Комбинирани местоимения – pronomi combinatiДата25.01.2017
Размер21.97 Kb.
КОМБИНИРАНИ МЕСТОИМЕНИЯ – PRONOMI COMBINATI


3 л - м.р. ед. ч

3 л - ж.р. ед. ч

3 л - м.р. мн. ч

3 л - ж.р. мн. ч

ми го

ти го

му го

и го

ни го

ви го

им го

me lo

te lo


glielo

glielo


ce lo

ve lo


glielo

ми я

ти я

му я

и я

ни я

ви я

им

me la

te la


gliela

gliela


ce la

ve la


gliela

ми ги

ти ги

му ги

и ги

ни ги

ви ги

им ги

me li

te li


glieli

glieli


ce li

ve li


glieli

ми ги

ти ги

му ги

и ги

ни ги

ви ги

им ги

me le

te le


gliele

gliele


ce le

ve le


gliele

ПРИМЕРИ

  • Do il libro a Carlo

  • Glielo do il domani

  • Лаура ще купи на нас подаръци

  • Лаура ще ни ги купи със сигурност.

  • Laura compra a noi dei regali

  • Laura ce li compra sicuramente.

ПРИМЕРИ

Трябва да взема на детето нови тетрадки

Трябва да му ги вземаDevo prendere al bambino nuovi quaderni
Glieli devo prendere = Devo prenderglieli

Отивам да купя вестници на Паоло и Мария от павилиона

Отивам да им ги купя вестници от павилиона

Vado a comprare dei giornali a Paolo e Maria dall’ edicola.

Vado a comprarglili = Glieli vado a comprare dall’ edicola


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница