Как се раждат скалите?Дата23.10.2018
Размер13.3 Kb.
Есе на Красимир Антонов Сотиров, 2-ри клас на НУ “Св. Климент Охридски”, 2500 гр. Кюстендил, ул. “Проф. Георги Паспалев” 11,

Ръководител Антон Сотиров 0897704915, sotirov_anton@hotmail.comКак се раждат скалите?

   Всички се раждаме. Живеем в коремчетата на майките си, после порастваме и излизаме навън в големия свят. А кой е родил всичко наоколо, кой е родил големия свят?

Дали планините се раждат? Как се раждат скалите например?

 Имам малка книжка за това как се раждат скалите и  как се образуват планините. Малка книжка, подарък в детското меню на любимите ми сандвичи, която ми разказа как се раждат скалите.

В коремчето на земята,  на която живеем има течен огън, наречен магма. Понякога тази огнена река иска да се роди и излиза от майката земя през отворчета в земната кора. Изригват вулкани от пепел и кал, газ и лава.Огнената река потича по склоновете им и запечатва всичко по пътя си, като образува чудати нови формички. След много години тази огнена река, подухвана от ветровете изстива. А новите отпечатъци и формички, подобни на  дворец от морски пясък, който строим на плажовете, са новите скали. Така се раждат скалите. От дълбокото във нашата планета. Те текат като огнена река, излезли от вулканите, а после застиват в чудни формички, запечатали отвътре скъпоценни камъни, кристали, животни и растения. Това раждане е вълшебно!

Когато скалите пораснат, след много вулканични изригвания те стават големи планини. Има вулкани, които са застинали - те спят, но може би някога пак ще се събудят и ще зареват. Има други, които все още раждат огнени реки от лава. Трети пък са се превърнали в огромни планини и вече никога няма да изригват.Всички се раждаме... Скалите също се раждат. Обичам да разглеждам камъчетата и да си представям - от кой ли вулкан са родени и кога?! А след това започвам да рисувам вулканите с тяхното изригване и раждане.  Ние хората живеем в един удивителен свят!


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница