Холелитиаза – наличие на конкременти в жлъчния мехур, единични или множествени. ЕтиологияДата02.06.2018
Размер41 Kb.
Жлъчно каменна болест. 39 въпр.

Холелитиаза – наличие на конкременти в жлъчния мехур, единични или множествени.

Етиология - разнообразна, свързана е с промяна в количеството на холестерола и жлъчните киселини в жлъчката.

Заболявания отключващи жлъчно каменната болест - диабет, затлъстяване, ендокринни заболявания, противозачатъчни, анемии.

Литогенезата (образуването на конкременти ) е сложен процес.

Жлъчката представлява стабилен колоиден разтвор, в който съотношението холестерол : жлъчни камъни : фосфолипиди (лецитин) е 4 : 74 : 2. Настъпи ли увеличение на един от елементите във финия колоиден разтвор, настъпва преципитация, образуване на гел и формиране на конкременти. За образуването на конкременти принос имат още 2 фактора – количеството на Калциеви йони и възпалителните процеси в жлъчните пътища. Калция спомага за образуването на конкременти.Жлъчните камъни биват:

 • Холестеролови – кафеникав цвят, множествени и разнокалибрени, лесно трошливи.

 • Пигментни – вид на малина, по-дребни, кафяви

 • Смесени - твърди, овални, жълто кафяви, различен диаметър

Наличието на камъни в жлъчния мехур се съпровожда с различна степен бактериална инвазия и затова се говори за калкулозен холецистит.Наличието на камъни се манифестира:

1) безсимптомна литиаза

2) диспептична форма – гадене, повръщане, горчив вкус, оригване.

3) болкова форма – изявява се с жлъчна колика, болка в дясното подребрие с типична ирадиация към дясната плешка и рамо. Болката и повръщането се влияят от храната – мазна храна, кафе.

Жлъчен мехур пълен с конкременти има следната съдба: • изключен жлъчен мехур, целият мехур е пълен с камъни, ductus cisticus също е изпълнен с камъни, в жлъчния мехур не навлиза жлъчка.

 • емпим, целия жл.мехур е изпълнен с гной, бактериална инвазия.

 • хидропс, от мехура излиза бистра течност, която представлява жлъчка с реабсорбирани жлъчни соли, затова е безцветна. Тук също има възпалителен процес, но той не е така активен, по-скоро е хроничен.

Усложнения на Жлъчно каменната болест:

 1. Мехурни – карцином на мехура, няма рак на жл. мехур при който да не са намерени конкременти.

 2. Извънмехурни

 3. Фибросклеротичен жл.мехур,съдържа само камъни,сбръчкан, плътен с намален обем.Обикновено протича безсимптомно.

 4. Емпием

 5. Хидропс

 6. Остър калкулозен холецистит – 3 вида:

 • катарален,

 • флегмонозен,

 • гангренозен

 • перфориран - в коремната кухина навлиза гной и жлъчка и се развива локален или дифузен билиарен перитонит.Болните трябва да се оперират в по-ранен стадий.

 • неперфориран.

КК – при остър калкулозен холецистит:

 1. болка,

 2. повръщане,

 3. повишена температура,

 4. тежко общо състояние, дори септично.

 5. При палпация на корема в двете подребрия се установява силно болезнен инфилтрат (последица от това, че организма се опитва да ограничи възпалителния процес на жлъчния мехур и около него се привличат оментум, черва, дуоденум. 1. синдром на Мърфи – ръката се намира в дясното подребрие, болния поема въздух, жлъчния мехур допира пръстите на лекаря – силна болка.

 2. синдром на Ортнер (Мендел) – провокиране на болка при почукване с длан в/у последните ребрени дъги в дясно.

Острия холецистит протича по следните 3 начина:

 1. - възможно е до 3 дни болката да изчезне и температурата да спадне

 2. - затегнат ход – 12 дни лечение с АБ

 3. - агресивно протичане, въпреки лечението симптомите остават, оперативно лечение по спешност (холецистектомия).

Билиодистесивни фистули

Конкременти протриват стената на жл.мехур – жлъчката и камъните могат да попаднат в коремната кухина. Когато камъните работят отвътре организмът отвян привлича дебело черво за запълване на протритата стена. Когато има комуникация м/у дебело черво и жл.мехур може да има излизане на конкременти навън, но може и да има и обратен процес – фекалии в жл.мехур.

Ако има съприкосновение м/у жл. мехур и тънко черво, конкремента може да запуши червото. КК – билиарен илеус.Среща се рядко, но е коварен. Болния се оперира с диагноза илеус – прави се ентеротомия (отваряне на червото откъм тънката му страна), зашива се в напречно направление.

Възможно е да се образуват фистули м/у жл.мехур и екстрахепаталните жл.пътища.Тук КК се владее от иктер.Холедохолитиаза – наличие на конкременти в холедоха при 20% от болните с холелитиаза. В 95% от случаите камъните са пролабирали от ductus cysticus. Камъните в холедоха могат да съществуват безсимптомно. През папилата могат да минат конкременти най-много до 3 мм – болка и транзиторна жълтеница.

Ако конкремента е голям той запушва папилата – болния пожълтява, а холедоха се разширява. Възможно е в следващите дни спонтанно или в резултат на движението конкремента да се върне обратно – симптомите отзвучават (вентилен тип). Възможно е конкремента да се заклещи в папилата – обтурационна жълтеница, болния пожълтява все повече.Стенозиращ папилит, в резултат на дразненето на папилата от дребни камъни и възпалителни процеси, луменът на папилата се стеснява значително – иктер, болка, дилатация на дуктуса.

Илеу панкреатит – конкремента в папилата може да запуши duсtus pancreaticus, рефлукс на жлъчка в панкреаса – билиопанкреатит. КК е по-тежка. Самосмилане на жлезата.

Холангит, наличие на гной в екстрахепаталните жлъчни пътища – разтрисане, болка, иктер.(триада на Шарко).

Диагноза на ЖКБ – рентген, Ехо, КАТ.Лечение премахване на жл.мехур.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница