Киргизстан отново не съдейства на българския съд, пак не изпрати доказателства за вина на Лен ХоменюкДата07.08.2018
Размер24.27 Kb.
Киргизстан отново не съдейства на българския съд, пак не изпрати доказателства за вина на Лен Хоменюк

Киргизстан за пореден път възпрепятства българския съд в хода на делото за екстрадиция на Лен Хоменюк. Прокуратурата в бившата съветска република трябваше да предостави допълнителни документи и разяснения по казуса, но отново подаде непълна или вече изпращана информация. Въпреки това съдът няма да отложи заседанието по искането за екстрадиция на канадско-американския геолог и то ще се проведе по план в сряда, 7 октомври от 13.30 ч. във Видин.

Хоменюк бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан. Властите там обаче продължават да не привеждат доказателства за извършени от него престъпни действия, които са изискани от българския съд.

Въпреки че Видинският съд удължи допълнително срока за предоставяне на документи по делото, киргизстанските власти са изпратили единствено документи, които съдът вече има. Голяма част от тях са били на английски и руски език, макар да има изискване те да бъдат предоставени на български. Освен това, киргизката страна изрично е посочила, че няма да изпраща повече документи.

В средата на септември Видинският съд пусна Хоменюк под гаранция, след като той прекара 54 дни в затвора и под домашен арест. Според решението на съдиите от 16 септември цялото производство се бави по вина на Киргизстан и не се дължи на недобросъвестно поведение от страна на 68-годишният канадско-американски гражданин.

Предисторията по казуса:

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. След закрито заседание на съда насроченото за 16 септември ново изслушване отново е отложено за 7 октомври. В заседание на Видинския съд на 16 септември Лен Хоменюк е освободен под гаранция.За допълнителна информация:

Александър Кръстев

PRoPR Агенция

Т: 0888 297 674

Е: alex@pr-o-pr.com
Каталог: wp-content -> uploads -> 2015
2015 -> Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
2015 -> Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа енергия Съществуващ текст
2015 -> 120 Основно училище “Георги С. Раковски” София
2015 -> Премиерният сериал Изкушение от 12 октомври по бтв lady
2015 -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 г
2015 -> Пилешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 14 януари 2015 г
2015 -> Бяла кристална захар седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница