Кодекс за нападение на медицински специалист, който е спазил всички нормативни изисквания по време на изпълнение на служебни задълженияДата21.01.2018
Размер62.31 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

21 февруари 2017, вторник

www.zdrave.net, 20.02.2017 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/bfs-iska-strogi-nakazania-napadatelite-farmatsevta-60323
БФС иска строги наказания за нападателите на фармацевта в с. Стряма

Българският фармацевтичен съюз остро осъжда нападението над фармацевт, което е извършено вчера, 19-ти февруари, при изпълнение на служебни задължения в аптека в село Стряма, Пловдивска област.

Припомняме, причината за нападението е отказът на помощник-фармацевт да отпусне антибиотик.

„Настояваме институциите да упражнят цялата строгост на закона, предвидена в Наказателния кодекс за нападение на медицински специалист, който е спазил всички нормативни изисквания по време на изпълнение на служебни задължения.

Очакваме предприемането на своевременни и адекватни действия спрямо установените и заловени нападатели“, посочват от БФС.
https://clinica.bg/, 20.02.2017 г.

https://clinica.bg/1663-%D0%91%D0%A4%D0%A1-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%82
БФС ОСЪЖДА НАПАДЕНИЕТО НАД ФАРМАЦЕВТ

Насилието над медиците не спира, а се разпростира и сред останалите специалисти в здравеопазването. В неделя е бил пребит фармацевт, тъй като е отказал да даде антибиотик без рецепта. Публикуваме позцията на Българския фармцевтичен съюз по случая.

Българският фармацевтичен съюз остро осъжда нападението над фармацевт, което е извършено в неделя - 19.2.2017 г. при изпълнение на служебни задължения в аптека в село Стряма, Пловдивска област.


Причината е отказът на помощник-фармацевт да отпусне лекарствен продукт по лекарско предписание (антибиотик).

Настояваме институциите да упражнят цялата строгост на закона, предвидена в Наказателния кодекс за нападение на медицински специалист, който е спазил всички нормативни изисквания по време на изпълнение на служебни задължения.

Очакваме предприемането на своевременни и адекватни действия спрямо установените и заловени нападатели.

От съсловната организация искат държавата да приложи закона с максимална строгост
www.zdrave.net, 20.02.2017 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/devetima-predstaviteli-kasata-shte-saglasuvat-usloviyata-60315

Деветима представители на касата ще съгласуват условията по договорите за лекарства с РЗОК

Девет представители на НЗОК са определени да съгласуват условията по договорите между директорите на РЗОК притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Това е едно от взетите на 13-ти февруари решения от Надзорния съвет на касата.

Според него деветимата представители на НЗОК ще съгласуват условията и реда за сключване на индивидуални договори за заплащане на лекарствени продукти между директора на РЗОК и притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, както и договорите за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК.

Избраните членове са Цветелина Дешкова, директор на дирекция ЛПМИКПО, Зоя Крачунова Вълева - директор на дирекция СЧР и главен счетоводител, Ирена Бенева, която е началник-отдел в ЛПМИКПО, Юлиан Якимов, главен юрисконсулт в същата дирекция, Павлина Иванова, София Георгиева, Милена Цонева, главни експерти там, както и Лъчезара Манева, която е началник-отдел в дирекция ИПСИ и Евгения Стойчева, главен експерт в БФП.

Определени са и още четирима резервни членове – Антон Величков, Светослав Вътов, Васко Петков и Иванка Тодорова, които са главни експерти в различни дирекции на НЗОК.

Със същото решение на фонда се сформира и работна група, в която освен представителите на касата, трябва да влязат и девет представители от Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз.


Снимка - без текст
www.zdrave.net, 20.02.2017 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/kasata-prenapisa-kriteriite-lechenie-hepatit-60319
Касата пренаписа критериите за лечение на хепатит С
Отпада изискването за икономическа целесъобразност

Полина Тодорова zdrave.net

Пациентите с хепатит С няма да бъдат лекувани на база икономическа целесъобразност. Това става ясно от публикуваните от НЗОК за обществено обсъждане нови критерии за лечение.

Припомняме, преди месеци фондът измени правилата за терапия на пациентите с хепатит С с най-новата безинтереференова терапия и въведе изисквания те да бъдат лекувани с най-евтиния медикамент, а евентуалната смяна на курса с друго лекарство трябваше да бъде одобрявана от Надзорния съвет на касата, по-голямата част от чиито представители не са с медицинско образование. Въведените ограничения предизвикаха острата реакция на пациентски организации, които подадоха жалба във ВАС. Преди седмици тричленният състав на ВАС излезе с определение по въпроса, в което посочи, че тези правила застрашават живота на болните.

От публикувания проект за новите правила на лечение става ясно, че отпадат критериите за разделяне на терапията на три линии на лечение – основният факт, който притесняваше пациентската общност.

„Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност „Гастроентерология“, с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност“, посочват от НЗОК.

От там допълват, че разходите на касата за лекарствена терапия за домашно лечение на пациенти с хепатит С за 2016 г. са били в размер на 21 млн. лв., като сумата включва както безинтерефоронова терапия, така и стандартна интереферонова терапия. Според разчетите на фонда до края на тази година ще бъде похарчена същата сума, но очакваният брой на пациентите ще е 650, тоест повече от лекуваните през 2016 г.

Касата разширява и обсега на лекуваните пациенти, като право на новата терапия ще имат и хора с по-леки форми на заболяването.

„Като цяло сме изключително доволни от новите критерии. Усилията ни са дали резултат“, коментира за Zdrave.net адвокат Елмира Исмаил, която представлява сдружението "ХепАктив”, атакувало критериите, според които болните трябваше да се лекуват на база икономическа целесъобразност. Тя изтъкна още, че от изключващите критерии за лечение е отпаднала прогнозираната ниска продължителност на живота, което също притесни пациентите.

От сдружението обаче ще настояват за прецизиране на част от новите правила, като например изясняване на преодоляването на проблема, свързан със зависимост към алкохола и наркотиците, което също би могло да е пречка за започване на лечение с безинтереференовата терапията. Друг момент е свързан с определенията за „срочно“ лекуване на пациентите в по-напреднал стадий на болестта, което според нея би трябвало да бъде записано като спешно, за да не се забавя терапията им.

Предвижда се новите правила да влязат в сила от 1 март 2017 г.


Снимка - без текст

www.vesti.bg, 20.02.2017 г.

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/prebiha-aptekar-otkazal-da-prodade-lekarstvo-6065725
Пребиха аптекар, отказал да продаде лекарство
Нападението е станало в пловдивското село Стряма

Нападнаха и пребиха фармацевт в аптека, защото отказал да продаде антибиотик без рецепта.

Нападението е станало около 11:00 часа вчера в пловдивското село Стряма.

NOVA съобщи, че момче на 17 години поискало да купи медикамент, но не представил задължителната рецепта от лекаря.

Малко по-късно младежът отново се върнал, като този път с него били майка му и баща му.

Тримата съборили на земята част от продуктите по витрините и започнали да удрят аптекаря.

Заради побоя 46-годишният мъж е с леки наранявания в областта на лицето.

Нападателите пък вече са арестувани и предстои да бъдат съдени по бързото за хулиганство:

"Настояваме институциите да упражнят цялата строгост на закона, предвидена в Наказателния кодекс за нападение на медицински специалист, който е спазил всички нормативни изисквания по време на изпълнение на служебни задължения" пък заявиха пред БТА от Българския фармацевтичен съюз.

Самият аптекар пък коментира, че нападателите са роми, които не познава. Но отказа коментира повече пред камера.


Видеоматериал
www.actualno.com, 20.02.2017 г.

https://www.actualno.com/society/epidemiolozi-ochakvat-nova-gripna-vylna-prez-april-news_594822.html

Епидемиолози очакват нова грипна вълна през април

С повишаването на температурите се очаква и нова грипна вълна. Епидемиолозите прогнозират пик на грипните заболявания през април. Това обяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Очакваните щамове обаче ще са характерните за пролетно-летния сезон, а не тези, които предизвикаха грипната епидемия миналия месец. "През месец април вече ще имаме една заболеваемост, характерна за пролетно-летния сезон, но трябва да се имат предвид няколко неща. Тъй като доста хора боледуваха от грип тази година трябва да знаят, че след тежка вирусна инфекция един-два месеца имунитета е намален. Трябва да се пазим от други инфекции и една разнообразна храна и хранителен режим, които да подобрят за кратко време имунитета", заяви проф. Тодор Кантарджиев.


Снимка - без текстБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница