Инструкция за ползване на базите данни на ebsco publishing, включени в проекта eiflДата03.08.2017
Размер38.34 Kb.
ТипИнструкция
ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА БАЗИТЕ ДАННИ НА EBSCO PUBLISHING,

 ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТА EIFL

 

Подготовка за работа

 

1.      След въвеждането на адреса на сайта на EIFL – http://search.epnet.com – попълнете полетата за име на потребителя и парола (ID и Password).        UserID: s4514297

        Password: Password

2.      От появилия се екран изберете EBSCOhost Web за търсене във всички без MEDLINE (за търсене в MEDLINE – EBSCOmed).

3.      Следва екран със списък на базите данни, в които можете да търсите. Тук те са представени с кратки описания, като за всяка база съществува опцията Complete title list – списък на заглавията, включени в съответната база.

4.      За да маркирате базите, в които искате да извършите търсене, щракнете в празните квадратчета пред имената им и после върху “бутон” ENTER на екрана.

      Възможно е търсенето да се извършва в една, в повече от една или във всички бази едновременно.

 

Възможности и правила за търсене

 

1.      Появява се търсещият екран – на най-горния ред вдясно са разположени икони за команди и опции на търсене в базите: New Search – за ново търсене, Subject Search – за търсене по предметна рубрика, Journal Search – за търсене в определено/и/ списание/я/, Image Collection – за фотографии, Company Directory – фирмената база на Dun & Bradstreet и др.      При едновременно търсене в повече от една база няма възможност за Subject   Search и Journal Search.

2.      Вляво на долния ред на екрана са посочени методите за търсене:

 

a)      Basic Search – това е най-удобният начин за търсене, тъй като позволява да се търси както по ключова дума, така и по словосъчетание от естествения език. Има възможност и за конкретизиране на запитването чрез задаване на булевите оператори – AND, OR, NOT /Пример – за търсене bank management се задава: bank and management/; за търсене на всички термини с общ корен чрез маскиране /Пример – ако зададете inform* ще се получат записи, съдържащи ключовите думи inform, informant, information, informative и т.н./ и др.   

b)      Guided Search и Expert Search са два специфични метода за търсене, предназначени за извършване на по-комплексни търсения.

  

3.      След избора на метод за търсене се формулира запитването и при необходимост се попълват ограничителните полета: 

a)      За търсене само сред пълнотекстови издания – Full text.! Внимание ако това поле не се маркира, програмата търси и в анотирани и индексирани заглавия.

b)      За търсене само в заглавия с доказана научна стойност – Peer Reviewed.

c)      За търсене в определено периодично издание – въвежда се заглавието му.

d)      За задаване на период на публикуване – попълва се желаният период.

e)      За търсене и на тематично свързани със зададената от Вас ключова дума /при Keyword Search/ - Also Search within Related Words.

f)        За търсене на зададената ключова дума и в пълния текст на периодичните издания /при Keyword Search/ - Also Search within Full Text Articles.! Внимание ако това поле не се маркира, програмата търси за наличието на зададената от Вас ключова дума само в заглавията на изданията.

 

4.      Щракнете върху “бутон” Search. На екрана се появява списък с резултатите от търсенето. 

Преглеждане на резултатите и работа с тях

 

1.      Пълния текст на статиите можете да прегледате, като изберете Full Text,  а ако желаете да ползвате статията с нейното оригинално оформление щракнете върху Full Page Image.2.      След като получите резултатите от търсенето можете да използвате следните възможности:

 

a)      Refine Search – за конкретизиране на запитването. Тази функция се използва в случайте когато като резултат се получат прекалено голям брой записи.b)      Print, Email, Save – за отпечатване, изпращане на e-mail адрес или съхраняване /на твърдия диск или на друг носител/ на отбелязаните от Вас статии. За целта първо маркирайте желаните статии, като щракнете в празните квадратчета пред заглавията им и после върху желания “бутон” Print, Email, Save.

c)      Search Web Linksпредоставя връзка със сайтове, съдържащи информация, свързана с предмета на съответното търсене.

 

* * *


      За приключване на работа с базите изберете Exit Program от менюто с икони в горния десен край на екрана.

 

За всякаква допълнителна информация, свързана с ползването на базите данни на EBSCO Publishing, можете да се обръщате към :

 

Агенция ПУЛСАРтел.:  46 74 79

тел/факс: 44 93 73

e-mail: ampulsar@bulnet.bg

 

ВТУ "Т.Каблешков"вътр. тел.: 460, 487

e-mail: webmaster@vtu.acad.bg
Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница