Изложение за военноморска техника в Европа "Евронавал 2008" в Париж. Един от основните организатори на уникалната по мащабите си изложба е именно dcns водещият европейски концерн в тази областДата01.02.2018
Размер288.79 Kb.
ТипИзложение
Купуваме корвети за ВМС до Нова година

Петък, 07 Ноември 2008 10:58 администратор
Начало на статията

Купуваме корвети за ВМС до Нова година

Продължение

Всички страници

Gowind 200

Договорът за придобиване на две супер модерни многоцелеви корвети за българските Военноморски сили ще бъде подписан до края на тази година. Българското правителство води преговори на високо ниво с френския корабостроителен гигант DCNS/Armaris, в които се уточняват последните подробности около мегасделката. На специална среща, продължила повече от 40 минути командващият българските Военноморски сили вицеадмирал Минко Кавалджиев обсъди подробностите около контракта с ръководството на френската компания.

Шефът на флота оглавяваше българската делегация, която посети най-голямото изложение за военноморска техника в Европа – “Евронавал 2008” в Париж. Един от основните организатори на уникалната по мащабите си изложба е именно DCNS - водещият европейски концерн в тази област.

“Ще направим всичко възможно до края на тази година да има сключена сделка” каза вицеадмирал Кавалджиев. Той е категоричен, че корветите от типа Gowind, които трябва да придобие флота в съответствие с националните програми, утвърдени от правителството, имат всичко необходимо, за да посрещнат както днешните, така и бъдещите предизвикателства и опасности. “В тях е заложено всичко необходимо, за да бъдат модерни в един по-дълъг период от време” допълни Кавалджиев. По думите му първият кораб може да акостира в родно пристанище с български флаг след около три години и половина, а втората корвета да дойде година по-късно.

Преди самото начало на срещата от DCNS споделиха, че предстои да бъде отправена към България последна оферта. По думите на специалния съветник на шефа на концерна адмирала от резерва Ален Бовис френската страна по преговорите очаква политическото решение на нашето правителство, за да може да се финализира сделката. “Очакваме преговорите да приключат до края на тази година. Решението трябва да се вземе на високо политическо ниво” допълни Бовис.

Българското министерството на отбрана стартира конкурса за закупуване на многоцелеви корвети през 2005 г. Първоначалните планове бяха за придобиване на четири модерни бойни кораба. За победител в конкурса бе определена френската фирма Armaris. След това обаче процесът бе замразен. Едва през юли тази години разговорите между компанията и българското правителство бяха подновени. Категорични сме, че преговорите трябва да бъдат финализирани скоро, казаха от DCNS.

Според източници на "ДН" подробностите по техническите характеристики на корветите вече са определени и българският флот ще получи най-модерните в своя клас кораби. Все още се водят уточняващи разговори по цената на сделката. Когато родното министерство на отбраната преговаряше за 4 кораба, цената на сделката възлизаше на близо 740 млн. евро. При новите параметри на договора обаче стойността на контракта се договаря и е напълно възможно заради голямото забавяне и променената бройка на корабите единичната цена на кораба да скочи.

Най-впечатляващата част от сделката обаче е офсетната програма по договора. Според нея във Варна ще се изгради огромен завод за производство на модерни кораби и ще се открият стотици работни места. Плановете са французите да подпишат договор с варненската "Булярд Корабостроителна Индустрия" и у нас освен корветите да се произвеждат и секции за други корабите на DCNS. Визията е за дългосрочно сътрудничество и за трансфер на технологии и ноу-хау. “Освен, че ще има работа за много хора, пред България се разкрива възможността да стане износител на военноморска техника” - това потвърди и Ален Бовис от ръководството на френския концерн.

макет на българската корвета

След разговорите с военните експерти в лицето на вицеадмирал Минко Кавалджиев, обсъжданията по договора ще продължат на политическо ниво в България. “С тези кораби много ВМС ще завиждат на българския флот” заяви Ален Бовис и допълни, че експортният им потенциал е много голям, което дава шанс на България да стане част от успеха. Най-голямата френска корабостроителна компания се е наложила на световния пазар освен с модерните и мултифункционални корвети, също и с най-успешния съвременен тип фрегати FREMM. Разработват и вече предлагат на международните си клиенти развитието им - фрегатите тип FM400. Както и командно-щабните кораби ВРС, които са предназначени едновременно за евакуация на пострадали, десант и превоз на бойна техника, патрул. Лидери са и в подводното корабостроене, като на тазгодишното изложение приковаха вниманието с подводниците Andrasta, вариант на най-продаваните подводници Scorpene. Най-големият щанд на специализираното изложение “Евронавал 2008” бе на DCNS. На площ от над 14 000 кв. метра в изложбеният комплекс край парижкото предградие Бурже своите ултра-модерни решения за борба с тероризма и пиратството по вода представиха 378 компании от 36 страни в света. За дните на изложението, което се проведе от 27 до 31 октомври през огромната зала преминаха повече от 32 000 посетители. Сред тях обаче нямаше случайни хора. 90 бяха официалните делегации, начело с военни министри, началници на Генщабове и командващи на Военноморски сили. Специални автобусчета изсипваха стотици експерти, журналисти и делегати през половин час пред входа на изложбения център. В рамките на петте работни дни на мегасъбитието бяха сключени десетки важни договори и спогодби за сътрудничество между армии и концерни.

Ален Бовис: Другите армии ще ви завиждат

Петък, 07 Ноември 2008 10:40 администратор

Ален Бовис

С командващия на българските ВМС стигнахме до едно заключение- корветите Gowind са може би най-добрите в света от своя клас и много чужди армии ще ви завиждат, че ги притежавате. Това заяви Ален Бовис, специален съветник на шефа на френския концерн DCNS Жан-Мари Поанбьоф.

Той разговаря с вицеадмирал Минко Кавалджиев повече от 40 минути, в които са обсъждали подробностите около мегасделката за придобиване от родните ВМС на 2 многоцелеви корвети. Адмиралът е много добър преговарящ. Стигнахме до съгласие по много въпроси след подновяването на преговорите през юли, каза Бовис. Сега очакваме решението на най-високо политическо ниво. Очакваме преговорите да приключат до края на тази година. Имаме много интересни разговори с Варненската корабостроителница, възнамеряваме да направим голямо производство там и да развиваме експортна дейност от България, подвърди намеренията за офсетна програма Бовис. По думите му у нас ще се изгради завод за строителство и модернизация на кораби. Работим заедно с колегите ни във Варна и обмисляме стратегически партньори за износ на плавателните съдове. Това е една от основните ни цели. Скоро много чужди ВМС ще завиждат на българския флот, допълни Ален Бовис.

Ще изнасяме кораби за чужди армии

Петък, 07 Ноември 2008 11:34 администратор

Най-впечатляващата част от сделката с френската фирма DCNS обаче е офсетната програма по договора. Според нея във Варна ще се изгради огромен завод за производство на модерни кораби и ще се открият стотици работни места.

Плановете са французите да подпишат договор с варненската "Булярд Корабостроителна Индустрия" и у нас освен корветите да се произвеждат и секции за други корабите на DCNS. Визията е за дългосрочно сътрудничество и за трансфер на технологии и ноу-хау. “Освен, че ще има работа за много хора, пред България се разкрива възможността да стане износител на военноморска техника” - това потвърди и Ален Бовис от ръководството на френския концерн. Целта на компанията е от България да изнася кораби за чужди армии.

Кавалджиев: До 4 години ще имаме корабите

Петък, 07 Ноември 2008 10:29 администратор

Блиц с командващия на ВМС

Kaveljiev
-Г-н вицеадмирал, събитията между Русия и Грузия потвърдиха ли необходимостта от многонационални корвети и нарастна ли нуждата от тяхното въвеждане във флота?

- До голяма степен сме предвидили всичко тъй като корабите, които получихме от Белгия отговарят на съвременните изисквания, имат достатъчно способности особено за небойни операции. По отношение на корветите, които би трябвало да придобие флота в съответствие с нашите програми, утвърдени от правителството, корабите имат всичко необходимо, за да посрещнат както днешните, така и бъдещите предизвикателства и опасности. В тях е заложено всичко необходимо, за да бъдат модерни в един по-дълъг период от време. Тези кораби ще притежават много добри способности и могат да отговорят на всяко едно предизвикателство.- А има ли краен срок, до който трябва да придобием тези многоцелеви корвети?

- Тъй като все още нямаме подписан договор, в момента още водим разговори с “Армарис” за сега не можем да се ангажираме с някакъв точен срок. Но евентуално първата можем да я получим след 3 и половина – 4 години, а година след това да получим и втората корвета.- Това означава ли, че има напредък в преговорите и кога ще се подпише договорът?

- Напредък разбира се има, но докато не се подпише договор, който да ангажира двете страни всичко това до голяма степен е относително.- Къде са основните проблеми при преговорите?

- Това е конфиденциална информация, трудности има във всеки преговорен процес, има ги и тук. Ние искаме да имаме нещо съвсем съвременно, искаме тези кораби да имат по-големи възможности от подобни съдове, които са на въоръжение или се проектират за бъдещето в чуждите ВМС. В този смисъл изискванията предоставят определени трудности за по-бързо договаряне. Договарянето на един кораб и постройката му е изключително сложен процес- трябва да се интегрират хиляди технологии и продукти. Технологичното време за подобен род преговори е значително, дори се опитваме въпреки тази сложност максимално да съкратим сроковете за договаряне, което пък допълнително усложнява преговорите.Депутати искат повече пари за отбраната

Диян НиколовЕдинодушно депутатите от комисията по отбрана са решили да увеличат бюджета на военното министерство.
В проектобюджета за 2009 г. се предвиждаше парите да са 1.9% от БВП. Депутатите предвиждат обаче процентът да бъде фиксиран на 2.0 и то поне за три години напред.
"Решението бе взето с консенсус, тъй като парите в тази сфера трябва да са предвидими и да се знае с години напред с какви средства разполага отбраната", обясни депутатът от БНД Илко Димитров.
Тепърва комисията по отбрана ще изготви предложението, което ще бъде внесено за обсъждане заедно с целия бюджет за 2009 г.
Това действие на депутатите показва единствено, че правителството твърдо е решено да започне процедури по изпълнение на три проекта за модернизация на армията - придобиване на нови изтребители, корвети и комуникационна система за армията. Трите проекта възлизат на повече от 2 млрд. лева.
Депутатите от военната комисия заседаваха в Асеновград в четвъртък вечерта, където е бил обсъден и проектозаконът за отбраната, който предизвика остри спорове между военния министър Николай Цонев и президенството.
"Проектозаконът беше обсъждан най-общо. Приехме, че такъв нов закон е нужен и че трябва да бъде приет до края на мандата на този парламент. Не сме говорили по горещите точки в него", поясни Димитров.
Преди дни пък стана ясно, че командващите на трите вида въоръжени сили са изпратили до парламентарната комисия своите предложения за промени в законопроекта за отбрана. Те са свързани с това да останат щабовете на съответните родове войски, които да имат свои командващи. Проектът на Цонев предвижда тези щабове да минат под едно общо командване.

В бюджета за 2009 година няма планирани пари за самолети, каза министър Николай Цонев15 ноември 2008 | 18:46 | Агенция "Фокус"София. Нашите военнослужещи изпълниха с достойнство и чест задачите си в Ирак. Те са едни достойни българи, които представиха страната ни зад граница. Това каза министърът на отбраната Николай Цонев в предаването „Сеизмограф” на БТВ. България е от страните, които са дали най-малко жертви, каза Цонев. Той заяви, че сме получили политически дивиденти от нашите съюзници, а мисията ни в Ирак е помогнала за повишаване на професионалното ниво в армията ни. Министърът определи участието на наши войски в Ирак като логичен ангажимент към членството ни в НАТО. Той отрече изтеглянето на българските войски да има връзка с избора на Барак Обама за президент на САЩ. Нашият контингент има мандат от шест месеца, които изтичат в края на тази година, и той не може да бъде продължен. Причината за това е, че са нужни политическо решение и няколко месеца подготовка на нов контингент.
Участието на България в НАТО и ЕС показва, че тя е привърженик на колективната сигурност. Тя изисква изпълнението на определени ангажименти, заяви министърът. Като нова опасност пред колективната сигурност той определи пиратството.
Във връзка с твърдението, че за безопасността на страната трябва 10-15% от нашите въоръжени сили да са извън нея Цонев обясни, че ангажиментите ни към НАТО са да поддържаме 8% от войските си в готовност да бъдат изпратени зад граница, а в момента в чужбина са по-малко от 3%.
На заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната миналата седмица е взето решение да бъде изслушан Съвета по необходимите оперативни способности какви са нуждите на нашата армия от модернизация и какво е бъдещето на развитието й, обяви Цонев. В бюджета за 2009 година няма планирани средства за нова техника и комуникационна система, включително и за корвети и самолети. Предвиденият процент от БВП за армията ни за следващата година е 1,99.
Министърът обяви, че има напуснали армията военнослужещи, които отново се връщат в нея.
Във връзка с проекта за промени в Закона за отбраната той каза, че текстовете, които касаят правомощията на президента се запазват. Той ще може да получава информация от всички органи за национална сигурност. Дописани са решенията на Конституционния съд от 1998 година. В момента се обсъжда от кого да бъде избиран началникът на отбраната, както вече ще се нарича началникът на Генералния щаб.

ОЧАКВАНА СЕНЗАЦИЯ:
ФРАНЦУЗИ КУПУВАТ „ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ”

Както научихме от достоверен източник, близък до Министерството на отбраната (МО), френският концерн DCNS, част от който е и компанията Armaris, е в напреднала фаза на преговорите за придобиването на поне 66 % от Кораборемонтния завод „Флотски арсенал”. Ако за някои бе изненада фактът, че в началото на юни 2005 г. Armaris спечели конкурса, организиран от МО за изграждането на четири многоцелеви корвети за нуждите на българските ВМС, сегашната сделка за военния завод е логична. След като корветите ще се строят в България, резонно е те да бъдат построени или поне дооборудвани в единствения ни флотски военен завод. Според запознати, сделката ще запази профила на завода, тъй като Armaris предлага и поддръжка и ремонт на закупените вече от ВМС на Белгия три фрегати и един минен ловец, които разполагат предимно с френски оръжейни и технически системи.
Нека да припомним на нашите читатели част от историята, която е повече от тригодишна. На 2 юни 2005 г. българските медии съобщиха, че френската компания “Армарис” изненадващо (за някои) е класирана първа в конкурса за корветите. Протоколът на тръжната комисия е внесен в Министерството на отбраната с оглед получаването на одобрението от тогавашния военен министър Николай Свинаров. От пресцентъра на военното ведомство обаче отрекоха протоколът да е внасян и заявиха, че той все още се очаква. Перипетиите около избора на изпълнител за поръчката предизвиква буря сред висшето командване на армията, след като на драматично заседание на Съвета по отбраната преди седмица командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев е направил безпрецедентно критично изказване срещу опитите да се манипулира конкурса за новите кораби в полза на немската компания “Люрсен”. Критиката е била насочена лично срещу началника на Генералния щаб генерал Никола Колев и първия му заместник и бивш командващ военния флот вицеадмирал Петър Петров, информира тогава Mediapool. Според участници в заседанието, Кавалджиев, който оглавява комисията, открито е въстанал срещу упражнения върху комисията и него натиск в полза на германската компания. Отказът да се подчини на разпорежданията “отгоре” довел до открита война от страна на Колев и Петров срещу командващия флота, който е бил обвинен за “сриване на морала, дисциплината и единоначалието в армията” и че “води флота към гибел”, твърдяха източниците.  Лобирането за един или друг кандидат в конкурса се засили изключително много, след като на първи кръг от търга на първо място бе класирана холандската фирма “Мерведе”.
Във вестниците се появиха заглавия от рода на: „Свинаров подписва до 16 юни”. Въпросът с избора на корабостроител за четирите корвети е преди всичко от политическо значение, твърдяха от МО. Тъй като става дума за много голяма сума, а кандидатите са все първокачествени европейски фирми с опит във военното корабостроене, лобисткият натиск е много силен за някои от кандидатите, особено за двата гиганта във военното корабостроене – френската компания “Армарис” и германската “Люрсен”. По първоначални сметки сделката е за между 700 млн. и

Top of Form

Bottom of Form

септември 2008 г.1 млрд. евро и е най-скъпата от всички проекти за модернизация на армията.  Според запознати при наличния сблъсък на интереси решението за избор на изпълнител най-вероятно ще се вземе на “най-високо ниво в държавата”. Имаше публикации, че това ще стане до дни, като въпросът няма да бъде оставен за следващото правителство. Същото потвърждава косвено в и зам.-председателят на БСП Румен Овчаров. Според него МО ще разгледа класираните оферти до 16 юни и решението за сделката за 800 млн. евро “ще се вземе отново в смутното време около изборите”. Имаше информации, че за “Армарис” са лобирали президентският съветник и бивш шеф на Генералния щаб генерал Михо Михов, бизнесмените Петър Манджуков и Николай Гигов.


В интервю за в. “Труд” военният министър Николай Свинаров признава за подкрепата на част от военните за офертата на “Люрсен”, без да визира директно генерал Никола Колев. Свинаров казва, че “не става дума за корупционен или лобистки натиск, а за мнения за технологичната и финансова страна на офертата”. И още: “Върви се към значително намаление на ценовите оферти и разрастване на офсетната част. В технологичната част никой не е очаквал промяна”, заявява министърът, като подчертава това, което е известно - че в офертите на двете водещи фирми няма съществени разлики и въпросът вече опира до политическо предпочитание. Все пак Свинаров откровено казва, че “това е спорен проект, но по становище на Съвета по отбрана е изключително важен за сигурността на страната и ангажиментите ни към НАТО в посока изток - Черно море и Средиземноморския регион”.
Според източника на Mediapool класираната на първо място “Армарис” има сериозен опит в производството на големи военноморски плавателни съдове, а за да изгради корветите, които България иска, ще трябва да разработи проект и след това да го внедри, което ще отнеме поне година и половина преди започване на работата на пилотното задание. Немският й конкурентът “Люрсен” има възможност за бързо проектиране на съдовете, като изработката им може да се възложи изцяло на фирма “Флотски арсенал”. “Люрсен” е известна в България и с доставката на катери за Гранична полиция след 1989 г., както и с доставката на торпедни катери за българските ВМС през 1939 и 1941 г.
Според тръжните параметри проектирането и изработването на пилотния кораб трябва да стане за 24 месеца, а строителството на всичките четири корвети - за около седем години. Така първият кораб с параметри водоизместимост 1700 т и дължина 103 м би трябвало да влезе в строй през 2008 г., а останалите - на етапи най-късно до 2015 г. Финансирането ще се извърши от външни банки, а покриването на кредитите ще става от бюджета на Министерството на отбраната за инвестиционни нужди. Оценките на офертите на двете фирми, дадени от тръжната комисия, се различават със стотни, каза още източникът.
На 24 Ноември 2005 г. в българския печат се появиха заглавия от рода на: “Армарис” предлага на Военноморските ни сили нови корвети “Гоуинд-200” (Gowind-200). Източникът на информацията е самият генерален мениджър на компанията Ален Бовис. Появиха се официално и първите описания. Корветата “Гоуинд”, към която българското военно ведомство проявява интерес, е кораб от нов тип, с дължина 103 м, водоизместимост - 1760 т, максимална скорост 30 морски възла. Корабът е оперативно съвместим с ВМС на НАТО и може да носи на борда си 10-тонен хеликоптер. Оборудването и въоръжението му са като на по-големите от него фрегати. От компанията съобщиха още, че може да изградят център за строителство на този тип корвети в България, за което проучват възможностите на поделението на ТЕРЕМ "Флотски арсенал" и на Варненската корабостроителница. "Армарис" е готова да предостави необходимите технологии и ноу-хау.
Компанията е готова да предложи гратисен период и други облекчения като разсрочване в следващите 20 години при плащането по евентуалната сделка. Генералният мениджър на “Армарис” не посочи цени, като се аргументира, че те се определят според много условия, но поясни, че България планира бюджет от 700 млн. евро за 4 корвети. Ален Бовис съобщи, че е информиран за това, че проектът за нови корвети е отложен за първите месеци следващата година, което позволявало на "Армарис" да проучи възможностите в България, като същевременно предстояла много сериозна работа и се търсели и други потенциални партньори.
След почти година официално затишие, предизвикано от политическата ситуация в България, на 28 септември 2007 г. българският печат афишира: „Саркози идва със сделка за военни корвети”. Източник на тази информация бе френският посланик в София Етиен дьо Пунсен. Саркози пристига в България на 4 октомври, а в работния му бележник датата била отбелязана като „Ден на България”, каза Пунсен. Акцент в разговорите със Станишев ще бъдат и двустранните отношения като особено място заемат темата за закупуването от страна на България за нуждите на военноморския флот на четири корвети. Става въпрос за сделка с компанията "Армарис", която през 2005 г. спечели конкурс за построяването на плавателните съдове, но финализирането й се проточва заради проблеми с финансирането, което е в размер на 750 млн. евро. Това не е просто икономическа сделка, а едно бъдещо много сериозно партньорство, тъй като Франция е заинтересована във Варна да се строят кораби и Варненската корабостроителница да стане подизпълнител на френските регати. А това означава нови 2000 работни места, каза френският посланик. България трябва спешно да отговори, защото е избрана между страни като Хърватия, Полша, включително и някои френски фирми.
И след посещението на френския президент в София положително развитие на темата с корветите нямаше. На 27 юни 2008 г. обаче, заглавията лъхаха на известен оптимизъм: „Станишев не може да зарадва Саркози с финална сделката за корветите. Нямаме 1 млрд. евро за планираните четири кораба, ще купим по-малко” (Mediapool ). Официалните информации гласяха, че сделката за закупуването на корвети от френската компания ''Армарис'' няма да бъде финализирана по време на посещението на премиера Сергей Станишев във Франция следващата седмица. Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обяснява, че тогава ще започнат разговорите по конкретните параметри на сделката. При всички положения обаче България ще закупи по-малко от планираните четири корвети.
Паметливи припомниха, че в края на 2007 г. тогавашният военен министър Веселин Близнаков посочи, че България се отказва да реализира сделката с “Армарис”. Според него бюджетната прогноза за следващите три години показва, че това е невъзможно. ''За съжаление, предишното правителство (на Симеон Сакскобургготски) вече беше придвижило напред много сделки и това затрудни подреждането на разходите'', посочи Калфин. По думите му не може да се закупят изтребители и корвети наведнъж. Именно затова сделката за корветите била замразена, за да се прецени от бюджетна гледна точка. ''В крайна сметка тя трябва да приключи, тъй като виси от три години'', добави Калфин. Според него ''по принцип на военния флот му трябват корвети''. В повечето от централните всекидневници отново бе припомнено, че корветите, които предлагат ''Армарис'' - 'Гоуинд” ('Gowind-200), са с отлично качество, но според специалисти те не са от крайна нужда за Българската армия. ''Армарис" възнамеряваше да построи първата корвета за България във Франция, а останалите три - у нас. Това можело да превърне Варна в корабостроителен център за тези плавателни съдове. Освен разсрочено плащане, офертата на ''Армарис'' включва и офсет. Други издания публикуваха и тактико-технически данни: "Гоуинд” са малки бойни кораби, могат да се използват за борба с подводници и да носят ракети Exocet и VL Mica, произвеждани от компанията MBDA, и оръдия от 57 до 76 мм. Предлагат се във варианти от 80 до 103 м и от 1250 до 1950 т. Имат хеликоптерна площадка (и хангар за най-тежкия модел). Екипажът е до 70 души за най-тежкия модел, по данни на специализираното издание "Mer et Marine".
На 14 юли 2008 г. заглавията и подзаглавията на редица печатни издания окончателно свързаха сделката за корветите с предстоящата приватизация на кораборемонтния завод „Флотски арсенал”. Уточни се, че френската компания ''Армарис'', от която България обеща да закупи две супермодерни корвети тип ''Гоуинд'' (Gowind 200) за близо 1 милиард лева, кандидатства и за приватизацията на "Терем- КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД . Френският посланик у нас Етиен дьо Понсен съобщи, че ''Армарис'' планират първата корвета да бъде произведена във Франция, а втората във Варненската корабостроителница. След като договорът с България бъде изпълнен, намеренията на "Армарис" са да продължи строителството на корвети там. Според почетния консул на Франция и Германия в България Недялко Неделчев ''Армарис'' има намерение да инвестира около 500 милиона евро в корабостроителницата в рамките на офсетно споразумение към бъдещата сделка.
Корабноремонтният завод "Терем-Флотски арсенал" ЕООД е обявен като стратегически за държавата и стратегията за приватизацията му предвижда да бъдат продадени 66% от капитала, а контролният пакет от 34% да остане държавен. Идеята на френската компания е в българското предприятие да бъде изграден център за ремонт на кораби. Отново бе припомнено, че френският президент Никола Саркози постави въпроса за закупуването на четири корвети през есента на миналата година, когато бе посрещнат триумфално в София като "освободител" на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли т.г., при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две по финансови съображения.
Разбира се, веднага се появиха коментари, че към днешна дата остава открит въпросът има ли нужда България от такива супермодерни плавателни съдове и защо те внезапно се оказаха приоритет, при положение, че има други по-належащи нужди като закупуването на изтребители за армията. Посочено бе, че преди седмица Станишев каза пред парламента, че закупуването на нови корвети е един от 11-те проекта за модернизацията на армията по т. нар. План 2015 и че проектът е бил задвижен от предишното правителство, оглавявано от НДСВ. Пак по това време новият министър на отбраната Николай Цонев каза в отговор на въпрос на Mediapool, че класирането в конкурса за корветите е подписано. Той обясни, че няма да се провежда нов конкурс за избор на фирма доставчик, въпреки че заданието е променено и от четири, доставените корвети трябва да са две. По думите му нов конкурс би се наложил, ако има увеличение на поръчката.
МВ
Снимки Интернет

Френски адмирал гостува в щаба на ВМС и „Флотски арсенал“

Френският адмирал Жан Тандоне, който е на посещение във Варна, гостува в адмиралтейството и военния кораборемонтен завод „Флотски арсенал“. В изявление пред журналисти висшият офицер, който командва френските ВМС в Средиземно море, каза, че е във Варна, за да обсъдят с командващия нашия флот вицеадмирал Минко Кавалджиев съвместните действия на флотите в Черно и Средиземно море. Той добави, че са набелязали мерки за развитието на двустранното военноморско сътрудничество. Адмирал Кавалджиев уточни, че за в бъдеще е предвидено смесено обучение на наши и френски екипажи. По повод посещението си във „Флотски арсенал“ френският адмирал бе категоричен, че идва да се запознае с възможностите и оборудването на завода, но не уточни дали се предвижда ремонт на кораби от алианса у нас. Не е изключено на закритата среща с ръководството на завода да се коментира старото предложение на френския консорциум „Армарис“ за съвместно производство на многоцелеви корвети. По-рано сутринта чуждият гост поднесе венци пред паметника на починалите френски войници у нас по време на Кримската война. В четвъртък вечер той се срещна и разговаря с областния управител, адмирала от резерва Христо Контров.И германската "Люрсен" ни предлага корвети
Никола Лалов
20 Ноември 2008

Корвета, произведена в корабостроителницата "Люрсен"Германската корабостроителница ''Фридрих Люрсен'' е подала оферта във военното министерство за изпълнител на договора за закупуването на две корвети за нуждите на военноморския флот.

Представителят на фирмата за България Мария Пифер обясни пред Меdiapool в четвъртък, че офертата на “Люрсен” е значително по-евтина от тези на другите корабостроителници. Освен това предлаганите кораби са в експлоатация.

В момента обаче България е в преговори с френската компания "Армарис" за закупуването на необходимите корвети, които обаче все още са само на чертеж. Работна група договаря техническата и финансовата част на френската оферта. От военното министерство обаче вече излезе информация, че макар изборът на французите да е благословен на политическо ниво, до договор може да не се стигне.

Министерството на отбрана (МО) стартира конкурса за закупуване на четири корвети през 2005 г. Първоначално за победител по ценова оферта бе избрана холандската фирма ''Медведе“. След оценката на офертите и след лобистки натиск, МО поиска подобряване на офертите и за победител бе обявена ''Армарис”, но резултатите от конкурса дълго време не бяха одобрявани. Втора бе класирана германската фирма "Люрсен".

Едва тази година Николай Цонев съобщи, че класирането е подписано. Мария Пифер обаче уточни, че не е получавала такава информация.

''Вчера ни беше съобщено, че в момента се преговаря с ''Армарис'', но процедурата не е завършила“, посочи Пифер. Новата оферта на "Люрсен" е с подобрени параметри в сравнение с предишната.

Френският президент Никола Саркози постави въпроса за закупуването на корветите през есента на миналата година, когато бе посрещнат тържествено в София като "освободител" на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли т.г. при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две по финансови съображения.
Нова интрига с корветите за армията

от Илия Вълков, iliav@dnevnik.bg [469 прочитания]


днес, 17:14

Преговорите с френската компания "Армарис" за доставката на две корвети за армията за 1 млрд. лв. буксуват, като в същото време германската "Люрсен" предложи официално на правителството да осигури корабите на "изключително конкурентна цена".

Последната среща между екипите, които преговарят с "Армарис", е била на 22 октомври. Двете страни обаче не могли да се разберат за цената, както и за параметрите на офсета, който трябва да се изпълни от френска страна. Преговорите не са достигнали доникъде и скоро няма да свършат, съобщи за "Дневник" отлично запознат с разговорите.
Източникът обясни, че след като било намалено предложението - вместо четири да се купят два кораба, френската страна поискала преразглеждане на офсетните задължения към България и настоявала инвестициите в гражданския сектор да бъдат по-малки. От Генералния щаб на армията пък не били доволни от високата цена, която искали французите за двата кораба. Според източника няма насрочена следваща дата за преговори.
Конкурсът за корветите започна в началото на 2005 г., като документи подадоха седем компании. Поръчката обаче спечели "Армарис", а на второ място се класира германската "Люрсен". Оттогава обаче българската страна не започва процедурата с обяснението, че липсват пари.
"Люрсен" разпространи в четвъртък в няколко всекидневника съобщение към правителството, в което се посочва, че "се радва да направи предложение на България за доставка на две корвети" на конкурентни цени. Още няма коментар за тази оферта.

Френско-германски спор, кой да ни продаде кораби, оповестява Пари.

http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=9810&Itemid=304

Изненадващо рекламно послание в медиите разбуни за пореден път духовете около и без това щекотливата тема за превъоръжаването на военноморските сили. Немският корабостроител Люрсен отправи директна оферта към правителството да достави две корвети за нуждите на ВМС на цена, много по-ниска от другите корабостроителници. Това става в момент, в който се водят преговори с избрания победител в специалната обществена поръчка - френската Армарис. Според запознати с преговорите цената на двата корвета Gowind, за които преговаря адм. Минко Кавалджиев с французите, е 533 млн. евро, като Армарис са склонни да намалят цената, ако махнат част от оборудването. Източниците на в. Пари твърдят, че офертата на Люрсен е със 100 млн. евро по-ниска.Френско-германски спор кой да ни продаде кораби
Величко Гигов

21.11.2008 07:38
Прочети коментарите (0)

Виж форумите със същата тема ({PostCount})

1dfe18ee-569b-4e6e-93ca-01f3540ee9f5

Оцени материал (0)

[1]  [2]  [3]  [4]  [5]

Вече сте оценили този материал!Благодарим за гласа ви! Резултатите се ъпдейтват на 5 минути.
В битката за доставка на скъпите бойни кораби се включи и германската Люрсен, пари в бюджета не са предвидени

Изненадващо рекламно послание в медиите разбуни за пореден път духовете около и без това щекотливата тема за превъоръжаването на военноморските сили. Германският корабостроител Люрсен отправи директна оферта към правителството да достави две корвети за нуждите на ВМС на цена, много по-ниска от другите корабостроителници. Това става в момент, в който се водят преговори с избрания победител в специалната обществена поръчка - френската Армарис.

Предоговаряне
Според източниците на
в. Пари фактът, че офертата се появява сега, показва, че наближава краят на преговорите между комисията за избор на компания, която да оборудва ВМС, ръководена от командващия флота адм. Минко Кавалджиев, и френската Армарис. Двете страни водят вече близо двегодишни преговори за параметрите на сделката. В началото трябваше да бъдат доставени 4 корвета за 748 млн. EUR (по 187 млн. EUR всеки), но впоследствие българската страна ги намали на два. Французите от своя страна пък променят единичната цена на плавателните съдове, сроковете за доставка и оборудването. Това според източниците на в. Пари е грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, което е провокирало новата оферта на Люрсен. С нея се подсказва, че ако се сключи сделка с Армарис при променени параметри, ще има сериозна атака от страна на конкурента. Странични наблюдатели очакват грандиозен скандал, пращане на сделката в съда и осуетяване на договора.
Според запознати с преговорите цената на двата корвета Gowind, за които преговаря адм. Минко Кавалджиев с французите, е 533 млн. EUR, като Армарис са склонни да намалят цената, ако махнат част от оборудването. Източниците на в. Пари твърдят, че офертата на Люрсен е със 100 млн. EUR по-ниска. Не сме водили преговори с българското правителство, просто им отправяме конкурентоспособна оферта, каза от централата в Бремен за в. Пари Дитлер Шлихтинг, изпълнителен директор на Люрсен. От Министерството на отбраната също потвърдиха, че не са водени конкретни преговори с германската компания, но се сондират  всички фирми в тази област. 

Необходимост
Възниква въпросът, дали в условията на финансова криза България трябва да купува скъпи бойни кораби и доколко страната ни има нужда от тях. Вярно е, че сме поели отговорности да отбраняваме черноморската граница като член на НАТО, но според военни експерти това не е обвързано със срокове и в момента няма нужда от спешно преоборудване.
От друга страна, не е ясно откъде ще дойде финансирането на сделката. От Министерството на отбраната казаха за в. Пари, че в бюджет 2009 няма предвидени средства за купуване на корвети, но ако бъде взето политическо решение, тези проекти може да стартират и правителството ще осигури финансирането. От кое перо на бюджета ще дойдат парите, не е ясно. В бюджета за догодина за преоборудване на цялата армия са предвидени едва 251 млн. лв.
В началото на годината вицепремиерът Ивайло Калфин призна, че няма да има проблеми със заплащането на корветите, тъй като подобни договори са дългосрочни и плащането се разпределя в продължение на години. Което означава, че тройната коалиция прехвърля отговорността за плащането на следващото правителство. Разбира се, може да се спекулира, че причината за активизиране на преговорите няколко месеца преди изборите са големите комисиони, които управляващите биха могли да получат при сключване на сделката.

Може би отлагане
На 28 ноември се очаква да има съвет по отбрана, на който ще бъде изслушан доклад за нуждите за модернизиране на нашата армия, казаха от ведомството на Николай Цонев. Тогава ще се гледа и казусът за корветите и неговото развитие. Дали ще бъде насрочен нов търг с оглед  предложението на Люрсен, или ще се настоява Армарис да намали цената, никой не се наема да гадае. Най-добрият ход е отлагане на покупката.

Очаквания: Няма да имаме нови корвети и през следващата година

Договор за купуване на корвети беше подписан между френския президент Никола Саркози и Георги Първанов. Този договор обаче е много обтекаем и не очаквам той да се изпълни скоро, не и през следващата година. Преговорите за закупуването на тези военни кораби с френската компания Армарис стартираха още при предишното правителство, струва ми се, през 2004 г. Не разбирам защо това обявление се появява сега и какъв е неговият смисъл. България има известни задължения за модернизирането на армията си към НАТО, но те са за доста дълъг период от време и не изискват някакви спешни мерки. Не считам, че в условията на криза е удачно да се водят преговори за подобни разходи. В същото време държавните разходи за отбрана в момента не са високи - дори напротив. В проектобюджета за 2009 г. заложените разходи са в размер 1.9% от БВП, а трябва да бъдат 2%. Въпросът, разбира се, е не колко са тези средства, а как да се увеличи тяхното разумно изразходване.


Красимир Каракачанов, член на парламентарната комисия по отбрана

Позиция: Да се потърси ефективност на армейските разходи

Функциите на армията трябва да се разглеждат както всяка една публична услуга. От тази гледна точка тя трябва да се подлага на тестове за ефективност, да се разглеждат алтернативи за оптимизирането на разходите й и да се отчитат полезните й ефекти. На първо място, това трябва да е ангажимент на Министерството на отбраната, което трябва да аргументира разходите си пред правителството. Това е задължителен процес на прозрачно бюджетиране, при който ние като данъкоплатци трябва да контролираме полезността на държавните разходи. Не мога да коментирам действията на германската компания - все пак тяхна цел е по един или друг начин да се опитат да пласират продукцията си и да регистрират печалба.


Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch

Мнение: Това е ненужен разход

Разход от милиард лева за нуждите на Българската армия в момента е нереалистичен и ненужен. Според мен България има нужда от нови корвети, тъй като старите, които бяха закупени от Белгия, не са на необходимото ниво. Важно е обаче да се прецени добре ситуацията, в която се взимат такива решения. Преди всичко трябва да са ясни военната стратегия и стратегията за сигурност на страната. Парите за корвети според мен трябва да идват от бюджета. Така ще има парламентарен контрол върху въоръжените сили, както е и редно.


Страната ни има вече неадекватно направени разходи в размер на над 2 млрд. лв. за нуждите на армията. С тези пари бяха купени самолети Спартан, хеликоптери Кугър, Пантер, тренировъчни самолети и друга техника. Досега обаче не е доказана нуждата от тези съоръжения. Това са неефективни разходи.
Велизар Шаламанов, бивш зам.-министър на отбраната в кабинета Иван КостовИнтервю: Мария Янкова-Пиффер

 

 
Оптимист съм за успешното приключване на конкурса
Илиана Тончева, itoncheva@pari.bg

Госпожо Пиффер, като представител на германската компания Люрсен за
България вярвате ли, че сделка за доставка на корвети за българския военен флот все пак ще има?

- Оптимист съм за това, че конкурсът, независимо от голямото закъснение, накрая ще приключи. Надявам се предложението на фирмата, която представлявам, да бъде оценено както трябва, защото тя работи по проекта за доставка на многоцелеви корвети K130 от 1989 г. Люрсен е доставяла торпедни катери за охрана на българската граница още преди Втората световна война, които са били снети от въоръжение едва през 1964 г. Компанията е сред производителите, които предлагат бойни кораби не на хартия и на чертеж, а такива, които реално са построени и реално се използват в света. Що се отнася до този тип корвети, Люрсен вече има сключен договор с германския военен флот за производството на 5 броя кораби. По-голямата част от тях са доставени. Компанията работи и с други немски корабостроителници, за да изпълни възложените й поръчки. Отговорно твърдя, че преди да предприемем каквито и да било стъпки за участие в подобни процедури, правим предварително проучване на място каква е необходимостта точно от такова въоръжение и дали може да отговорим на изискваните стандарти.

Вашата оферта включва ли и т.нар. офсет?
- Разбира се. Предложението ни включва директен и индиректен офсет. Преди да изготвим нашата оферта, сме разгледали целия флотски арсенал, всички докове и съоръжения. Извършихме и съответните замервания във Варненския залив, за да съобразим техническите параметри на корабите с пускането им директно във вода. Установихме контакт с местни фирми като Делфин-Варна, малки, но модерни, чиято дейност отговаря на европейските стандарти. Смятам, че чрез този проект ще осигурим работа и за други български фирми, които произвеждат електрически кабели, бои и други спомагателни дейности.
Индиректният офсет се отнася до контакта ни с всички фирми, които фигурират в списъка на Министерството на икономиката и които може да ни бъдат полезни като подизпълнители за различните дейности.

Имате дълготраен интерес за разширяване на дейността у нас.
- Определено. Работим перфектно с Министерството на вътрешните работи. Доставили сме три катера за нуждите на Гранична полиция. Участвахме в първата процедура по продажба на военния завод Терем. Участваме в търгове по ФАР и Шенген. Атлас Електроник, която също представляваме, заедно с две български фирми се включва в проект, също свързан с охрана на морската граница. Повече от една трета от дейността по този проект ще се реализира от българските компании, което говори за ангажираността ни към интересите и на България.

Корвети по време на финансова криза
Валентин Панайотов, издател на в. Пари

24.11.2008 08:08
Прочети коментарите (0)

Виж форумите със същата тема ({PostCount})

bf9f67ea-630b-4fa0-a40b-4cd1c4a64fdc

Оцени материал (0)

[1]  [2]  [3]  [4]  [5]

Вече сте оценили този материал!

Благодарим за гласа ви! Резултатите се ъпдейтват на 5 минути.

Въпросът е кой иска да похарчи нашите пари за ненужни играчки

Публикация на в. Пари в петък разбуни държавните духове относно корветите. Българският представител на германска компания публикува в няколко всекидневника рекламно каре, в което казва, че се надява да спечели конкурса. Разбирай срещу френската оферта.

В цивилизованите държави опит за влияние върху правителството, направен по този начин, влече доста неприятни последствия. В банановите републики дори няма нужда от такива публикации.

Тук положението е по средата. Понеже българският представител на германската компания има представа за начина, по който се сключват сделките на държавно ниво в България, прави рекламна кампания по начина, по който си го разбира. Без намеци, директно, разчитайки, че благодарните на рекламните пари медии ще окажат нужната логистична подкрепа в нужния момент.
Дали обаче правителството и Министерството на отбраната се влияят от подобни публикации, е интересен въпрос. По някакъв много оригинален начин тази рекламна кампания на представителя на германската компания в България кореспондира с нашумелия клип на премиера в трамвая. Един трамвай, двама Сергеев-ци и един електорат.

В рекламната кампания на компанията Люрсен има: Една корвета, двама кандидати и един финансов министър, който въобще не е предвидил в бюджета пари за корветите. Смях в залата. Ако трябва да говорим сериозно обаче, всичко е под условието: Ако има политическо решение.

Всъщност никому не бива и да идва наум, че е възможна такава сделка в условия на криза и особено в условия на предстоящи избори. В условия на криза, защото това е огромен разход, бюджетните пари в крайна сметка трябва да запушват множество дупки, включително и оставените от липсата на европейските, включително и чрез ролята на държавата като инвеститор.

В условията на предстоящи избори, защото не е коректно да оставиш такъв скелет в гардероба като покупка на корвети на следващия кабинет, който може би има по-реалистични виждания по тези въпроси.Между другото аз се чувствам сравнително спокоен, защото зная, че в държавата, във финансовата ни система има и доста здравомислещи хора на високи позиции, които разсъждават като мен.


Каталог: gallery -> albums -> userpics
userpics -> Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски 1600 души в задгранични операции
userpics -> Унищожаването на 2011 Българската Армия
userpics -> О. з полковник григор дамянов георгиев
userpics -> Радиоводещият в българия
userpics -> Инициативен комитет за написване на книгата
userpics -> Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде афп
userpics -> За „коментари и анализи” Форсаж и после изведнъж падна Желязко Тенчев, в. Дума
userpics -> Характеристики на използваните интегрални схеми pic16F84 Главно описание на pic16F84
userpics -> Българин на борда на най-големия круизен кораб в света


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница