Кодекс на труда от 1951 г. В сила от 01. 01. 1999 г до 01. 01. 2000 г



Дата16.12.2017
Размер28.54 Kb.
#36835
ТипКодекс
ДОХОД, ОТ КОЙТО Е ИЗЧИСЛЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ
КОДЕКС НА ТРУДА от 1951 г.
В сила от 01.01.1999 г. до 01.01.2000 г.
153. (Изм. - Изв., бр. 92 от 1957 г., ДВ, бр. 24 от 1963 г., доп., бр. 99 от 1965 г., изм., бр. 46 от 1989 г., бр. 155 от 1998 г.) Паричното обезщетение за временна нетрудоспособност се изчислява от среднодневното брутно трудово възнаграждение, върху което са внесени осигурителните вноски за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на нетрудоспособността, но от не повече от 120 на сто от средната дневна основна заплата на работника или служителя за периода.

За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако работникът или служителят:

1. не е бил осигурен за всички осигурителни случаи;

2. не е бил осигурен за всички осигурителни случаи без трудова злополука и професионално заболяване;

3. не е бил осигурен за временна и трайна нетрудоспособност съгласно Закона за чуждестранните инвестиции;

4. е ползвал неплатен отпуск, който се зачита за трудов стаж;

5. е ползвал отпуск за отглеждане на малко дете.

За дните, включени в периода по ал. 1, през които работникът или служителят е получавал парично обезщетение за временна нетрудоспособност или за бременност и раждане от общественото осигуряване, се взема предвид среднодневното възнаграждение, определено по ал. 1 и 2, от което е изчислено обезщетението.

Условията и редът за отпускане и изчисляване на паричните обезщетения се определят с правилник.
В сила от 20.06.1989 г. до 01.01.1999 г.
153. (Изм. - ДВ, бр. 46 от 1989 г.) Паричното обезщетение за временна нетрудоспособност се изчислява от полученото трудово възнаграждение през календарния месец, предхождащ настъпването на нетрудоспособността, но върху не повече от 120 на сто от основната заплата, определена с трудовия договор за работниците, и върху не повече от основната заплата, определена с трудовия договор за останалите категории персонал. Възнаграждението, от което се изчислява паричното обезщетение, не може да бъде по-малко от минималната работна заплата, установена за страната.

(Ал. 2, отм.).

Когато според условията на трудовия договор и характера на работата работникът или служителят не работи през целия месец, както и при самоволно отсъствие от работа, паричното обезщетение се изчислява от действително полученото трудово възнаграждение през преходния календарен месец, макар и да е по-малко от минималната работна заплата, установена за страната.

При изчисляване паричното обезщетение за временна нетрудоспособност на работниците и служителите по реда, определен в предходните алинеи, се взема предвид и процентното увеличение, което им се дава върху заплатите като активни борци против фашизма и капитализма.

С правилник се установява начинът на определяне паричното обезщетение на работници и служителите, които нямат определена основна заплата.
В сила от 01.01.1966 г. до 20.06.1989 г.
153. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 1965 г.) Паричното обезщетение за временна нетрудоспособност на работници и служители, заплащани според изработеното, се изчислява от полученото трудово възнаграждение през календарния месец, предхождащ настъпването на временната нетрудоспособност, но върху не по-малко от тарифната ставка и върху не повече от 120% от същата. В трудовото възнаграждение се включва тарифната ставка и възнаграждението за преизпълнението на трудовите норми.

Паричното обезщетение за временна нетрудоспособност на работници и служители, които са на повременно заплащане, се изчислява от основната заплата, получавана към деня, предхождащ настъпването на временната нетрудоспособност.

Когато според условията на трудовия договор и характера на работата работникът или служителят не работи през целия месец, както и при самоволно отсъствие от работа паричното обезщетение се изчислява от действително полученото среднодневно трудово възнаграждение през предходния календарен месец, макар и да е по-малко от тарифната ставка или основната заплата за извършената работа.

(Нова) При изчисляване паричното обезщетение за временна нетрудоспособност на работниците и служителите по реда, определен в предходните алинеи, се вземат в предвид и процентното увеличение, което им се дава върху заплатите като активни борци против фашизма и капитализма.



(Предишна ал. 4) С правилник се установява начинът на определяне паричното обезщетение на работници и служители, които нямат определена тарифна ставка или основна заплата.
Каталог: docs demo
docs demo -> Бизнес план на “вертен” оод – софия съдържание резюме 4 увод 5
docs demo -> Закон за дружествата със специална инвестиционна цел
docs demo -> Годишните корекции в размера на частичния данъчен кредит по зддс
docs demo -> Предварителен договор за наем
docs demo -> Notificatio n
docs demo -> Как се пише бизнес план представянето на бизнес-плана пред потенциалните кредитори или инвеститори преминава през няколко фази
docs demo -> Областна инспекция по труда
docs demo -> Инструкция за безопасна работа със стругове


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница