Кои алуминиеви домакински отпадъци могат да се рециклират?Дата02.06.2018
Размер15.6 Kb.АЛУМИНИЙВъведение

Днес алуминият е познат и често използван метал, но за разлика от другите такива метали, като желязо, бронз и мед, да се направи алуминий е било възможно едва в началото на 50-те години на 19 век.

Производство на алуминиеви кутийки.
Добива се боксит от мините, транспортира се до рафинерии, където се превръща в алумина - фина, бяла пудра. Алумината се транспортира до заводи за претапяне с цел извличане на чистият алуминий. Чистият алуминий се отлива, отливките се валцоват на дълги алуминиеви листи. Листите се превръщат в алуминиеви кутийки – тяло, горна част и ушенце за отваряне.

Рециклиране


Алуминиевите кутийки, които се събират за рециклиране първо се сортират и след това се балират. Балите се транспортират до преработвателни заводи. Там в ротационни пещи алуминият се загрява до около 700 ºC. Стопеният алуминий се отлива и отливките се изпращат за валцоване на листи за направа на нови кутийки. В някои случаи рециклираните алуминиеви кутийки се преработват в други продукти.

Енергията, необходима за направата на една нова алуминиеви кутийка е равна на тази, необходима за рециклирането на двадесет алуминиеви кутийки.
Кои алуминиеви домакински отпадъци могат да се рециклират?


Сортиране, топене,


отливане, валцоване , рязане

Отпадъчни ал. Кутийки, домакинско фолио, капачки “Омния”

Алуминиеви кутийки, домакинско фолио, капачки “Омния” и др. алуминиеви

* От 1250 кг алуминиеви вторични суровини се получава 1 тон алуминий.

Източник на инфомрацията:

Act NOWaste

Превод от английски език и адаптация: Юлия Иванова


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница