И н с т р у к ц и я от Ръководството на 72-ри нтпДата11.06.2018
Размер38.93 Kb.
И Н С Т Р У К Ц И Я
от Ръководството на 72-ри НТП

По пътя на Ботевата чета-Козлодуй – Околчица, 2018”


УВАЖАЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ГРУПИ,
В стремежа си да бъдем максимално полезни и с цел предотвратяване на неприятни ситуации, дискомфорт и инциденти, свързани с недобра и неподходяща екипировка на походниците, както и за установяване на ред при провеждането на похода, Ви запознаваме със следния инструктаж.

Убедени сме, че Вие сте положили всички необходими усилия, за да осигурите безопасността и доброто представяне на Вашите групи по време на 72 НТП „По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй – Околчица, 2018”, но опитът показва, че децата не винаги се съобразяват с трудностите на туристическата проява. Затова Ви молим още веднъж да им обърнете внимание на следните неща:
  1. Компактното придвижване на групата, в строй и с необходимата дистанция между групите и редиците, е предпоставка за по-лекото преминаване на разстоянието, както и за по-добрия вид на групата и на цялата колона.

  2. За всяко излизане встрани, напред и назад от групата и колоната трябва да бъдат уведомени ръководителят на групата и най-близко намиращият се Комендант на походната колона.

  3. По време на преходите, всеки участник е длъжен да носи достатъчно количество вода, тъй като се минава през безводни участъци, а често времето е слънчево и горещо.

  4. Основно изискване е обувките, с които се ходи на преходите, да са удобни и подходящи за продължително натоварване през различни видове терен. Това могат да бъдат:

• туристически обувки, отговарящи на съответните изисквания за материал, стелка, подметка, здравина, както и подходящ размер;

• маратонки – с дебела и по възможност широка подметка и грайфер;

• всяка друга лека и удобна обувка от естествени материали, в която кракът ляга удобно и може да издържи продължително натоварване.


  1. По отношение на чорапите, те трябва да са меки и по-дебели, памучни или вълнени, в никакъв случай чорапи от изкуствена материя – найлонови, синтетични и т.н.

  2. Задължително е необходимо да се носи дъждобран, по възможност по-голям /за прибиране и на раницата/, да може да се затваря и да предпазва максимално при лоши метеорологични условия, каквито са възможни в края на м.май; чадърът не е подходящ атрибут за туристически поход.

  3. По време на преходите в раницата да се носи само лек и необходим багаж – горна дреха, дъждобран, вода, някакви лекарства /всеки знае от какво има нужда/. Останалият багаж да се товари на превозното средство, което се придвижва с групата. Дебелите зимни якета да се оставят за вечерите на биваците, да не се носят по време на преходите.

  4. На всички биваци и по определени участъци на преходите, където това е възможно, с колоната се движи линейка с медицински екип. Въпреки това – всеки походник да носи подходящите за него медикаменти, както и да уведоми още в гр. Козлодуй медицинското лице за специфично свое заболяване, ако има такова. Така ще може да се реагира адекватно и навреме в случай на нужда.

  5. По време на преходите, походниците трябва да носят в раниците си нещо сладко – за сила и енергия в моменти на физическо изтощение. Нека това не са шоколади и шоколадови вафли, тъй като те се разтопяват в жегата. Например – някакъв вид бонбони, кроасани, мед, нешоколадови храни, дори захар.

10. Желателно е походниците да си носят слънцезащитна козметика, както и някакъв вид кремове и препарати за предпазване от комари и други насекоми, противоалергични медикаменти.

11. Ако шапката не е задължителен елемент от униформата на групата, нека всеки да си предвиди такава.

12. Дрехите, с които се ходи на преходите, да бъдат леки и удобни, от естествени материи, незапарващи и неотежняващи багажа, ако се наложи да се приберат в него.

13. Всеки походник е длъжен да има раница. Носенето на багажа в найлонови пликове и друг вид чанти не допринася за удобството по време на преход.

14. По време на провеждането на похода, всеки походник спазва вечерния час и часът за ставане сутрин. Часовият пояс между 23,00 ч. до 5,00 ч. е предвиден за почивка, от която всеки има нужда. Нека никой не отнема от времето за почивка на другите! Нарушителите ще бъдат санкционирани.

15. С цел добра организация на храненето, ръководителят на всяка една група, по график приема пакетите с храна от представителя на Областна администрация – Враца и е длъжен в рамките на десет минути да върне обратно празните кашони отново на представителя на Областна администрация – Враца.

16. В случаи, в които, по време на похода, от ученическите групи има напуснали ученици или ръководители, ръководителят на групата е длъжен веднага да уведоми представителя на Областна администрация – Враца, отговарящ за разпределението на храната, за корекция на порциите за следващия ден.

17. Броят на предоставените порции се установява на място при получаването на храна и при недостиг или излишък от порции, се уведомява представителя на Областна администрация – Враца, отговарящ за разпределението на храната.


И на финала – всеки ръководител носи отговорност за вида и състоянието на своята група.

Ръководството на похода носи отговорност за цялостната организация на похода, оказва съдействие и подкрепа.

Нека работим заедно за нормалното протичане на 72 –ри НТП „По пътя на Ботевата чета-Козлодуй – Околчица 2018“, за физическото и психическо израстване на децата и за тяхното патриотично възпитание!

Желаем на всички успешна подготовка!
Ръководство на

72-ри НТП „По пътя на Ботевата чета-Козлодуй – Околчица, 2018“


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница