Как да направим инструментите на Европа по-ефикасни в предотвратяването на съпроводения с насилие екстремизъм? На 29 януари 2013 гДата31.03.2018
Размер40.7 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 28 януари 2013 г.По-ефикасни средства на ЕС срещу съпроводения с насилие екстремизъм

Как да направим инструментите на Европа по-ефикасни в предотвратяването на съпроводения с насилие екстремизъм? На 29 януари 2013 г. в Брюксел ще се проведе конференция на високо равнище, която ще има за цел да даде отговор на този въпрос. Тя се основава на работата, извършена от експерти и практикуващи в тази област в Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN), стартирана от комисаря на ЕС за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом през 2011 г. Предложенията по темата включват обучение на местни полицейски служители за откриване на признаци на радикализация в съпроводения с насилие екстремизъм, както и организиране на програми за членовете на екстремистки групи за дерадикализиране или напускане на екстремистките среди. Като събира заедно практикуващите по места професионалисти с министри, представители на академичните среди и местните власти, конференцията има за цел да изведе на ново равнище работата на ЕС срещу екстремизма.

Съпроводеният с насилие екстремизъм представлява една от най-големите заплахи за сигурността на гражданите на ЕС. Това е постоянно нарастващ проблем за вътрешната сигурност. Терористичната заплаха отчасти се измести от организирани групи към индивиди, които са по-трудни за откриване и чиито действия са по-трудно предвидими. Много може да се научи от професионалистите, които се занимават пряко с тези въпроси. Техните препоръки предоставят важни инструменти и конкретни предложения за политиците в борбата им с екстремизма“, заяви комисар Сесилия Малмстрьом.

Не можем да се справим със съпроводения с насилие екстремизъм, ако не решим проблема с белязаната от популизъм и демагогия пропаганда, която поставя основите за идеологически мотивираното насилие в Европа“, добави комисар Малмстрьом. Екстремистките и популистките сили не са имали такова силно влияние върху националните парламенти, каквото имат днес, от Втората световна война насам. Нуждаем се от повече европейски лидери, които да изразят своята опозиция срещу засилващия се екстремизъм. Трябва да имаме смелостта да се изправим в защита на нашите общи европейските ценности“.

Хората в най-добра позиция за справяне с феномена на съпроводения с насилие екстремизъм, са тези, които са в пряк контакт с уязвими лица или групи. В цяла Европа има оперативни работници, научни работници, работещи по тази проблематика, преподаватели и общностни ръководители, които се опитват да идентифицират и помогнат на лицата, които са изложени на риск от радикализиране и извършване на актове на насилие. На конференцията на високо равнище тези оперативни работници ще обединят усилията си с министрите на вътрешните работи или на правосъдието на Белгия, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Норвегия, Франция и Швеция, както и на представители на редица други страни.

Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията е обединила изтъкнати експерти и практикуващи в тази област в 8 работни групи, които се занимават с полицията и правоприлагането; мнението на жертвите на тероризма; Интернет и социалните медии; превенцията; дерадикализирането; местата за лишаване от свобода и пробация; здравеопазването; вътрешното и външното измерение. Работните групи изготвиха 15 препоръки в три основни области: опит и поуки, събрани от местните действащи лица в борбата за предотвратяване на съпроводения с насилие екстремизъм; ролята на диаспорите за предотвратяване на съпроводения с насилие екстремизъм; комуникация и противоположни послания чрез Интернет.

Дискусионният документ, с предложения за 15 конкретни действия в тази област, както и работните документи на групите, са достъпни онлайн.

Предложенията, които ще бъдат обсъдени на конференцията, също така включват подпомагане на жертвите на тероризма в споделянето на своите преживявания като важен превантивен инструмент; ангажиране на бивши екстремисти, за да се извади наяве истината зад водещата до насилие екстремистка пропаганда, и използването на ресурси на фирми за връзки с обществеността и филмовата индустрия за разработването на противоположни послания и насърчаването на използването на ефективни алтернативни съобщения в интернет.Контекст

Тероризмът, във всичките си форми, остава основно предизвикателство за вътрешната сигурност на ЕС. Предотвратяването и борбата с радикализацията са сред ключовите цели на съобщението относно Стратегията за вътрешна сигурност, прието през 2010 г. (IP/10/1535 и MEMO/10/598).

Като признава, че радикализацията може да бъде овладяна най-успешно на равнище, максимално близко до уязвимите лица в най-засегнатите общности, Комисията създаде през септември 2011 г. Мрежа за осведоменост по въпросите на радикализацията — RAN в ЕС (IP/11/1011).

RAN подкрепя местни специалисти, работещи пряко в борбата срещу съпроводения с насилие екстремизъм на територията на ЕС, и улеснява обмена на опит и най-добри практики между тях.Участие на медиите

Конференцията на високо равнище ще се състои на 29 януари в Брюксел в сграда „Palais d'Egmont“, където някои от експертите ще бъдат на разположение за контакти с медиите и интервюта.

Медийното участие се заявява само посредством предварителна регистрация. За да се регистрирате, моля изпратете заявката си по електронната поща на Tove Ernst.

Аудиовизуалните материали от конференцията ще бъдат публикувани на адрес:http://ec.europa.eu/avservices/

Полезни връзки

  • MEMO/13/40

  • Повече информация за конференцията на високо равнище

  • За Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията

  • Уебсайт на Сесилия Малмстрьом

  • Следете дейността на комисар Малмстрьом в Twitter

  • Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“

  • Следете дейността на ГД „Вътрешни работи“ в TwitterЗа контакти:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)IP/13/59

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница