Информация на интернет портал ec europa eu/euresДата07.08.2018
Размер25.35 Kb.
ИНФОРМАЦИЯ

На интернет портал ec.europa.eu/eures /Служба по заетост към Европейската комисия/ всеки гражданин на страна-член на ЕС може да се запознае на собствения си език /в случая български/ подробно с изискванията за работа в дадена страна, като съответно са публикувани телефони и електронни пощи на така нар. “съветници“ на eures в собствената страна. На електронен адрес pei-expaconseil.75830@pole-emploi.fr (на вниманието на Mme Bernadette Fouquet, юридически съветник за Франция към Еures) биха могли да се отправят добре прецизирани запитвания на френски или английски език от юридическо естество за заемане на дадена трудова позиция.

От 1 януари 2014 г. българските граждани ще се ползват изцяло от европейското си право да се придвижват свободно и да заемат свободни работни места във Франция, каквито се предлагат и на френски граждани, и в този смисъл отпадат ограниченията, които бяха валидни до този момент.

Съгласно чл. 45 от Договора за ЕС, българските и румънските граждани ще имат правото:  • Да търсят работа в друга държава от ЕС;

  • Да работят без необходимостта да имат така нар. „разрешително за работа“;

  • Да останат на територията на страната и след като са заемали дадена длъжност, позиция;

  • Да се възползват от същия трудов и социално-осигурителен режим валиден за местните граждани, както и от фискалните предимства съгласно Регламент № 492 на ЕС 2011 от 5 април 2011 год.

Гражданите, които желаят да упражняват правото си на труд във Франция и да заемат позиции в дадени професии, които са регламентирани, трябва да се осведомят за условията за приравняване на техните дипломи, квалификации и професионален опит. Сайтовете с подробна информация са:

1.http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof - сайт за регулирани професии според страната, в която се кандидатства за работа.

2.http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/cid20949/la-reconnaissance-des-diplomes-dans-l-union-europeenne.html- сайт на френското Министерство на образованието за признаване на дипломи, квалификации и сертификати за съвместимост.

Европейска директива №36 от 2005 г. регламентира въпросите по признаване на дипломи и професионални квалификации.

В материята на социалните права и осигуряване, българските граждани ще могат да се възползват от правата си съгл. европейските Регламенти 883/2004 и 978/2009 и ще могат и да “изнасят„ във Франция получаваните обезщетения за безработен от собствената си страна.Що се отнася до правото на престой по професионална причина, отпада задължението за получане на специално „право„ от френските власти, като може да бъде изискана съответна декларация от кметството, на чиято територия се живее.

Компетентната институция в тази сфера е френското Министерство на вътрешните работи, и по-конкретно дирекцията по имиграция. Съответните сайтове са: www.interieur.gouv.fr и www.immigration-professionnelle.gouv.fr


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница