Internet Corporation For Assigned Names and NumbersДата13.03.2017
Размер110.44 Kb.
Домейнът (domain name) е уникално име, което сочи към дадена интернет страница. Названието произхожда от английската дума domain - област, територия, сфера, обсег. В интернет не могат да съществуват два напълно еднакви домейна (имена на уеб сайтове).

За да работи един уеб сайт неговото домейн име трябва да е свързано с конкретен IP адрес. IP адресът е уникален номер на компютъра, върху който физически е разположен сайта. IP адресите представляват поредица от цифри и точки - например 213.45.78.5, 85.128.60.178 и т.н.


В интернет съществуват множество т. нар. домейни от високо ниво (Top Level Domains, съкратено TLDs), като основните от тях са .com, .net, .org, .biz и .info. Домейните от високо ниво, които още се наричат "глобални", се определят от специална международна организация ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers).

Домейните на отделните държави не са TLD домейни. Те се класифицират като Регионални. Всяка от държавите в света притежава свой собствен домейн - за България това е .bg, за Русия е .ru, за Германия е .de и т.н.

Името, което ще изберете за вашия сайт, задължително трябва да се намира в някоя от съществуващите регионални или глобални домейн области.

Домейните от високо ниво .com, .net и .org са най-старите пуснати в продажба домейни. Първият домейн в света е купен на 15 март 1985 година - това е symbolics.com. След това са били нужни 15 месеца, за да бъдат купени първите 100 домейна. От 1990 година насам домейните в областите .com, .net и .org се изкупуват масово и затова най-много сайтове използват някой от тях.

Почти всички маркетингови специалисти са на мнение, че домейнът от високо ниво .com ще остане завинаги Номер 1 като избор на име за комерсиален сайт. Това са и най-скъпо продаваните домейни по световните домейн-аукциони. Com е съкращение от английската дума commercial и е най-използваният от всички домейни от високо ниво - до момента са изкупени над 100 милиона .com домейна. На .com домейни има изградени не само комерсиални, но също и множество лични страници.

Специалистите съветват при изграждане на комерсиален уеб сайт да се ползва именно com домейн, дори свободният вариант на име на .com да е по-дълъг и изобщо "по-некачествен" от свободните варианти, особено на .biz и .info, които са пуснати по-късно за пробажба. Това разбира се не винаги е вярно. Ако ви попадне свободен домейн от типа eShop.biz, iBusiness.info или друг подобен - не се колебайте да го регистрирате, независимо от съветите на специалистите.

Следващият по значимост домейн е .net. Това е единственият домейн от високо ниво, който представлява цяла дума - "net" означава "мрежа" на английски, докато всички други домейни от високо ниво са съкращения от някаква дума. Първоначалната идея е била .net домейните да се използват от интернет доставчиците и други компании, чийто бизнес е свързан с мрежата. В момента този домейн се ползва масово, тъй като е подходящ за всякакви приложения, купуват го всякакви работещи в глобалната мрежа компании, като в някои случаи е дори по-предпочитан от .com.

.org се използва обикновено от организации ("org" е съкращение от Organization), но тъй като е пуснат за масова продажба, може да бъде купуван от физически или юридически лица без оглед на тяхната дейност.

.biz и .info се появиха на пазара за домейни през 2001 година и са все още са недооценени от много специалисти. Въпреки това те започнаха да се налагат в интернет - вече има над 2 милиона домейн имена с разширение .biz, които са предпочитани за бизнес-сайтовете.

Домейните .info са перфектни за информационни сайтове. Те също започнаха да се приемат добре в Интернет. Например, преди време домейнът NewYork.Info беше продаден за 25 000 щатски долара.

Ако трябва да изберете име на бизнес-сайт, с който да представяте своята фирма или сайт за някаква форма на електронен бизнес, първо проверете най-различните удовлетворяващи изискванията ви варианти на .com. Ако са налице само прекалено дълги и "тромави" имена с 3 думи, повече от 2 тирета и т.н., тогава открийте и регистрирайте вашия домейн на .net, .biz или .info и няма да съжалявате.
.EU е TLD домейн. Това е официалният домейн на Европейския съюз. Всеки бизнес и организация, които изрично искат да декларират своята принадлежност към Европа, могат да го направят като разположат сайта си в .EU домейн областта. Предимство на домейна .EU е, че все още могат да се намерят свободни домейн имена, които отдавна са регистрирани на другите TLD, особено в областта .com;

Домейнът се администрира от некомерсиалната организация EURid. Всяко физическо или юридическо лице може да закупи домейн .EU, като условието за това е да се посочи валиден адрес в страна-членка на Европейския съюз. Според условията на EURid домейни на .EU може да купуват само граждани на Европейския съюз, лица, пребиваващи продължително в Евросъюза и имащи адресна регистрация там и юридически лица - организации, фирми и пр., чието седалище се намира в страна от Европейския съюз.

Техническите характеристики на евродомейна са като на останалите домейни. Регистрираните домейни .EU могат да съдържат минимум 2 и максимум 63 знака. Разрешените за ползване символи са латински букви, арабски цифри и нормално тире (-), като домейнът не може да започва и да завършва с тире.
.EU домейните се изтриват на датата на изтичане и могат да се подновят не по-късно от 5 дни ПРЕДИ това. Ако сте пропуснали срока, моля свържете се веднага със support@host.bg.

Ако един домейн не е подновен преди датата на изтичането му, т.е. не е предплатена регистрация за следващ период от време, от датата на изтичане на срока той навлиза в т.нар. Подновителен период или Период-отсрочка с възможност за подновяване (Renewal Grace Period).

1. Какво е Renewal Grace Period?
Този период е с продължителност от 14 до 40 дни. В зависимост от регистратора на домейна, е възможно да липсва такъв период. .EU домейните например могат да се подновят не по-късно от 5 дена ПРЕДИ изтичането на абонамента и нямат такъв период. По време на Периода-отсрочка домейн името се паркира на временна страница, на която се дава информация, че домейнът е изтекъл. Докато домейнът се намира в Renewal Grace Period вие имате възможност да го подновите на обичайната цена, като направите необходимото заплащане чрез някой от начините за плащане и ни уведомите за името си, преведената сума, основанието за плащане и начина на плащане на мейл billing@host.bg.

Ако решите да си върнете домейна, след като той вече е навлязъл в Подновителен период, трябва да имате предвид, че след заплащането му ще са необходими от 24 до 48 часа за опресняване на DNS системата. Това означава, че вашият уебсайт ще може да се отваря най-рано 24 часа от подновяването на регистрацията на домейна. През това време е възможно от дадена Интернет локация сайт да се отваря, а от друго място да показва временната страница, на която е бил паркиран.2. Какво е Domain Backorder?
По време на Подновителния период всеки, който има интерес към домейн името, може да направи заявка за покупката му след края на периода (Domain Backorder). В случай, че някой е направил такава заявка, той бива уведомен за освобождаването на домейна, за да може да го закупи. В такъв случай вие вероятно няма да сте в състояние да си върнете домейна след изтичането на Подновителния период и ще го загубите безвъзвратно. Ако изпаднете в тази ситуация единственото, което можете да направите, е да кандидатствате за домейн името отново след изтичане на периода, за който е платен от новия собственик (минимум 1 година).

В случай, че няма нито една такава заявка (Backorder), домейн името не се освобождава, а навлиза в т.нар. Период на откупуване (Redemption Period).3. Какво е Redemption Period?
Периодът на откупуване е с продължителност 30 дни и следва Подновителния период. През Периода на откупуване все още можете да си върнете домейн името, но това струва повече от обичайната цена на домейна и отнема от 7 до 10 дни. През този период единствено настоящият собсъвеник има правото да go откупи.

Ако регистрацията на домейна не бъде възстановена през Периода на откупуване, той навлиза в последния, т. нар. Период преди изтриване (Pending Delete Period).4. Какво е Pending Delete Period?
Този период е с продължителност от 5 дни, през които домейнът не може да бъде подновяван от собственика, нито да се купи от нов собственик. След изтичането на 5-те дни домейнът става свободен за регистрация.

5. Колко време минава до окончателното освобождаване на домейна?
Общото време, което минава докато домейнът стане свободен за регистрация, е времетраенето на 3-те периода заедно, например 40 + 30 + 5 = 75, като срокът варира за различните домейни. Това е валидният сценарий в случай, че:

- домейнът не бъде подновен от собственика по време на Подновителния период (Renewal Grace Period) или Периода на откупуване

или

- по време на Renewal Grace Period не са били направени заявки за покупка на домейна (Domain Backorders) и той не е бил купен веднага след изтичането на периода.С изтичането на срока на домейна автоматично престават да функционират всички мейли към домейна и всички уебстраници с това име или на поддомейни на името.

Домейн име регистрирано от Host.bg управлявате от контролен панел за домейн, достъп до който имате чрез потребителско име и парола, които получавате на имейл след регистрацията на домейна.


Пълен списък с всички възможни начини за насочване на домейна към даден хостинг или към друг домейн се намира на страница: Какви начини предлага Host.bg за насочване на домейна към хостинга или към друг домейн?

С всеки закупен домейн получавате безплатно възможността да пренасочите домейна към някакъв сайт, като също така можете да насочите неограничен брой различни поддомейни към различни сайтове.

Пренасочване на домейна може да извършвате през модулите:

- Домейн информация, през който сменяте неймсървърите на домейна.


- Уеб пренасочване, откъдето правите фреймови URL пренасочвания на домейна и поддомейните.
- DNS администрация за А, MX и CNAME записи, т.е. ако имате работещ сървър на даден IP адрес можете да насочите домейна си към него.

Получавате и възможността да пренасочите неограничен брой различни имейл адреси с този домейн към други ваши имейли през модул E-mail пренасочване.

Всичко това можете да правите сами през нашия контролен панел
Поддомейнът е валидно интернет име от вида poddomein.domein.com

Допълнението може да е е дума, съкращение, цифров номер или комбинация от цифри и букви, които са "закачени" за главния домейн и са отделени от него с точка. В поддомейните могат да се използват латински букви, арабски цифри и символът тире (-), който не може да е в началото или в края на поддомейна.

Host.bg например използва следните поддомейни:

admin.host.bg - за контролния панел,
mail.host.bg или mail3.host.bg за мейл услугите си
и
blog.host.bg - за блога.
Да, при закупуване само на домейн, без хостинг, имате възможност да създадете неограничен брой поддомейни, които можете да пренасочвате от модул Уеб пренасочване в контролния панел на домейнa.

Влезте в модул Управление на поддомейни на контролния панел. Създадените поддомейни са показани в списък, като срещу всеки от тях има по няколко връзки. За да изтриете поддомейн кликнете върху линка "изтриване".

Влезте в модула и маркирайте радиобутона срещу полето за име на поддомейна. В полето запишете желаното име. В поле "Пренасочване към:" запишете уеб адреса, към който желаете да сочи поддомейнът.

За да работи тази услуга, както е указано в страницата в самия контролен панел, е необходимо неймсървърите ви да бъдат:

Всеки хостинг пакет в Host.bg има собствен "тестов адрес", който изглежда по следния начин: http://mysite.com.server.hostbgproject.com/. В този адрес "mysite.com" е името на вашия домейн, а останалата част е служебен домейн на Host.bg. Адресът е записан в email-а, който клиентите получават при активиране на техния хостинг.

За да преместите един сайт първо направете негово копие на нашия хостинг и с помощта на тестовия адрес проверете и настройте цялата функционалност. След това сменете неймсървърите на домейна с тези, посочени в email-а за активиране на хостинга. Имайте пред вид, че смяната на неймсървърите може да отнеме до 48 часа. През това време някои посетители ще зареждат сайта ви от стария хостинг доставчик, а някои ще го зареждат от нашия сървър. През тези 48 часа също така ще трябва да проверявате пощата си и на двете места.

По този начин сайта ще бъде преместен почти без никакво прекъсване в работата му, а след като отминат 48-те часа ще функционира напълно безпроблемно.

Ако сайтът ви използва база данни, за която не е желателно да се правят промени в две различни копия, процедурата за местене е по-сложна. Такъв е случаят когато сайтът ви има форум, тъй като съобщенията пуснати след преместването, но написани от постетители, които са "виждали" стария сървър, ще се изгубят.

В този случай първо копирайте файловете и базите си данни на нашия хостинг, направете необходимите настройки и се убедете, че всичко работи на тестовия адрес (http://mydomain.com.server11.host.bg/). След това трябва да "спрете" за малко сайта на стария си хостинг и да синхронизирате отново данните, за да сте сигурни, че пренасяте и последните промени по тях. Ако старият хостинг поддържа .htaccess файлове, най-лесно ще спрете достъпа на посетителите, като качите в главната директория .htaccess файл със съдържание:

Deny from all

Ако сървърът не поддържа .htaccess файлове, просто редактирайте индексния файл да дава кратко съобщение за грешка и нищо повече.

След като сте спрели сайта на стария хостинг, преместете отново файловете и базите данни, които може все пак да са се променили, на нашия сървър. Убедете се, че всичко работи на тестовия адрес. След това трябва да пренасочите посетителите от стария хостинг към тестовия адрес. Ако сървърът поддържа .htaccess можете да направите това като качите в главната директория .htaccess файл със съдържание:

Deny from all
ErrorDocument 403 http://mysite.com.server.hostbgproject.com/

като заместите http://mysite.com.server.hostbgproject.com/ с вашия тестов адрес. Ако сървърът не поддържа .htaccess можете да направите пренасочването чрез HTML meta tag, чрез JavaScript или подобен начин, например като качите на стария си хостинг index.html файл със следното съдържание:След това сменете неймсървърите на домейна с тези, посочени в email-а, получен при активирането на хостинга. По този начин веднага след като завършите преместването, всички ваши посетители ще виждат сайта на нашия сървър и няма да има изгубени данни. Пощата на домейна известно време може да пристига и при стария ви хостинг доставчик, за това е препоръчително да я проверявате и на двете места. При този метод на преместване има момент, в който посетителите нямат достъп до сайта ви, но той е само докато извършвате второто преместване и освен ако не става дума за много голями бази данни или сайтове, вероятно този период няма да надвишава 15-20 минути.

FTP е съкращение от File Transfer Protocol и, както показва названието, представлява протокол за трансфер /прехвърляне/ на файлове. FTP е един от най-старите протоколи в интернет, но продължава да бъде най-удобния, най-простия и най-ефективния начин за прехвърляне на файлове от и към някакъв отдалечен сървър.

Работата с протокола FTP изисква две отделни програмни части - FTP-сървър и FTP-клиент.

FTP-сървъра (ftp-server) е програма, която обикновено работи на свръхмощен компютър - с много по-голям хард диск и по-мощен процесор от тези на обикновен персонален компютър. Такива компютри се наричат сървъри и обикновено съдържат огромно количество файлове, така че на външен вид програмата FTP-сървър изглежда като голяма библиотека за файлове. FTP сървър може да се разположи и на персонална машина.

FTP-клиента (ftp-client) представлява програма, която трябва да имате инсталирана на личния си компютър, за да сте в състояние да прехвърляте файлове от и към други отдалечени машини. Обикновено FTP клиента се използва за "качване" (upload) на сайтове в интернет, т.е. за прехвърляне на файлове от персоналния компютър към избрания хостинг.

След като имате инсталирана на личния си компютър FTP клиентска програма вие трябва да имате и права за достъп до отдалечената машина на която работи FTP-сървъра, т.е. трябва да въведете в определените за целта полета ftp-адрес, име (username) и парола (password), след което да натиснете бутона за връзка. Едва след като се идентифицирате с името и паролата си и след като осъществите връзката с отдалечения сървър ще можете да прехвърляте файлове от личния си компютър към него и обратно.

Съществуват и анонимни FTP (anonymous FTP), които не изискват специален Login и Password.

Типичния интерфейс (вид, изглед) на една FTP клиентска програма обикновено представлява панел с множество прозорци и полета по него. При повечето програми в централната част на панела се открояват 2 по-големи прозореца, които почти или напълно разделят панела на две части - горна и долна или лява и дясна.


В нашия пример в левия прозорец на FTP клиента се показват папките и файловете, които имате на личния си компютър. В десния прозорец се показват папките и файловете, които се намират на отдалечената машина.

При много FTP клиенти прехвърлянето на файлове от вашата машина към отдалечения сървър и обратно става чрез маркиране на избрания файл и натискане на бутон за прехвърляне или по метода "drag & drop", т.е. "влачи и пускай". След като е осъществена връзка с отдалечения сървър вие просто трябва да "захванете" с мишката даден файл или папка и да ги "влачите" от единия прозорец към другия, след което да ги "пуснете" там. По този начин файловете и папките ви ще бъдат "качени" (upload-нати) на вашия хостинг. Така сайтът ви ще бъде публикуван в интернет и ще бъде видим от всяка машина, свързана със световната мрежа.

Съществуват много FTP клиентски програми. Някои от най-популярните в интернет са CuteFTP, WS-FTP, FTP Commander, AbsoluteFTP и др. Имайте предвид, че повечето FTP клиенти са платени програми (shareware) и позволяват само безплатно тестване, обикновено за период от 30 дни, след което трябва да закупите програмата или губите възможността да я ползвате.Eдин от най-добрите напълно безплатни FTP клиенти e FileZilla, работещ под Windows 95/98/NT/2000/XP и поддържащ панел на български език. Можете да изтеглите тази FTP програма от следния адрес:

http://www.host.bg/downloads/FileZilla_setup.exe

За да научите как да инсталирате и ползвате програмата вижте страницата с инструкциите за инсталиране на FTP клиента FileZilla стъпка по стъпка.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница