IP/07/486 Брюксел, 11 април 2007 г. Черноморско взаимодействие – приближаване на региона към Европейския съюзДата09.04.2018
Размер21.85 Kb.


IP/07/486

Брюксел, 11 април 2007 г.Черноморско взаимодействие – приближаване на региона към Европейския съюз

Комисията представи днес нова инициатива за сътрудничество на Европейския съюз за Черноморския регион в рамките на Европейската политика за добросъседство (ЕПД). „Черноморското взаимодействие“ има за цел развитие на сътрудничеството в рамките на самия Черноморски регион и между региона и ЕС, като по този начин се прилага предложението на Комисията от декември за добавяне на регионално измерение към ЕПД. Наред с двустранните политики на ЕС, насочени към конкретни страни в региона и заложени в ЕПД, с предприсъединителния процес с Турция, както и стратегическото партньорство с Русия, „Черноморското взаимодействие“ ще допълни вече значителните усилия за насърчаване на стабилност и реформи в държавите около Черно море. Тази инициатива допълва „веригата“ от рамки за регионално сътрудничество в политиката на ЕС към неговите съседи, част от която са също Евро-средиземноморското партньорство и Северното измерение.

Бенита Фереро-Валднер, комисар по външните отношения и европейската политика за добросъседство, заяви: „С присъединяването на България и Румъния ЕС стана част от Черноморския регион. Днес ние изпълняваме нашето обещание от декември да прибавим към ЕПД регионално измерение. Моментът е подходящ да насочим политическото внимание върху регионалното ниво и да вдъхнем нови сили на текущия процес на сътрудничество, като отворим допълнително пространство за сътрудничество с Русия, Турция и нашите източни партньори от ЕПД. Надявам се също така, че Черноморското взаимодействие ще допринесе за създаването на по-добър климат за разрешаване на „замразените конфликти“ в региона“.

Черноморското взаимодействие ще се основава на текущи отраслови програми и инициативи на Общността в области като доброто управление, движението на хора и сигурността, енергетиката, транспорта, околната среда, морската политика, рибарството, търговията, изследванията, образованието, заетостта, социалните въпроси, науката и технологиите. То е замислено като гъвкава рамка, за да се осигури по-добра последователност и координация между дейностите. Тази инициатива се основава на общите интереси на всички партньори.

Понастоящем, освен съществуващото финансиране от Общността за страните от региона, вече съществува и специфична програма за трансгранично сътрудничество в Черноморския регион, чиято цел е да стимулира дейностите на гражданското общество в крайбрежните райони.

Консултациите между ЕС и партньорите от ЕПД биха могли да се проведат след тези на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), с която Комисията предлага да се установят по-тесни контакти и от която възнамерява да поиска статут на наблюдател.

Комисията смята, че Черноморското взаимодействие трябва да бъде стартирано с политическо събитие на високо равнище. По-късно в зависимост от напредъка могат да се предвидят редовни министерски срещи, на които да присъстват представители на ЕС и на държавите от Черноморския регион, и които могат да бъдат провеждани непосредствено след срещите на регионалните организации.За повече информация:

http://ec.europa.eu/world/enp/documents_en.htm#7База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница