Хранене при болно гърлоДата02.06.2018
Размер27.58 Kb.

Хранене при болно гърло

Лечението на простуденото гърло трябва да започне с диета - храната, която поемаме, оказва термично и химическо въздействие на лигавицата.

Още преди векове лекарите са знаели, че определен тип храна има благотворно влияние при кашлица. Придворният лекар на френския крал Луй XV е лекувал кашлица със сурови яйца, знахарите във Фландрия са съветвали простудилите се да пият разтопена мас, а най-широко разпространеното във Франция лечение е било с топъл птичи бульон с червено вино.

Препоръките на съвременните лекари също дават “храна” за въображението - всеки може сам да си приготви ястие по собствен вкус. Просто трябва да се спазват някои правила: храненето трябва да става на малки порции и да се предпочитат смлените или нарязаните на ситно продукти. Зеленчуково пюре и супите се смятат за идеална храна за болното гърло. Лютивото, соленото и киселото трябва задължително да се избягват.

Много важно е също болният да приема колкото се може повече течности. Те овлажняват лигавицата и “смиват” остатъците от разрушените клетки или токсичните вещества, които се отделят от микроорганизмите.

Мнозина правят грешката да се опитват да намалят болката с гореща напитка, чиято температура се доближава до точката на кипене. Това не е правилно: трябва да се приема топла, но не гореща течност.

Напитките трябва да са алкални или с неутрална pH (силно киселата среда способства за размножаването на микроорганизмите). Това може да бъде вода, чай, какао. Соковете от цитрусовите плодове не се препоръчват - те създават благоприятни условия за дейността на “вредните” бактерии. Задължително трябва да се спрат газираните напитки.

Специалистите препоръчват гърлото да се изплаква минимум 5-6 пъти дневно. Топлите запарки не само отстраняват налепите от микроорганизми и токсини, но и облекчават процеса на гълтане.

Ако нямате под ръка никакво лекарство, в чаша топла вода може да се разтвори 1/3 ч.л. сол, като с получената смес се прочисти гърлото. В домашни условия може да се приготви йоден разтвор - 3-4 капки йод и хлебна сода на върха на ножа се разтварят в 1 ч.ч. топла вода.

Лекарите не препоръчват инхалации с много гореща вода, защото горещата пара предизвиква рефлекторно свиване на глътката. Приготвеният разтвор трябва да е с температура най-много 85-90 градуса, а продължителността на инхалацията – да не трябва да превишава 5-7 минути.

Всички популярни препарати от типа на “Стрепсилс”, “Неоангин”, “Септолет” оказват голяма помощ при настинка. Лекарите ги прилагат като допълнителна терапия и все по-често ги въвеждат в схемите на плановото лечение.

Не трябва да се пренебрегва и народната медицина. Отдавна е известно облекчаващото действие на сока от лук. По-късно учените успяват да обяснят целебните свойства на лука - в него се съдържа голямо количество фитонциди, които притежават антибактериални свойства. Затова се препоръчва при болно гърло да се пие по 1 ч.л. сок от лук 3-4 пъти дневно. Полезни са и варени картофи (с кората), които се смачкват на пюре и се използват като компрес не по-малко от 30-40 минути .
Защо боли гърлото?


Обикновено болките в гърлото са съпътствани от респираторно-вирусни заболявания или възникват в резултат на тях. Най-разпространените болести са:

• Ларингит - заболяване на гласовите връзки, съпроводено от хриптящ глас или загуба на глас, суха кашлица.

• Фарингит - заболяване на задната стена на гърлото, съпроводено от болки (не само при гълтане) и кашлица.

• Тонзилит - заболяване на небните сливици и на лимфоидната тъкан между небните дъги (сливиците са с увеличен размер и са зачервени), болки в гърлото.

• Ангина - остро инфекциозно заболяване на лимфоидната тъкан, характеризиращо се с възпаление на небните сливици. Предизвиква се от различни микроби - главно стрептококи.

• Паратонзиларен абцес - болката в гърлото е толкова силна, че болният не може напълно да си отваря устата, шията отича, подчелюсните и шийните лимфни възли са увеличени и болезнени.Как да се лекуваме?


На организма са необходими през този период топли напитки и храни (чай, бульон, супа) и по-големи количества витамин С. Малко количество (до 50 гр.) алкохол, най-добре вечер, също може да е от полза.

Препоръчително е лечението да се определи от лекар, който да открие истинската причина за болките.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница