Кирил Ананиев: Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всичкиДата13.01.2018
Размер80.33 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

13 ноември 2017

VINF 11:55:31 10-11-2017

GI1155VI.014

парламент - Кирил Ананиев - изказванеКирил Ананиев: Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички
София, 10 ноември /Теодора Цанева, БТА/

Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички, заяви новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев след като положи клетва пред Народното събрание. Той декларира, че ще работи с всички парламентарно представени групи, с гражданското общество и съсловните организации за подобряване и развитието на сектора на здравеопазването.

За да приема този пост, аз съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването, посочи Ананиев и добави, че този план се базира на приоритетите на правителството, доразвити според собствената му визия.

Той отбеляза, че останалата част от дебата в парламента е бил чисто политически и е допринесъл за задълбочаване на напрежението в системата - от най-малката болница до администрацията на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс и спокойствие, заяви Ананиев.

Той посочи, че една от първите му мерки ще е да създаде консултативен съвет от достойни и доказали се лекари, икономисти, специалисти, с които да водят дебат и да се начертаят нещата, които трябва да се случат. Ананиев има намерение да се свърже и с научния потенциал във висшите учебни заведения. Защо да не създам съвет на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат, посочи той.

Новият министър отбеляза, че предстои разговор със съсловните организации и подписване на Националния рамков договор.

/ГИ/

www.dnevnik.bg, 10.11.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/11/10/3075531_kiril_ananiev_obiavi_za_svoi_prioritet_elektronnoto/
Кирил Ананиев обяви за свой приоритет електронното здравеопазване, за което имало съпротива
Новият здравен министър Кирил Ананиев обяви за свой основен приоритет електронното здравеопазване във всичките му форми - електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление и електронната платформа за поръчка на лекарства.

Попитан дали очаква съпротива от лобита по този въпрос, той отвърна: "Факт е, че досега не са се случили нещата, както трябва. Явно има съпротива, но трябва да вляза вътре, за да видя точно къде е проблемът. Досещам се за някои неща".

Кирил Ананиев каза, че няма да има толеранс нито от 100, нито от 30 дни, а започва да работи още от днес с ускорени темпове. Вече е подготвил план за действие, за който от думите му се разбра, че е обсъждал с премиера Бойко Борисов. С него се виждали няколко пъти след предложението за поста, от което бил изненадан. Среща имало и тази сутрин, а Борисов не успял да дойде в парламента за одобряването на кандидатурата му, тъй като имал важен ангажимент, свързан с националната сигурност. Попитан за критиките на опозицията, че ще бъде новото камикадзе в здравеопазването, той каза: "Не смятам, че ще бъда ново камикадзе".

"Започваме различни видове ревизии, засилване на предварителния и текущия контрол, внезапните проверки, особено на протоколите за скъпоструващите лекарства, контрол по аптеките", каза още Ананиев. По думите му преди е нямало контрол на входа на болничната система, но този проблем вече е решен.

Според новия министър бюджетът за здравеопазване, който за следващата година е 4.712 млрд. лева, е възможният баланс, който обществото може да си позволи. "И гражданите трябва да бъдат доволни, и лекарите също", каза още Ананиев.

Попитан за корумпирани от фармацевтични компании лични лекари новият министър обяви, че ще се вземат мерки, в т.ч. и прекратяване на договори.

На въпрос за предшественика си Николай Петров Кирил Ананиев каза, че той е честен и достоен човек и добър професионалист, с който ще работи занапред. Обаче трябвало да се види дали програмата, която е поставена по негово време, е изпълнена, както трябва.
www.clinica.bg, 10.11.2017 г.

https://clinica.bg/3505-
ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ЗА ЕМА ЗАПОЧНА
Десет дни остават до момента, в който ще е ясен новият адрес на агенцията, напомнят от там
Обратното броене за релокацията на Европейската агенция по лекарства (ЕМА) започна. Едва десет дни остават до момента, в който ще е ясно кой ще е новият й домакин. Градът, в който тя ще бъде дислоцирана заради излизането на Англия от ЕС ще се съобщи на 20 ноември. Тогава ще приключи процедурата по избора на нова локация, а решението ще е на всички държави в общността.

19 са градовете, които кандидатстваха за нов дом на ЕМА, София също е един от тях, но шансове имат много малко. Според оценките на самата агенция и на Европейската комисия те са най-големи за пет града - Амстердам, Барселона, Копенхаген, Милано и Виена. Окончателният избор ще зависи от вота на Съвета по общи въпроси на Европа.

С оглед на изтичащото време от агенцията

се подготвят да започнат незабавно действия за преместването си на новото място, съобщават от там. От 20 ноември тя ще има по-малко от 17 месеца, за да завърши своето приключване до края на март 2019 г.

Преместването на огромна организация като ЕМА е предизивкателство само по себе си, а сега е още по-амбициозно с оглед на сроковете заради изтеглянето на Англия от ЕС, предупреждават от агенцията. Според управата й най-спешни и трудни ще бъдат действията по подготовката на новата сграда, в която тя трябва да се премести.

Плановете за нея трябва да се одобрят

от местните власти и от управителното тяло на агенцията. Това ще отнеме между 6 и 8 месеца, след това предстоят още между 12 и 15 месеца за оборудване на сградата и пригаждането й за нуждите на агенцията. Затова от ЕМА призовават двата процеса да текат успоредно.

Сред другите неща, които притесняват агенцията, е

намирането на училища за 600 деца,

информация за тях ще е нужна от февруари 2018 г., за да може те да се запишат за новата учебна година. Както и наличието на достъпни домове за над 900 семейства, които да са на места с добър транспорт. Тази информация също ще е нужна през февруари догодина, предупреждават от агенцията. От там допълват, че те са в пълна готовност за предстоящото изпитание по преместването им.


www.clinica.bg, 10.11.2017 г.

https://clinica.bg/3509-
ЗАМРАЗЯВАТ ЦЕНИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА ОЩЕ 2 ГОДИНИ
Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 годиниДа се удължи мораториумът върху правото им на увеличение до 2019 г., предлага досегашният екип на МЗ

Да се удължи мораториумът върху увеличаване цените на лекарствата без рецепта, предложи екипът на досегашния здравен министър проф. Николай Петров в деня, когато във ведомството влиза наследникът му Кирил Ананиев. Идеята е част от промените в Наредбата за цените на лекарствата, които ведомството публикува за публично обсъждане.

Забраната за увеличаване на цените на лекарствата без рецепта бе въведена по предложение точно на сегашния зам. здравен министър Лидия Нейчева при първото й пребиваване в здравното министерство. Оттогава досега мораториумът не е вдиган, а пределните цени на медикаментите без рецепта се увеличават само с ръста на инфлацията.

Въпреки това пациентите често се оплакват,

че цените на някои лекарства без рецепта се оказват по-ниски в съседните ни страни. Той обаче изтича в края на тази година. Затова Лиидя Нейчева предлага забраната да се удължи до 2019 г. Дали идеята й ще се приеме, ще зависи от новия здравен министър Кирил Ананиев и неговият екип.

Сред другите промени, които предлага здравното ведомство

е детайлизиране на начина на проверяване на най-ниската цена на едно лекарство в другите държави. Това е важно, тъй като от стойностите зависи каква ще е и регистрираната у нас цена. Също така се предлага в позитивния списък, където са медикаментите, които плаща касата, да не се включват комбинирани продукти, ако едната им съставка е на лекарство без рецепта. Дава се възможност и на здравната каса да предоставя становище дали трябва да се включват в списъка нови лекарства за рак, тъй като фондът ги плаща след това.
www.investor.bg, 10.11.2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mz-predlaga-zamraziavane-na-cenite-na-lekarstvata-bez-recepta-do-2019-g-250090/
МЗ предлага замразяване на цените на лекарствата без рецепта до 2019 г.
Наредба залага прецизиране на начина за проверка на най-ниската цена на едно лекарство в другите държави
Удължаване на мораториума за увеличаване на цените на лекарствата без рецепта е предложил екипът на досегашния здравен министър проф. Николай Петров.

Промяната в Наредбата за цените на лекарствата е публикувана за публично обсъждане в последния ден на Петров като здравен министър, преди поста да заеме Кирил Ананиев.

Мораториумът върху цените изтича в края на тази година. Предложението е забраната да се удължи до 2019 г.

Откакто има такъв мораториум пределните цени на медикаментите без рецепта се увеличават само с ръста на инфлацията.

Целта на промените е допълване и прецизиране на съществуващия режим по ценообразуване на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, посочва се в мотивите.

Друга промяна, която предлага здравното ведомство, е прецизиране на начина за проверка на най-ниската цена на едно лекарство в другите държави, с които цените се реферират, от което зависи и каква ще е регистрираната цена в България.

Предлага се в Позитивния списък, включващ лекарствата, плащани от НЗОК, да не се включват комбинирани продукти, ако едната им съставка е на лекарство без рецепта.

Предлага се и Здравната каса да предоставя становище дали трябва да се включват в списъка нови онколекарства с мотив, че здравният фонд плаща за тях.По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
www.dnevnik.bg, 11.11.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/11/3076128_surbiia_osueti_bezplatni_pregledi_na_bulgari_v/
Сърбия осуети безплатни прегледи на българи в Босилеград, нямали лиценз
Тримата български лекари, отишли да направят безплатни прегледи на социално слаби жители на Босилеград, са били задържани, защото нямали лиценз да извършват медицинска дейност в Българския културно-информационен център там. Такова обяснение са дали сръбските власти, след като вчера лекарите бяха задържани в продължение на 5 часа без обяснение, предаде Би Ти Ви.

Поредният преглед, организиран по молба Културния център в Босилеград, е бил осуетен от близо 20 полицаи, разказаха от центъра. "Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център да загубят търпение и да си отидат", заяви доктор Валентин Янев, единият от лекарите, пътували на собствени разноски.

Тримата специалисти са в България от снощи. Генералният консул на страната в Ниш Едвин Сугарев окачестви задържането им като недопустимо. От полицейския участък в града му обяснили, че то било по сигнал на здравната инспекция, според която нямало лиценз за извършване на медицинска дейност в помещенията на Българския културно-информационен център (БКИЦ).

Това не е първият преглед, организиран по молба на БКИЦ, тъй като населението не разполага с медицински центрове в близост. Изискванията за лиценз обаче били нови и предстояло те да се запознаят с тях.

От ВМРО нарекоха случая "поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини" и обявиха, че ще внесат сигнали в Европарламента и Европейската комисия.

По-късно от Външно министерство съобщиха, че посланикът на България в Белград ще постави въпроса пред сръбските власти.capital_daily

13.11.2017 г., с. 2
Трима нови заместник-министри бяха назначени в две министерства, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Със заповед на премиера Бойко Борисов началникът на отдел "Държавни разходи" във финансовото министерство Росица Велкова-Жекова ще стане зам.-министър в същото ведомство. Тя ще поеме овакантеното място на досегашния зам.-министър Кирил Ананиев, който през миналата седмица бе избран за министър на здравеопазването. Именно в екипа на Ананиев са другите две назначения - Бойко Пенков и Жени Начева стават новите зам.-министри на здравеопазването, като и двамата имат дълъг опит в тази сфера. Пенков през годините е заемал различни постове, включително и зам.-министър на здравеопазването. Начева пък от своя страна е отговаряла за бюджета на НЗОК, а по-късно е оглавявала същата структура, става ясно от съобщението. Досегашните зам.-министри Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от длъжност.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница