Изложение Женева По-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoflexДата25.04.2017
Размер46.78 Kb.
3 март, 2009 година

Автомобилно изложение ЖеневаПо-нисък разход без компромиси: Opel Insignia ecoFLEX


 • Икономично движение с ниски емисии – под 140 г/км въглероден двуокис

 • Удоволствие на пътя без компромиси, благодарение на двигателя, разполагащ със 160 к.с. и 380 Нм

 • Водеща в своя клас аеродинамична ефективност с коефициент на обтекаемост 0.26

Женева/Рюселсхайм. Новата версия ecoFLEX на носителя на наградата Автомобил на годината на Европа 2009 - Opel Insignia, предлага възможност за икономично и екологично пътуване без каквито и да било компромиси. За разлика от много от своите съперници, този автомобил не е разновидност на някоя от „по-слабите” версии, а мощен, но високоефективен модел, доставящ истинско удоволствие на пътя. Opel Insignia ecoFLEX се задвижва от двулитров дизелов двигател, оборудван с един турбокомпресор и разполагащ с мощност от 118 kВт/160 к.с.. Въпреки това той отделя средно под 140 г/км въглероден двуокис.


„Още със стартирането на проекта Insignia ние подходихме към този модел с идеята за създаване на високоефективен автомобил. С помощта на допълнителни, многочислени промени както по отношение на задвижващия тракт, така и по отношение на намаляване на съпротивлението при движение и аеродинамичната оптимизация, при модела ecoFLEX нашите инженери успяха да намалят още повече консумацията на гориво без това да повлияе негативно на удоволствието от шофирането,” пояснява Ханс Демант, управляващ директор на Adam Opel GmbH. “Insignia ecoFLEX е уникален за своя клас автомобил, който предлага комбинация от чудесна динамика и изключително ниско ниво на емисиите.”
При сравняване със съперниците, които имат съпоставима консумация, става ясно защо мотото на Opel Insignia ecoFLEX е „нисък разход без компромиси” - ефикасното използване на всяка капка от дизеловото гориво не се заплаща с цената на динамиката. Insignia ecoFLEX ускорява от нула до 100 kм/ч за 9.5 секунди и достига максимална скорост 218 kм/ч. Още при ниски оборотни режими моторът разполага със значителна тяга, като максимумът на въртящия момент от 350 Нм е наличен още при 1750 об./мин. Чрез така наречената ‘overboost’ функция в продължение на 15 секунди последният може да бъде увеличен до 380 Нм.
Както и останалите версии на Insignia, емисиите на ecoFLEX покриват стандарта Euro 5. Автомобилът е оборудван със шестстепенна механична предавателна кутия и разработени специално за целта високоефективни гуми на Michelin Primacy HP. Opel Insignia ecoFLEX ще се предлага първоначално като седан и хечбек, а доставките до клиентите ще започнат през лятото на 2009 година. Комби вариантът Sports Tourer ще бъде на разположение по-късно през тази година.
Управление на двигателя с постоянна, оптимална ефективност
Новият двулитров четирицилиндров common-rail агрегат използва високотехнологичния процес Clean-Tech, който има грижа ниското ниво на емисии да бъде прецизно поддържано в продължение на целия живот на двигателя. Тази технология контролира процеса на горене чрез електронна система с обратна връзка, даваща информация за случващото се в цилиндрите. На тази база, чрез управление на впръскването в реално време се променят параметрите на горивния процес. Интегрирани в подгряващите свещи пиезо датчици измерват стойността на налягането (достигащо 180 Бара) в процеса на горенето във всеки отделен цилиндър до един милион пъти в минута с точност до 98%.
Данните се изпращат към централната електронна система за управление на двигателя, която прецизно определя количеството и продължителността на впръскванията. По този начин системата с обратна връзка следи процесите и гарантира протичането им с висока ефективност и ниско ниво на емисиите. Освен това тя компенсира и измененията в резултат от фактори, като износването и неточности в измерването на количеството гориво, различното му качество, толеранси в детайлите и условия на работа.
Обтекаемата форма подобрява аеродинамиката
Благодарение на изключително обтекаемите си форми и фино настроените детайли дори „стандартната” версия на Insignia има удивително нисък коефициент на обтекаемост от 0.27. Insignia ecoFLEX впечатлява с още по-ниска стойност на този параметър, достигайки феноменалното Cx 0.26, което го превръща в един от най-аеродинамичните серийни седани в света и от тази гледна точка, най-аеродинамичния седан на Opel създаван до момента.
Благодарение на това, за преодоляване на въздушното съпротивление, този автомобил изразходва по-малко енергия и респективно се нуждае от по-малко мощност отколкото значително по-малки модели. Това е ключов фактор, който може ясно да се изрази с цифри, защото когато един автомобил увеличава двойно скоростта си, необходимата за преодоляването на съпротивлението на въздуха мощност се увеличава осем пъти. Ако например за преодоляването на съпротивлението на въздуха при 60 км/ч са необходими 2 кВт, то при 120 км/ч за целта ще са нужни 16 кВт.
Експертите на Opel по аеродинамиката са оптимизирали Insignia ecoFLEX в различни зони, използвайки традиционни методи, като добавянето на панели под горивния резервоар пред задния мост, с което не само подобряват обтекаемостта, но и увеличават силата на притискане. Освен това те са снижили с 10 мм купето, за да намалят челната площ и са припокрили частично отвора за радиатора, пренасочвайки по този начин част от въздушния поток към купето на автомобила.
Външните огледала също са ярък пример за търсенето на аеродинамична ефективност във всеки детайл - тези „криловидни” елементи в Insignia създават с 45 процента по-малко аеродинамично съпротивление в сравнение с огледалата на Vectra. След множество компютърни симулации и над 650 часа изследване в аеродинамичен тунел са променени и оптимизирани и множество други детайли:


 • добавен е гъвкав елемент под предния спойлер

 • допълнително са заоблени ъглите на калниците и предните колонки

 • променена е позицията на чистачките

 • осигурен е равномерен поток над покрива

 • интегриран е заден спойлерен елемент

 • оптимизирани за ръбовете на задните светлини

 • оптимизирани са ръбовете на задната броня

 • оптимизирана е формата на долните рамена в задното окачване

 • добавен е елемент в задната част на вратите, отвеждащ въздуха пред задните колела.

При разработката много от тези модификации са довели до намаляване на интериорния шум, в резултат от което тази версия на Insignia е най-тихият от всички досегашни модели на марката.Текст и снимки можете да откриете в Интернет на адрес http://media.opel.com


General Motors Southeast Europe

Sofia Representative office Tel. +359 2 969 3051 http://media.opel.com

Interpred WTC Fax +359 2 971 2178 http://gm-press.com

1040 Sofia/Bulgaria
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница