Живопис и рисунки от колекцията на Георги Бояджиев 20 октомври – 15 ноемвриДата30.11.2017
Размер17.63 Kb.
Галерия Върхове/Zeniths

представя


Златю Бояджиев

(1903 – 1976)


Живопис и рисунки от колекцията на Георги Бояджиев
20 октомври – 15 ноември

Откриване – 20 октомври 2009 (вторник), 18.30 часа
По случай рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври - тази година в галерията на СИБАНК гостуват познати и непоказвани картини от колекцията на неговия син Георги Бояджиев.

В изложбата са включени няколко портрета на майката на художника от първия му период преди 1951, когато той получава тежък инсулт, както и по-късни портрети на различни негови родственици, на съпругата му, на дъщеря му. Тази серия оформя една особена тематична линия в експозицията – от семейството за семейството – която разкрива лица и моменти от личния живот на известния художник, от родословието му и от неговите сантиментални спомени. Серията портрети е допълнена от няколко живописни пейзажа от Пловдив и Мелник, както и от мащабната композиция „Апокалипсис”, която Златю Бояджиев рисува през 1969. В нея на фона на познатия и толкова обичан от него пловдивски пейзаж е развит един съвременен апокалиптичен хаос и безпорядък, в който като полудели се прескачат фигурите на свещеници, влюбени, грешници, самоубийци, пророци, селяни, прасета, кучета, туземци... Верен на експресивния си цветен стил, с който всички го познават, примитивен и спонтанен, Златю Бояджиев като че ли е въплътил в тази композиция своята мълчалива критика към заобикалящия го свят, към порядките на обществото, към суеверията и стереотипите. В центъра на самия Апокалипсис той е избрал да постави именно налудничавата фигура на един художник, размахал четката и палитрата си като оръжие.


Освен живописните работи в изложбата са включени и около 10 рисунки на Златю Бояджиев от първия му период. Част от картините в тази изложба напускат за първи път ателието му.

Златю Бояджиев безспорно е един от най-известните и обичани български класици. Роден на 22 октомври 1903 в Брезово. Учи в Търговската гимназия в Пловдив. През 1931 завършва живопис при проф. Цено Тодоров в Националната художествена академия в София и се връща в Пловдив, където става учител по рисуване в Пета прогимназия. Ранното му творчество се развива в посока на традиционния реалистичен академизъм. След инсулта през 1951 Златю Бояджиев започва да рисува с лявата ръка в съвършено различен, наивен, цветен и неповторим стил. С необходимия нерв във жеста на четката, с търпеливо наблюдение на натурата, продуктивен и влюбен в слабостите на хората и капризната красота на природата Златю се утвърждава като един от малкото изявени индивидуалисти в българското изкуство. Умира на 2 февруари 1976 в Пловдив.

За повече информация:

Галерия Върхове – 93 99 280; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница