвещение не се състои само в това да го изразите с думи, но да “putting your money where your mouth is”, което е възможно единствено в брака.

Тъй като при типичното “ходене” не може да има истинско посвещение, не се поемат и отговорности, поради лесно фокуса на взаимоотношенията може да се съсредоточи върху чисто физическата страна. Много двойки са се опитвали да направят взаимоотношенията си “специални” чрез физическа интимност, но това е невъзможно. Светът ни казва: “Ако това ви кара да се чувствате добре, направете го и то ВЕДНАГА!” Чувствате се добре, когато има кой да се грижи за вас, кой да ви докосва и да ви обръща внимание, но, докато не получите необходимите средства и образование, докато не станете достатъчно големи, достатъчно зрели и достатъчно отговорни да поддържате постоянни взаимоотношения, които да прераснат в брак, доброто усещане трябва да почака, като се въздържате от всякакъв вид сексуална интимност, докато не кажете голямото “Да”.

Повечето хора свързват “ходенето” с това, което могат да вземат от другия, но за Бога здравите взаимоотношения се основават на това, което можем да дадем. Почти винаги “ходенето” започва от физическо привличане. Но взаимоотношенията, основани само на физическо привличане и романтични чувства, ще траят толкова, колкото траят чувствата. В повечето случаи младите хора, които започват подобен тип взаимоотношения, ги основават на възможно най-неподходящите причини. Най-често срещаната от тях е опита им да задоволят емоционалните си потребности. Всички имаме три основни нужди, които голяма част от младите хора се опитват да задоволят, “ходейки” с някого. Това са:


 1. Да бъдем безусловно обичани и приемани.

 2. Да се чувстваме ценени и способни.

 3. Да чувстваме, че не сме сами.

“Ходенето” НИКОГА не може да посрещне тези наши емоционални нужди. Бог ни е създал да бъдем изпълвани и задоволявани не чрез нещо или някого, но само чрез Него. Всеки път, когато опитате някакъв заместител на Бога, дори “ходенето”, ще се разочаровате. Степента на емоционалните ви нужди ще зависи от това дали “давате” или “вземате” във взаимоотношенията ви с другия. Тези, които вземат, изграждат взаимоотношения за свое собствено изпълване и комфорт. Тяхното внимание е съсредоточено предимно върху собствените им нужди. Даващите фокусират вниманието си върху нуждите на другия, като поставят неговото благополучие, успех и изпълване на първо място.

Вземащите са себелюбиви. Те не се интересуват от вашите убеждения, нито дори дали ви нараняват емоционално. Те са себелюбиви и егоцентрични. Даващите са безкористни и никога няма да ви заставят да направите компромис с убежденията си. Те никога не биха направили нещо, с което да ви унижат или да ви накарат да унижите себе си, родителите си или Бога.

В 1 Коринтяни 6:19-20 се казва: “или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си.” Както сами виждате, ако сте християни, нямате право сами да се разпореждате с живота си. Исус ни изкупи със Своята собствена кръв и като собственик има право да се разпорежда с нашия живот. В 1 Царе 2:30 Бог казва: “Ония, които славят Мене, тях ще прославя Аз.” Този стих ясно ни казва, че, ако ние славим Бога със своя избор, Той ще прослави и благослови нашия живот.

И така, как да разберем кое е правилно и кое не? Бог ни е дал Своето Слово, затова няма какво да се чудим. Във 2 Тимотей 3:16-17 четем: “Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата; за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено приготвен за всяко добро дело.” Независимо, че Библияtа не се обвързва конкретно с разглеждания от нас въпрос, винаги можем да открием сходни ситуации и да приложим тези принципи, за да получим нужната ни насока. Независимо, че в Библията няма нищо конкретно за “ходенето”, можем да открием много неща за злоупотребата със секса, за взаимоотношенията и за брака.

Във 2 Коринтяни 5:8 е записано: “Затова и ревностно се стараем, било у дома или отстранени, да бъдем угодни на Него.” Стремите ли се да бъдете угодни на Бога във всичко? Ако отговорът ви е “не”, няма смисъл да четете по-нататък. Ако не искате честно да оцените своето поведение относно любовта, секса, “ходенето” и брака и не желаете да промените това, което е необходимо, никога няма да познаете Божието най-добро за вашия живот.

Но, ако наистина искате да сте угодни на Бога, ако искате да разберете волята Му и да направите нужните корекции в поведението си, ще ви дам няколко принципа по отношение на “ходенето”, които ще ви помогнат да реализирате всичко това. А те са:


 1. Никога не “ходете” с невярващи.

Във 2 Коринтяни 6:14 се казва: “Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?” Това не значи, че не трябва да общувате с невярващи, а само, че близките приятелства, партньорството, интимните взаимоотношения и, естествено, брака трябва да се пазят за вярващите.


Мнозина ще се оправдаят, че “ходят” с невярващи, за да им “свидетелстват”. Това не е правилно поради четири причини:
А. Не може да престъпване Писанието и да очаквате Бог да ви благослови.
Б. Всеки път, когато емоционално или романтично се обвържете с някого, се намесвате в това, което Бог иска да направи в живота му. Ако този човек изглежда отворен за благовестието, никога няма да разберете дали копнежът му за Бога е искрен или просто се опитва да ви угоди. С други думи, тъй като неговата опитност с Господа е непосредствено свързана с вас, ако се разделите, в повечето случаи неговият интерес към духовните неща изчезва.
В. Какво си мислите, че говори на този човек вашето желание да излизате с невярващ за поведението ви спрямо Божието слово и за покорството, което Бог очаква от Своите деца? Ще започнете тези взаимоотношения като твърде блед пример за покорство.
Г. Свидетелството за Христос трябва да е споделено от човек от същия пол, за да могат мотивите и на двете страни да останат чисти. Много високомерно е от наша страна да си мислим, че Бог е толкова ограничен и безпомощен, че ние сме единствените, които Той е определил да свидетелстват за Него.
Д. Може с устните си да казвате на невярващия, с когото “ходите”, че е важно да стане християнин, но действията ви говорят точно обратното: “И така си си много добре!”
Е. Библията ни казва, че е много важно да встъпим в брак само с християнин (2 Коринтяни 6:14, 1 Коринтяни 7:39; 9:5).
Когато Бог казва, че мъжът и жената ще станат “едно”, Той има предвид много повече от тяхното чисто физическо единение. Бог говори и за духовни и емоционално единство. Няма начин един християнин да стане едно духовно цяло със своя невярващ брачен партньор. Ако е напълно искрен, всеки християнин, който е направил грешката да се ожени за невярващ, ще ви каже, че животът му е нещастен, независимо от това колко обича своята половинка. Най-сигурният начин да предотвратите свой евентуален брак с невярващ, е никога да не “ходите” с такъв.


 1. Никога не излизайте с плътски християнин.

Не бива да излизате не само с невярващи, но и с християни, които не са сериозни в своя живот с Господа. Както знаете, това са хора, които твърдят, че са християни, но не са изповядали Христос за свой Господ. Има една много важна причина да не излизате с такива християни: близките ви приятели сериозно ще повлияят на духовното ви състояние.


В Псалм 119:63 се казва: “Аз съм другар на всички, които Ти се боят, и на ония, които пазят Твоите правила. А 2 Тимотей 2:22 гласи: “Отбягвай младежките страсти; и ЗАЕДНО С ТИЯ, КОИТО ПРИЗОВАВТ ГОСПОДА С ЧИСТО СЪРЦЕ, следвай правдата, вярата, любовта и мира.”
Бог го е казал достатъчно ясно, не смятате ли? Най-близките ви контакти трябва да са с хора, които са в правилни взаимоотношения с Бога. Апостол Павел казва в 1 Коринтяни 5:11-13, че дори не бива да се “сношаваме с някого, който се нарича брат”, а живее порочен и грешен живот. Във 2 Солунци 3:6 Павел казва още: “Да страните от всеки брат, който се обхожда безчинно, и не по преданието, което сте приели от нас.” Защо? Отговорът намираме в 1 Коринтяни 15:33: “Лошите другари покваряват добрите нрави.”


 1. Винаги имай одобрението на родителите си.

Библията много ясно ни казва, че родителите ни имат последната дума в нашия живот. В Ефесяни 6:1 пише: “Деца, покорявайте се на родителите си в Господа.” (Забележете, Бог не ни казва да им се покоряваме, АКО са прави, но, защото това е правилно.) Изход 20:12 гласи: “Почитай баща си и майка си.” В Колосяни 3:20 четем: “Деца, покорявайте се на родителите си във всичко, защото това е угодно на Господа.” Според Библията вие сте под абсолютния авторитет на родителите си. Това важи дори и да не сте християни и то до момента, в който престанат да ви подкрепят финансово.


Родителите ви винаги трябва да имат последната дума относно това с кого да “ходите”, къде да ходите, какво да правите и кога да се прибирате. Бог винаги ще ви говори чрез вашите родители и ако те не одобряват човека, с когото искате да “ходите”, трябва да приемете, че Бог ви говори, че това не е най-подходящият човек за вас. Ако смятате, че родителите ви са безотговорни или че преценката за човека, с когото искате да се срещате е погрешна, Бог ще работи чрез покорството ви и ще промени техните сърца. Запомнете, Бог НИКОГА няма да работи чрез вашето непокорство спрямо Него или спрямо родителите ви.


 1. Имайте винаги чисти взаимоотношения.

Бог е благословил секса само в брака, всеки друг тип секс е грях. Ако изберете да не чакате до брака, вие мамите себе си, родителите си в момента и бъдещия си брачен партньор. Но преди всичко наранявате и не се покорявате на Бога, Който знае кое е най-добро за вас и Който ви обича повече от всичко. Морално нечистите взаимоотношения винаги са грях, пренебрегване на обстоятелствата и никога не са Божията воля за някое от Неговите деца. Ако по някакъв начин сте въвлечени в подобни взаимоотношения, трябва да ги “изчистите или да ги прекратите”.

Вероятно един от най-задаваните от младежите въпроси, свързани с “ходенето” е: “Колко далеч е твърде далеч?” В действителност това, което питат е: “Колко близо до границата между позволеното и непозволеното, между чистото и нечистото мога да стигна, без да я прекрачвам?” Ако задавате този въпрос, значи сте отишли твърде далеч. Чистотата не може да бъде дефинирана чрез някаква активност или граница. ЧИСТОТАТА не е МЯСТО, тя е ПОВЕДЕНИЕ. Чистотата засяга не само вашето тяло, но и вашите дух и ум. Какво ще кажете, ако вместо: “Колко близо мога да стигна до границата, без да я премина?”, попитаме: “На какво разстояние от границата мога да остана?”

Трябва да разберете, че, когато Библията говори за сексуална неморалност, няма предвид само връзките извън брака, а всеки сексуален контакт. В 1 Коринтяни 7:1 се казва, че е добре човек да не се докосва до жена, за да не се породи сексуално желание (в който и да е от тях). Левит 20 глава ни учи, че откриването на голотата на човек, който не ни е брачен партньор, е грях. Това се отнася и за докосването под дрехите.

Трябва да решите каква е моралната ви граница още ПРЕДИ първата си среща. Личната ви граница за чистота може да е нещо от рода на:

Никоя част от моето тяло няма да влезе в част от нечие чуждо тяло, нито ще позволя на някого, по каквато и да е причина, да стори това с мен. Никога няма да докосна или да позволя да бъда докоснат по някоя от частите на тялото, закрита от банския костюм. ТОВА ВКЛЮЧВА СЪЩО ТАКА ОРАЛНИЯ СЕКС И ДОКОСВАНЕТО ПРЕЗ ДРЕХИТЕ.

ТРЯБВА да имате план, преди да ви се наложи да го използвате. Ако чакате до момента, когато страстите се нажежат и емоциите (хормоните!) се повишат, ще осъзнаете, че сте чакали твърде дълго. ТРЯБВА да решите какъв ще е отговорът ви, още преди да чуете въпроса.

Ето ви още някои предложения за поставяне на границата:

Стойте далече от изкушаващи ситуации…

Определени ситуации и места са проблем, който заплашва да се случи и вие го знаете. Паркирана кола, къща или каквото и да е място, където ще сте абсолютно сами с приятеля си, трябва да кажа, че са вече “отвъд границата”. Може да сте силен християнин, който наистина иска да постъпва правилно, но, ако си мислите, че може да се справите с подобно изкушение, значи сте много, много глупав. Осъзнаете ли го сега, никога няма да се окажете в подобна ситуация. Планирайте предварително всяка минута от срещите си. Стойте в група с други хора, които споделят вашите убеждения, колкото се може по-дълго.

Момичета, обичайте се благоприлично…

1 Тимотей 2:9 гласи: “Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие.” Момичета, това е много важно, защото момчетата биват предизвикани от това, което виждат. Повечето момичета не осъзнават проблема, който създават на християнските момчета с тесните си блузки и панталони, с твърде късите си шорти и полички, с оскъдните бански без горнище. Едно момиче може да се облече така, за да предизвиква момчетата, но това ще е знак, че в живота и има нещо погрешно. Сексуалните задръжки на едно момиче, освен ако не е твърде наивно, могат да се определят по стила му на обличане.

В 1 Коринтяни 8:12 се казва, че, ако един християнин накара по-слаб свой брат да съгреши, тогава и той е съгрешил. Това има голямо значение за Бога, затова момичетата трябва да осъзнаят, че чрез облеклото си могат да предизвикат някое момче да съгреши.

Момчета, пазете очите и умовете си…

Вие, момчета, се палите от това, което виждате, затова внимавайте какво позволявате да гледат очите ви. В Псалм 101:3 се казва: “Няма да положа пред очите си нещо подло.” Ако се борите със страстта, пазете се от неща, места и обстоятелства, които я възбуждат. Във 2 Тимотей 2:22 четем: “Но отбягвайте младежките страсти…” 1 Коринтяни 6:18 гласи: “Бягайте от блудодеянието…” Спрете телевизора, затворете списанието, оставете театъра, изключете компютъра, вървете, не- БЯГАЙТЕ в обратната посока. Това е избор, който може да направите.

Сексуалната чистота е свързана не само с това да казваме “не”, тя също така изисква да казваме “да”. Ако първо сте казали “да” на Исус, значи сте различен. Вие сте “в Христос” и Той във вас. Вие имате по-висока цел и призвание от останалата част от света. Това означава, че вашият фокус не бива да пада върху всички онези неща, на които сте казали “не”. Вниманието ви трябва да е съсредоточено върху взаимоотношенията ви с Бога, като кажете “да” на духовните неща.

2 Тимотей 2:22 продължава: “(Но отбягвайте младежките страсти); и заедно с тия, които призовават Господа с чисто сърце, СЛЕДВАЙ правдата, вярата, любовта, мира.” Не е достатъчно само да избягате от това, което е лошо, но трябва да тичате към това, което е добро. Трябва упорито да следвате нещата, които са от Бога.

Разберете, че вие може да изберете за какво да мислите. Не може да контролирате всичко, което изплува в ума ви, но може да изберете какво да правите с мислите, които вече са се появили. Мислите ви определят вашите чувства, а чувствата ви определят вашето поведение. Библията много ясно ни казва във Филипяни 4:8: “Най-после, братя, всичко що е истинско, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно – ако има нещо добродетелно, и ако има нещо похвално – това зачитайте.” Това не допуска никаква страст.

Може да кажете: “Хубаво, това е много добър съвет за всеки друг, но не и за мен, ако съм пропилял това в областта на сексуалната чистота?”

На първо място трябва да разберете, че животът не е свършил. Да, може и да сте го пропилели, но всичко може пак да е ново. Това започва с искрена изповед и покаяние. Изповедта не означава, че трябва публично да оповестите своя грях. Това чисто и просто означава, че признавате, че това, което сте извършили, наскърбява вашия небесен Отец, че сте съгласни с Него, че сексуалната нечистота от всякакъв тип е грях, а след това се покайвате за греха си. Вие се покайвате за две неща: използвали сте секса, за да задоволите своите собствени сексуални нужди, вместо да позволите на Бог да ги задоволи; освен това се покайвате, че сте си играли на бог в собствения си живот и сте правили всичко по своя си начин. След това дайте контрола над живота си отново на Бога и тръгнете в нова посока.

Когато направите това, всичко ще стане ново. Бог напълно ще ви прости и отново ще събере парчетата от вашия живот. Той ще ви даде ново начало. Освен това за вас е много важно да поискате прошка и от човека, с когото сте съгрешили. Не търсете извинение за себе си и не прехвърляйте вината си на друг. След това ще имате нужда да си простите, за да може да се видите такъв, какъвто сте в Божиите очи.

Когато Бог ви прости, сякаш никога не сте съгрешавали. Когато ви погледне, Той ще вижда чист, невинен девственик. Ако се виждате такъв, какъвто ви вижда Бог, ще се държите като девственик и ще останете чист. Но, ако все още се смятате за омърсен и недостоен поради сексуалната си наечистота, ще осъзнаете, че се държите по начин, който съответства на тази ваша представа.

Не може да поправите това, което физически се е случило в живота ви, но може да бъдете сигурен, че то няма да се повтори, докато не се ожените. Може да сте освободени от всякаква вина или срам и духовно и емоционално. Вие не сте провал, само защото сте се провалили. Днес може да започнете един чист живот. Но запомнете, това не е еднократно решение. Почитането на Бога е избор на вашата воля, който трябва да правите всеки ден от живота си.

Както казах и по-рано, ако наистина искате да почитате Бога в своята интимна връзка, вие трябва “да я изчистите или да я прекратите”. Повечето двойки, в чиито взаимоотношения има сексуална нечистота, не са достатъчно силни да я прекратят, без да прекъсват връзката си. Ако и двамата партньори заедно не вземат решение да са просто приятели и да прекъснат дори и най-малкия физически контакт помежду си, вероятно няма да успеят да преодолеят греха. Да “скъсат” при подобно положение изглежда доста тежко, но да продължават неморалните си взаимоотношения, ще бъде катастрофално и за двамата, както духовно, така и емоционално.

Ако наистина обичате някого, тогава според 1 Коринтяни 13 глава, трябва да правите това, което е най-добро за него, независимо какво ще ви коства това. Трябва да осъзнаете, че това, което сте смятали за любов, в действителност е страст. Ето и разликите:

Любовта е всеотдайна, страстта – себелюбива.

Любовта посреща вашите нужди, страстта – своите.

Любовта е в състояние да се контролира, страстта е неконтролируема.

Любовта няма нищо общо с чувствата, страстта е само чувства.

Любовта се посвещава на вашето благополучие, страстта се посвещава не на другия, а на себе си.

Степента на желанието ви да откриете Божията воля и да Му се покорите по отношение на “ходенето” ви с някого, наистина ще разкрие колко сте зрял и решителен относно посвещението ви на Христос. Приказките не струват нищо. Може да казвате, че обичате Исус и да не се покорявате на принципите, които е заложил в Словото Си и съгласно които трябва да живеем. В Йоан 14:15 са записани следните думи на Исус: "Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди." Истината е, че живеем това, което вярваме, останалото са просто празни приказки.

 


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница