Касата не плаща лечението на пострадалите в Хитрино, били извънлимитнистраница1/11
Дата21.01.2018
Размер0.66 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
14.01.2017
Национални вестнициКасата не плаща лечението на пострадалите в Хитрино, били извънлимитни


70 хил. лв. струва на ВМА и болницата във Варна спасяването на 5-има

Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 8  

Близо 70 000 лв. струва лечението на 5-имата най-пострадали от инцидента в Хитрино, транспортирането и изпращането на екипи от ВМА на място, научи "24 часа".

От тях 63 422 лв. са разходите за болнично лечение във Военноморската болница във Варна и във ВМА в София. Към момента тези пари не са покрити и се трупат като дълг. "Разходите по клинични пътеки за 4-мата пациенти във Варна и петия, който бе преместен преди 20-ина дни в София, са в размер на 40 637 лв.", обясни ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА. Четиримата във Варна са изписани, а 27-годишният мъж, който все още е в реанимацията на ВМА в София, вече е без опасност за живота. Той бе в много тежко състояние заради комбинирана травма на мозъка и белия дроб, но вече е в съзнание, храни се сам и се възстановява. Предстои транспортирането му в болницата в Шумен, където ще продължат грижите по възстановяването му.

От ВМА са изпратили писмо до ръководството на НЗОК и до здравния министър, в което молят лечението на пострадалите да бъде платено в пълен размер. Дейността се води извънлимитна за ВМА, а касата не плаща на болниците извънлимитната работа.

"Лимитите за болниците, както и въвеждането на пръстовия отпечатък са израз на слабост. Тези мерки са предприети, защото управляващите здравната система не успяват да въведат адекватен контрол на болничните дейности", коментира ген. Петров. Не може да има лимити за основните болници в България, върху които лежи спешността и които се отзовават при извънредни обстоятелства като инцидента в Хитрино, допълни той.

Процедури без аналог на Балканите в новата бутикова клиника "Мона Лиза"


24 часа  стр. 8  

Академия по естетична медицина, антиейджинг и клетъчни терапии "Мона Лиза" бе открита в София. Медицинският център на ул. "Елемаг" 32 предлага процедури с уникална за страната апаратура, които нямат аналог на Балканите.

"Една от иновативните процедури е плазмаферезата - кръвната плазма се пречиства от антитела и така организмът се подмладява. Процедурата ще се прилага от главния ни консултант от Русия проф. Валерий Войнов, който е създател на миниапарата за плазмафереза", съобщи мениджърът на клиниката Анелия Джаркълова.

Лазерната система Soprano Ice platinum предлага най-безопасното и ефективно решение за трайна лазерна епилация без болка. Другият уникален апарат е платформата Accent Prime, която комбинира последните иновации в ултразвуковите и радиочестотните технологии и се използва за скулптиране на тялото - топене на мазнини и антицелулитна терапия.

Д-р Камелия Присадашка, д-р Виктория Зафирова и д-р Бан Камуна ще прилагат холистичен подход и терапии за естетическо и за клинично-терапевтично повлияване след индивидуална оценка. "Мона Лиза" ще предлага процедури с инжектиране на висококачествени дермални филъри, скин лифт процедури, всички разновидности на мезотарапията, 4Р-лифтинг на кожата, най-съвременните, апаратни процедури за стимулиране образуването на нов колаген, повлияване на дерматологични заболявания като акне и розацея, процедури с С02 лазер за премахване на бенки и папиломи, лечение на хиперхидроза чрез инактивация на хиперсекретиращите потни жлези чрез инжектиране на ботулинов токсин, неоперативно вагинално подмладяване.

Спор между Кунева и Шарков за парите на университетите


24 часа  стр. 8  

е възникнал на заседанието на МС в сряда, става ясно от стенограмата. Причината е, че се намаляват коефицентите за обучение на студенти по медицина, стоматология и фармация. МУ в София ще получи 3 млн. лв. по-малко, а този в Плевен - с 1 млн. Министърът на образованието обяснява, че готвените от 1 г. промени са обсъдени с ректорите, а медицината продължава да е най-сериозно финансирана. При обсъжданията "сме се преборили с някои аргументи от рода на това колко от завършилите медицина остават да работят в България", вметва Меглена Кунева. Зам. здравният министър Ваньо Шарков отвръща, че през 2014 г. 561 лекари са напуснали страната, а през 2016 г. -378, и това намаление било ефект от политиката на правителството. Спорът приключва след намесата на финансовия министър Владислав Горанов, който подкрепя Кунева и посочва, че промените дори са закъснели.Затвориха фалшив профил на НЗОК


24 часа  стр. 8  

Фалшива фейсбук страница на НЗОК беше затворена от антимафиоти, съобщиха от касата. Профилът менте публикувал заблуждаваща информация и обиждал лекари. Администраторите на профила може да получат до 5 г. затвор.Имаш стар дълг към хазната? Губиш 5% отстъпка от данъка


900 млн. лв. повече приходи от ДДС през 2016 г.

Румяна ДЕНЧЕВА

24 часа  стр. 10  

Данъчните длъжници не могат да ползват 5% намаление от налога, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той посъветва всеки, преди да подаде декларацията си по интернет, да провери с ПИК има ли стари дългове и тогава да пресметне данъка с отстъпка. Освен липсата на неплатени сметки за първи път намалението на данъка не може да превиши 1000 лв. за година, уточни Бъчваров.

В петък Националната агенция за приходите стартира официално данъчна кампания 2017 г.

Всеки, който получава приходите си по безкасов път, а 80% от разходите му също са с банкова карта, вече има право на 1 % отстъпка от налога, но не повече от 500 лв., съобщи шефката на дирекция "Събиране" Боряна Георгиева.

По закон срокът за подаване на декларации с 5% отстъпка през интернет е 31 март, а последният ден без наказателни лихви е 31 април. Тази година обаче датата става 2 май, тъй като последният ден на април е неделя. Ако някой подаде декларацията си до 1 април и установи, че е допуснал грешка, до края на месеца може да подаде коригираща декларация и няма да бъде глобяван.

От 1 януари досега са подадени 2200 декларации. От тях 1200 са по интернет, като 80% от хората са ползвали ПИК, отчете Георгиева.

От тази година едноличните търговии и фирмите задължително трябва да посочат кой е съставил финансовите им отчети.

Заради новия размер на минималната заплата минималната здравна вноска става 18,40 лв., вместо досегашните 16,80 лв. Тази за декември, която се внася до 25 януари, е 16,80 лв., уточни Бъчваров.

През 2016 г. НАП събра 14,6 млрд. лв., или с 1,9 млрд. лв. повече от 2015 г. vC най-голям ръст са приходите от ДДС - с 900 млн. лв. От осигуровки са събрани 500 млн. лв. повече, от подоходния данък - 20 млн. лв., а от фирмения -200 млн., отчете Бъчваров.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница