Какво е компютърният вирос?Дата19.01.2018
Размер21.51 Kb.
Вироси
Какво е компютърният вирос?

Компютърният вирус е паразитна програмна еденица следваща предварително зададени логически инструкции за действие и САМОСЪХРАНЕНИЕ. Тя е написана като всяка друга програма която съществува, на който и да е програмен език и може да бъде модифицирана или е модифицирана от автора или някой друг, за да бъде повече или по малко опасна. Тази паразитна програмна единица, предвидена да причинява големи щети върху софтуера дори често пъти преформатира харддиска като и заразява всички компютри и общи устройства в мрежа (ако, такава съществува). Тази програмна единица свободно се прехвърля от компютър на компютър чрез всички средства които се използват за прехвърляне и взаимен обмен на информация най-вече чрез дискети, модеми и мрежи. Често пъти някой .ЕХЕ или някой .СОМ файл всъщност представлява вирус а не просто заразен изпълним файл. Десетките хиляди вироси не са нищо повече освен огромен брой модификации на вече съществуващите вироси, които са все по-опасни.


Как се разпространяват компютърните вироси?

Ето един интересен и важен въпрос. Виросите се разпространяват чрез всички начини за предаване на информация, използвани в компютърната техника: oптични кабели, мрежи, дискети, в някой случай CD, игри, драйвери, операционни среди, среди за програмиране, драйверни програми, транслиращи програми, всякакви файлове (особено MS Excel таблици и MS Word документи), архивирани пакети, модеми, Интернет, оптични кабели, рядко на CD-ROM и CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, често по e mail, IRC и ICQ както и по WAP. Засега има само един вирус който се разпространява по WAP и това е вируса Timofonica, но това е само предупредителен сигнал, че не е далеч времето за масирани заразявания по WAP ако не се вземат необходимите мерки бързо и навреме! Други разпространители са заразени антивирусни програми и всички останали средства за трансфер на информация!


Какви са видовете вироси и как работят?

Видовете вироси са няколко основни с множество от подвидове. Често виросите представляват няколко от тези "видове" събрани в един вирус. Комбинациите между тези "видове" е най-коварното при виросите. Виросите са написани като изпълним код който се самозаписва някъде из програмата като модифицира програмата да изпълнява този код или кодът се записва в стартовите сектори на дискетите или харддиска, за да се изпълни. Така виросът става активен и нанася своя удар върху софтуера. Има и вирусоподобни програми които помагат на виросите.


Внимание:

Винаги си актуализирайте вирусните дефиниции колкото се може по-редовно.

Всички антивирусни програми обновяват файловете с дефиниции на виросите поне всеки месец.

Изтегляйте ги редовно и актуализирайте на вашия компютър.

Можете да ги изтеглите на сайта на вашата антивирусна програма.

Виросите по e-mail се стремят да се разпратят на максимум хора от вашата адресна книга.

Не стартирайте произволно файлове, ако не сте сигурен кой ви ги е дал или пратил.

Не ползвайте случайни дискове.

Не ползвайте случайни програми или игри.

Не отваряйте прикрепени към мейла ви файлове, ако не познавате изпращача им.Никога не слагайте съмнителни дискети във флопитата!База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница