Към природата Замърсяване на река МарицаДата07.08.2018
Размер17.7 Kb.
Отношението на човека

към природата

Замърсяване на река Марица

 

 Река Марица е един от замърсените водни басейни в България и по-специално в Пловдив. Влияние оказва изливането на замърсени води в коритото й, предизвикано от от предприятия, които не се вълнуват от щетата на химикалите. Влияние също имат и изхвърлянето на отпадъци във водата или по поречието на водния басей, които рано или късно влизат в контакт с водата. Малко жители на град Пловдив, както и на други градовете, през които минава река Марица не се замислят за опазването й чиста. Малко са хората, които изобщо не замислят преди да изхвърлят какъвто и да било отпадък не само около воден басейн, но където и да било. Но защо?

На теория всички са съгласни да опазват от замърсяване природата, но на практика всеки гледа своите цели и интереси. Колко би коствало на някого да изтича за няколко минути до контейнера за отпадъци? Но разбира се, никой не се интересува дали това вреди и как. Повече от половината население държи само на своите постижения, постиженията на неговата индивидуална личност, а не на целия народ. Това е един от проблемите на днешното общество. Ако някой беше загрижен за природата, която е наистина важна за живота на човека и не само за неговия живот, може би отношението върху живота и околните щеше да е различно, защото хората щяха да имат уважение към околните, към околната среда и към себе си. Ако имаше миг, в който всеки губи недооцененото светът щеше да е много различен.

    Вярно е, че правителството в България има проблеми, вярно е, че в момента страната се намира в криза, но това не е оправдание гражданите да се опитат да допринесат за запазването на нещо ценно, на нещо истинско и красиво.Колко усилие е нужно за това? Просто малко воля, появяваща се, когато всеки осъзнае, че е виновен за всичко това. Всеки човек има значение в това отношение, не става въпрос за аз, класа ми, училището ми, а става въпрос за голям кръг от хора, които да желаят да запазят природата в България.

   Наистина са малко жителите на Пловдив, които се интересуват от факта, че река Марица е замърсена и не само тя. Те се опитват да направят нещо по въпроса, но са безсилни без съдействието на другите. Най-малкото, което човек може да направи е поне да изхвърля отпадъците си в контейнери, предназначение за тази дейност. Ако всеки правеше това може би щяхме да живеем в една наистина красива и чиста България и всеки би бил горд да се нарече неин гражданин.Аз искам да доживея мига, в който р. Марица ще бъде с чиста вода,с красиви обрасли със зеленина брегове!


Автор Ванеса Панайотова Вълкова- 6е

СОУ „Св. Патриарх Евтимий”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница