Има половин милиард дългове в здравеопазванетостраница1/9
Дата19.10.2018
Размер0.63 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
07.02.2017
Национални вестници


Семерджиев разкри:

Има половин милиард дългове в здравеопазването


Вместо да пести по 1 млн. лв. на ден, за пръстовия отпечатък са похарчени 112 милиона

Стандарт  стр. 4  

"В края на декември месец под натиска на Петър Москов надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит - 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари. 411 млн. лева са дълговете в здравеопазването към 2016 г. Това разкри служебният здравен министър Илко Семерджиев. И допълни, че е заварил в здравното министерство правен хаос, а в момента в НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 души. "По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи", категоричен бе Семерджиев. Според него това е "просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората". "Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност", коментира Семерджиев.

Той съобщи още, че ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък за прием и изписване от болница, въведен по времето на Петър Москов. Още тази седмица служебният министър ще се срещне с шестте заинтересовани страни по делото, съобщи той пред bTV. "Отмяната вече е факт след решение на тричленния състав на ВАС, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство", изтъкна Семерджиев. Министърът заяви, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта. "Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева", посочи служебният министър. И оспори твърдението на Москов, че за въвеждането на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. "Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари", коментира Семерджиев. И отбеляза още, че е затлачен проектът за спешната помощ със средства от ЕС. Опитваме се да го раздвижим. "Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала", завърши служебният министър.

Министрите с коли на лизинг


Членовете на кабинета излизат от НПО-та и изплащат жилища

Стандарт  стр. 5  

Коли на лизинг, членство в НПО-та и кредити за жилища имат новите служебни министри. Това става ясно от декларациите, които администрацията на президента публикува по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от членовете на служебния кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев.

Служебният премиер Огнян Герджиков е декларирал, че към датата на назначаването си притежава символичната една акция във финансовата компания "Експат" АД. Освен това той е записал още, че е бил в ръководството на три неправителствени организации в сферата на правораздаването. За разлика от него министърът на младежта и спорта е била в ръководството на Българска асоциация "Спорт за всички". В декларацията й са описани и две задължения в общ размер на 45 000 лева към банка и за лизинг на автомобил. Банков кредит овърдрафт в размер на 5000 лева е декларирала и вицепремиерът Деница Златева. Гълъб Донев, служебният министър на труда и социалната политика, е декларирал само кредитна карта с лимит 5000 евро. Служебният екоминистър Ирина Костова също е вписала членството си в Управителния съвет на Българска асоциация по водите, както и мениджърски договор с Пречиствателна станция за отпадъчни води - Враца. Служебният министър на финансите Кирил Ананиев е декларирал членството си в Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова е вписала членство в Съвета на директорите на Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ АД, както собственост на търговското дружество "ЕСПИРА" ЕООД. Служебният министър на образованието Николай Денков е декларирал кредитна карта с лимит 4500 евро и договор със Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е преподавател - в катедра "Инженерна химия и фармацевтично инженерство". Колегата му от енергийното министерство Николай Павлов е декларирал, че към датата на назначаването си е член на одитния комитет на застрахователното дружество "Алианц България". Дялово участие в "Експат" АД е декларирал и служебният министър на външните работи Ради Найденов, който доскоро беше извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Германия. Регионалният министър Спас Попниколов е вписал в декларацията си ипотечен кредит в размер на 100 000 евро, както и лизинг на автомобил за 20 000 лв. Министърът на туризма Стела Балтова към датата на назначаването си е била в управата на две неправителствени организации - Клуба на икономическите дипломати и Българо-финландското дружество за приятелство.

Транспортният шеф Христо Алексиев е бил в ръководството на НКЖИ и дружеството "Зона за обществен достъп Бургас" АД. Той има и жилищен кредит в размер на 100 000 евро. Земеделският министър Христо Бозуков е вписал членство в ръководството на две браншови сдружения с нестопанска цел - Федерация на научно-техническите съюзи - София, както и Териториалната организация на Научно-техническите специалисти - Пловдив. Дялово участие в Консорциум "Обществено здраве" пък е декларирал здравният шеф Илко Семерджиев. Никакви участия в дружества не са вписали министърът на отбраната Стефан Янев, на правосъдието Мария Павлова, на вътрешните работи Пламен Узунов, на културата Рашко Младенов и служебният министър на икономиката Теодор Седларски.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница