Изказване на лъчезар искров, член на ус и ис на бтпп и председател на съвета на браншовите организации при бтппДата16.10.2018
Размер26.5 Kb.
ИЗКАЗВАНЕ НА ЛЪЧЕЗАР ИСКРОВ, ЧЛЕН НА УС И ИС НА БТПП И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИ БТПП

Железопътният транспорт е екологичен вид транспорт, който може да допринесе за налагане на нови форми на мобилност, които са енергийноефективни и ограничават рисковете от задълбочаване на замърсяването, задръстванията и особено ако се използва електроенергия от алтернативни източници, изменението на климата. Той може да предложи висококачествени, надеждни, безопасни и сигурни услуги и по този начин да улесни устойчивото развитие на българската и на европейската икономика.

През последните две десетилетия железопътният транспорт в Европа се развива предимно в рамките на националните граници, като всяка държава налага своята собствена железопътна система въз основа на съображения от местен характер, при което националната промишленост и железопътните компании приемаха свои собствени технически и експлоатационни стандарти. Това развитие доведе до структурно раздробяване на европейската железопътна система, което и в настоящия момент продължава да е сред основните пречки за изграждането на единно европейско железопътно пространство, и до сериозни проблеми по отношение на ефикасността, гъвкавостта и надеждността, особено за товарния транспорт, както и до високи експлоатационни разходи, които не позволяват на железопътния транспорт да се превърне в сериозна конкуренция на другите видове транспорт и обезкуражават потенциални нови частни инвеститори, опитващи се да се установят на този пазар.

В много държави – членки на Европейския съюз, в това число и в България, инвестициите за развитие на железопътната инфраструктура и за нейната поддръжка продължават да са недостатъчни. Качеството на съществуващата инфраструктура продължава да спада. Трансграничните връзки, включително и тези към железопътните мрежи на съседни държави, остават недостатъчни. Лошата поддръжка, бавното модернизиране и нарастващият брой тесни места в мрежата имат пряко въздействие върху конкурентоспособността на целия сектор. В този контекст е необходимо мобилизиране на международни, европейски, национални и частни инвестиции за разработването на нови железопътни проекти, които чрез подходяща финансова среда, насърчаваща инвестициите в железопътния сектор да гарантират адекватна поддръжка и оптимално състояние на съществуващата инфраструктура, за да се улесни приспособяването й към растящия брой специални изисквания, по-конкретно към тези за развитие на високоскоростни мрежи за пренос на товари.Неслучайно устойчивото финансиране на железопътната инфраструктура е основна цел на различни промени, предложени от Европеската комисията при преразглеждането на настоящото законодателство на Европейския съюз относно достъпа до пазара. Комисията цели да създаде финансова среда с ясни задължения и ангажименти за компетентните органи за създаване на средносрочни и дългосрочни инвестиционни стратегии, осигуряващи по-предсказуеми възможности за бизнес в железопътния сектор и използващи по-ефективни системи за таксуване. Тези финансови стратегии ще се превърнат в стимул за железопътните предприятия да инвестират в нови безопасни, оперативно съвместими и екологични технологии и ще насърчат бъдещото частно и публично финансиране в железопътния сектор на национално равнище.

Поради това една от най-важните цели не само на транспортната политика на Европейския съюз, а и на икономическата политика в широк смисъл, е да се гарантира, че потенциалът за развитие на железопътния сектор ще бъде напълно оползотворен.
Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница