IP/08/1130 Брюксел, 11 юли 2008 г. Многоезичието: как езиците помагат на бизнесаДата15.10.2018
Размер28 Kb.


IP/08/1130

Брюксел, 11 юли 2008 г.Многоезичието: как езиците помагат на бизнеса

Бизнес форумът за многоезичието, създаден през 2007 г., с цел проучване на въздействието, което езиците могат да имат върху търговията и работните места в Европейския съюз, предаде днес доклада си на комисаря Орбан. Докладът представлява ясен обзор на всичко, което е необходимо да се направи, за да се помогне на компаниите да спечелят достъп до нови пазари и нови бизнес възможности в днешния глобализиран свят. Той се основава на изследователски доклади, изследвания на конкретни случаи, интервюта и личния опит на членовете на форума, председателстван от виконт Етиен Давиньон — държавен министър и бивш заместник-председател на Европейската комисия.

Европейският комисар по многоезичието Леонард Орбан заяви: „Настоящият доклад на Бизнес форума за многоезичието аргументира по-убедителен начин ползата от многоезичието в европейските компании, като доказва как езиковото многообразие и инвестициите в езикови и междукултурни умения могат да се превърнат във важно средство за постигане на благосъстояние и да носят полза за всички. Неговите заключения и препоръки са отличен принос към новото стратегическо Съобщение за многоезичието, което възнамерявам да представя през септември тази година. Те са също така напълно в унисон с целите, установени в Лисабонската стратегия за по-голям растеж и заетост.“

Заместник-председателят на ЕК Гюнтер Ферхойген, комисар по предприятията и промишлеността изрази одобрението си на доклада, като каза: „Инвестирането в езикови умения и управлението на многообразието ще бъдат от решаващо значение, за да може европейското общество напълно да се възползва от глобализирания свят. Различните езикови умения са предпоставка за общуване, взаимно разбиране и намиране на нови решения. Дошъл е моментът образованието и професионалното обучение да започнат да се съобразяват с тези потребности и да предложат на всеки широка гама от умения. Повече от всякога нашето общество се нуждае от енергично популяризиране на междукултурния обмен и трансграничното сътрудничество.“

Докладът на Бизнес форума изтъква на преден план следните основни заключения:  1. Европа е изправена пред опасността да загуби конкурентните си предимства, тъй като възникващите икономики, главно в Азия и Латинска Америка, бързо натрупват солидни езикови умения заедно с други компетенции, необходими за успех в конкуренцията.

  2. Организираното и свободното изучаване на широк набор от езици следва да бъде активно поощрявано в държавите-членки на ЕС, тъй като бизнес секторът изпитва в нарастваща степен нужда от диверсифицирана работна сила. Езиковите умения са от решаващо значение при преследването на целта утрешната работна сила да се чувства из цяла Европа като на родна почва.

  3. Необходимо е езиковите стратегии да бъдат одобрени и да разполагат с подкрепа на най-високо ръководно равнище в компаниите в цяла Европа. Това може да приеме различна форма — например инвестиции в езиково обучение, наемане на персонал с различен майчин език и осигуряване на добра многоезична комуникация посредством интернет.

  4. Компаниите се нуждаят от подкрепа в усилията си да използват стратегически езиците, по-специално посредством вече съществуващите мрежи и структури. Ролята на националните организации за насърчаване на износа, като например търговски съвети, се счита за жизненоважна в това отношение.

  5. Необходимо е създаването на европейска платформа, предназначена да способства за структурирания обмен на информация и най-добри практики в областта на използването на езиците от бизнеса.

Сред изтъкнатите представители на бизнеса във форума са:

  • Winfried Albrink, отговарящ за обучението в Henkel Group,

  • Henning Dyremose, председател на датския Търговски съвет и бивш генерален директор на TDC (Danish Telecom),

  • Sabina Klimek, мениджър в Deloitte Business Consulting,

  • Peter Mathews, председател и генерален директор на Black Country Metals Ltd в Обединеното кралство,

  • Caroline Jenner, главен изпълнителен директор на Junior Achievement Young Enterprise Europe, мрежа за подкрепа на млади предприемачи.

Пълният текст на доклада, както и кратко резюме са на разположение на следния адрес:

http://ec.europa.eu/education/languages/index_en.htm

За повече информация за езиците в ЕС вижте:

http://europa.eu/languages


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница